Tisk článku

Houby

Rostou. Konečně ta správná odpověď na otázku: "Co houby?". Jistě, pro zkušeného mykologa rostou jedlé houby po celý rok. Nám, rekreačním houbařům, co sbíráme jen několik málo druhů hub, které bezpečně poznáme, nastává houbařská sezóna právě teď. A protože s jistou nadsázkou platí, že co Čech, to houbař, tak se jistě u mnoha našich čtenářů najdou v košíku pěkné a zdravé houby, z nichž se dá uvařit celá řada dobrých jídel.

Houby

Příprava hub před vařením

 Držíme se dobrých rad a sbíráme jenom houby, které dobře známe a také jenom mladé a zdravé plodnice. Vyplatí se co nejvíce houby očistit v lese. Doma je pak dočistíme, podle potřeby otřeme vlhkým hadříkem nebo oloupeme, rozkrojíme a tak se přesvědčíme, zda nejsou červivé. Krátkodobě je můžeme uskladnit v chladničce. Před vařením je nakrájíme podle potřeby receptu. Většinou krájíme na plátky nebo kostičky. Před bezprostředním použitím je v cedníku krátce opláchneme pod tekoucí vodou. A můžeme začít vařit.

Co vaříme z hub

Houbové polévky

Houbové polévky připravujeme buď bílé nebo tmavé. Do bílých polévek, to znamená s mlékem a smetanou, používáme světlejší houby, jako jsou pravé hřiby, lišky, klouzky nebo žampiony. Dochucujeme je většinou octem. Do tmavších houbových polévek, které připravujeme s jíškou můžeme použít všechny druhy hub. Tyto polévky mohou být na způsob bramborové nebo gulášové polévky, s nejrůznější zeleninou, s luštěninami nebo s další zavářkou. Z podušených a jemně posekaných hub doplněných vejcem, kořením a zahuštěných strouhankou jsou vynikající houbové knedlíčky do hovězího vývaru. Ale i jen několik hub zpestří téměř každou polévku.

Houbové smaženice

Houbová smaženice je velmi jednoduchý pokrm. Houby podusíme na troše tuku, osolíme, okmínujeme a jakmile je voda vydušená a houby měkké, tak přidáme vejce a necháme je srazit. Jedná se však o pokrm poněkud hůře stravitelný a proto neuškodí, když současně s houbami dusíme cibuli, nastrouhanou mrkev, pórek, květák nebo další zeleninu. Zahušťovat nemusíme jen vejci, ale můžeme je napůl nebo zcela nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Houbové omáčky

Podobně jako u polévek připravujeme mírně nakyslé smetanové omáčky nebo tmavší omáčky s paprikou nebo jiným kořením. Použít můžeme všechny druhy hub. Kromě samostatných houbových omáček přidáváme houby k dušenému masu, které připravujeme s omáčkou. V tom případě většinou dusíme houby zvlášť a přidáváme je až k téměř dokončenému pokrmu. Pro zajímavost si někdy vyzkoušejte přidat dušené pravé hřiby nebo hřiby hnědé (panské) ke svíčkové omáčce nebo si ji připravit z hub samostatně.

Houby v masových a dalších pokrmech

Z hub je vynikající nádivka do plněné drůbeže, závitků a rolád. Postupujeme jako u masové nebo játrové nádivky, kde masovou přísadu nahrazují podušené houby. Vždy se snažíme nádivku přiměřeně okořenit, protože jen tak je opravdu chutná. Kromě toho si můžeme připravit ochucené podušené houby a navršit je na různé masové plátky. Potom je doplníme například strouhaným sýrem a zapečeme do rozpuštění sýra. Houby můžeme také samostatně smažit. Používáme většinou jen kloboučky, které obalíme v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme v horkém oleji. Do přiměřeně velkých kloboučků hub (žampionů, růžovek nebo bedel) můžeme připravit libovolnou nádivku, naplnit a zapéci. Ze samotných podušených hub nebo hub doplněných masem nebo zeleninou se dá připravit několik druhů různě tvarovaných a různě obalovaných karbanátků. Menší množství hub využijeme jako přídavek například do špízů nebo pod jakékoliv maso. Dušenými houbami můžeme doplňovat i bezmasé pokrmy, jako lívance, palačinky, bramboráky, nákypy a zapékané zeleninové pokrmy.

Houby jako chuťovky

Z hub se dají připravit i různé druhy pomazánek, podávaných jako teplé na topinkách nebo studené s pečivem. Těmito pomazánkami také můžeme plnit slané pečivo větších či menších tvarů. Vynikající jsou takto plněné záviny nebo hřebeny z lístkového těsta. Kromě toho studenou houbovou pomazánkou můžeme naplnit plátky sýra nebo užší papriky, stočit do roládky, nechat v chladničce ztuhnout a pak nakrájet na kolečka. Z podušených hub nebo houbových karbanátků můžeme připravit také pikantní utopence.
 





Příspěvky ke článku: Houby

Vložit nový příspěvek
Mražené a předsmažené bomba nápad! Autor: Ilon, vloženo 05.08.2009
OdpovědětHouby se u nás převážně suší, ale kamarádka mě poradila, že je mám zamrazit a to tak, že je osmahnu na cibulce, nechám zchladnout a pak je dám na mrazák a do polévek a pod maso a do guláše je to bomba a bez práce:)


Nové příspěvky