Neodolatelné recepty na polévky z chleba, které zasytí, zahřejí i osvěží. Inspirujte se!

Máte doma starý chleba a nevíte co s ním?

Jistě vás napadne topinka, ale co třeba vynikající polévka?

Máte rádi studené osvěžující polévky, nebo raději syté a hutné, které zahřejí?

Vyzkoušejte naše recepty na chlebovou polévku, která vás překvapí svou chutí.

Chlebová česnečka

Tahle skvělá česnečka vás ne jen zasytí, ale také příjemně zahřeje v chladných dnech.

Ingredience:

  • 2 plátky starého chleba
  • česneková pasta (8 stroužků česneku rozmačkaných s 1 lžičkou soli)
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 l vývaru
  • 1 ks bobkový list
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • nať petržele (na ozdobu)

Postup:

  • Rozpalte olivový olej
  • Na olivovém oleji opečte česnekovou pasu. Dejte pozor abyste ji nespálili, nebo zhořkne
  • Než se opeče česnek, nakrájejte chleba na kostičky
  • Do opečené česnekové pasty přidejte kostičky chleba a promíchejte
  • Zalijte vývarem
  • Přidejte bobkový list, sůl a pepř
  • Vařte asi 10 minut
  • Mezi tím si rozmíchejte vejce a po 10ti minutách přidejte do polévky
  • Vejce nechte asi minutu zavařit

Polévku servírujte posypanou petrželovou natí, nebo třeba medvědím česnekem.

Vyzkoušejte také neodolatelnou polévku z medvědího česneku.

Ke konci vaření můžete do polévky prolisovat jeden stroužek česneku. Polévka tak získá silnější česnekovou chuť.

Talíř s polévkou posypaný bylinkami.
Zdroj: simplyhappenings.com

Toskánská polévka Pancotto

Tento recept na polévku z chleba je v Itálii velmi tradiční a oblíbený.

Stane se i vaším oblíbeným domácím receptem?

Ingredience:

  • 250 g starého chleba
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 jemně nasekané cibule
  • 1 jemně nastrouhaná menší mrkev
  • 1/2 jemně nastrouhaného celeru (menší bulva)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 l vody
  • 80 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl

Postup:

  • Chleba nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a dejte do misky
  • Pokud je chleba tvrdší zalijte troškou vody aby změkl, rozdrobte a dejte stranou
  • Ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, mrkev, celer, celý stroužek česneku a opékejte dokud kořenová zelenina nezměkne.
  • Až změkne přilijte 1 l vody a chilli. Přiklopte pokličkou a nechte dusit dokud se zelenina nerozvaří.
  • Přidejte chleba a vařte dokud se chleba nerozvaří a polévka nebude hustá a krémová. Trvá to asi 10 minut.
  • Přidejte polovinu nastrouhaného sýra, promíchejte a hrnec stáhněte z ohně.
  • Polévku podávejte zasypanou zbylým sýrem.

Při podávání můžete polévku ozdobit nasekanými bylinkami ze zahrádky.

Bylinkami můžete nejen dekorovat hotové pokrmy, ale také je využít jako hlavní ingredienci ve výborných bylinkových receptech.

Talíř s polévkou a chlebovými krutony.
Zdroj: cookscountry.com

Studená Španělská polévka Salmorejo

Tato polévka je vynikající do horkých letních dnů jako alternativa lehkého osvěžujícího oběda.

Ingredience:

  • 4 plátky starého chleba
  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžičky soli
  • 125 ml olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce vinného, nebo jablečného octa

Postup:

  • Chleba nakrájejte na malé kostky a nechte trošku proschnout
  • Mezi tím co bude osychat chleba, nakrájejte rajčata na malé kostky
  • Rajčata dejte do stolního mixéru (pokud nemáte stolní mixér, použijte velkou mísu a mixujte tyčovým mixérem)
  • K rajčatům prolisujte česnek, sůl a nasypte kostičky chleba
  • Všechno promixujte dohromady na pyré, ochutnejte a podle potřeby dosolte
  • Až budete mít všechno rozmixované na hladké pyré, začněte znovu směs pozvolna mixovat a tenkým pramínkem přilévejte olivový olej a potom stejným způsobem ocet
  • Po zamixování oleje a octa polévku ochutnejte, popřípadě dochuťte ještě trochou octa
  • Polévka by neměla být moc hustá, pokud bude, tak ji můžete naředit trochou studené vody
  • Polévku před podáváním nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny

Polévku podávejte s nasekanými bylinkami, sušenou šunkou, nebo vařeným křepelčím vejcem.

Polévka v talíři s vejcem a šunkou.
Zdroj: hola.com

Chlebová polévka s houbami

Máte-li doma sušené houby můžete je do polévky přidat. Houby polévce dodají skvělou chuť.

Ingredience:

  • 6 plátků starého chleba
  • 20 g sušených hub
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 250 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Sušené houby namočte do vody a dejte stranou
  • Nakrájejte si cibuli na kostičky a prolisujte česnek
  • Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej na kterém opečte cibuli a česnek.
  • Do hrnce dále nasypte chilli, oregano, sladkou papriku, sůl a pepř a opékejte dokud se koření nerozvoní
  • Z hub vymačkejte přebytečnou vodu a pokud jsou velké, pokrájejte je na kousky, dejte do hrnce a opékejte asi 5 minut
  • Po opečení hub přidejte špenát a zalijte zeleninovým vývarem
  • Polévku přiveďte k varu a nechte vařit asi 15 minut, dokud houby nezměknou
  • Mezi tím co se vaří základ na polévku si nakrájejte chleba na kousky a opečte ho v jiném hrnci na másle
  • Až bude chleba opečený, zalijte ho připravenou polévkou a nechte ještě asi 5 minut provařit

Při servírování můžete použít na ozdobu opečené čerstvé houby.

Chuť polévky můžete pozvednout opečením chlebu na slanině.

Polévka s houbami a chlebem v talíři.
Zdroj: biancazapatka.com

Portugalská polévka

Na tuto velmi rychlou, jednoduchou a chutnou polévku vám bude stačit jen pár ingrediencí

Ingredience:

  • 3 plátky starého chleba nakrájeného na kostičky
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • vejce
  • voda
  • sůl
  • ocet

Postup:

  • V menším hrnci rozpalte olej na kterém opečete česnek
  • K opečenému česneku přihoďte hrst koriandru a ihned zalijte vývarem a nechte vařit
  • Mezi tím si ve velkém hrnci opečte na oleji kostičky chleba
  • Opečený chléb zalijte již připravenou polévkou, nechte asi 5 minut provařit
  • Polévku stáhněte z varu a přidejte polovinu zbylého koriandru
  • Polévku dosolte podle chuti
  • V průběhu vaření polévky si k podávání připravte pošírované vejce
  • Do mističky si rozklepněte vejce
  • Přiveďte k varu asi litr vody do které přidáte lžíci octa
  • Až voda zavaří, zmírněte var a udělejte lžící v hrnci vír
  • Do víru dejte vejce a nechte ve vodě asi 5 minut

Polévku servírujte v hlubokém talíři, na vrch dejte pošírované vejce a zasypte koriandrem.

Pokud se vám zdá klasická příprava pošírovaného vejce složitá, nezoufejte máme ro vás tip jak přípravu takového vejce zjednodušit.
Dejte si do misky fresh folii, do které rozklepnete vejce. Fresh folii s vejcem zavažte a dejte do vroucí vody na 5 minut.

Miska s polévkou a pošírovaným vejcem.
Zdroj: oliveoiltimes.com

Pappa al pomodoro

Tato polévka je velmi oblíbená v Itálii, hlavně v období dozrávání rajčat.

Ingredience:

  • 4 silnější plátky starého chleba
  • 800 g zralých rajčat
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na malé kousky
  • 1 chilli paprička, nebo 1 lžička chilli vloček
  • 250 ml horké vody
  • olivový olej
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • miska s ledem a ledovou vodou

Postup:

  • Rajčata pomořte na půl minuty do vroucí vody a potom prudce schlaďte v misce s ledem
  • Z rajčat sloupněte slupku a v míse je rozmačkejte rukou nebo šťouchadlem na brambory
  • V hrnci rozpalte olej
  • Do rozpáleného oleje dejte česnek, chilli a opékejte česnek dozlatova
  • Na opečený česnek přidejte rajčata než se rozvaří. To bude trvat asi 20 minut
  • Až budou rajčata rozvařená rozdrobte do hrnce chleba a přilijte vroucí vodu
  • Ochuťte solí a vařte asi 10 minut
  • Obsah hrnce občas promíchejte metličkou, tím získá krémovou strukturu
  • Po dovaření, stáhněte z ohně, přidejte nasekané lístky bazalky a asi 2 lžíce olivového oleje

Polévku před podáváním nechte chvíli uležet, tak se chutě krásně propojí.

Když místo čerstvých rajčat použijete konzervovaná, můžete si polévku vychutnat během celého roku.

Věděli jste, že můžete prodloužit čerstvost chleba jednoduchým trikem, který spočívá v jeho uskladnění?

Chleba po donesení z obchodu vyndejte z igelitového sáčku a dejte do plátěné utěrky, nebo do speciálního plátěného pytlíku na pečivo, který umístěte do chlebníku, můžete tak jeho životnost o několik dní prodloužit.

Pokud si chcete chleba uchovat na delší dobu můžete ho také zmrazit. Chleba do mrazáku vkládejte vždy čerstvý, nekrájený na plátky a v igelitovém pytlíku.
Pokud chleba rozmrazíte v pokojové teplotě, bude ve stejné kondici, jako byl před vložením do mrazáku.

Uvaříte si ze starého chleba jednu z polévek, nebo raději zůstanete u klasických topinek?

Napište nám do komentářů, která z polévek se stala vaší nejoblíbenější 🙂

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X