Přemýšlíte o něčem rychlém k snědku a shodou náhod vám zbyla uvařená rýže z předešlého dne? Je pro vás plýtvání potravinami sprosté slovo? Pokud ano, začněte rolovat směrem dolů.
Přesně pro vás jsme připravili ty nejlepší recepty na omáčky k rýži, které kdy ochutnáte!
Jsou jednoduché, vydatné, rychlé a levné! A hlavně jsme připravili tolik variant, že si vybere opravdu každý. A kdo říká, že ne, tak lže!
Nechte si chutnat!
Rychlá omáčka k rýži bez masa
Zbylá rýže a základní ingredience, vykouzlí zcela dokonalý pokrm. Nakrájený citron dává celému pokrmu nepřekonatelně svěží vůni, hořkost a nakyslost. Tenké plátky rovnoměrně změknou a zajistí, že citron pěkně podtrhne celou chuť omáčky s máslovým základem a parmazánem.
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařené rýže (nebo 250 g syrové rýže)
- Sůl
- 75 g másla (nakrájené na kousky)
- Malý citron (velmi tence nakrájený na kolečka, zbavený semínek)
- 130 g parmazánu (jemně nastrouhaný, plus další k podávání)
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Pokud rýži nemáme uvařenou, tak uvedené množství uvaříme podle návodu na obalu, dokud není dobrá na skus
- Mezitím si rozehřejeme polovinu másla ve velkém hrnci na střední teplotu, dokud se nerozpustí
- Přidáme plátky citronu a vaříme 5–7 minut, za častého míchání, dokud nezměkne a dno hrnce nezhnědne
- Pomocí kleští přeneseme jednu třetinu plátků citronu na talíř, a ty dáme stranou
- K citronům přidáme 200 ml vody nebo vývaru
- Po kouscích přidáváme zbývající máslo a před každým novým přidáním šleháme, dokud se každý kousek nezapracuje, a dokud není omáčka krémová
- Uvařenou rýži přidáme do omáčky nebo jí rozdělíme do servírovacích misek a omáčkou jí posléze přelijeme
- Směs vaříme, často mícháme a potupě přisypáváme parmazán
- Jakmile přidáme všechen sýr, pokračujeme za stálého míchání ve vaření, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není krémová a neobalí rýži, asi 3 minuty
- Pokud se nám omáčka zdá velmi hustá, přidáme více vody nebo vývaru
- Omáčku odstraníme z plotny a posypeme trochou pepře (asi 2 lžičky)
- Rýži s omáčkou podáváme s odloženými kolečky citronu a posypanou parmezánem
Jestli patříte mezi masožravce tak si tento recept na omáčku k rýži připravte i s masem nebo mořskými plody. Jak na to se dozvíte v těchto skvělých receptech na kuřecí maso nebo si připravte tyto lahodné krevety.

Jednoduchá omáčka k rýži s uzeninou
Genialita tohoto receptu spočívá v kombinaci různých textur a chutí. Pokud nejste příznivci pikantních klobás, přidejte jakoukoli jinou čerstvou klobásu, kterou máte rádi.
Co budeme potřebovat
- 40 ml olivového oleje
- 2 snítky rozmarýnu
- 100 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
- 230 pikantní klobásy
- 400 g cizrny z plechovky (nebo bílých fazolí, opláchnuté, osušené)
- 30 ml suchého bílého vína
- 340 g uvařené rýže
- Sůl
- 750 g baby špenátu
- 90 g jemně nastrouhaného parmazánu
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce másla
Postup
- Ve velkém hrnci si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Přidáme a smažíme asi 2 minuty rozmarýn, dokud nebude křupavý
- Přendáme ho na papírové ubrousky k okapání
- Do stejného hrnce přidáme klobásu a za občasného míchání vaříme 8–10 minut, dokud nezhnědne a nepropeče se
- Poté jí přeneseme na talíř s papírovou utěrkou
- Do hrnce přidáme cizrnu a vaříme, občas promícháme a lžící trochu cizrnu rozmačkáme
- Vaříme, asi 5 minut, dokud nezhnědne.
- Asi polovinu cizrny přendáme na talíř ke klobáse
- Do hrnce přidáme víno a přivedeme k varu
- Víno vaříme asi 2 minuty, dokud se tekutina téměř úplně neodpaří
- Do hrnce s vínem a cizrnou přidáme rýži a přidáme 100 ml vody nebo vývaru
- Přidáme baby špenát a vaříme asi 4 minuty, dokud špenát nezvadne a omáčka nezhoustne
- Přidáme trochu vody a začneme postupně přidávat sýr a mícháme, dokud se nerozpustí a nevytvoří luxusní lesklou omáčku
- V případě potřeby zředíme větším množstvím vody nebo vývaru
- Dochutíme pepřem a případně ještě solí
- Přidáme máslo a promícháme, aby se spojilo s omáčkou
- Poté vmícháme klobásu a cizrnu, co jsme dali stranou
- Rýži s omáčkou rozdělíme na talíře a navrch rozdrobíme rozmarýn a posypeme sýrem

Medová omáčka s kuřecím masem
Tento recept na kuře s medovým česnekem je tak snadný, že ho budete vařit pořád a pořád dokola. Přijdete do receptu také nakrájenou brokolici, květák, papriku, mrkev nebo hrášek a uvidíte jaké nové chutě objevíte!
Co budeme potřebovat
- 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- Sůl
- Černý pepř
- Česnekový prášek
- 30 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky prolisovaného česneku
- 2 lžíce nakrájené jarní cibule
- Lžíce pražených sezamových semínek
- 350 g uvařené basmati rýže
Na omáčku
- 65 ml medu
- 30 ml sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- Lžíce rybí omáčky
Postup
- Na omáčku si v malé misce prošleháme med, sójovou omáčku, olivový olej a rybí omáčku
- Odložíme na později
- Na kuře si nakrájíme kuřecí prsa na kostičky
- Posypeme solí, černým pepřem a česnekovým práškem
- Kuřecí kousky vložíme do plastového sáčku
- Přidáme mouku, uzavřeme horní část sáčku a kuře v sáčku protřepeme, aby se rovnoměrně obalilo moukou
- Zahřejeme si olivový olej na středně vysokou teplotu
- Přidáme kuře obalené moukou
- Smažíme asi tři minuty, otočíme a smažíme další tři minuty
- Přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vaříme dvě minuty
- Snížíme teplotu na střední a přidáme medově česnekovou omáčku
- Mícháme a vaříme 3-4 minuty
- Omáčku s kuřecími okusky podáváme přelitou přes uvařenou rýži

Pikantní asijská omáčka
Tento recept je tím nejlepším receptem na omáčku k rýži jaký kdy najdete! Sečuánská chilli omáčka je ohromně všestranná! Nejen, že se dá přidat do rýže, nudlí a salátu, ale může být také použita jako základ marinády pro maso a tofu nebo ji lze dokonce přidat do mnoha zeleninových jídel, která se restují na pánvi. Pokud jste někdo, kdo miluje kořeněná jídla, je to rozhodně omáčka, kterou chcete mít neustále připravenou v lednici.
Co budeme potřebovat
- Lžička fenyklových semínek
- Hřebíček
- 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- Lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- ¼ lžičky semínek kmínu
- 4 lžičky červené papriky
- 30 g drcené chilli papričky
- 30 ml řepkového oleje
- ½ lžíce soli
- 30 g bílé rýžové mouky
- 30 g sójových bobů
- 2 lžíce sójové omáčky
- 120 ml jablečné šťávy bez přidaného cukru
- ½ lžičky sezamových semínek
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů
- Sójové boby potřeme ½ lžičkou řepkového oleje a pečeme v pekáčku 20 minut
- Mezitím si smícháme všechno koření kromě drcené chilli papričky a papriky
- Zahřejeme si pánev na střední teplotu
- Přidáme zbytek řepkového oleje
- Poté, co je olej rozpálený, přidáme všechno koření, plus zázvor, česnek, drcenou chilli papričku a papriku
- Na střední teplotu vše opékáme asi 1 minutu
- Přidáme bílou rýžovou mouku a neustále mícháme, dokud se směs dobře nespojí
- Sníme teplotu a po troškách přidáváme jablečnou šťávu a neustále mícháme
- Poté, co se jablečná šťáva a směs koření a mouky dobře spojí a zhoustnou, vaříme další 2 minuty
- Vypneme teplo a přidáme opražené sójové boby a sezamová semínka
- Chilli omáčku necháme na pánvi, přidáme uvařenou rýži a promícháme

Objevte podobné tipy
Univerzální hnědá omáčka s houbami a rýží (UHO)
Každý z nás zná UHO omáčku, která byla s velkou slávou podávána ve školních jídelnách. Ale nebojte se, tato omáčka na rýži má s touto školní, společnou jen tu barvu. Její chuť je diametrálně rozdílná a vy si pochutnáte jako nikdy!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 750 g žampionů (nakrájené na plátky)
- 2 stroužky česneku (mleté)
- Malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 300 g dlouhozrnné rýže (nevařená)
- 565 ml zeleninového vývaru
- 200 g jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo na vysokou teplotu
- Přidáme polovinu hub a vaříme 5 minut dozlatova
- Dochutíme solí a pepřem
- Houby vyndáme a odstavíme stranou
- Přidáme polévkovou lžíci oleje a přidáme i máslo
- Když se rozpustí, přidáme cibuli a česnek
- Vaříme 30 vteřin a poté přidáme zbývající houby
- Vaříme 5 minut, dokud houby lehce nezhnědnou
- Přidáme rýži a 150 ml vývaru
- Mícháme tak, aby se vše spolu spojilo, a přidáme zbylý vývar
- Hrnec přiklopíme poklicí, směs přivedeme k varu a poté teplotu ztlumíme na středně nízkou teplotu
- Vaříme asi 15 minut, dokud se tekutina v hrnci nevyvaří
- Hrnec sundáme ze sporáku, sundáme pokličku a vhodíme odložené houby a jarní cibulku
- Opět přiklopíme a necháme takto stát asi 10 minut
- Poté houbovou omáčku s rýží promícháme a podle potřeby (pro větší krémovost) vmícháme lžíci másla a podáváme

Italská omáčka s vepřovým masem
Toto jídlo je stejně jako Itálie, barevné a plné skvělých kombinací, které jdou neodmyslitelně ruku v ruce. Proto se pusťte i vy do této omáčky ve stylu Itálie.
Co budeme potřebovat
- 250 g nakrájených čerstvých hub
- 80 g nakrájené cibule
- Lžíce másla
- Stroužek česneku, nasekaný
- Plechovka (400 g) rajčat nakrájených na kostičky (neodkapaných)
- 250 g vařeného vepřového masa nakrájeného na kostky
- 125 g nasekané zelené papriky
- 125 g nakrájené sladké červené papriky
- Lžička italského koření
- ½ lžičky soli
- Špetka cukru
- 150 g šálku nevařené rýže
Postup
- Ve velkém hrnci orestujeme na másle do měkka houby a cibuli
- Přidáme česnek a vaříme minutu
- Vmícháme rajčata, vepřové maso, papriku, italské koření, sůl a cukr
- Celou směs přivedeme k varu
- Vmícháme rýži
- Hrnec zakryjeme, stáhneme teplotu na střední a necháme vařit, dokud nebude rýže hotová
- Občas promícháme
- Když je rýže uvařená, hrnec odstraníme z plotny a necháme ho 5 minut odstát
- Před podáváním italskou omáčku s rýží promícháme

Omáčka z pečených paprik
Tato neskutečně snadná omáčka k rýži vám nezabere více než 5 minut. Přidejte jí ke všemu, co vás napadne, a neomezujte se jen na ni. Pokapejte s ní šťouchané brambory, přidejte jí k těstovinám nebo zelenině.
Co budeme potřebovat
- 450 g pečených červených paprik z plechovky (scezené)
- 30 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce mleté šalotky (nebo cibule)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 10 lístků čerstvé bazalky
- Lžíce kapary (scezené)
- Kůra z 1 citronu
- Šťáva z ½ citronu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
Postup
- Všechny přísady vložíme do nádoby mixéru
- Mixujeme 30-60 vteřin na vysokou rychlost, dokud omáčka nebude zcela hladká
- Podáváme jí přelitou přes uvařenou rýži

Tradiční kari omáčka
Základní kari omáčka je v podstatě jen cibulový vývar s různými druhy zeleniny a kořením. Tato omáčka je jednoduchá a rychlá na přípravu a chutná opravdu každému kdo miluje indickou kuchyni.
Co budeme potřebovat
- 900 cibule (nahrubo nakrájené)
- 250 ml řepkového oleje
- Lžička soli
- 110 g mrkve (oloupané a nahrubo nakrájené)
- 60 g zelí (nakrájené nahrubo)
- 85 g červené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
- 85 g zelené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
- 200 g rajčat (nakrájených)
- 5 lžic česnekové a zázvorové pasty
- 1 ½ lžíce garam masaly
- 1 ½ lžíce mletého kmínu
- 1 ½ lžičky mletého koriandru
- 1 ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mleté kurkumy
Postup
- Cibuli vložíme do velkého hrnce a zapneme ho na střední teplotu a přidáme sůl a olej
- Směs promícháme, a poté přidáme zbývající zeleninu a tolik vody, aby byla celá ponořená
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na minimum a přikryté vaříme doměkka asi 45 minut
- Po 45 minutách bude zelenina mnohem měkčí a tekutina se trochu zredukuje
- Přidáme zbývající ingredience
- Pokračujeme ve vaření dalších 30 minut
- Když olej začne tvořit na hladině kolečka a zelenina je dostatečně měkká, můžeme začít mixovat
- Pomocí ručního mixéru mixujeme asi 4 minuty, dokud není omáčka hladká, bez kousků zeleniny
- Tento krok lze provádět po dávkách ve stolním mixéru
- V této fázi může být rozmixovaná omáčka hodně hustá
- Proto přidáváme vodu, dokud nebude mít omáčka přibližně stejnou konzistenci jako smetana
- Hotovou omáčku podáváme s jasmínovou rýží

Zdravotní benefity rýže
Pomáhá v dietě
Hnědá rýže obsahuje vlákninu a bílkoviny, o kterých je známo, že nás dokáží dobře zasytit a přispívají tak k udržení nízkého glykemického indexu, což znamená že energie, kterou s konzumací hnědé rýže přijmeme, je zpracovávána delší dobu, tudíž rovnoměrněji. Výhodou hnědé rýže před bílou je, že pomáhá snížit hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu nalačno. To vše stabilizuje hladinu energie, zabraňuje vzniku takzvaných chutí a může pomoci s regulací hmotnosti.
Chrání před chronickým onemocněním
Hnědá rýže si zachovává otrubovou vrstvu, která obsahuje ochranné sloučeniny zvané flavonoidy. Tyto složky hrají důležitou roli při ochraně před nemocemi.
Tudíž zahrnutí celozrnných potravin, jako je hnědá rýže, do stravy je spojeno se sníženým rizikem onemocnění, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny včetně rakoviny slinivky a žaludku a také cukrovka.
Podpora energie
Sportovci často volí bílou rýži jako zdroj energie, zejména při doplňování paliva po cvičení. Je to proto, že bílá rýže obsahuje zpracované sacharidy, které jsou zdrojem rychlých sacharidů, které jsou potřebné k doplnění svalového glykogenu po fyzické námaze.
Dobře travitelná
Bílá rýže je snadno stravitelná, má nízký obsah vlákniny a při správném vaření a podávání je nepravděpodobné, že způsobí žaludeční potíže.
Je bezlepková
Rýže přirozeně bezlepková a je cennou surovinou pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. Hnědá celozrnná odrůda je zvláště užitečná, protože dodává nerozpustnou vlákninu, která podporuje trávicí funkce a pomáhá prospěšným střevním bakteriím, které jsou tak důležité pro zdraví.