Tisk článku

Makovec

Mák je odedávna surovinou, která se používá do moučníků, buď jako nádivka do buchet a koláčů nebo přímo do těsta. Nejznámějším moučníkem, kde je mák základní surovinou v těstě je makovec. Jeho příprava nevyžaduje žádné velké kuchařské zkušenosti a rovněž není náročná na čas. I když se jedná o jednoduchý moučník i u něj najdeme různé varianty přípravy, přísad a dokončení.

Makovec

Mák a jeho příprava

Mák před přípravou makovce umeleme na makovém strojku. Strojek musí být seřízen tak, aby jednotlivá maková semena byla skutečně rozdrcena a nezůstávalo jich v makové směsi příliš mnoho vcelku. Dnes však není problém si koupit mák již mletý, kdy odpadá nutnost mít k dispozici makový mlýnek a věnovat čas jeho mletí. Dbáme však na to, aby mák byl kvalitní. Mák je v podstatě olejnina a má poměrně vysoký obsah tuku a proto lehce žlukne. Na rozdíl od nádivek není třeba mák spařovat ani jinak upravovat.

Makovec a těsto

Na makovec používáme jednoduché těsto, kde základ tvoří mletý mák, polohrubá mouka, cukr, mléko, tuk a vejce. Množství máku dáváme podle receptu, ale většinou činí zhruba polovinu množství mouky. Aby byl makovec vláčnější, tak se, zvlášť ve starších receptech, doplňuje vařenými strouhanými brambory. Cukr můžeme nahradit medem, jako tuk používáme máslo, rostlinný tuk nebo olej. Místo mléka se hodí i jogurt, kefír nebo podmáslí. Tuku není třeba příliš, protože samotný mák již tuk obsahuje. Těsto s mákem je přiměřeně kypré, takže není třeba dávat ani příliš mnoho vajec, stačí 1-2 kusy do těsta na velký plech. Pro kyprost těsta se do těsta ještě přidává kypřící prášek do pečiva nebo soda bicarbona. Přísady do těsta vážíme, ale makovec je ideální moučník pro odměřování na hrnky nebo skleničky.

Makovec a příprava těsta

Těsto můžeme připravit tím nejjednodušším způsobem a sice, že smícháme všechny sypké suroviny, přidáme rozpuštěný tuk a mléko, promícháme a vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Pokud chceme jemnější těsto, tak je připravujeme jako třené, to znamená, že utřeme žloutky s cukrem a tukem, postupně přidáváme mák, tekutinu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků a těsto ihned rozetřeme na připravený plech. Obě těsta dovolují i kombinaci běžného těsta a těsta s mákem, kdy mletý mák přidáváme jen do poloviny těsta a vršíme je na plechu na těsto bez máku.

Makovec a přísady

Základní makovec pečeme bez přísad. Pro změnu je však možné i makovec doplnit dalšími přísadami, například : 

  • • jablky nahrubo nastrouhanými nebo nakrájenými na kostičky
  • • hruškami nakrájenými na tenké plátky nebo na kostičky
  • • zavařeninou přidávanou do těsta
  • • rozinkami předem máčenými v rumu, ovocné šťávě nebo vodě
  • • ořechy mletými nebo sekanými
  • • mandlemi
  • • šťávou z pomeranče nebo citronu

Makovec a konečná úprava

Makovec pečeme stejným způsobem jako jiné podobné moučníky. Pečeme ve středně teplé troubě při 180-200°C a vkládáme do předehřáté trouby. Hotový makovec necháme vychladnout a pak krájíme na kostky nebo užší řezy. Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme :

  1.  jen pocukrovat
  2.  polít libovolnou polevou (citronovou, pomerančovou, čokoládovou)
  3.  potřít zavařeninou a posypat strouhaným kokosem nebo strouhanými ořechy
  4.  potřít zavařeninou a teprve na ni rozetřít polevu
  5.  makovec prokrojit nebo překrojit napůl a díly složit na sebe. Po prokrojení silně promazat marmeládou nebo povidly. Tukový krém se kvůli tučnosti máku příliš nehodí, ale mohl by se použít ochucený tvaroh. 




Příspěvky ke článku: Makovec

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...