Co je/jsou Cedrát

Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z Blízkého východu. Cedrát se na rozdíl od většiny citrusových plodů nepěstuje pro dužninu nebo šťávu, ale pro silnou vonnou kůru, která se kanduje a používá do pečiva, cukrovinek a při přípravě likérů. Prodává se většinou pod názvem citronát. Kromě toho se z něj získané éterické oleje využívají v kosmetice, různých částí rostliny se využívá k léčebným účelům a ve farmacii.