Tisk

Žampión

Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do Francie a období 17.století. Odtud se jejich pěstování rozšířilo do velkopěstíren, které zásobují obchody po celý rok především žampióny čerstvými, ale také konzervovanými ve slaných nebo sladkokyselých nálevech. Žampión je jemná houba, její stáří se pozná podle barvy lupenů na spodku klobouku, kdy u mladých hub jsou světle růžové a s přibývajícím stářím postupně hnědnou až do téměř černé barvy. Žampióny jsou jemné houby s nepříliš výraznou chutí a používají se do polévek, do nádivek, omáček a jako ingredience k masovým, zeleninovým nebo jiným pokrmům. Jako všechny houby má nízkou kalorickou hodnotu, takže může být součástí dietních jídel pro redukci váhy. 


Další pojmy slovníku:

  • Maizena

    Jedná se o kukuřičnou škrobovou moučku. Maizena je její velmi starý obchodní název běžně užívaný v jednotlivých kuchařských předpisech. Tato...

  • Šproty

    Šproty jsou menší rybky, podobající se malým sleďům. Jejich průměrná délka je asi 15 cm. Loví se v místě výskytu, tj. v Severním, Středozemním a...

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

  • Vepřová pečeně (karé)

    Vepřové karé neboli vepřová pečeně pochází z hřbetní části vepře a její součástí je i kost. Jedná se o tu část, která již je více prorostlá tukem a...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

Recepty s "Žampión":

  • Kuřecí se žampiony a kečupem

    Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočinout. Pak na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme téměř doměkka. pak...

  • Smažené žampióny.

    Smažené žampióny. Žampióny oloupeme a vylomíme nožičky. Rozšleháme vejce se lžící vody a trochou soli. Osolené kloboučky obalíme v hladké mouce, vejci a ve...

  • Cuketa plněná masem

    Cuketa se nejdříve omyje a osuší, pak se rozřízne ji na příč a vnitřek opatrně vydlabeme. Pak spojíme do hromady mleté maso, vnitřek cukety,...

  • Zeleninový špízek

    Nejprve kukuřice povaříme v osolené vodě. Poté kukuřici nakrájíme na tlusčí kolečka. Žampióny očistíme a nakrájíme na kostky to stejné uděláme s...

  • Krůtí prsíčka v tvarohovém těstíčku

    Očištěná krůtí prsa pěkně okořeníme pepřem a solí a opečeme ze všech stran. Pórek rozebereme na volné listy a oblanšírujeme v horké osolené vodě....



Nové příspěvky