Sladké potěšení v podobě makovce

Mák je odedávna surovinou, která se používá do moučníků, buď jako nádivka do buchet a koláčů nebo přímo do těsta. Nejznámějším moučníkem, kde je mák základní surovinou v těstě je makovec. Jeho příprava nevyžaduje žádné velké kuchařské zkušenosti a rovněž není náročná na čas. I když se jedná o jednoduchý moučník i u něj najdeme různé varianty přípravy, přísad a dokončení.

Mák obsahuje  pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou, vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

1. Makovec s citronovou polevou

INGREDIENCE :

  • 125 g změklého másla +  na vymazání
  • 420 g cukru krupice
  • 5 ks vajec pokojové teploty
  • 400g mletého máku
  • 420g hladké mouky
  • 2 sáčky kypřicího prášku
  • 750 ml mléka
  • hrubá mouka na vysypání
  • kompotované mandarinky na ozdobu

na polevu

  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce horké vody

POSTUP :

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřeme s cukrem do pěny.
  3. Zašleháváme vejce po jednom.
  4. Přidáme mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme.
  5. Plech s vyšším okrajem vymažeme máslem a vysypte moukou nebo vyložíme papírem na pečení.
  6. Těsto vlijeme na plech, vložíme do trouby a makovec pečeme asi 20 minut.
  7. V průběhu pečení kontrolujeme makovec pomocí zapíchnutí špejle.
  8. Připravíme si citronovou polevu.
  9. Cukr utřeme do hladka s citronovou šťávou a horkou vodou.
  10. Polevou potřeme vychladnutý makovec.
  11. Můžeme dozdobit kompotovanou mandarinkou.
  12. Necháme ztuhnout a rozkrájíme na kostky.

Makovec s citrónovu polevou

zdroj : dobruchut.azet.sk

2. Makovec z mletého máku

Máte chuť na makovec plný máku a navíc i pěkně vláčný.

INGREDIENCE :

na poloviční plech

  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g mletého máku
  • 50 g másla (kdo preferuje rostlinné tuky, může nahradit olejem) + na vymazání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 250 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • mouka na vysypání plechu

POSTUP :

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C.
  2. Máslo utřeme s cukrem a vejci.
  3. Přidáme vanilkový cukr, skořici a šťávu z citronu.
  4. Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva a mletý mák.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Vymažeme plech máslem a vysypeme ho moukou.
  7. Těsto na makovník vlijeme na vymazaný plech.
  8. Pečeme na 170° C (horkovzdušná 160°C) cca 30 minut.
  9. Makovec krájíme na kostky a můžeme zdobit šlehačkou nebo pocukrovat moučkovým cukrem.

Makovec z mletého máku

zdroj : kousekdortu.cz

3. Makovec bez mouky

INGREDIENCE :

  • 4 vejce
  • 3 jablka
  • 80 g mletých ořechů nebo mandlí
  • 120 g mletého máku
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
Postup :
  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Z bílků vyšleháme sníh.
  3. Jablka oloupeme a nastrouháme.
  4. Ostatní ingredience rozmícháme a opatrně přimícháme sníh.
  5. Vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180–185 °C asi 25 minut.
  6. Nechat vychladnout.
  7. Můžeme posypat cukrem a zdobit šlehačkou.

Makovec bez moukyzdroj : zeny.iprima.cz

4. Makovec s jahodami

INGREDIENCE :

  • 200g hladké mouky
  • 130 g celozrnné hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 130g hnědého cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • strouhaná kúra z 1/2 citrónu
  • 100 ml oleje
  • 3 ks vajec
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 4 lžíce mletého máku
  • skořice
  • jahody
  • 0,5 dcl Limoncello

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. V jedné z misek smícháme všechny suché suroviny
  3. V druhé misce rozmixujeme olej, vajíčka a jogurt.
  4. V třetí misce smícháme jahody s 3 lžícemi limoncella a lžíci cukru a skořice.
  5. Těsto jsme připravili smícháním misky suchých ingrediencí s vlhkými (olej, vejce, jogurt).
  6. Vymažeme máslem dortovou formu, vysypeme moukou.
  7. Těsto vylijeme do formy, nahoru klademe směs jahod z třetí misky.
  8. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut.
  9. Můžeme zdobit lístkem máty.

Makovec s jahodami

zdroj : najrecept.sk

Makovec je možné  doplnit dalšími přísadami hruškami, jablky, zavařeninou, rozinkami, ořechy, mandlemi, šťávou z pomeranče. Pro dokončení moučníku upečený makovec můžeme polít různými polevami např. čokoládovou nebo pomerančovou, nebo posypat strouhaným kokosem či ořechy.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *