Znáte zdravou lahůdkovou zeleninu artyčok?
Ačkoliv artyčok na pohled nevypadá vůbec líbivě, připomíná spíše bodlák, tak přesto patří mezi velmi vyhledávanou zeleninu s poměrně širokým využitím. Hlavním účelem pěstování je především sklizeň jedných a chutných květních lůžek. Vařená květní lůžka mají hořkosladkou chuť.
Jak správně připravit artyčok ?
Artyčok je dobré omýt v octové vodě a poté uvařit v osolené vodě, spolu s plátky citónu a lžící olivového oleje, do doby než lístečky půjdou lehce vytrhnout. Při konzumaci se lístečky pomalu vytrhávají a jejich konce se namáčí do různých omáček.
Jemné máslové, hořko-sladké srdíčko artyčoku můžeme podávat restované na másle. Artyčoky se také mohou péci, smažit, nebo i plnit. Stonky artyčoků se přidávají se do polévek a dušených jídel.
Proč je artyčok významný pro lidské zdraví ?
Pomáhá se při potížích zažívacího traktu, především pokud jsou způsobovány poruchou jater a žlučníku. Podporuje tvorbu žluči a detoxikaci organismu, zlepšuje trávení a celkovou látkovou výměnu. Doporučuje se po operacích močového ústrojí.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných druzích zeleniny ve 100 g
Druh zeleniny |
Kalorie | Nejvyšší obsah minerálů |
Nejvyšší obsah vitamínů |
|
Artyčok | 197 kJ | draslík – 370 mg, sodík – 94 mg | vitamín C – 11,7 mg | |
Květák | 100 kJ | draslík – 299 mg, sodík – 30 mg | vitamín C – 48 mg | |
Brokolice |
138 kJ | draslík – 370 mg, sodík – 8 mg | vitamín C – 87mg | |
Chřest |
84 kJ | draslík – 202 mg, sodík – 2 mg | vitamín C – 5,6 mg | |
Zelí |
100 kJ | draslík – 170 mg, sodík – 18 mg | vitamín C – 36,6 mg |
zdroj : www.simplyrecipes.com