Tisk článku

Losos a zelenina

Losos a zelenina je velmi dobrá kombinace. Chutná, zdravá a rychle připravená. Maso z lososa je sice tučnější, přesto je však zdraví prospěšné, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3. Takže hlavně ti, kteří si je kupují v tabletách jako doplněk výživy, udělají dobře, když si místo toho připraví lososa. Losos je k dostání téměř ve všech větších prodejnách, a to buď čerstvý nebo mražený.

Losos a zelenina

Příprava lososa 

Lososa nakrájíme na porce, omyjeme a osušíme. Před tepelným zpracováním je nejlepší jej pokapat citronovou nebo ještě lépe jemnější limetkovou šťávou, osolit, případně trochu okořenit a nechat odležet. Porce můžeme i předem marinovat v libovolné marinádě, ale pak je necháváme odležet nejlépe přes noc, aby maso vsáklo chuť marinády.

Losos a vhodná zelenina

Hodí se téměř všechny druhy zeleniny, takže můžeme vybírat jak podle chuti, tak podle sezóny a jednotlivé druhy zeleniny mezi sebou i kombinovat do směsi. Použít můžeme například: 

  • rajčata
  • papriky 
  • dýni, cuketu či patison
  • pórek
  • mrkev
  • cibuli nebo lahůdkovou cibulku a česnek
  • hrášek nebo kukuřici
  • květák i brokolici
  • mražené nebo sterilované zeleninové směsi

Losos opékaný na pánvi

Lososa pečeme na másle, tak je nejchutnější. Pokud máme jiný názor na máslo a používáme olej, tak si vybereme některý z lepších druhů. Připravené porce lososa vkládáme na rozehřátý tuk kůží dolů, po opečení obrátíme a dopečeme. K takto narychlo opékanému lososu je lepší zeleninu připravovat zvlášť a dusit ji nebo povařit podle jejích nároků.

Losos zapečený v troubě

Porce lososa pečeme v pekáčku nebo zapékací misce. Můžeme je předem opéci na pánvi, ale není to nutné. Protože losos nepotřebuje dlouhou dobu přípravy, tak k porcím do pekáčku přidáváme zeleninu raději opět trochu předem tepelně upravenou a vše pečeme doměkka. Zapékat jej můžeme i s předvařenými brambory nakrájenými na plátky. Podléváme vývarem, ale můžeme použít i bílé víno, šlehačku nebo zakysanou smetanu. Dochucujeme jemnějším kořením nebo bylinkami. Hotový pokrm můžeme ještě sypat strouhaným sýrem.

Losos dušený

Porce lososa nejdříve opečeme, pak podlijeme a zakryté dusíme doměkka. Podle receptu nebo chuti přidáváme zeleninu. Na podlití opět používáme buď vývar nebo bílé víno, šlehačku nebo zakysanou smetanu. Dušeného lososa můžeme i výrazněji okořenit některou kořenící směsí (Gyros, Grilovací, Kořenící směs na ryby) či jen solí a pepřem. Vše dusíme doměkka, ale tak, aby se maso nerozpadlo. Hotové dochucujeme kromě koření i různými bylinkami. Mezi ně patří především bazalka, rozmarýn, apod.

Přílohy k lososu se zeleninou

Hodí se především různě upravené brambory, tj. vařené, pečené, hranolky, bramborová kaše. K dušenému lososu, kdy máme trochu víc omáčky, můžeme podávat i drobnější druhy těstovin.
 





Příspěvky ke článku: Losos a zelenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...