Cedrát

Cedrát méně známý, ale zajímavý citrusový plod

Jedná se o méně známý druh citrusového plodu. Plody cedrátů nelze zaměnit s jinými citrusovými plody. Jsou nápadně veliké, oválného tvaru, do délky dorůstají až třiceti centimetrů a dosahují hmotnosti až jeden a půl kilogramu.

Po rozříznutí to vypadá, jakoby byl cedrát samá kůra a žádná dužina, ale naštěstí tomu tak není, jelikož i bílý okraj kolem dužiny je nejen poživatelný a zdravý, ale i velmi dobrý. Dužina je chuťově podobná citrónu, ale je méně kyselá, kdežto bílý okraj je jemně sladký. Pokud je cedrát chemicky neošetřený, lze využít i žlutou kůru.

Z cedrátů se nejčastěji připravují chutné, lehce nahořklé a osvěžujících šťávy. Nejlépe tak, že rozmixujeme celé plody i s aromatickou kůrou.

Jak je cedrát prospěšný zdraví ?

Je významným zdrojem vitamínu C, minerálních látek a antioxidantů. Jeho dalšími kvalitami je nízké množství kalorií, stejně jako pozitivní vliv na zažívání, snižování vysokého krevního tlaku, funkci ledvin a jater. Má protirakovinné účinky.

Jak můžeme cedrát využít v kuchyni ? V podobě :

  • kandovaného cedrátu, který se přidává do různých cukrovinek, sladkého pečiva, čokolád, zmrzlinových dortů
  • marmelády
  • pro přípravu nápojů a likérů

Cedrát

zdroj : arte-fact.ru