Tisk článku

Perníkový moučník s ovocem

Rychlé perníky jsou oblíbeným moučníkem především pro svoji chuť ovlivněnou perníkovým kořením. Dalším důvodem obliby je i rychlá příprava těsta na tyto perníky, která spočívá v tom, že se těsto většinou jenom zamíchá, vlije na plech a už se může péct. Kromě jiných ingrediencí se těsto dá obměnit a tímto zpestřit i ovocem.

Perníkový moučník s ovocem

Perníkové suroviny na těsto

Na toto těsto nejsou třeba žádné mimořádné suroviny. Stačí polohrubá mouka, kterou lze míchat s hladkou nebo ji hladkou zcela nahradit, pokud ji má někdo v moučnících raději. Stoupenci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou, špaldovou či jinou z této kategorie. Další základní surovinou je cukr a to moučkový nebo jemný krystal. Cukr se může samozřejmě nahradit medem, pro diabetiky pak je nutné použít pro ně zdravotně nezávadné sladidlo. Pak už se přidává jen trochu tuku, což může být máslo, rostlinný tuk nebo olej a něco málo vajec, ale těsto se dá připravit i zcela bez vajec. Jako tekutina slouží mléko nebo zakysané mléčné výrobky, uvařená nebo scezená instantní káva či uvařené kakao, případně šťáva z kompotu. Perníkové těsto je třeba kypřit a to můžeme udělat přídavkem jedlé sody nebo kypřícího prášku do pečiva. V obou těchto případech pak musíme přidat perníkové koření, aby těsto mělo tu správnou perníkovou chuť. Perníkové koření částečně nahrazuje speciální a již dochucený kypřící prášek do perníku. Chuťově výraznější těsto získáme, když k prášku do perníku přidáme ještě trochu skořice a můžeme přidat i kakao, perník je pak tmavší.

Perníkové těsto a jeho příprava

Těsto můžeme připravovat jako třené, což znamená, že utřeme žloutky s cukrem a tukem do pěny a postupně přidáváme tekutinu a mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme další dochucující ingredience a sníh z bílků. Připravené těsto pak rozetřeme nebo vlijeme na vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme. Ale na kvalitě upečeného perníku příliš neubírá, když všechny potřebné suroviny jen smícháme do vhodné konzistence a vlijeme na připravený plech. Tyto rychlé perníky jsou také vhodné k odměřování surovin na hrnky nebo skleničky. Perník pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě.

Perník a ovoce

I do těchto rychlých perníkových moučníků můžeme přidávat ovoce a to i tehdy, kdy v základním receptu, podle kterého postupujeme, uvedeno není. Přidáním ovoce získá perník na chuti a především na šťavnatosti. A jako ovoce do perníku vybrat? Především to, které máme k dispozici nebo si je bez problémů obstaráme. A může to být ovoce čerstvé, kompotované, sušené i mražené. Aby v těstě neklesalo ke dnu, tak je lehce poprášíme nebo zlehka obalíme v trošce mouky. Kousky ovoce buď vmícháme přímo do těsta nebo jím připravené těsto před upečením poklademe.

Perník a čerstvé ovoce

Z čerstvého ovoce se dobře uplatní jablka, už proto, že jsou k dispozici téměř celý rok. Ale mohou to být i hrušky, v létě pak broskve, meruňky i švestky, třešně nebo višně, rybíz a další drobné ovoce. Ovoce do perníku podle potřeby oloupeme, vykrájíme jádřince a pak je krájíme na menší kousky. Peckovité ovoce můžeme vypeckovat. Z dováženého ovoce jsou do perníku výborné banány nakrájené na plátky.

Perník a kompotované ovoce

Do perníku můžeme využít různé ovocné kompoty, z domácí konzervace pak zvláště pak ty, kterých máme přebytek. Ovoce vyjmeme, necháme okapat, podle potřeby pokrájíme a můžeme přidávat. Šťávu z kompotu můžeme využít do těsta nebo pro uvaření pudinku.

Perník a sušené ovoce

Do perníku se velmi dobře hodí i sušené ovoce. Může to být jednotlivý druh, ale ještě lepší je směs různých druhů. Sušené ovoce je většinou zapotřebí předem trochu namočit, aby zvláčnělo, takže je namáčíme do vody, do které přidáme buď rum nebo citronovou či jinou ovocnou šťávu. Podobně postupujeme i s kandovaným ovocem.

Perník a mražené ovoce

Mražené ovoce před pečením není třeba rozmrazovat. Do těsta je proto vhodnější drobné ovoce, například borůvky, ostružiny, rybíz či angrešt, vypeckované višně nebo třešně, případně ovoce, které již před mražením bylo upraveno na drobnější kousky.
 





Příspěvky ke článku: Perníkový moučník s ovocem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...