Tisk článku

Zavařujeme třešně

Košíček červených třešní přijde k chuti, ze dvou košíčků se něco sní a ze zbývajících upeče bublanina. Jestliže je už košíčků několik, pak vzniká problém, jak nejlépe úrodu třešní využít. Jednou z možností je třešně vypeckovat a zmrazit a postupně používat do moučníků. Další možností je poohlédnout se po vhodných receptech a připravit z nich kompoty, džemy a marmelády.

Zavařujeme třešně

Příprava třešní na zavařování

Z třešní odstraníme stopky, přebereme je a odstraníme poškozené plody. Propláchneme je studenou vodou. Pokud si nejsme jistí tím, že opravdu nejsou napadeny vrtulí třešňovou, tak je zalijeme vlažnou vodou o teplotě asi 40°C s trochou soli. Poměr činí 2 dkg soli čili kávová lžička na 1 l vody. Třešně necháme namočené asi 2 hodiny, do té doby by měly být čisté. Pak z nich slijeme vodu a znovu je propláchneme. Zavařujeme do kompotových sklenic o obsahu 0,33 l nebo menších skleniček. Víčka, kterými sklenice uzavíráme, mohou být klasická víčka Omnia, která se musí na sklenici přitisknout speciální hlavou nebo víčka šroubovací.

Třešňový kompot

Na kompot se hodí tmavší třešně nazývané srdcovky. Kompot z těchto třešní, zvláště když jsou dostatečně vyzrálé na slunci, je pěkné tmavě červené barvy a příjemné chuti. Světlé chrupky nevynikají ani barvou ani chutí, proto je raději použijeme do míchaných marmelád. Omyté třešně skládáme do dobře vymytých kompotových sklenic a zalijeme vlažným cukrovým nálevem. Obvyklý nálev na třešně se připravuje z 1 l vody a 30-35 dkg cukru. Vodu svaříme s cukrem a necháme ji mírně zchladnout. Lze použít i rychlejší způsob, kdy se třešně jen zasypou cukrem v množství asi 1-2 lžic na jednu běžnou kompotovou sklenici a zalijí převařenou vodou. Naplněné sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.

Třešně ve vlastní šťávě

Místo kompotu s nálevem se třešně mohou konzervovat jen ve vlastní šťávě. Připravené třešně jen nasypeme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85°C. Nebo je v tomto případě vypeckujeme a napěchujeme do připravených sklenic. Můžeme je dávat i do menších skleniček, protože se jich tam vejde poměrně dost. Prosypeme je cukrem v množství 1 lžíce na jednu větší sklenici, zavíčkujeme a sterilujeme. Doba sterilování je shodná, 25 minut při 85°C. Třešně ve vlastní šťávě můžeme v zimě používat do moučníků, do ovocných dezertů nebo pohárů.

Třešňový džem

Na džem jsou také vhodnější tmavší třešně, případně je můžeme smíchat se světlejšími. Odstopkované, přebrané a omyté třešně vypeckujeme. Pracujeme nad miskou, do které zachycujeme šťávu. Pak třešně vložíme do kastrolu, podlijeme je šťávou, případně nepatrným množstvím vody, uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Chuť džemu můžeme ovlivnit přidáním malého množství kyseliny citronové. Pak přidáme cukr a želírovací přípravek nebo želírovací cukr. Na želírování je k dostání celá řada přípravků s různými postupy a dávkování, takže se řídíme podle návodu. Hotový džem nalijeme do vymytých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a v této poloze necháme džem vychladnout.

Třešňová marmeláda

Marmeláda a to nejen třešňová se liší od džemu tím, že v ní nejsou kousky ovoce, ale jedná se o tepelně zpracovaný a zahuštěný ovocný protlak. Na třešňovou marmeládu můžeme použít všechny druhy třešní. Odstopkované, přebrané a omyté třešně můžeme před vařením rozmělnit pomletím v mlýnku nebo mixérem. Pak je vaříme do změknutí, žádnou vodu přitom nepřidáváme. Rozvařené třešně protřeme sítem na ovocný protlak. Protlak vrátíme do kastrolu, přidáme část cukru a prudce vaříme 15 minut. Pak přidáme trochu želírovacího přídavku rozmíchaného s cukrem, povaříme dalších 5 minut a přidáme zbytek cukru a kyselinu citronovou a krátce povaříme, až je marmeláda hustá. Tato marmeláda nemusí být ze samotných třešní, ale dobře se míchá s jablky, rybízem nebo angreštem. Při míchání buď využijeme pozdních odrůd třešní nebo si připravíme protlak, necháme jej zmrazit a použijeme v době, kdy je další ovoce dozrálé.
 





Příspěvky ke článku: Zavařujeme třešně

Vložit nový příspěvek
třešně. Autor: vasek, vloženo 27.07.2010
OdpovědětA zavařuji v mikrovlnce výkonem 800W - 330 ml=2 min. , 750 ml = 4 min.
Re: třešně. Autor: mirek, vloženo 31.07.2011
Odpovědětproč mi třešně zavařene začnou kvasit.
Re: Re: třešně. Autor: xakru, vloženo 27.06.2012
OdpovědětPravděpodobně vám netěsní víčko a dostanou se tam ze vzduchu kvasinky. Pokud vám toho kvasí mnoho, tak nepropadat panice a po vykvašení (přestane to bublat) vzniklý kvas prohnat palírnou. ;-)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...