Tisk článku

Pečeme bábovku z polotovaru

V každém větším obchodě se dnes nabízí různé směsi k pečení, doplněné návodem k přípravě. Jejich výhodou je, že i méně zkušený kuchař nebo někdo, kdo je naprosto neznalý kuchařského umění, si z nich může připravit domácí moučník. Dobře se hodí i pro málo početné domácnosti, kde se z důvodů jiného vytížení nevaří denně, protože není nutné mít vždy po ruce zásoby surovin ani dalších ingrediencí.

Pečeme bábovku z polotovaru

Bábovková směs

Mezi nejznámější směsi pro pečení domácích moučníků patří směs na bábovku. Výrobců tohoto polotvaru je více, ale vždy se jedná o sypkou směs, která se podle vedeného receptu zpracovává. Chceme-li tento polotovar využít častěji, tak i u něj můžeme využít trochy fantazie a s pomocí snadno dostupných ingrediencí základní recept obměňovat. Sypká směs má poměrně dlouhou trvanlivost, takže ji lze při nižší potřebě velikosti moučníku rozdělit na dvě části a moučník upéct v menší velikosti.

Pečení ze směsi na bábovku

Ze směsi na bábovku si samozřejmě můžeme upéci klasickou bábovku, ale pokud třeba nemáme bábovkovou formu, můžeme těsto vložit do chlebíčkové, dortové nebo koláčové formy. Další variantou je připravené těsto rozetřené na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo vyložený pečícím papírem. Obměny můžeme provádět i s těstem. Místo mlékem se dá sypká hmota zpracovávat s instantní uvařenou zchladlou kávou, s uvařeným silnějším kakaem nebo s capuccinem. Použít můžeme i jogurt nebo smetanu sladkou i zakysanou. Určitou změnu chuti docílíme použitím trochy rumu nebo sladkého likéru. Největší možnost obměn však představují doplňující ingredience do těsta, které využíváme podle chuti nebo momentálních možností. Přidávat můžeme například :

  • kakao: 1-2 lžíce kakaa vmícháme se 2 lžícemi tekutiny do oddělené části těsta a do formy je vkládáme ve střídavých vrstvách, které vytvoří mramorování. Na celou bábovku dávku zdvojnásobíme.
  • mleté ořechy, mandle: Hrst mletých ořechů nebo mandlí těsto příjemně dochutí. Aby nebylo příliš husté, přidáme trochu tekutiny.
  • čokoláda: Čokoládu můžeme nastrouhat nebo nalámat na kousky a vmíchat do celé směsi nebo jen do části.
  • rozinky: Rozinky jsou lepší, pokud je předem namočíme do rumu nebo ovocné šťávy. Postačí i jejich namočení do vody s trochou citronové šťávy.
  • ovoce: Do zcela připraveného těsta můžeme nakonec přidat celé, nastrouhané nebo na kousky nakrájené ovoce. Může být čerstvé, mražené nebo okapané kompotované. Využít se dá i kandované ovoce nebo předem zvlhčené sušené ovoce. Aby přidávané ovoce neklesalo příliš ke dnu, tak je lehce poprášíme trochou mouky. Použít můžeme téměř vše, záleží jen na dostupnosti určitého druhu. Nejčastěji to budou jablka, banány, hrušky, čerstvé nebo mražené jahody, borůvky, ostružiny, hodí se i rybíz nebo angrešt, kousky broskví nebo meruněk, třešně a višně, okapané kousky kompotovaných mandarinek, případně některé exotické ovoce.
  • piškoty nebo oplatky: Bábovkové těsto ve formě nebo i na plechu můžeme prokládat piškoty máčenými v kávě, kakau, případně rumu nebo některém z likérů. Dají se použít i oplatky s výraznější chutí, jako jsou například tatranky nebo horalky, které do těsta přistrouháme.
  • koření: Bábovkou směs můžeme dochutit skořicí nebo perníkovým kořením. Trochu vůně a chuti pomůže dodat některé aroma či několik lžic karamelu. Přidávat můžeme i pomerančovou nebo citronovou šťávu. Barva se kromě kakaa nebo čokolády dá ovlivnit použitím trochy potravinářského barviva nebo barevného pudinkového prášku, u kterého musíme počítat s přídavkem tekutiny.

Zdobení upečené bábovky

Bábovku po upečení a vyklopení ihned pocukrujeme. Takto jednoduše ozdobenou bábovku můžeme při podávání zdobit šlehačkou nebo jednoduchým krémem z jogurtu nebo smetany. Bábovka se také může nechat zchladnout a pak polévat libovolnou polevou, případně kombinovat světlou a tmavou polevu. Polevy ještě můžeme posypat strouhaným kokosem, sekanými ořechy nebo některými drobnými koupenými ozdobami, například perličkami. Podobně zdobíme i pečený chlebíček nebo koláč. Pokud pečeme na plechu plát, tak můžeme využít i různé druhy krémů a polev pro zdobení.
 





Příspěvky ke článku: Pečeme bábovku z polotovaru

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky