Lahodné pokrmy z lososa skvěle doplní zelenina

Losos-opékaný-na-másle

Víte, že výbornou kombinací zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jídlo, jehož příprava vám nezabere příliš času?

Doplňte svoji stravu o nenasycené mastné omega 3 kyseliny a připravte si vynikající pokrm z lososa.

Losos je ryba s tučnějším masem. Navíc má velmi málo kostí, takže se i snadno a dobře konzumuje. Chcete-li, aby byl váš zážitek z jídla dokonalý, doplňte lososa některou zeleninou, jejíž výběr je opravdu dostatečný:

  • rajčata
  • papriky
  • dýni, cuketu či patison
  • pórek
  • mrkev
  • cibuli nebo lahůdkovou cibulku a česnek
  • hrášek nebo kukuřici
  • květák i brokolici
  • mražené nebo sterilované zeleninové směsi

Jak připravíme lososa k vaření

Lososa nakrájíme na jednotlivé porce, omyjeme a osušíme. Než ho budeme tepelně zpracovávat třeba na pánvi, je dobré ho pro zjemnění masa pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou, osolit, případně okořenit. A nechat zaležet. Pokud budete chtít lososa marinovat, nechávejte ho v marinádě raději přes noc, aby marináda dobře vsákla do masa.

1. Losos na másle opékaný na pánvi

Výbornou pochoutku z lososa získáme přípravou lososa na másle na pánvi, díky níž dokonale vynikne chuť jeho jemného masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • sůl
  • zelenina – dle vaší chuti

POSTUP

  1. Na pánvi rozehřejeme opatrně máslo, aby se nespálilo.
  2. Připravené a osolené porce lososa vložíme na máslo na pánvi kůží dolů.
  3. Po opečení obrátíme a dopečeme i z druhé strany.
  4. Zeleninu dle vaší chuti si připravíme zvláště – můžeme ji lehce povařit nebo dusit.

Hotový recept na lososa opékaného na másle

2. Losos zapečený v troubě

Lososa můžeme také péct v troubě, jeho příprava opět nezabere příliš času a v krátké době budete mít připravené zdravé a lahodné jídlo k obědu.

INGREDIENCE

  • losos
  • máslo
  • zelenina
  • vývar, bílé víno, zakysaná smetana
  • koření na ryby
  • sůl

POSTUP

  1. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme porce lososa, které jsme osolili a okořenili jemnějším kořením na ryby.
  2. Zeleninu přidáváme již předem tepelně připravenou, protože maso z lososa se peče kratší dobu.
  3. Můžeme podlít vývarem, bílým vínem nebo zakysanou smetanou.
  4. Před upečením posymeme strouhaným sýrem, aby se stihl zapéci.

3. Losos dušený

Velmi jednoduchá je příprava lososa dušením, které patří k šetrným úpravám rybího masa.

INGREDIENCE

  • losos
  • sůl
  • koření – Gyros, Grilovací koření, Kořenící směs na ryby nebo jen pepř či bylinky (bazalka, rozmarýn)
  • vývar, bílé víno nebo zakysaná smetana

POSTUP

  1. Připravené porce lososa nejdříve opečeme na másle.
  2. Pak zakryté pokličkou a podlité vývarem dusíme pomalu doměkka.
  3. Můžeme přidat zeleninu dle chuti.
  4. Dusíme tak dlouhou, aby se maso nerozpadlo.

Hotový recept na dušeného lososa

Tip na doporučenou přílohu k lososu

K lososu připravovaném na másle na pánvi nebo pečenému se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin.

Nezapomeňte maso z lososa předem zjemnit šťávou z citronu. Na pánev nebo pekáček ho do rozpáleného tuku – výborné je máslo nebo kvalitní olej – pokládejte kůží dolů. Jen tak totiž docílíte křupavé lahodné kůrky. Připravte si i další chutné recepty z rybího masa, které rozšíří váš jídelníček o zdravá jídla.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *