Tisk

Solamyl

 Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku používáme k zahušťování polévek, zahušťování slaných i sladkých omáček a k vaření pudinků. Kaší z bramborové škrobové moučky nastavujeme sladké krémy. Bramborová moučka se může míchat s moukou na bábovky, dorty a další moučníky, protože upečené těsto je pak křehčí.


Další pojmy slovníku:

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Vepřová pečeně (karé)

    Vepřové karé neboli vepřová pečeně pochází z hřbetní části vepře a její součástí je i kost. Jedná se o tu část, která již je více prorostlá tukem a...

  • Křen

    Křen patří mezi doplňkové zeleniny, které pouze ochucují různé pokrmy. U křenu se využívá kořene, který má ostrou až štiplavou chuť a pronikavou...

  • Čočka

    Čočka patří mezi oblíbené a již velmi dlouho používané luštěniny. Pochází z přední Asie a její obsah rostlinných bílkovin ji řadí na třetí místo...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

Recepty s "Solamyl":

  • Chlebová pizza

    chleba odkrojíme kůrky a krajíce poskládáme do tukem vymazané formy. Potřeme je olejem a kečupem. Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a...

  • Halušky se zelím

    Brambory oloupeme a ještě teplé prolisujeme nebo nastrouháme najemno. K nim přidáme žloutky, mouku, solamyl, osolíme a opepříme. Vytvoříme těsto a...

  • Králičí stehna na houbách

    Česnek a cibuli nasekáme na jemno a houby nakrájíme na proužky. Králičí stehna opečeme na oleji, osolíme, opepříme, přidáme česnek, cibuli,...

  • Roláda s jablky a švestkami

    Maso rozkrojíme na větší plát, opepříme a osolíme. Poklademe ho oloupanými, drobně nakrájenými jablky a nudličkami vypeckovaných švestek...

  • Rychlý čokoládový dortík

    Nejprve si dáem do kastrůlku mléko, solamyl, žloutky a za stálého míchání necháme dojít do bodu bublábí. pak jeje necháme vychladnout a mezitím si...



Nové příspěvky