Díky chlebové polévce spotřebujete starý chléb

Zůstal vám doma starý chléb?

Můžete z něho připravit tradiční topinky s pikantní pomazánkou.

Nebo vyzkoušejte náš zajímavý recept na chlebovou polévku, která zvláště ve spojení s houbami, smetanou nebo zeleninou chutná velmi dobře.

Chlebová polévka a základní surovina

Základní surovinou je samozřejmě chléb a to chléb starší a tvrdší, který se již nehodí k přímé konzumaci. Není snad nutné zdůrazňovat, že v žádném případě nepoužijeme chléb, který již byl napaden plísní.

Chléb do polévky nalámeme na kousky nebo nakrájíme na kostky, velmi tvrdý a vysušený chléb můžeme i nastrouhat. Využít se dají i kůrky, které jsme z různých důvodů odkrojili z krajíčků chleba. Pak jej pouze rozvaříme v polévce, ale chutnější je chléb předtím zlehka osmažený na oleji nebo sádle.

1. Chlebová polévka s houbami

Máme-li doma sušené houby, můžeme je použít pro chlebovou polévku. Houby dodají polévce výbornou příchuť.

INGREDIENCE:

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sádlo
  • kmín
  • 2 brambory
  • hrst sušených hub
  • slanina
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. Chleba nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno.
  2. Cibuli zpěníme na tuku a přidáme chleba, který na ní osmažíme.
  3. Vše zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem, přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí.
  4. Potom přidáme do hotové polévky vyškvařenou slaninu.

Hotový recept na chlebovou polévku s houbami

zdroj: tfrnorthcyprus.wordpress.com

2. Chlebová polévka se smetanou

Jemnou chlebovou polévku získáme, když do ní přidáme sladkou smetanu.

INGREDIENCE:

  • tvrdý chléb
  • cibule
  • sladká smetana
  • česnek
  • vejce
  • vegeta
  • nať petržele
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek a povaříme asi 15 minut.
  2. Chléb nakrájíme na kostky a přidáme do vody a k tomu asi lžíci vegety.
  3. Vaříme dalších 10 minut.
  4. Nakonec přilijete smetanu rozmíchanou s vejcem a ještě chvíli povaříme.
  5. Dochutíme solí, pepřem a zelenou petrželkou.

Hotový recept na chlebovou polévku se smetanou

zdroj: dzanariah.blogspot.cz

3. Chlebová polévka se zeleninou

Zelenina je výborná snad v každé polévce, tu chlebovou nevyjímaje. Použít můžeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel.

INGREDIENCE:

  • starší chléb
  • olej nebo sádlo
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • vejce
  • česnek
  • cibule
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  1. V hrnci na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažíme ji.
  3. Pak přidáme nakrájený chléb a zalijeme vše vodou.
  4. Pod pokličkou vaříme doměkka.
  5. Až máme zeleninu měkkou, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  6. Dochutíme solí, pepřem a rozklepneme do polévky vajíčko.
  7. Ještě chvíli povaříme.

Hotový recept na chlebovou polévku se zeleninou

zdroj:  whatsthesoup.com

Chlebovou polévku solíme opatrněji, protože chléb je sám o sobě již slaný. Kromě soli se uplatní kmín nebo zázvor. Může to být i mletá paprika a chlebová polévka pak má charakter gulášové polévky. Podle celkové úpravy se velmi často hodí i majoránka. Kromě toho můžeme použít i další koření a různé kořenící směsi.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *