Jak využít starý chléb: uvařte z něj polévku

Zůstal vám doma starý chléb?

Můžete z něho připravit tradiční topinky s pikantní pomazánkou.

Nebo ještě lépe! Vyzkoušejte náš recept na chlebovou polévku, která vás svou chutí ohromí.

Chlebová polévka s houbami

Máme-li doma sušené houby, můžeme je použít pro chlebovou polévku. Houby dodají polévce výbornou příchuť.

INGREDIENCE:

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sádlo
  • kmín
  • 2 brambory
  • hrst sušených hub
  • slanina
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Chleba nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno.
  2. Cibuli zpěníme na tuku a přidáme chleba, který na ní osmažíme.
  3. Vše zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem, přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí.
  4. Potom přidáme do hotové polévky vyškvařenou slaninu.

Hotový recept na chlebovou polévku s houbamizdroj: tfrnorthcyprus.wordpress.com

Chlebová polévka se smetanou

Jemnou chlebovou polévku získáme, když do ní přidáme sladkou smetanu.

INGREDIENCE:

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sladká smetana
  • česnek
  • vejce
  • vegeta
  • nať petržele
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek a povaříme asi 15 minut.
  2. Chléb nakrájíme na kostky a přidáme do vody a k tomu asi lžíci vegety.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Nakonec přilijete smetanu rozmíchanou s vejcem a ještě chvíli povaříme.
  5. Dochutíme solí, pepřem a zelenou petrželkou.

Hotový recept na chlebovou polévku se smetanouzdroj: dzanariah.blogspot.cz

Chlebová polévka se zeleninou

Zelenina je výborná snad v každé polévce, tu chlebovou nevyjímaje. Použít můžeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel.

INGREDIENCE:

  • starší chléb
  • olej nebo sádlo
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • vejce
  • česnek
  • cibule
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. V hrnci na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažíme ji.
  3. Pak přidáme nakrájený chléb a zalijeme vše vodou.
  4. Pod pokličkou vaříme doměkka.
  5. Až máme zeleninu měkkou, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  6. Dochutíme solí, pepřem a rozklepneme do polévky vajíčko.
  7. Ještě chvíli povaříme.

Hotový recept na chlebovou polévku se zeleninouzdroj:  whatsthesoup.com

Chlebovou polévku solíme opatrněji, protože chléb je sám o sobě již slaný. Kromě soli se uplatní kmín nebo zázvor.

Může to být i mletá paprika a chlebová polévka pak má charakter gulášové polévky.

Pokud máte chuť na obvyklejší polévky, zkuste využít našich ostatních receptů na polévky nebo například na oblíbenou bramboračku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit

10:00