Tisk

Žampión

Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do Francie a období 17.století. Odtud se jejich pěstování rozšířilo do velkopěstíren, které zásobují obchody po celý rok především žampióny čerstvými, ale také konzervovanými ve slaných nebo sladkokyselých nálevech. Žampión je jemná houba, její stáří se pozná podle barvy lupenů na spodku klobouku, kdy u mladých hub jsou světle růžové a s přibývajícím stářím postupně hnědnou až do téměř černé barvy. Žampióny jsou jemné houby s nepříliš výraznou chutí a používají se do polévek, do nádivek, omáček a jako ingredience k masovým, zeleninovým nebo jiným pokrmům. Jako všechny houby má nízkou kalorickou hodnotu, takže může být součástí dietních jídel pro redukci váhy. 


Další pojmy slovníku:

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

  • Grilování

    Grilování je tepelná úprava nezabaleného pokrmu, který se opéká na otevřeném roštu přímo nad sálajícím zdrojem tepla. Pro klasické grilování nad...

  • Dekantace

    Dekantace je výraz používaný při obezřetném slévání tekutiny z láhve nebo jiné nádoby do čisté bez toho, aby byla porušena sedlina usazená na dně...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

Recepty s "Žampión":

  • Žampióny plněné sýrem

    Žampióny očistíme a vydlabeme jejich prostřední část. Kloboučky osolíme a opepříme a vnitřek, který jsme vydlabali osmahneme spolu s cibulkou na...

  • Cuketa plněná masem

    Cuketa se nejdříve omyje a osuší, pak se rozřízne ji na příč a vnitřek opatrně vydlabeme. Pak spojíme do hromady mleté maso, vnitřek cukety,...

  • Krůtí se sýrem a žampióny

    Krůtí se sýrem a žampióny Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, nebo na nudličky. Nakrájené maso dáme do misky, osolíme, opepříme a promícháme. Poprášíme...

  • Krůtí prsíčka v tvarohovém těstíčku

    Očištěná krůtí prsa pěkně okořeníme pepřem a solí a opečeme ze všech stran. Pórek rozebereme na volné listy a oblanšírujeme v horké osolené vodě....

  • Smažené žampióny.

    Smažené žampióny. Žampióny oloupeme a vylomíme nožičky. Rozšleháme vejce se lžící vody a trochou soli. Osolené kloboučky obalíme v hladké mouce, vejci a ve...



Nové příspěvky