Tisk článku

Smažený řízek

Smažený řízek je klasikou české kuchyně. Zastánci zdravé výživy by jistě proti němu snesli řadu argumentů, ale když trochu přivřeme oči, tak si můžeme říci, že občas řízek neuškodí. Název řízek napovídá, že je odvozen od slova říznout a to zcela určitě do kusu masa. Velikost uříznutého kousku masa a tím pádem velikost řízku pak většinou odpovídá významu příležitosti, při níž je podáván nebo důležitosti hosta, kterému je servírován.

Příprava smažených řízků

Pokud máme vhodné maso, ostatní základní suroviny již nečiní žádný problém a to ani v případě, že chceme mít řízky trochu pikantnější nebo si je připravit plněné.

Maso na smažené řízky

Řízek je svou přípravou vlastně tzv. "minutka" a proto musíme volit kvalitnější maso. Z vepřového masa je nejlepší kotleta, kýta či krkovička. Plec není vhodná, protože zůstává tužší a bůček je příliš tučný. Jemné řízky jsou z telecího nebo vykostěného kuřecího, krůtího či králičího masa. Řízky lze připravit také z hovězího roštěnce a samozřejmě i z rybích filetů sladkovodních nebo mořských ryb. Na řízky je možné použít i uzené maso z kýty nebo krkovičky. Příležitostně můžeme použít i maso ze zvěřiny, maso kůzlečí či jehněčí.

Úprava masa na smažené řízky

Maso opláchneme a osušíme utěrkou. Z vlhkého masa by nám při smažení opadával obal. Pak maso podle druhu více či méně naklepeme a osolíme. Můžeme i posypat kořením nebo potřít hořčicí, sardelovou pastou nebo pikantním kečupem. Pokud chceme řízky plnit, prořízneme do nich kapsu a připravíme si náplň. Na náplň můžeme využít uzeninu, sýry, houby, vejce nebo zeleninu. Náplně do řízků by měly být vždy připravené tak, aby se nemusely nakonec smažit déle než samotný řízek, takže podle potřeby náplň osmažíme nebo podusíme předem.

Obalování smažených řízků

Nejznámější je tak zvaný trojobal, což je hladká mouka, rozšlehané vejce s trochou mléka nebo vody a strouhanka. Při obalování v trojobalu můžeme přidat do hladké mouky trochu papriky, pepře a chilli koření. Totéž můžeme přidat do vajíčka, které místo vody můžeme nastavit také kečupem, pivem, vínem nebo jogurtem. Strouhanka by neměla být přesušená, protože pak při smažení nasákne příliš tukem. Rohlíkovou strouhanku můžeme nastavit strouhaným sýrem, ovesnými vločkami nebo ji zcela nahradit ovesnými vločkami nebo drcenými lupínky. Strouhanku můžeme také vynechat, obalovat pouze v mouce a vajíčku a pak získáme řízky zvané francouzské nebo obrácené. Tento postup se hodí pro jemná masa jako je telecí nebo drůbeží maso, které se nemusí dlouho smažit. Kromě trojobalu obalujeme řízky také v těstíčku z mouky, vajec, soli a trochy tekutiny. Toto těstíčko je možné všelijak obměňovat změnou poměru surovin, náhradou základních surovin, přidáním koření a způsobem přípravy těstíčka. Možností je tolik, že je zde nelze popsat, ale je možné využít našich receptů.

Smažení řízků

Na smažení řízků používáme rostlinný olej, ztužený pokrmový tuk nebo sádlo. Řízky vkládáme a smažíme vždy ve vyšší vrstvě horkého tuku. Zda je tuk dostatečně horký zjistíme tak, že do něj vhodíme drobeček strouhanky. Jestliže okamžitě vypluje na povrch a tuk se kolem něj zpění, můžeme vložit řízky. Dobře se řízky smaží ve fritéze, kterou lze nastavit na požadovanou teplotu. Usmažené řízky vyjmeme a tuk necháme okapat na papírovém ubrousku. Rychle se tuku zbavíme, jestliže usmažený řízek ponoříme do studené vody a okamžitě vytáhneme. Jestliže smažíme řízky pro větší počet osob a potřebujeme je uchovat horké, pomůžeme si tím, že elektrickou troubu nahřejeme na 200°C, vypneme, umístíme do ní pekáč s víkem a do něj vkládáme usmažené řízky.

Přílohy ke smaženým řízkům

Každého napadne, že jsou to jednoznačně brambory či bramborová kaše s kompotem nebo zeleninovým salátem. Další možnou přílohou je domácí bramborový salát. Jsou ale v Čechách oblasti (např. Jaroměř a okolí), kde se řízek běžně podává s knedlíkem a dušeným kysaným zelím a jistě by se našly i další krajové zvyklosti.
 





Příspěvky ke článku: Smažený řízek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...