Co je/jsou Žampión

Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do Francie a období 17.století. Odtud se jejich pěstování rozšířilo do velkopěstíren, které zásobují obchody po celý rok především žampióny čerstvými, ale také konzervovanými ve slaných nebo sladkokyselých nálevech. Žampión je jemná houba, její stáří se pozná podle barvy lupenů na spodku klobouku, kdy u mladých hub jsou světle růžové a s přibývajícím stářím postupně hnědnou až do téměř černé barvy. Žampióny jsou jemné houby s nepříliš výraznou chutí a používají se do polévek, do nádivek, omáček a jako ingredience k masovým, zeleninovým nebo jiným pokrmům. Jako všechny houby má nízkou kalorickou hodnotu, takže může být součástí dietních jídel pro redukci váhy.