Překvapte svou rodinu lahodnou večeří, kterou navíc zvládnete hravě připravit.
Připravili jsme si pro vás tentokrát 5 skvělých receptů na medailonky z vepřové panenky, kterým nikdo neodolá.
Vyzkoušejte grilovanou variantu nebo třeba verzi s hořčičnou omáčkou.
Ať už si vyberete jakkoli, nebudete litovat!
Vepřové medailonky zabalené ve slanině s omáčkou z portského
Tyto medailonky z vepřové panenky zabalené ve slanině jsou luxusním předkrmem, který navíc zvládnete připravit téměř kdykoli. Výborná omáčka z portského vína navíc úžasně doplňuje chuť a texturu slaniny!
Co budete potřebovat
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 1,25 kg, nakrájená příčně na šest kusů
- 6 proužků tlustě nakrájené slaniny
- ½ lžičky čerstvého mletého pepře
- 125 ml nasekané šalotky
- 250 ml portského vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu nebo petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Umístěte kousky vepřového masa mezi dva kusy potravinářské fólie.
- Pomocí dna těžké pánve je mírně zploštěte na tloušťku asi 2,5 cm.
- Medailonky obalte slaninou a zajistěte párátkem.
- Opakujte se zbývajícími medailonky a slaninou.
- Posypte čerstvým mletým pepřem.
- Ve velké těžké pánvi vhodné do trouby opékejte medailonky na středně vysokém plameni z obou stran, asi 2 minuty z každé strany.
- Přendejte do trouby a pečte, dokud maso i slanina nebudou mít jen růžový nádech, asi 15 až 20 minut.
- Přendejte na talíř a udržujte v teple.
- Z pánve slijte všechen tuk kromě 1 polévkové lžíce.
- Na středně vysokém plameni restujte šalotku do měkka a zlatava, asi 10 minut.
- Zalijte portským a kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Posypte tymiánem nebo petrželkou.
- Medailonky podávejte přelité omáčkou.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další recepty z vepřové panenky, které si zamilujete! Máme pro vás grilovanou, zapečenou i plněnou variantu.
Medailonky z vepřové panenky v žampionové omáčce
Vepřové medailonky ve smetanové omáčce se žampiony vás během chladných dní krásně zahřejí. Navíc je tento recept tak rychlý a snadný, že ho zvládnete připravit i během náročného pracovního týdne.
Co budete potřebovat
- 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 450 g
- 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
- 450 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- ½ šálku bílého vína
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 šálek smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Z vepřové panenky odstraňte ostrým nožem stříbrnou kůži.
- Nakrájejte na cca 5 cm medailonky.
- Medailonky dlaní mírně zploštěte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Připravte si žampiony, cibuli, česnek, tymián a petrželku.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Opékejte vepřové medailonky ve 2 dávkách (nebo více v závislosti na velikosti vaší pánve) přibližně 2 minuty z každé strany, nebo dokud nebudou pěkně opečené.
- Vyndejte na talíř a dejte stranou.
- Ztlumte plamen na mírný.
- V případě potřeby přidejte ještě kapku oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli.
- Restujte za stálého míchání 3–4 minuty nebo dokud nezačne měknout.
- Přidejte žampiony, česnek a tymián.
- Míchejte a vařte 5-7 minut nebo dokud houby nezměknou.
- Přidejte bílé víno a dijonskou hořčici.
- Mírně zahřejte a nechte 2-3 minuty provařit, aby se omáčka trochu zredukovala.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Přidejte vepřové maso zpět do pánve i s nahromaděnou šťávou.
- Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 5 minut, dokud maso neukáže na teploměru teplotu 63 stupňů Celsia nebo nebude uprostřed jen lehce růžové.
- Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.
- Zbytky uchovávejte v lednici po dobu 3 dnů.

Objevte podobné tipy
Grilované vepřové medailonky v prosciuttu
Medailonky z vepřové panenky zabalené do plátků prosciutta a ogrilované se stanou hitem vašich letních grilovaček! Navíc se snadno připravují, krásně vypadají a ještě lépe chutnají.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce + 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky lisovaného čerstvého česneku
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1/4 lžičky soli
- ½ lžičky vloček červeného chilli
Na vepřové maso:
- 600 g vepřové panenky, dobře oříznuté, nakrájené na 4 medailonky
- olivový olej
- sůl
- černý pepř
- 4 plátky prosciutta, nakrájené na velmi tenké plátky (přeložené napůl, pokud jsou široké)
Postup
- Grilovací rošt vyčistěte a dobře potřete olejem
- Smíchejte všechny přísady na omáčku.
- Nalijte omáčku do mělké misky.
- Potřete medailonky olejem; dochuťte solí a pepřem.
- Kolem každého medailonku omotejte plátek prosciutta a zajistěte kuchyňským provázkem.
- Zakryté medailonky grilujte, dokud teploměr vložený do středů nezaznamená 63 stupňů Celsia, asi 5 minut z každé strany.
- Medailonky přendejte do připravené misky, zalijte omáčkou a nechte 3 až 4 minuty odpočívat, často obracejte.
- Odstraňte z medailonků provázky a podávejte s omáčkou.

Medailonky z vepřového masa s hořčičnou omáčkou
Vynikající vepřové medailonky v kombinaci s lahodnou omáčkou z dijonské hořčice s kapary nelze nemilovat. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- špetka soli
- 2 lžíce slaného másla
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce kaparů, scezených
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 500 g vepřové panenky
- špetka pepře
- 80 g šalotky
Postup
- Nakrájejte panenku na medailonky a válečkem je zploštěte na rovnoměrnou tloušťku cca 1 cm.
- Posypte solí a pepřem.
- Rozpusťte máslo v těžké velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte do pánve medailonky a opékejte je, dokud nezhnědnou a nebudou propečené, asi 2 minuty z každé strany.
- Během přípravy omáčky vyjměte medailonky z pánve na talíř.
- Do pánve přidejte šalotku a za stálého míchání opékejte.
- Přidejte smetanu a kuřecí vývar.
- Zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne, asi 3 až 5 minut.
- Seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna pánve.
- Vmíchejte hořčici a kapary.
- Vraťte maso do pánve a vařte, dokud se znovu nezahřeje.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou a letní zeleninou
Vyzkoušejte tyto medailonky z vepřové panenky servírované se smetanovou omáčkou ze zeleného pepře, blanšírovanou zeleninou a kroketami. Pokrm si zamiluje celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 3 mrkve
- 1 kedlubna
- 250 g čerstvého zeleného hrášku
- sůl
- 600 g vepřové panenky
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 150 ml červeného vína
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce zeleného pepře ve sklenici
- 30 g rozpuštěného másla
Postup
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Kedlubny oloupejte (4 malé lístky odložte na ozdobu) a nakrájejte na 3 cm dlouhé proužky.
- Hrášek propláchněte a s ostatní zeleninou blanšírujte ve vroucí osolené vodě 3–4 minuty.
- Zeleninu slijte, propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
- Vepřové maso omyjte, osušte, odstraňte přebytečný tuk a šlachy a rozdělte na 12 stejných medailonků.
- Dochuťte solí a pepřem a opékejte z každé strany na rozpálené pánvi s olejem 5–7 minut.
- Vyjměte z pánve a udržujte v teple v alobalu.
- Do pánve nalijte červené víno, krátce povařte do zredukování a vmíchejte smetanu a zelený pepř.
- Dochuťte solí a vařte na středním plameni 10-15 minut.
- Mezitím na pánvi na rozpuštěném másle orestujte zeleninu a dochuťte solí a pepřem.
- Na každý talíř naaranžujte trochu pepřové omáčky se 3 vepřovými medailonky a na talíře rozdělte zeleninu.
- Podávejte ozdobené listy kedlubny.
- Podle chuti podávejte s kroketami.

A co takové recepty na hovězí maso s pepřem 5x jinak? Jaká varianta se stane vaším favoritem? Oslňte svou rodinu i hosty!
A jak vám naše dnešní recepty na medailonky z vepřové panenky chutnaly? Napište nám do komentářů!