Jak využít starý chléb: uvařte z něj polévku

Zůstal vám doma starý chléb?

Můžete z něho připravit tradiční topinky s pikantní pomazánkou.

Nebo ještě lépe! Vyzkoušejte náš recept na chlebovou polévku, která vás svou chutí ohromí.

Chlebová polévka s houbami

Máme-li doma sušené houby, můžeme je použít pro chlebovou polévku. Houby dodají polévce výbornou příchuť.

INGREDIENCE

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sádlo
  • kmín
  • 2 brambory
  • hrst sušených hub
  • slanina
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Chleba nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno.
  2. Cibuli zpěníme na tuku a přidáme chleba, který na ní osmažíme.
  3. Vše zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem, přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí.
  4. Potom přidáme do hotové polévky vyškvařenou slaninu.

Hotový recept na chlebovou polévku s houbamizdroj: tfrnorthcyprus.wordpress.com

Chlebová polévka se smetanou

Jemnou chlebovou polévku získáme, když do ní přidáme sladkou smetanu.

INGREDIENCE

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sladká smetana
  • česnek
  • vejce
  • vegeta
  • nať petržele
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek a povaříme asi 15 minut.
  2. Chléb nakrájíme na kostky a přidáme do vody a k tomu asi lžíci vegety.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Nakonec přilijete smetanu rozmíchanou s vejcem a ještě chvíli povaříme.
  5. Dochutíme solí, pepřem a zelenou petrželkou.

Hotový recept na chlebovou polévku se smetanouzdroj: dzanariah.blogspot.cz

Chlebová polévka se zeleninou

Zelenina je výborná snad v každé polévce, tu chlebovou nevyjímaje. Použít můžeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel.

INGREDIENCE

  • starší chléb
  • olej nebo sádlo
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • vejce
  • česnek
  • cibule
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. V hrnci na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažíme ji.
  3. Pak přidáme nakrájený chléb a zalijeme vše vodou.
  4. Pod pokličkou vaříme doměkka.
  5. Až máme zeleninu měkkou, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  6. Dochutíme solí, pepřem a rozklepneme do polévky vajíčko.
  7. Ještě chvíli povaříme.

Hotový recept na chlebovou polévku se zeleninouzdroj:  whatsthesoup.com

Potřebujete poradit s výběrem tyčového mixéru? Nechte se inspirovat recenzí na elektrické ruční šlehače a mixéry.

Chlebovou polévku solíme opatrněji, protože chléb je sám o sobě již slaný. Kromě soli se uplatní kmín nebo zázvor.

Může to být i mletá paprika a chlebová polévka pak má charakter gulášové polévky.

Pokud máte chuť na obvyklejší polévky, zkuste využít našich ostatních receptů na polévky nebo například na oblíbenou bramboračku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X