Artyčok

Znáte zdravou lahůdkovou zeleninu artyčok?

Ačkoliv artyčok na pohled nevypadá vůbec líbivě, připomíná spíše bodlák, tak přesto patří mezi velmi vyhledávanou zeleninu s poměrně širokým využitím. Hlavním účelem pěstování je především sklizeň jedných a chutných květních lůžek. Vařená květní lůžka mají hořkosladkou chuť.

Jak správně připravit artyčok ?

Artyčok je dobré omýt v octové vodě a poté uvařit v osolené vodě, spolu s plátky citónu a lžící olivového oleje, do doby než lístečky půjdou lehce vytrhnout. Při konzumaci se lístečky pomalu vytrhávají a jejich konce se namáčí do různých omáček.

Jemné máslové, hořko-sladké srdíčko artyčoku můžeme podávat restované na másle. Artyčoky se také  mohou péci, smažit,  nebo i  plnit. Stonky artyčoků se přidávají se do polévek a dušených jídel.

Proč je artyčok významný pro lidské zdraví ?

Pomáhá se při potížích zažívacího traktu, především pokud jsou způsobovány poruchou jater a žlučníku. Podporuje tvorbu žluči a detoxikaci organismu, zlepšuje trávení a celkovou látkovou výměnu. Doporučuje se po operacích močového ústrojí

Srovnání výživových hodnot ve vybraných druzích zeleniny ve 100 g

Druh zeleniny
Kalorie Nejvyšší obsah minerálů
Nejvyšší obsah vitamínů
Artyčok 197  kJ draslík – 370 mg, sodík  – 94 mg vitamín C – 11,7 mg
Květák 100 kJ draslík – 299 mg, sodík  – 30 mg vitamín C – 48 mg
Brokolice
138 kJ draslík – 370 mg, sodík  – 8 mg vitamín C – 87mg
Chřest
84  kJ draslík – 202 mg, sodík  – 2 mg vitamín C – 5,6 mg
Zelí
100 kJ draslík – 170 mg, sodík  – 18 mg vitamín C – 36,6 mg

Artyčok

zdroj : www.simplyrecipes.com