Inspirativní recepty na obalovaný řízek v sedmi chutných a snadných variantách!

Vepřové, kuřecí, krůtí i telecí, všechny patří ke klasice české kuchyně už od dob Rakouska-Uherska.

Nejčastěji se připravují obalené v mouce, vejcích a strouhance.

Objevte s námi ty nejlepší recepty na smažené řízky!

Ať už si je připravíte k nedělnímu obědu či jako oběd do batohu na výlet, nikdy vás nezklamou!

Pravý vídeňský řízek

Jedna ze specialit rakouské kuchyně. Jemný a šťavnatý připravený z křehkého telecího masa. Originální recept doporučuje smažení na sádle, ale lze použít i olej.

Ingredience:

  • 4 telecí řízky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 2 vejce
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Telecí maso naklepejte paličkou přes potravinovou folii nebo igelitový sáček, uchráníte tak maso před přílišným potrháním.
  2. Následně jednotlivé plátky telecího masa postupně obalte.
  3. Nejprve v mouce se solí, následně v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.
  4. V pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla či oleje.
  5. Vložte obalené řízky do pánve a smažte z obou stran dozlatova, z každé strany přibližně 2-3 minuty.
  6. Po vyjmutí položte řízky na chvilku na papírové utěrky, které absorbují tuk.

Vídeňský řízek podávejte s bramborovým salátem nebo s brambory a zeleninovou oblohou, ozdobený plátky citronu.

Plátek telecího masa v trojobalu
zdroj: the spruceeats.com

Skvělý pomocníkem při smažení řízků je kvalitní pánev. Nevíte, kterou z obrovské nabídky vybrat? Podívejte se na náš velký test pánví.

Řízek smažený v troubě

Příprava v troubě v sobě spojuje hned dvě výhody. Je zdravější a zároveň méně náročná, neboť nevyžaduje, abyste celou dobu stáli u plotny jako při klasickém smažení.

Ingredience:

  • 4 vepřové řízky
  • 75 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 1-2 vejce
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Do jedné misky si připravte hladkou mouku, do druhé rozšlehané vejce s trochou soli a pepře, do třetí misky strouhanku s trochou sladké papriky.
  3. Vepřové řízky důkladně naklepejte, nejlépe přes potravinovou folii.
  4. Naklepané vepřové maso postupně obalujte v mouce, vajíčku a strouhance a následně ho pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Před vložením do trouby řízky pokapejte trochou olivového oleje.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut dozlatova.
  7. V mezidobě řízky obraťte.

Řízky bez smažení servírujete s přílohami z brambor či pouze se zeleninovým salátem.

Smažené plátky vepřového masa s citronem a tatarskou omáčkou
zdroj: ichkocheheute.de

Smažený celerový řízek nejen pro vegetariány

Nejíte či nemáte rádi maso? V tom případě vás jistě potěší celerová varianta tohoto oblíbeného pokrmu. Chutná naprosto skvěle!

Ingredience:

  • 1/2 většího celeru nebo 1 menší celer
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek strouhanky
  • 1/4 šálku vody
  • 1 PL sójové omáčky
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • citron na ozdobu

Postup:

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na asi jeden centimetr silné plátky.
  2. V jedné misce si připravte těstíčko z poloviny množství mouky, vody, sójové omáčky, soli a pepře.
  3. V další misce připravte pouze hladkou mouku a ve třetí misce strouhanku.
  4. Nejprve celer obalte v mouce, poté ho pomořte do těstíčka a nakonec do strouhanky.
  5. V pánvi rozehřejte olej a následně v něm celerové řízky osmažte.
  6. Smažte z každé strany přibližně 2 minuty dozlatova. Doba smažení závisí rovněž na výšce řízku.  

Celerový řízek chutná znamenitě se zeleninovým salátem či opečenými brambory. Podávat ho můžete ozdobený citronem či s tatarskou omáčkou.

Smažené plátky z celeru s bramborem a salátem
zdroj: jocooks.com

Pokud vás vegetariánská varianta řízku zaujala, zkuste si připravit i další smažené vegetariánské lahůdky. Inspirujte se našimi recepty na smažený květák!


Řízky naruby z telecího masa

Při obalování nemusíte strouhankou vždy končit. Existují i varianty, kdy je naopak prvním krokem obalení ve strouhance a až poté v mouce a vejci. Vyzkoušejte a uvidíte ten rozdíl!

Ingredience:

  • 6 telecích řízků
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • olej na smažení
  • máslo
  • několik PL vody
  • sůl
  • citron na ozdobu

Postup:

  1. Telecí plátky omyjte a naklepejte.
  2. Následně je z obou stran osolte a potřete lehce olejem.
  3. Připravte si tři misky, ve kterých telecí maso postupně obalíte.
  4. Nejprve ve strouhance, poté v hladké mouce a následně v rozšlehaném vajíčku.
  5. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zlehka řízky z obou stran osmažte.
  6. Poté řízky přendejte do pekáčku s trochou másla a několika polévkovými lžícemi vody.
  7. Pekáček přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200°C.
  8. Pečte přibližně 25 minut, během pečení občas řízky přelijte vypečenou šťávou.

Smažený řízek naruby se často zapéká s cibulkou či plátky slaniny. Servírujte se s brambory či bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Plátek telecího masa obalovaný ve strouhance podávaný s vařeným braborem
zdroj: ellerepublic.de

Tradiční obalovaný vepřový řízek

Tradiční sváteční pokrm, který se v doprovodu bramborového salátu konzumuje rovněž o vánočních či velikonočních svátcích.

Ingredience:

  • 800 g vepřových řízků či vykostěných kotlet
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 šálky strouhanky
  • 3-4 vejce
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • citronové plátky na ozdobu

Postup:

  1. Plátky vepřového masa naklepejte přes potravinovou folii paličkou na maso.
  2. Následně maso postupně ve třech krocích obalte.
  3. Nejprve v mouce se solí, paprikou, pepřem a česnekem, následně v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance.
  4. Jakmile jsou všechny kotlety obalené, zahřejte nepřilnavou pánev s dostatečným množstvím oleje.
  5. Když je olej horký, vložte do něj jednotlivé plátky a smažte je 3-4 minuty z každé strany dozlatova. 
  6. Když řízky z pánve vyjmete, položte je na papírové utěrky či ubrousky, které absorbují přebytečný olej.

Smažený řízek podávejte s bramborovou kaší, salátem či bramborem a zeleninovou oblohou.

Obalované vepřové maso smažené na oleji servírované s citronem
zdroj: natashaskitchen.com

Kromě klasické strouhanky můžete smažený řízek ozvláštnit použitím bylinkové strouhanky. Stačí, když do obyčejné strouhanky přimícháte směs čerstvých bylinek. Použít můžete například tymián, oregano, majoránku, tymián či saturejku.

Pikantní smažené kuřecí plátky v trojobalu

Tajemství tohoto pokrmu spočívá v jeho lehce pikantní chuti. Té docílíte pomocí dijonské hořčice, která se přidá při obalování do rozšlehaného vejce.

Ingredience:

  • 800 g kuřecích prsou
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 šálky strouhanky
  • 3-4 vejce
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • citron na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa naklepejte přes igelitový sáček.
  2. Následně naklepané maso z obou stran posolte a popepřete.
  3. Připravte si tři misky, ve kterých maso postupně obalíte.
  4. Nejprve v mouce, následně v rozšlehaném vajíčku, k němuž jste přidali dijonskou hořčici, sůl a pepř, posledním krokem je obalení ve strouhance.
  5. Na pánvi rozehřejte asi čtvrt šálku rostlinného oleje.
  6. Následně řízky smažte dozlatova, přibližně 2-3 minuty každou stranu.

Smažený řízek z kuřecího masa podávejte s bramborovou kaší, dijonskou hořčicí, plátky citronu a nasekanou čerstvou petrželkou.

Pikantní obalované kuřecí maso
zdroj: jocooks.com

Kuřecí maso nemusíte vždy obalovat pouze ve strouhance. Zkuste také kuřecí rarášky neboli šťavnaté kuřecí řízečky obalované v těstíčku!

Křehké krůtí řízky v jogurtu

Na marinování je obecně vhodnější jemnější maso. Z tohoto důvodu se tak tímto způsobem upravuje především maso krůtí a kuřecí. Výsledkem je křehké maso, které se v ústech jen rozpadá.

Ingredience:

  • 4 krůtí řízky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky bílého řeckého jogurtu
  • 2 šálky strouhanky
  • čerstvá citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Krůtí plátky omyjte, zlehka naklepejte přes potravinovou folii, osolte a opepřete.
  2. Následně si připravte marinádu.
  3. V misce smíchejte jogurt, prolisované stroužky česneku, trochu citronové šťávy a rozšlehané vejce. Případně přidejte i trochu pepře, soli i dalšího koření dle chuti.
  4. Maso vložte do marinády, překryjte misku potravinovou folii a vložte na nejméně tři hodiny, ale lépe přes noc, do ledničky.
  5. Další den řízky z marinády vyjměte a obalte ve strouhance.
  6. Rozehřejte si na pánvi olej a řízky z obou stran osmažte dozlatova.
  7. Na závěr ozdobte čerstvou petrželkou.

Smažený řízek v jogurtu lze připravovat rovněž v troubě.

Krůtí plátky marinované v jogurtu a obalované ve strouhance
zdroj: stylingmyeveryday.com

Na čem je nejlepší smažit?

Nabídka ingrediencí, které můžete ke smažení použít, je poměrně široká. Od másla před různé typy olejů až po sádlo. Nejvíce lidí používá ke smažení olej. Odborníci doporučují smažený řízek a další pokrmy připravovat především na řepkovém oleji, který má nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Stejně vhodný, ale o něco finančně náročnější, je olej olivový.

Nejméně vhodný je olej slunečnicový, který je kvůli nižšímu poměru mononenasycených mastných kyselin teplotně nestabilní. Nevhodné je rovněž smažení na másle, sádla se naopak obávat nemusíte.

Obliba řízků smažených v troubě

Vzhledem k tomu, že smažení není považováno za příliš zdravou tepelnou přípravu, mnoho lidí dává přednost smažení řízků v troubě. Není na tom nic složitého, stačí obalené řízky umístit na plech s pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 180°C – 200°C. Doba pečení závisí na mase, ze kterého jste řízky připravili, kuřecí maso je samozřejmě hotové dříve než například maso telecí či vepřové. Nezapomeňte maso v průběhu pečení obrátit.

Čím smažený řízek oživit?

Přijde vám smažený řízek příliš nudný? Recepty lze oživit a zpestřit mnoha způsoby. K nejjednodušším patří přidání rozmanitého koření, majonézy či bylinek do vajíčka či strouhanky při obalování. K dalším možnostem patří řízky před vlastním obalením namarinovat, ať již v jogurtu či v jiných ingrediencích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X