Jednoduchý domácí perník s ovocem

Rychlé perníky jsou oblíbeným moučníkem především pro svoji chuť ovlivněnou perníkovým kořením. Dalším důvodem obliby je i rychlá příprava těsta na tyto perníky, která spočívá v tom, že se těsto většinou jenom zamíchá, vlije na plech a už se může péct. Kromě jiných ingrediencí se těsto dá obměnit a tímto zpestřit i ovocem.

Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Význam ve výživě a jeho složení Obsahuje vitamíny C, B 1, B2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce). Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Kromě jiného váže na sebe toxické těžké kovy, které jsou pak z těla vyloučeny stolicí. Vláknina ovoce váže vodu a bobtná. Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé, bez zvláštních úprav, jinak ztrácíme zbytečně významné látky.

1. Domácí perník s jablky

Perník by se mohl bez diskuze ucházet o titul nejoblíbenějšího českého moučníku.

INGREDIENCE :

  • 450 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 250 g cukru krupice může být i hnědý
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 3 velká jablka zbavená jadřince
  • 150 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce povidel
  • hrst sekaných oříšků

POSTUP :

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny.
  2. Přidáme celá vejce, mléko, olej, povidla a dobře promícháme.
  3. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a oříšky (i se slupkou).
  4. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C  25-30 minut.
  6. Zkoušíme špejlí.
  7. Před podáváním vychladlý moučník pocukrujeme nebo lze potřít čokoládou a posypat strouhaným kokosem.

Domácí perník s jablkyzdroj : smoothcooking.cz

Fitness cuketový perník s ovocem

Výborný perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.

INGREDIENCE :

  • 800 g cukety – oloupané, bez semínek
  • 3 vejce
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce medu
  • 150 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 balení perníkového koření
  • 3 lžíce chia semínek
  • čerstvé ostružiny
  • kousek másla a trocha strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formy

POSTUP :

  1. Cuketu na tento koláč nestrouháme.
  2. Očištěnou cuketu nakrájíme na středně velké kusy a vložíme do kutru a rozsekáme na kaši.
  3. K cuketě přidáme vajíčka, med, cukr a rozpuštěné máslo nebo olej a dobře promícháme.
  4. Vznikne hladká hmota.
  5. Smícháme obě mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, kávu, perníkové koření a chia semínka.
  6. Tekutou a sypkou část receptu smícháme dohromady, umícháme hladké těsto.
  7. Plech na pečení vymažeme máslem nebo olejem, vysypeme kokosem.
  8. Nalijeme do něj těsto.
  9. Uhladíme a do těsta zasadíme ostružiny.
  10. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C, 30 – 35 minut.

Fitness cuketový perník s ovocem

zdroj : zena-in.cz

3. Perník se sušeným ovocem

INGREDIENCE :

  • 200 g medu + 4 lžíce mléka
  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 330 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1,5 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 vejce

na náplň

  • 265 g meruňkového džemu
  • 50 g sušených meruněk na kostičky
  • 30 g rozinek
  • 50 g sušených švestek na kostičky
  • 60 ml meruňkového likéru nebo pálenky

na polevu

  • 50 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké kvalitní čokolády

POSTUP :

  1. Sušené ovoce na náplň propláchneme horkou vodou.
  2. Všechny přísady na náplň smícháme a necháme 2 hodiny stát, aby ovoce změklo.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. V kastrůlku zahřejeme med, přidáme cukr, mléko, máslo a mícháme, až se cukr rozpustí.
  5. Necháme trochu zchladnout.
  6. Mouku prosejeme s kypřícím práškem, perníkovým kořením a kakaem.
  7. Pak přimícháme medovou směs a vejce a vypracujeme hladké těsto.
  8. Polovinu těsta rozetřeme do formy s vyšším okrajem 20×30 cm vyložené pečícím papírem.
  9. Pomocí lžičky na povrch rozdělíme náplň.
  10. Na to rozprostřeme zbylé těsto a povrch uhladíme.
  11. Pečeme asi 45 minut, kontrolujeme špejlí.
  12. Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpustíme ve vodní lázni.
  13. Necháme mírně zchladnout a naneseme na vychladlý perník vyndaný z formy.
  14. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

zdroj : apetitonline.cz

Na perníkové těsto nejsou třeba žádné mimořádné suroviny. Stačí polohrubá mouka, kterou lze míchat s hladkou nebo ji hladkou zcela nahradit, pokud ji má někdo v moučnících raději. Stoupenci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou či jinou z této kategorie. Do rychlých perníkových moučníků můžeme přidávat ovoce a to i tehdy, kdy v základním receptu, podle kterého postupujeme, uvedeno není. Přidáním ovoce získá perník na chuti a především na šťavnatosti. Může to být ovoce čerstvé, kompotované, sušené i mražené. Z čerstvého ovoce se dobře uplatní jablka, už proto, že jsou k dispozici téměř celý rok. Ale mohou to být i hrušky, v létě pak broskve, meruňky i švestky, třešně nebo višně, rybíz a další drobné ovoce. Stejně tak lze do perníku přidávat i marmelády, džemy a kompotované ovoce.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *