Houby s omáčkou snadno a rychle

Už začala houbařská sezona a vy přemýšlíte, co dobrého si z hub uvaříte?

Nemusí to být nutně jen smaženice z hub.

Vyzkoušejte také houbovou omáčku, která je velmi chutná z pravých hřibů.

Houbová omáčka a příprava

Především si musíme připravit houby. Omáčku můžeme uvařit i z koupených žampionů nebo hlívy ústřičné, ale ve vhodném období máme dostatek lesních hub. Z lesních hub se na omáčky hodí všechny houby hřibovité, kterým dáváme přednost. Dobré jsou však i omáčky z jiných hub, například z ryzců, václavek nebo čirůvek.

Mimo houbovou sezónu se dá omáčka připravit především z hub mražených a dobře uskladněných, z hub sušených nebo nakládaných.

Houbové omáčky

Omáčky, kde hlavní surovinou jsou houby, napodobují masové omáčky a můžeme je podobně i rozdělit na :

  • houbové omáčky smetanové
  • houbové omáčky gulášové
  • houbové omáčky kořeněné

1. Houbová omáčka na smetaně

Houbová omáčka patří k české klasice. Připravujeme ji raději ze světlých hub, aby omáčka zůstala světlá. Pokud ale použijeme houby tmavé, nic se nestane, protože omáčka bude pouze o něco tmavší.

INGREDIENCE:

  • houby – holubinky, čirůvky, lišky
  • cibule
  • bobkový list
  • kopr
  • jíška
  • sladká nebo kysaná smetana
  • sůl
  • citronová šťáva nebo ocet
  • horčice
  • polévkové koření

POSTUP:

  1. Do kastrolu dáme na tuk osmažit cibulku nakrájenou nadrobno.
  2. Pak přidáme nakrájené houby a dusíme doměkka.
  3. Můžeme ochutit bobkovým listem či koprem.
  4. Vydušené houby podlijeme vývyrem a zahustíme jiškou.
  5. Do hotové omáčky přidáme sladkou nebo kysanou smetanu a dochutíme solí, trochou citronové šťávy nebo octa, hořčicí nebo polévkovým kořením.

 

Hotový recept na houbovou omáčku smetanovouZdroj: Cookdiary.net

2. Houbová omáčka gulášová

Na houbový guláš se dají použít všechny druhy hub a ještě lepší je směs. Postupujeme podobně jako u smetanové omáčky, pouze nešetříme s cibulí a můžeme přidat i několik stroužků česneku. Vynecháme-li na začátku mletou papriku, tak místo guláše můžeme podávat houbové ragú.

INGREDIENCE:

  • houby
  • cibule
  • česnek
  • mletá paprika
  • zelenina – papriky a rajčata
  • vývar nebo kostka masoxu
  • tmavší jíška nebo strouhaný chléb
  • sůl

POSTUP:

  1. Do kastrolu dáme osmažit na tuku nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme i několik stroužků česneku.
  3. Přisypeme mletou papriku a necháme zpěnit.
  4. Do tohoto základu přidáme nakrájenou houby a zeleninu – papriku a rajčata.
  5. Dusíme do měkka.
  6. Guláš zahustíme tmavší jíškou nebo strouhaným chlebem. Jíšku musíme nechat chvíli povařit, aby ztratila moučnou chuť.
  7. Máme-li rádi, můžeme dochutit pálivou paprikou nebo chilli kořením.
  8. Guláš můžeme podávat s kolečky cibule, strouhaným křenem nebo zelenými natěmi, kterými sypeme jednotlivé porce.
  9. Stejně tak můžeme do každé porce přidat lžíci kysané smetany.

Hotový recept na houbovou omáčku gulášovou

Zdroj: Countrysidecravings.com

3. Houbová omáčka kořeněná

Kořeněné omáčky s houbami napodobují masovou úpravu na divoko. Neobejdeme se proto bez kořenové zeleniny a divokého koření.

INGREDIENCE:

  • houby
  • kořenová zeleniny
  • divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec
  • sůl
  • vývar
  • pivo nebo víno
  • jíška
  • sladká nebo kyselá smetana

POSTUP:

  1. V kastrolu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření.
  3. Vše dusíme doměkka.
  4. Houby dusíme zvláště.
  5. Když je zelenina měkká, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme.
  6. Do omáčky přidáme houby a jíšku a povaříme.
  7. Můžeme podlét vývarem, pivem nebo vínem.
  8. Po dochucení můžeme ještě omáčku doplnit sladkou nebo zakysanou smetanou.

Hotový recept na houbovou omáčku kořeněnou

Zdroj: Addapinch.com

K přípravě hub používáme jen houby, které bezpečně známe. Nejsme-li si jisti, jestli je houba jedlá, raději ji vyhodíme a neriskujeme následné žaludeční potíže nebo dokonce otravu houbami.

Houby důkladně očistíme, na omáčku je krájíme spíše na větší kousky, podusíme je na cibulovém základu a vydusíme vodu z hub. Dobu dušení přizpůsobíme druhu hub, přitom pamatujeme na to, že některé druhy je třeba dusit nebo vařit dostatečně dlouho.

Houbovou omáčku pro chuť podléváme masovým vývarem nebo přidáváme kostku bujónu. Koření a další ingredience přidáváme podle druhu omáčky a podle druhu omáčky i zahušťujeme

Z hub můžeme kromě omáčky připravit další spoustu jídel. Vynikající úprava jsou také houby zapečené se zelím. Vyzkoušejte a uvidíte, jak báječně to chutná.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *