Luxusní recepty na vepřové medailonky z panenky 5x jinak. Inspirujte se!

Překvapte svou rodinu lahodnou večeří, kterou navíc zvládnete hravě připravit.

Připravili jsme si pro vás tentokrát 5 skvělých receptů na medailonky z vepřové panenky, kterým nikdo neodolá.

Vyzkoušejte grilovanou variantu nebo třeba verzi s hořčičnou omáčkou.

Ať už si vyberete jakkoli, nebudete litovat!

Vepřové medailonky zabalené ve slanině s omáčkou z portského

Tyto medailonky z vepřové panenky zabalené ve slanině jsou luxusním předkrmem, který navíc zvládnete připravit téměř kdykoli. Výborná omáčka z portského vína navíc úžasně doplňuje chuť a texturu slaniny!

Co budete potřebovat

  • 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 1,25 kg, nakrájená příčně na šest kusů
  • 6 proužků tlustě nakrájené slaniny
  • ½ lžičky čerstvého mletého pepře
  • 125 ml nasekané ​šalotky
  • 250 ml portského vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu nebo petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Umístěte kousky vepřového masa mezi dva kusy potravinářské fólie.
  • Pomocí dna těžké pánve je mírně zploštěte na tloušťku asi 2,5 cm.
  • Medailonky obalte slaninou a zajistěte párátkem.
  • Opakujte se zbývajícími medailonky a slaninou.
  • Posypte čerstvým mletým pepřem.
  • Ve velké těžké pánvi vhodné do trouby opékejte medailonky na středně vysokém plameni z obou stran, asi 2 minuty z každé strany.
  • Přendejte do trouby a pečte, dokud maso i slanina nebudou mít jen růžový nádech, asi 15 až 20 minut.
  • Přendejte na talíř a udržujte v teple.
  • Z pánve slijte všechen tuk kromě 1 polévkové lžíce.
  • Na středně vysokém plameni restujte šalotku do měkka a zlatava, asi 10 minut.
  • Zalijte portským a kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
  • Vařte, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
  • Posypte tymiánem nebo petrželkou.
  • Medailonky podávejte přelité omáčkou.
  • Dobrou chuť!
Medailonek zabalený ve slanině na talířku.
www.meatpoultryon.ca

Vyzkoušejte i naše další recepty z vepřové panenky, které si zamilujete! Máme pro vás grilovanou, zapečenou i plněnou variantu.

Medailonky z vepřové panenky v žampionové omáčce

Vepřové medailonky ve smetanové omáčce se žampiony vás během chladných dní krásně zahřejí. Navíc je tento recept tak rychlý a snadný, že ho zvládnete připravit i během náročného pracovního týdne.

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 450 g
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
  • 450 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 velký stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
  • ½ šálku bílého vína
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • sůl a pepř podle chuti
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Z vepřové panenky odstraňte ostrým nožem stříbrnou kůži.
  • Nakrájejte na cca 5 cm medailonky.
  • Medailonky dlaní mírně zploštěte.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Připravte si žampiony, cibuli, česnek, tymián a petrželku.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Opékejte vepřové medailonky ve 2 dávkách (nebo více v závislosti na velikosti vaší pánve) přibližně 2 minuty z každé strany, nebo dokud nebudou pěkně opečené.
  • Vyndejte na talíř a dejte stranou.
  • Ztlumte plamen na mírný.
  • V případě potřeby přidejte ještě kapku oleje.
  • Přidejte nakrájenou cibuli.
  • Restujte za stálého míchání 3–4 minuty nebo dokud nezačne měknout.
  • Přidejte žampiony, česnek a tymián.
  • Míchejte a vařte 5-7 minut nebo dokud houby nezměknou.
  • Přidejte bílé víno a dijonskou hořčici.
  • Mírně zahřejte a nechte 2-3 minuty provařit, aby se omáčka trochu zredukovala.
  • Přidejte smetanu a promíchejte.
  • Přidejte vepřové maso zpět do pánve i s nahromaděnou šťávou.
  • Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 5 minut, dokud maso neukáže na teploměru teplotu 63 stupňů Celsia nebo nebude uprostřed jen lehce růžové.
  • Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.
  • Zbytky uchovávejte v lednici po dobu 3 dnů.
Vepřové medailonky ve smetanové omáčce se žampiony na pánvi.
www.mypocketkitchen.com

Grilované vepřové medailonky v prosciuttu

Medailonky z vepřové panenky zabalené do plátků prosciutta a ogrilované se stanou hitem vašich letních grilovaček! Navíc se snadno připravují, krásně vypadají a ještě lépe chutnají.

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce + 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané ​​čerstvé šalvěje
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky lisovaného čerstvého česneku
  • 2 lžičky nastrouhané ​​citronové kůry
  • 1/4 lžičky soli
  • ½ lžičky vloček červeného chilli

Na vepřové maso:

  • 600 g vepřové panenky, dobře oříznuté, nakrájené na 4 medailonky
  • olivový olej
  • sůl
  • černý pepř
  • 4 plátky prosciutta, nakrájené na velmi tenké plátky (přeložené napůl, pokud jsou široké)

Postup

  • Grilovací rošt vyčistěte a dobře potřete olejem
  • Smíchejte všechny přísady na omáčku.
  • Nalijte omáčku do mělké misky.
  • Potřete medailonky olejem; dochuťte solí a pepřem.
  • Kolem každého medailonku omotejte plátek prosciutta a zajistěte kuchyňským provázkem.
  • Zakryté medailonky grilujte, dokud teploměr vložený do středů nezaznamená 63 stupňů Celsia, asi 5 minut z každé strany.
  • Medailonky přendejte do připravené misky, zalijte omáčkou a nechte 3 až 4 minuty odpočívat, často obracejte.
  • Odstraňte z medailonků provázky a podávejte s omáčkou.
Medailonky zabalené do plátků prosciutta a servírované s omáčkou a chřestem na talíři.
www.mylilikoikitchen.com

Medailonky z vepřového masa s hořčičnou omáčkou

Vynikající vepřové medailonky v kombinaci s lahodnou omáčkou z dijonské hořčice s kapary nelze nemilovat. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • špetka soli
  • 2 lžíce slaného másla
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce kaparů, scezených
  • ¼ šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 500 g vepřové panenky
  • špetka pepře
  • 80 g šalotky

Postup

  • Nakrájejte panenku na medailonky a válečkem je zploštěte na rovnoměrnou tloušťku cca 1 cm.
  • Posypte solí a pepřem.
  • Rozpusťte máslo v těžké velké pánvi na středně vysokém plameni.
  • Přidejte do pánve medailonky a opékejte je, dokud nezhnědnou a nebudou propečené, asi 2 minuty z každé strany.
  • Během přípravy omáčky vyjměte medailonky z pánve na talíř.
  • Do pánve přidejte šalotku a za stálého míchání opékejte.
  • Přidejte smetanu a kuřecí vývar.
  • Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
  • Vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne, asi 3 až 5 minut.
  • Seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve.
  • Vmíchejte hořčici a kapary.
  • Vraťte maso do pánve a vařte, dokud se znovu nezahřeje.
  • Podle chuti dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.
Vepřové medailonky s lahodnou omáčkou z dijonské hořčice s kapary.
www.eatthismuch.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou a letní zeleninou

Vyzkoušejte tyto medailonky z vepřové panenky servírované se smetanovou omáčkou ze zeleného pepře, blanšírovanou zeleninou a kroketami. Pokrm si zamiluje celá vaše rodina!

Co budete potřebovat

  • 3 mrkve
  • 1 kedlubna
  • 250 g čerstvého zeleného hrášku
  • sůl
  • 600 g vepřové panenky
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 150 ml červeného vína
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zeleného pepře ve sklenici
  • 30 g rozpuštěného másla

Postup

  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Kedlubny oloupejte (4 malé lístky odložte na ozdobu) a nakrájejte na 3 cm dlouhé proužky.
  • Hrášek propláchněte a s ostatní zeleninou blanšírujte ve vroucí osolené vodě 3–4 minuty.
  • Zeleninu slijte, propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
  • Vepřové maso omyjte, osušte, odstraňte přebytečný tuk a šlachy a rozdělte na 12 stejných medailonků.
  • Dochuťte solí a pepřem a opékejte z každé strany na rozpálené pánvi s olejem 5–7 minut.
  • Vyjměte z pánve a udržujte v teple v alobalu.
  • Do pánve nalijte červené víno, krátce povařte do zredukování a vmíchejte smetanu a zelený pepř.
  • Dochuťte solí a vařte na středním plameni 10-15 minut.
  • Mezitím na pánvi na rozpuštěném másle orestujte zeleninu a dochuťte solí a pepřem.
  • Na každý talíř naaranžujte trochu pepřové omáčky se 3 vepřovými medailonky a na talíře rozdělte zeleninu.
  • Podávejte ozdobené listy kedlubny.
  • Podle chuti podávejte s kroketami.
Medailonky se smetanovou omáčkou ze zeleného pepře a blanšírovanou zeleninou v hrnci na talíři s vedle položenou vidličkou a lžící.
www.eatsmarter.com

A co takové recepty na hovězí maso s pepřem 5x jinak? Jaká varianta se stane vaším favoritem? Oslňte svou rodinu i hosty!

A jak vám naše dnešní recepty na medailonky z vepřové panenky chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X