Tisk

Nové koření

Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku, pocházejícího ze západní části karibské oblasti, proto se novému koření někdy říká také pimento nebo jamajský pepř. Používá se celé nebo mleté. Celé nové koření se přidává do různých omáček k masu, často společně s celým pepřem a bobkovým listem. Příkladem může být svíčková omáčka. Používá se také při úpravě zvěřiny, do marinád a paštik. Nové koření je často přidáváno i do směsí při nakládání zeleniny včetně okurek a hub. Mleté se výjimečně používá do kořeněných těst na perník nebo cukroví. 


Další pojmy slovníku:

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Rostlinný tuk

    Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je...

  • Camembert

    Světově známý francouzský sýr se vyrábí v několika druzích z kravského mléka. Během zrání se camembert ošetřuje příslušnou kulturou, aby se...

  • Rotiserie (Rotisserie)

    Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso,...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

Recepty s "Nové koření":

  • Bažant na víně

    Očištěného bažanta protkneme klínky slaniny a osolíme ze všech stran. Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme nakrájenou cibuli, pak vložíme bažanta a...

  • Rajská omáčka se smetanou

    Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme v rozehřátém oleji. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a přidáme k...

  • Zajíc na černo

    Omyté a očištěné maso dáme vařit do osolené vody společně s cibulí nakrájenou na plátky a s kořením. Když je maso měkké, vyjmeme je, vývar scedíme...

  • Utopenci z vajec

    Suroviny na nálev svaříme a necháme jen mírně prochladnout. Vejce oloupeme a složíme je do sklenice, kde je proložíme na kroužky nakrájenou...

  • Zeleninový olej ke grilování

    Olej krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme na plátky nakrájenou petržel, mrkev a celer, nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou citronovou kůru,...



Nové příspěvky