Nejlepší recepty na hovězí maso po burgundsku. Inspirujte se!

Máte rádi francouzskou kuchyni a rádi byste vyzkoušeli recepty na hovězí po burgundsku?

Jestli jste tuto pochoutku doposud neochutnali, bude to pro vás opravdu gurmánský zážitek.

Mrkněte na naše recepty, které vám umožní připravit tuto lahodnou dobrůtku na několik způsobů.

Maso po francouzsku s houbami

Tento pokrm je harmonickým souzněním vynikajícího hovězího masa, které je doplněno špičkovou omáčkou z červeného vína a lahodnými houbami. Příprava je snadná a rychlá, navíc to může být skvělý pokrm třeba pro rodinnou oslavu. Pokud fandíte houbám, prohlédněte si ty nejlepší recepty na omáčky z hub.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa
  • 10 dkg slaniny
  • 450 g hnědých žampionů (nebo čerstvé hříbky)
  • 250 ml kvalitního Burgundského vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce slunečnicového/olivového oleje (podle zásob)
  • 2 velké cibule
  • 1 polévková lžíce mletého sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lístky šalvěje
  • 1 – 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup:

  • Připravte si dřevěné prkénko, ostrý nůž a nakrájejte hovězí maso na stejné, středně velké kousky.
  • Dejte je do misky, osolte, opepřete a zasypte moukou.
  • Důkladně promíchejte, aby se mouka i koření dostalo všude.
  • Houby otřete pomocí kuchyňské utěrky či ubrousku, nakrájejte na plátky a zatím odložte.
  • Hovězí vývar smíchejte s rajčatovým protlakem a rovněž odložte stranou.
  • K přípravě se bude hodit nejlépe litinová pánev či hrnec, ale pokud nemáte, jednoduše použijte to, na co jste zvyklí.
  • Do hrnce/pánve dejte olej, vhoďte na něj maso a za stálého převracení osmahněte ze všech stran.
  • Maso zhnědne během 3 až 5 minut. Potom ho hned dejte stranou tak, aby nevystydlo.
  • Jakmile vyjmete maso, vhoďte do pánve slaninu a restujte, až pustí veškerý tuk, který se spojí se zbývajícím olejem.
  • Přisypte očištěnou a nakrájenou cibuli, kterou nechte restovat, dokud nezesklovatí.
  • Hned poté přidejte nakrájený česnek s hnědým cukrem a snižte teplotu na minimum.
  • Za stálého míchání vyčkejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
  • Snížení teploty je důležité, jinak by se mohl cukr spálit.
  • Když bude mít cukr zlatavou barvu, vložte do pánve nakrájené houby a trochu osolte.
  • Přidejte teplotu na střední stupeň a nechte houby pracovat, až dokud se z hrnce neodpaří všechna voda, kterou předtím houby pustily.
  • Ve chvíli, kdy je tekutina pryč, zalijte červeným vínem a nechte zhruba 3 minuty vařit, aby se odpařil alkohol z vína.
  • Potom hned přidejte tymián, bobkové listy a šalvěj. Přilijeme hovězí vývar a důkladně promícháme.
  • Nakonec vložte zpět hovězí maso i se šťávou a nechte prohřát.
  • Podle chuti ještě můžete osolit a opepřit.
  • Pak už stačí jen servírovat podle vlastního gusta.
Masová směs se slaninou a houbami.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Hovězí po burgundsku s mrkví a šalotkou

Další varianta oblíbené francouzské klasiky je tentokrát připravována společně s mrkví. Hovězímu masu bude sekundovat špičkové červené víno, díky čemuž bude vykouzlena luxusní omáčka s bohatou chutí. Jídlo je vydatné a perfektně zasytí. Uvidíte, že se k němu budete rádi vracet.

Ingredience:

  • 3 1/2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 6 – 8 plátků slaniny
  • 2 kg libového hovězího masa
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 – 3 větší mrkve
  • 12 malých šalotek nebo 2 středně velké kuchyňské cibule
  • 350 g čerstvých hub
  • 2 – 3 hrnky červeného vína (ideálně Burgundské či Beaujolais)
  • 2 – 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 hrnku pasírovaných rajčat
  • 1/4 hrnku mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 – 3 bobkové listy

Postup:

  • Nejdříve si připravíte jednotlivé ingredience, které budete postupně dávat do hrnce.
  • Maso nakrájejte na stejně velké kostka o velikosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
  • Mrkev očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli očistěte a perlovku nechte celou, klasicou nakrájejte na kostičky.
  • Houby lehce otřeme a pokrájíme na plátky či čtvrtky, záleží na tom, jak jsou velké.
  • Česnek oloupeme a protlačíme skrz lis na česnek. Pokud jej nemáte, rozetřete ho s trochou soli na prkénku.
  • Připravte si nejlépe litinový hrnec, který postavte na plotnu a nechte zahřát.
  • Vhoďte do něj na kousky nakrájenou slaninu, přilijte olivový olej a nechte restovat, dokud není slanina křupavá.
  • Jakmile je slanina hotová, vyjměte jí pomocí lžíce z hrnce.
  • Přidejte do hrnce nakrájené maso, osolte, opepřete a nechte opékat ze všech stran po dobu 3 minut. Potom všechny kousky masa vyndejte a odložte stranou jako slaninu.
  • Dejte do hrnce mrkev, cibuli i houby a nechte restovat zhruba 3 minuty, dokud nemá zelenina jemnější strukturu. Rovněž vyndejte z hrnce a dejte na stranu.
  • Nalijte do hrnce víno a nechte probublat. Poté přilijte hovězí vývar a nechte opět trochu povařit.
  • Přimíchejte rajčatový protlak i pasírovaná rajčata a mouku, důkladně promíchejte a za občasného míchání nechte vařit asi 15 minut.
  • Hned potom vraťte do hrnce maso, mrkev i slaninu, přihoďte tymián, česnek i bobkový list, zamíchejte a zaklopte.
  • Nechte vařit zhruba 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké (někdy stačí jen hodina a půl).
  • Hotový pokrm můžete při servírování ozdobit snítkou tymiánu.
Omáčka s masem, mrkví a tymiánem.
Zdroj: https://therecipecritic.com/

Maso na víně se žampiony a vaječnými nudlemi

Pokud milujete hovězí maso a těstoviny, pak vám tato varianta burgundského hovězího rozhodně kápne do noty. Je velmi lahodné a příprava jednoduchá.

Ingredience:

  • 1,5 kg libového hovězího masa
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 balení rozmrazené perlové cibule
  • 250 g hnědých žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 hrnek suchého červeného vína
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 sáček vaječných nudlí (500 g)
  • 1 hrst čerstvého tymiánu

Postup:

  • Mrkev i houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  • Česnek oloupejte a rozmělněte, ideálně v kuchyňském hmoždíři.
  • Hovězí maso nakrájejte na stejně velké kusy a dejte ho do mísy.
  • Zasypte ho v míse moukou a důkladně promíchejte.
  • Připravte si pomalý hrnec a dejte do něj maso, mrkev, cibuli i houby.
  • Hovězí vývar smíchejte s červeným vínem, rajčatovým protlakem, solí, rozmarýnem, tymiánem a černým pepřem.
  • Dobře promíchanou směs vlijte do pomalého hrnce k masu a zamíchejte.
  • Zaklopte a vařte na střední stupeň po dobu 8 hodin.
  • Před koncem vaření stačí jen uvařit nudle podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu.
  • Servírujte tak, že na talíř dáte část vařených nudlí a přelijete hovězím po burgundsku.
  • Před podáváním ještě ozdobte čerstvým tymiánem.
Vaječné těstoviny s masovou směsí se žampiony z pomalého hrnce.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Jemné hovězí dušené na extra panenském olivovém oleji

Tento recept je jednoduchý a může to být rychlá večeře, ale i vydatný oběd. Určitě ho zvládnou připravit i začátečníci. Výsledný pokrm je lehce pikantní a velice šťavnatý, navíc plný dokonale měkoučkých kousků hovězího masa, hub i cibulek.

Ingredience:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 350 g hub (hříbky, žampiony)
  • 15 perlových cibulek (kdo nemá, dá 1 velkou žlutou či červenou cibuli)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 lžičky soli (záleží na tom, jak moc solíte)
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

  • Nejdříve si očistěte houby a nakrájejte na plátky.
  • Česnek oloupejte a důkladně rozmělněte. Můžete použít hmoždíř, nebo to zkusit nožem na prkénku.
  • Připravte si nejlépe litinový hrnec a nechte ho zahřát na plotně.
  • Vlijte olivový olej, vhoďte na něj na kostky pokrájené hovězí maso a zasypte moukou.
  • Za občasného zamíchání nechte restovat tak dlouho, dokud maso nezíská lehce hnědý nádech.
  • Jakmile začne maso pomalu hnědnout, vyndejte jej z hrnce třeba na talíř a odložte na chvíli stranou.
  • Dejte do hrnce nakrájené houby, cibulky perlovky vcelku nebo nakrájenou velkou cibuli na kostičky a nechte zhruba 4 minuty povařit.
  • Zalijte balzamikovým octem, přihoďte česnek a nechte zhruba 2 minuty restovat.
  • V této fázi přidejte hovězí vývar i víno a důkladně promíchejte. Pokud bude pokrm přilepený na dno hrnce, pak jej pomocí ploché dřevěné vařečky lehce oškrabte, aby se pokrm nechytal.
  • Když bude dno pěkně hladké, přisypte maso, rozmarýn, tymián i bobkový list.
  • Osolte a opepřete, pečlivě zamíchejte, zaklopte a nechte na středním ohni vařit zhruba 1 a půl hodiny.
  • To, že je pokrm hotový poznáte tak, že bude maso měkké a velmi jemné.
  • Nakonec smíchejte trochu vody s kukuřičným škrobem, přilijte do hrnce a promíchejte.
  • Ve chvíli, kdy bude směs trochu hustší, je čas jí odstavit z plotny.
  • Jako příloha je ideální bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
  • Servírujte tak, že dáte do středu talíře kaši a přelijete hotovým pokrmem.
Masová omáčka s balzamikovým octem, tymiánem, česnekem a rozmarýnem.
Zdroj: https://selfproclaimedfoodie.com/

Hovězí masíčko s vínem a koňakem

Je to vlastně špičkový hovězí guláš stvořený pro chladné dny. Hovězí burgundské v této verzi je kromě vína ochuceno také vynikajícím koňakem. Pokud jde o přílohu, tam se fantazii meze nekladou. Někdo tento pokrm servíruje s bramborovou kaší, další má rád vařené brambory, jiný vaječné nudle či rýži, ale jsou i tací, kteří to jí s chlebem nebo úplně bez ničeho.

Ingredience:

  • 8 – 10 plátků slaniny
  • 1 – 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1,5 kg hovězího masa
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 5 středně velkých mrkví
  • 1 velká cibule (žlutá, případně červená)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 láhev červeného vína (750 ml)
  • 1 hrnek koňaku
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1 – 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1 balení rozmražené perlové cibule
  • 300 g čerstvých bílých žampionů

Postup:

  • Slaninu nakrájejte na nudličky a maso na kostky o velikosti zhruba 2 cm.
  • Mrkev oškrábejte a pokrájejte na plátky.
  • Cibuli očistěte a rozkrájejte na kostičky.
  • Česnek oloupejte a přes lis na česnek rozmačkejte.
  • Houby očistěte suchým hadříkem či kuchyňskou utěrkou a nakrájejte na plátky.
  • V malé misce smíchejte sůl, pepř i mouku, dejte do ní maso a důkladně promíchejte, aby se obalil opravdu každý kousek masa.
  • Do hrnce (ideálně litinového, ale kdo nemá, nevadí) dejte olej a přihoďte nakrájenou slaninu.
  • Nechte restovat na středním ohni, dokud slanina nepustí tuk a nezíská zlatavý nádech.
  • Poté jí lžící či děrovanou naběračkou vyjměte z hrnce a dejte stranou.
  • Vložte hovězí maso a nechte restovat ze všech stran, dokud nebude lehce nahnědlé.
  • Maso také vyndejte z hrnce a dejte ke slanině na stranu.
  • Nasypte do hrnce nakrájenou mrkev, cibuli, osolte a opepřete.
  • Nechte vařit zhruba 12 minut, případně i kratší dobu, než zelenina chytí hnědý odstín.
  • Potom přidejte česnek a nechte vařit ještě asi minutu.
  • Vraťte maso i slaninu zpět do hrnce a zamíchejte.
  • Za častějšího míchání vařte po dobu 5 minut.
  • Vezměte si plochou dřevěnou vařečku a opatrně odlepte nalepené kousky ode dna, zatímco budete pomalu přilévat víno.
  • Když je dno odlepené, přilijte ještě koňak a hovězí vývar.
  • Promíchejte a nechte chvilku probublat.
  • Přidejte rajčatový protlak, nasekaný tymián, bobkové listy vcelku a důkladně zamíchejte.
  • Zaklopte hrnec pokličkou, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a nechte směs za občasného promíchání vařit/péct po dobu 2 – 3 hodin.
  • Zatímco se bude maso dělat v troubě, připravte si houby a perlové cibulky.
  • Na pánev či do menšího hrnce dejte máslo a nechte na středním ohni rozpustit.
  • Vysypte na rozpuštěné máslo celé balení perlové cibulky a přihoďte otřené, na plátky rozkrájené žampiony.
  • Osolte, opepřete a nechte restovat asi 8 minut., dokud vše nezíská zlatavě hnědou barvu.
  • Hotové odložte stranou, až dokud nebude hotové maso.
  • Ve chvíli, kdy je hovězí měkké a jemné, vyjměte hrnec z trouby a dejte na plotnu.
  • Sundejte pokličku a nastavte střední teplotu.
  • Přidejte cibulky a houby, přiveďte k varu a pak snižte teplotu.
  • Vařte zhruba 15 – 20 minut, pak odstavte a nechte ještě dalších 15 minut odpočívat.
  • Před servírováním ještě nezapomeňte vyjmout bobkový list a v případě potřeby dochuťte.
  • Servírujte ideálně s bramborovou kaší, ale na škodu nejsou ani vaječné nudle či rýže.
Vynikající masové kostky s koňakem, vínem a slaninou
Zdroj: https://www.thecookierookie.com/

Maso připravované ve stylu Julie Childové

Existuje spousta verzí oblíbené francouzské pochoutky, která je známá po celém světě. Tuhle možná nebudete znát, ale věřte, že si ji zamilujete. Ostatně je to ideální pokrm pro všechny, kteří mají rádi majoránku a další oblíbené koření. Hotová pochoutka vás překvapí svou plnou chutí a vydatností.

Ingredience:

  • 100 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce mouky
  • 1/2 – 1 lžičku soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1,5 kg hovězího masa
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1 1/2 hrnku červeného vína
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 20 perlových cibulek
  • 350 g hub (hříbky, žampiony)

Postup:

  • Nakrájejte slaninu na kostičky a dejte na střední oheň do hrnce, aby pustila tuk.
  • Jakmile bude křupavá a získá zlatohnědou barvu, vyjměte jí na talíř s ubrouskem, aby se zbavila mastnoty a odložte jí zatím stranou.
  • Do hrnce nasypte na kostičky pokrájenou cibuli a nechte restovat, aby měla zlatavou barvu.
  • Opět vyndejte a dejte stranou.
  • Do misky dejte na kostky nakrájené hovězí maso, osolte, opepřete, zasypte moukou a důkladně promíchejte, aby se mouka s kořením dostala všude.
  • Vhoďte do pánve a restujte, dokud nemá maso hnědou barvu.
  • Když získá ten správný barevný nádech, zalijte maso vínem, hovězím vývarem, zasypte bylinkami, přidejte slaninu i cibuli a zakryjte.
  • Nechte vařit na středním ohni zhruba 1 1/2 hodiny, případně 2 hodiny, záleží na mase.
  • Přihoďte perlovou cibuli i houby a nechte ještě dalších 20 minut vařit.
  • Ve chvíli, kdy bude maso na vidličce měkké a s jemnou konzistencí, pokrm je hotov.
  • Servírujte na bramborové kaši či šťouchaných bramborách.
Maso na omáčku se žampiony a bylinkami

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.