Není pochyb o tom, proč tento dort získal svůj název.
Jeho korpus je tak měkký, jemný a nadýchaný, že vás odnese přímo do nebe.
Zkuste jeden z těchto receptů na andělský dort a nechte se unést.
Originální andělský dort
Ve výčtu receptů, než se pustíme do těch méně obvyklých, nesmí chybět jeden klasický. Pokud nejste zarputilý experimentátoři, zůstaňte u tohoto léty osvědčeného receptu na klasický dort a výsledek vás nemůže zklamat.
Co budeme potřebovat
- 350 g moučkového cukru
- 133 g hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 12 bílků
- 1 ½ lžičky zakysané smetany
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Do mísy přidáme 250 g cukru, mouku a sůl
- Sypkou směs spolu smícháme
- Ve vedlejší míse si z bílků vyšleháme sníh
- Do sněhu postupně přidáváme zbylý cukr
- Šleháme ho tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tuhé špičky
- K bílkům přidáme extrakt z vanilky a znovu šleháme, dokud se vanilka nezapracuje
- Do bílků pomalu začneme přidávat sypké přísady
- Důležité je sypké přísady přidávat po částech, abychom předešli tomu, že nám bílky spadnou
- Vzniklé těsto přendáme do formy a povrch vyhladíme
- Dort pečeme přibližně 40 – 45 minut, průběžně provádíme test špejlí
- Když je dort hotový, vyndáme ho a dnem vzhůru ho položíme na mřížku, aby se vychladil
- Poté ho vyndáme z formy a posypeme moučkovým cukrem
- Dort můžeme podávat se šlehačkou a čerstvým ovocem

Růžový nadýchaný dort
Ideální dortík na jakoukoliv oslavu. Jeho barevnost vykouzlí skvělou atmosféru a úsměv na tváři všech účastníků. Díky své barevnosti bude nepřehlédnutelný.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 50 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 150 g hladké mouky
- kapku růžového a žlutého potravinářského barviva
- citronový a malinový extrakt
Na máslový krém
- 100 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- ½ lžíce mléka
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- Růžové potravinářské barvivo
Postup
- Troubu si předehřejeme na 190 stupňů
- Formu si vymažeme a dno vyložíme pečícím papírem
- Formu pomocí alobalu rozdělíme na přibližně tři stejně velké části
- Máslo si v hrnci rozpustíme a dáme stranou
- Na vodní lázni s vroucí vodou si ušleháme vejce s cukrem
- Šleháme, dokud směs nemá hustou konzistenci, přibližně 4 – 5 minut
- Trochu vajíčkové směsi nalijeme do rozpuštěného másla a promícháme, aby se ingredience spojily
- Potom máslovou směs celou vlijeme do vaječné směsi a promícháme
- Postupně začneme přidávat mouku
- Těsto si rozdělíme do tří misek
- Jednu misku s těstem necháme tak jak je
- V druhé misce smícháme kapku růžového barviva s malinovým extraktem
- Do třetí přidáme kapku oranžového barviva s citronovým extraktem
- Do předem rozdělené formy, do každé její jedné části vlijeme jednu misku s těstem
- V troubě pečeme asi 12 – 15 minut
- Necháme dort lehce vychladnout ve formě a poté opatrně jeho 3 části přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnout
- Na máslový krém prošleháme máslo, cukr, vanilkový extrakt a mléko
- Směs musí získat konzistenci krému
- Dort sestavíme tak, že jeho základ bude klasický korpus, ten potřeme polovinou krému, navrch dáme korpus malinový a potřeme ho druhou polovinou krému a na něj položíme korpus citronový
- Na polevu do mísy prosejeme cukr a přidáme vodu, tak aby vnikla hustá, ale tekutá směs
- Do směsi kápneme potravinářské barvivo a promícháme
- Polevou poté potřeme celý povrch dortu a necháme ztuhnout

Objevte podobné tipy
Vláčný dort s pomerančem
Nemusíte se upínat jen ke klasickým receptů a vyzkoušejte tento recept na andělský dort plný voňavého pomeranče.
Co budeme potřebovat
- Olivový olej
- 12 bílků
- 1¼ lžičky zakysané smetany
- Špetku soli
- 215 g + 210 g moučkového cukru
- Lžíce pomerančové kůry
- Lžička vanilkové esence
- 150 g hladké mouky
Na náplň
- 4 žloutky
- 55 g moučkového cukru
- 125 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 300 g tvarohu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 375 ml ke šlehání
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Dortovou formu si vystříkáme olivovým olejem a vyložíme pečícím papírem
- V míse si ušleháme bílky se zakysanou smetanou a přidáme špetku soli
- Postupně přidáváme cukr (215 g) a dobře prošleháme, dokud se cukr nerozpustí
- Zašleháme kůru z pomeranče a vanilku
- Do směsi prosejeme cukr (210 g) a mouku, mícháme dokud směs není zcela hladká
- Těsto nalijeme do připravené formy a uhladíme
- Pečeme přibližně 35 – 40 minut a dáme vychladnout
- Na přípravu náplně si dohladka ušleháme žloutky a cukr (55 g)
- Postupně budeme zašlehávat pomerančovou šťávu
- Na vodní lázni směs budeme zahřívat a míchat, dokud nezhoustne
- Poté jí odstraníme z tepla a necháme vychladnout
- Do tvarohu zamícháme vanilkový extrakt
- Ve vedlejší míse vyšleháme smetanu a přidáme jí do tvarohové směsi
- Upečený korpus dortu rozřízneme na tři stejné díly
- Jednotlivé vrstvy dortu budeme promazávat krémovou náplní
- Dort dáme na alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, odležet do lednice
- Andělský dort zdobíme čerstvými pomerančovými měsíčky nebo jinými citrusy

Vánoční nadýchaný dortík
Vánoce už klepou na dveře a někteří z nás už přemýšlí, čím vyšperkují štědrovečerní večeři tento rok. Tento recept na andělský dort je dělaný přímo pro vás. Lehký dortík, který se podobá božské maně.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce škrobu
- ½ lžičky soli
- 370 g moučkového cukru
- 14 bílků
- 1 ½ lžíce citronové šťávy
- 1 ½ lžíce teplé vody
- 2 lžičky zakysané smetany
- 110 g mražených brusinek
- 2 lžíce cukru krystal
Na sirup
- 375 ml Prosecca
- 330 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky růžové vody
Na krém
- 500 g Mascarpone
- 250 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Do velké mísy prosejeme hladkou mouku a škrob, přidáme sůl a cukr (110 g)
- Ve vedlejší míse ušleháme z bílků sníh společně s citronovou šťávou a vodou
- Přidáme zakysanou smetanu a šleháme, dokud se nevytvoří pevné vrcholky
- Postupně za stálého šlehání přidáváme zbylý cukr, dokud se nerozpustí
- Sypké ingredience postupně přisypáváme do vyšlehaných bílků
- Těsto vlijeme do dortové formy a vyhladíme jeho povrch
- Dort pečeme kolem 35 – 40 minut nebo dokud není zlatavý
- Koláč nechce zcela vychladnout v dortové formě
- Na sirup si v hrnci smícháme Prosecco, cukr, vanilku a vaříme na střední teplotu
- Vaříme, dokud se cukr nerozpustí, přibližně 5 minut do mírného zhoustnutí
- Vmícháme citronovou šťávu a růžovou vodu
- Necháme sirup vychladnout
- Na krém smícháme Mascarpone a 2 lžíce vychladlého sirupu a šleháme dokud směs nezhoustne
- Korpus dortu rozřízneme na 3 části
- Každé patro potřeme 2 lžícemi sirupu a třetinou mascarpone krému
- Necháme si trochu krému a sirupu na boky a vršek dortu
- Brusinky a moučkový cukr vložíme do mísy a promícháme, aby se brusinky v cukru obalily
- Dort zdobíme brusinkami a zbylým sirupem

A protože se Vánoce blíží nechte se inspirovat těmito recepty na vánoční cukroví.
Kokosový andělský dort
Pro milovníky kokosu nemůže být jiné volby, než vyzkoušet tento skvělý dort celý plněný kokosovým krémem a sypaný kokosem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 225 g hladké mouky
- Lžička kypřícího prášku
- 300 g moučkového cukru (rozdělený do dvou misek)
- 12 bílků
- 1 ½ lžíce zakysané smetany
- Špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na náplň
- 250 ml kokosové smetany
- 500 ml smetany ke šlehání
- 75 g strouhaného kokosu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a 150 g cukru
- Bílky ušleháme se zakysanou smetanou a solí
- Bílkovou směs přidáme do sypké směsi
- Přidáme zbytek cukru a vanilkový extrakt a šleháme na nízkou teplotu
- Těsto by mělo být husté a lesklé
- Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme 30 – 35 minut, dokud nebudou zlatavé
- Korpus necháme vychladnout a poté ho rozřízneme na 3 stejné části
- Na kokosový krém ušleháme kokosovou šlehačku se smetanou ke šlehání, dokud směs neztuhne
- Jednotlivé části promazáváme kokosovým krémem a poté potřeme celý povrch koláče
- Strouhaným kokosem dort posypeme

Andělský dort se peče v klasické formě na bábovku. Je jasné, že na formě úplně nesejde, základem je mít výborně vyšlehané a nadýchané těsto, které udělá tento dort dortem. Pokud ale holdujete spíš staré dobré klasice v podobě bábovky i pro vás tu máme skvělé recepty na různé bábovkové obměny, zkuste je.