Bábovka bez lepku neboli gluten free, vás přesvědčí, že klasika nemusí být vždy nejlepší!

Recept na bezlepkovou bábovku je stejně chutný jako ten na její klasická verzi.

Pochutnejte si s námi na gluten free verzi a možná si ji opravdu oblíbíte!

Jaké jsou ty nejlepší gluten free mouky? To se dozvíte na konci článku.

Bezlepková bábovka s vanilkovou polevou

Víme, že si zamilujete tuto bezlepkovou verzi bábovky, která je všeobecně velmi oblíbená. Nahrazením klasické mouky za bezlepkovou získáte lahodný zákusek ke kávě, který se jistě stane hitem u přátel a rodiny na bezlepkové dietě.

Co budeme potřebovat

  • 340 g másla
  • 300 g krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 6 velkých vajec
  • 360 g bezlepkové mouky
  • 1 lžíce extraktu vanilky
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 170 ml mléka

Na polevu

  • 70 g krystalového cukru
  • 5 lžic vody
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte si formu.
  • Do velké mísy dejte máslo a cukr. Šlehejte, dokud směs nezesvětlí a nebude nadýchaná.
  • Přidejte prášek do pečiva a sůl, promíchejte.
  • So směsi postupně přidávejte vejce.
  • Do mísy po přidání třetího vejce, přidejte 2 lžíce mouky a míchejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte čtvrté vejce, míchejte, dokud se nevstřebá, a poté vmíchejte další 2 lžíce mouky.
  • Pokračujte tímto způsobem s pátým a šestým vejcem, střídavě přidávejte vejce se 2 lžícemi mouky z receptu.
  • Do mléka přidejte vanilku a mandlový extrakt.
  • Přidejte do těsta jednu třetinu zbývající mouky.
  • Jemně zašlehejte polovinu mléka.
  • Vmíchejte další třetinu mouky, poté zbývající mléko.
  • Vmícháme zbývající mouku.
  • Těsto vlijte do vymazané formy.
  • Pečte 50 až 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  • Bábovku nechte vychladnou 10 min ve formě, poté ji vyklepněte ven.
  • Zatímco bezlepková bábovka chladne, udělejte si polevu. Smíchejte cukr, vodu a sůl. Krátce zahřejte, jen aby se cukr rozpustil.
  • Vmíchejte vanilku.
  • Jakmile bábovku vyklopíte z formy, jemně ji potřete polevou.

Není nic lepšího než si vychutnat gluten free bábovku s nejlepší kávou. Vyberte si kvalitní kapslový kávovar podle naší recenze!

Bábovka z vanilkového těsta s polevou z vanilky.
Zdroj: fitmittenkitchen.com

Mramorová bábovka bezlepku

Nenechte si ujít tento recept na bezlepkovou mramorovou bábovku. Je chuťově bohatá, vanilková a čokoládová, ale hlavně na ni nikdo nezapomene. Než budete podávat sladkou tečku, připravte si dokonalé recepty z pohanky, které jsou také gluten free!

Co budeme potřebovat

  • 225 g másla
  • 400 g krystalového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 150 g vajec
  • 280 g bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše mouka již obsahuje)
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 240 ml mléka
  • 30 g kakaového prášku
  • 75 ml horké vody
  • 60 g rozpuštěné tmavé nebo polosladké čokolády

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C a formu na bábovku vymažte tukem.
  • Vy šlehejte máslo, cukr a vanilku.
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí. Směs by měla být hladká a hedvábná.
  • V samostatné středně velké misce prošlehejte mouku, xanthanovou gumu, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.
  • Přidejte směs mouky na 3 krát do máslové směsi, střídavě s mlékem.
  • Asi 1/3 těsta seškrábněte do samostatné středně velké mísy a dejte stranou.
  • Do malé misky bezpečné pro teplo dejte kakaový prášek. Nalijte horkou vodu na kakaový prášek a šlehejte do hladka.
  • Kakaovou směs přidejte k odložené 1/3 těsta.
  • Přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu šlehejte do hladka.
  • Do formy nalijte 1/3 světlého těsta a přes něj poté nalijte 1/3 čokoládového těsta.
  • Lehce těstem pomocí špejle nebo stěrky projeďte.
  • Nakonec přidejte poslední třetinu světlého těsta.
  • Pečte asi hodinu, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Vyjměte z trouby a nechte bábovku ve formě chladnout na mřížce alespoň 20 minut, poté vyklopte.
Bábovka dvou barev z bezlepkové mouky.
Zdroj: glutenfreestories.com

Čokoládová bezlepková bábovka s tvarohem

Tento recept bezlepkovou tvarohovou bábovku s čokoládou vás uchvátí svou dokonale hustou a hutnou konzistencí. Příprava gluten free zákusku nebyla nikdy jednodušší. Stejně jednoduché a výborné jsou tyto recepty na lívance bez lepku, ochutnejte.

Co budeme potřebovat

  • 230 ml uvařené kávy*
  • 230 g másla
  • 65 g kakaa
  • 400 g krystalového cukru
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 240 g bezlepkové mouky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 115 g zakysané smetany nebo jogurtu,

Na náplň

  • 2 balíčky klasické Philadelphie
  • 75 g krystalového cukru
  • 1½ lžičky vanilkového extraktu

Na polevu

  • 115 g hořké čokolády
  • 60 ml husté smetany

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na bábovku.
  • Kávu, máslo a kakao vložte do malého hrnce. Zahřívejte, míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Směs nechte 10 minut vychladnout.
  • Zatímco čokoláda chladne, dejte do mísy cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mouku a šlehejte.
  • Vychladlou čokoládovou směs nalijte do mísy se suchými přísadami a míchejte.
  • V samostatné misce rozšlehejte vanilku, vejce a zakysanou smetanu nebo jogurt.
  • Vmíchejte do čokoládového těsta, míchejte, dokud se důkladně nespojí.
  • V jiné misce rozmixujte smetanový sýr, dokud nebude hladký, poté přidejte cukr a vanilku.
  • Do formy nalijte polovinu těsta. Poté opatrně naneste na těsto lžící smetanový sýr a ujistěte se, že se nedotýká stěn formy a nalijte zbytek těsta.
  • Pečte 55 až 60 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Bábovku nechte 5 minut chladnout a poté vyklopte. Před přidáním polevy nechte bezlepkovou bábovku úplně vychladnout.
  • Smíchejte čokoládu a smetanu a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Polevou potřete bábovku a nechte ji okapat po stranách.

*Náhražky za kávu: Důrazně doporučujeme v tomto receptu použít kávu. Káva nepřidá do receptu svou vlastní moka příchuť, naopak zvýrazní čokoládovou chuť bábovky. V případě potřeby však můžete kávu nahradit vodou, džusem nebo dokonce černým pivem.

Skvěle dochucená bábovka z čokolády plněná tvarohem.
Zdroj: glutenfreestories.com

Jaké jsou nejlepší bezlepkové mouky na pečení?

  1. Mandlová mouka se vyrábí mletím celých mandlí. Tato mouka obsahuje vysoké procento bílkovin a zdravých tuků. Díky své jemné textuře je skvělá pro pečení dezertů, jako jsou muffiny, koláče a sušenky.
  2. Kokosová mouka se vyrábí mletím usušeného kokosu a má vysoký podíl vlákniny, která je dobrá pro vaše zažívání. Její lehce nasládlá chuť dodává sladkým dezertů příjemný nádech. Problémem může být, že velice jednoduše absorbuje tekutiny, takže je třeba ji používat ve správném poměru s ostatními ingrediencemi.
  3. Quinoová mouka je vyrobena z mletých quinoových zrn a je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály. Je vynikající pro pečení chleba, palačinek a bábovek.
  4. Rýžová mouka se vyráběna mletím rýže a je nejoblíbenější a nejvíce používanou moukou v bezlepkových dietách. Nejlepší je k pečení dortů, piškotů a koblih.
  5. Bramborová mouka se vyrábí ze sušených brambor a je vhodná pro pečení chleba, sušenek a základových krust. Bramborová mouka přidává pečivu vlhkost a strukturu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X