Tisk článku

Mořské ryby ve studené kuchyni

Mořské ryby jsou oprávněně doporučovány pro svůj obsah minerálů a především jódu k pravidelné konzumaci. Dá se z nich samozřejmě připravit teplé jídlo jako hlavní chod, ale i mořské ryby koupené celé nebo jako filety či rybí konzervy se dají velmi dobře použít ve studené kuchyni. Spolu s dalšími dostupnými ingrediencemi tak poměrně rychle připravíme večeři, přesnídávku nebo pohoštění.

Mořské ryby ve studené kuchyni

Mořské ryby a tipy na přípravu

Z mořských ryb si ve studené kuchyni můžeme připravit saláty, pomazánky nebo pěny. Některé konzervované druhy lze jen doplnit oblohou a pak už jen podávat. Vhodnou přílohou je tmavý chléb, různé druhy celozrnného pečiva nebo obvyklé oblíbené pečivo.

Salát z mořských ryb

Na salát se hodí jak filé z tresky, tak losos, mořská štika a další druhy. Rybu musíme předem uvařit doměkka a po vychladnutí a odstranění případných kostí ji pak krájíme na potřebné kousky nebo ji rozmačkáme vidličkou. Při vaření už můžeme rybu dochucovat kromě soli i kořením. Často se využívá bobkový list, celý pepř, nové koření, stroužky česneku, případně jiné koření podle vybraného receptu. Masový salát z ryb pak doplníme čerstvou, povařenou nebo sterilovanou zeleninou, použít můžeme i jablka nebo jiné ovoce a zálivkou z majonézy, zakysané smetany či jogurtu nebo zálivkou z těchto ingrediencí smíchanou. Zálivku dochutíme solí a kořením a většinou ji upravíme do sladkokyselé chuti citronovou šťávou nebo jemným octem s příchutí. Obyčejný ocet je většinou příliš ostrý a trochu narušuje celkovou chuť. Saláty se samozřejmě dají připravit i z konzervovaných ryb. Vhodnější jsou konzervy ryb v oleji nebo ve vlastní šťávě, ale problémy nečiní ani konzervy se zeleninou nebo s tomatovou omáčkou, pouze jim přizpůsobíme celkové chuťové ladění salátu. Tyto konzervy mívají menší masový objem, proto je doplňujeme i vařenými brambory nebo rýží, vařenými vejci, případně i trochou uzeniny a hlavně dostatečným objemem zeleniny. Výborný salát se dá připravit i ze zavináčů, které nadrobno nakrájíme a doplníme vařenými vejci a další zeleninou, kde převažuje cibule, mrkev, celer, případně hrášek. Salát dokončíme majonézovou zálivkou, kterou odlehčíme bílým jogurtem.

Pomazánka z mořských ryb

Můžeme je připravit z vařeného rybího masa nebo z uzených ryb, ale nejčastěji se na pomazánky využívají rybí konzervy. Základem rybích pomazánek může být máslo nebo rostlinný tuk, pomazánkové máslo nebo roztíratelné sýry. Chuťově vynikající a málo tučný je samozřejmě tvaroh. Do pomazánek z ryb odstraníme všechny kosti i malé kostičky, pokud se v rybě nebo v konzervě vyskytují. Pak rybí maso rozetřeme na hladkou hmotu a spojíme se základem pomazánky. Práci nám urychlí mixér, když obě hmoty společně rozmixujeme. Pak pomazánku doplníme některou ze zelenin. Neměla by chybět cibule a k ní pak přidáváme další čerstvou nebo sterilovanou zeleninu nakrájenou na co nejmenší kousky nebo nastrouhanou. Pomazánku dochutíme solí a kořením podle druhu pomazánky a především podle vlastní chuti.

Pěna z mořských ryb

Pěnu z mořských ryb připravujeme většinou jenom z konzerv nebo z uzených ryb. Na pěnu se také výborně hodí konzerva tresčích jater. Rybí maso z konzervy důkladně zbavíme všech kostiček, totéž platí pro uzené ryby. Základ pěny by mělo tvořit máslo, pomazánkové máslo nebo některý z tavených sýrů bez výraznější chuti, který lze snadno rozetřít. Množství základu by mělo odpovídat zhruba třetině množství rybího masa. Vše musíme utřít do zcela hladké hmoty a pak našlehat do pěny. Pěnu můžeme nastavit trochou majonézy, případně ušlehané smetany, tak je pěna lehčí a nadýchanější. Můžeme ji podávat jen v miskách nebo pohárech s pečivem. Výborně se s ní však plní různé předem upečené tvary z lístkového nebo jiného těsta, slané sušenky, větrníky a jiné drobné slané pečivo.
 





Příspěvky ke článku: Mořské ryby ve studené kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky