Ty nejlepší recepty na kynuté buchty, které vám připomenou vaše dětství.
Zakousněte se do nich a vychutnejte si sladkost tvarohu, hořkost ořechů nebo vláčnost máku.
Nechte si s námi chutnat!
České buchty s ořechy
Přesně takové buchty, které si v každé české pohádce Honza vzal do ranečku a vyrazil do světa na vandr. Jednoduché a nadýchané kynuté těsto a hořká ořechová náplň vám nedovolí po jedné přestat.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 125 g másla (změklého)
- 250 ml mléka
- ½ droždí
- 2 lžíce rumu
- žloutek
- vanilkový cukr
- špetka soli
Na náplň
- 250 g vlašských ořechů (mletých)
- 150 g marmelády (meruňkové, jahodové)
- kůra z 1 citronu
- 200 ml polotučného mléka
- 4 lžíce rumu
Postup
- Do velké mísy nasypeme obě mouky a smícháme
- Přidáme sůl, cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek
- Do něho nalámeme na malé kousky droždí
- Droždí zalijeme ½ teplého mléka a přidáme rum
- Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek
- Když máme kvásek, přidáme k němu žloutek, druhou polovinu mléka a máslo
- Smícháme a uhněteme těsto
- Můžeme použít vařečku, ale lépe to jde rukou
- Těsto nesmí lepit, proto když nemá správnou konzistenci, přisypeme trochu hladké mouky
- Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat a kynout
- Na náplň do hrnce nasypeme rozemleté ořechy, přidáme citronovou kůru, rum, cukr (marmeládu) a mléko
- Na mírnou teplotu směs krátce povaříme a ořechová náplň by měla zhoustnout
- Vykynuté těsto na pracovní ploše promneme a rozdělíme na stejně velké části
- Ty zmáčkneme na placičku a do středu nandáme vychladlou ořechovou náplň
- Okraje těsta spojíme a pořádně utěsníme, aby náplň při pečení nevytekla ven
- Takto utěsněné buchty klademe vele sebe do máslem vymazaného pekáčku a potřeme je rozšlehaným vejcem
- Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů 7-10 minut, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně dalších 25 minut

Kynuté buchty s tvarohem
Opět tu máme v hlavní roli kynuté těsto, tentokrát doplněné o tvaroh, který vláčnost buchet jen podtrhne. Pokud milujete tvaroh stejně jako já, tak toto je váš recept.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 125 g máslo (změklé)
- 300 ml mléka (vlažného)
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
- špetka sůl
- citronová kůra
Na pomazání
- Vejce (rozšlehané)
Na náplň
- 250 g tvarohu (polo tučného nebo tučného)
- 40 g moučky
- Žloutek
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Postup
- Ingredience na těsto smícháme dohromady
- Vypracujeme si těsto a to necháme asi hodinu v teple odpočívat
- Mezitím si smícháme náplň
- Do mísy dáme tvaroh, žloutek, cukr krupice i cukr vanilkový a nastrouháme do něj citronovou kůru
- Náplň do buchet mixujeme dohladka a dáme stranou
- Po vykynutí přendáme těsto na pracovní plochu, promneme a poté rozválíme
- Takto rozválené těsto porcujeme na stejně velké kusy
- Každý kus trochu splácneme a doprostřed přidáme naší tvarohovou náplň
- Okraje těsto pevně zmáčkneme dohromady a utěsníme, aby nám náplň v troubě nevytekla
- Buchty naskládáme do vymazaného pekáče a potřeme rozšlehaným vejcem
- Necháme je chvíli odpočinout, aby trochu nakynuly, a poté je přendáme do trouby
- Pečeme při 170 stupních přibližně 25 minut
- Kynuté buchty stačí jen před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem

Objevte podobné tipy
Exotické kynuté buchty
Nemůžeme jinak, než přidat alespoň jeden recept, pro zarputilé experimentátory. Asi vás nepřekvapí, že tyto buchty nejsou plněné, ale jsou potřeny ananasovým sirupem. Ananasové aroma se line i z těsta samotného, protože jeho součástí je ananasová šťáva.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 350 g hladké mouky
- Lžička soli
- 2 lžíce cukru
- 150 ml mléka (vlažného)
- ½ droždí
- Vejce
- 125 ml ananasové šťávy
- 150 g másla (změklého)
Na sirup
- ¼ hrnečku kokosového mléka
- Ananas
- 125 ml ananasové šťávy
- ¼ hrnečku moučkového cukru
- Šťáva z limetky
Postup
- Do velké mísy nasypeme hladkou mouku
- Přidáme sůl, cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek
- Do něho rozdrobíme na malé kousky droždí
- Droždí zalijeme ½ vlažného mléka
- Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek
- Na sirup dáme všechny ingredience do hrnce a začneme míchat, aby se ingredience smíchaly
- Směs umístíme na oheň a na malou teplotu začneme vařit
- Směs musí začít houstnout a vypadat jako pudink
- Vaříme přibližně 5-7 minut, dokud nezískáme požadovanou konzistenci
- Jakmile nám směs zhoustne, odstavíme jí z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu
- Když máme hotový kvásek, přimícháme k němu vejce a šťávu z ananasu a začneme zapracovávat těsto
- Když máme ingredience smíchané, přidáme změklé máslo
- A znovu těsto zapracováváme, dokud není na povrchu lesklé
- Těsto takto necháme na 5 minut odpočinout na teplém místě
- Když je těsto odpočinuté znovu ho lehce propracujeme a dáme ho na pomoučený vál
- Pekáček si vymažeme máslem a dáme stranou
- Těsto si rozdělíme na několik stejně velkých částí
- Ty vytvarujeme do podoby bochánku a začneme je skládat do vymazaného pekáčku
- Bochánky zakryjeme a dáme na 15 min odpočinout a vykynout
- Zapneme si troubu na 170 stupňů
- Buchty potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na 20 – 25 minut péct
- Než se buchty upečou, vytvoříme si sirup
- Na plotně si zahřejeme kokosové mléko, ohříváme asi 1 minutu
- Poté ho z tepla stáhneme, přidáme kokosovou šťávu a cukr
- Začneme míchat a zároveň podle svých preferencí dochucovat (přidáme limetu nebo cukr)
- Když jsou buchty hotové, vyndáme je z trouby a jejich vršek dosyta potřeme sirupem
- Necháme vše vychladnout a podáváme

Povidlové buchty
Tyto kynuté buchty jsou taková lidovka v každé české domácnosti. Povidla společně s rumem dají buchtám ten správný šmrnc a aroma, tato kombinace nikdy neomrzí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- Droždí
- 50 g cukr krupice
- 200 ml mléka
- Vanilkový extrakt
- Špetka soli
- 2 žloutky
- Citron (šťáva i kůra)
- 100 g másla (změklého)
Na náplň
- 300 g povidel
- Lžíce rumu (nebo rumová esence)
- Lžíce perníkového koření
Postup
- Na kvásek si v malé míse smícháme lžíci mouky, lžíci cukru a teplé mléko
- Směs necháme chvíli odpočívat na teplém místě
- Když nám kvásek vzejde, smícháme ho s dalšími přísadami na těsto
- Těsto hněteme, aby bylo jednolité, měkké a nadýchané
- Když ho máme hotové, uložíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat na teplém místě
- Těsto nám vykyne
- Na pomoučené pracovní ploše těsto znovu propracujeme
- Buď těsto vyválíme na placku a naporcujeme ho na stejně velké kusy nebo jednoduše jednotlivé kusy z těsta postupně odřezáváme
- Na náplň smícháme povidla s rumem a perníkovým kořením
- Z kusů těsta uděláme placičky, které do středu plníme povidlovou náplní
- Buchty zabalíme a pevně uzavřeme, aby nám náplň v troubě neutekla
- Pekáč na buchty vymažeme máslem nebo tukem a jednotlivé bochánky tam skládáme spodní částí dolů
- Buchty necháme ještě odpočinout a pak je potřeme rozšlehaným vejcem
- Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut
Jestli chcete víc a jeden recept na kynuté buchty s povidly vám nestačí, podívejte se na tento výběr 10 nejlepší receptů na povidlové buchty.

Makové buchty
Mák společně s tvarohem je asi nejoblíbenější kombinace na náplň do buchet. Babiččino kynuté těsto a v něm tato náplň, vyvolává vzpomínky na prázdniny na vesnici.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 600 g hladké mouky
- 2 vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g másla
- Špetka soli
Na makovou náplň
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 60 g cukru krupice
- Lžička skořice
- 50 g rybízové marmelády
- Lžíce šťávy z citronu
Na tvarohovou náplň
- 250 g tučného tvarohu
- Vejce
- Rozinky namočené v rumu
- 50 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zasypeme trochou mouky
- Na 10 minut odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
- Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, cukr a promícháme
- Když se ingredience spojí, přidáme máslo a sůl
- Hotový kvásek do směsi vylijeme a zpracujeme lepivé těsto
- Pokud těsto lepí příliš, přidáme trouchu mouky
- Hotové těsto přikryjeme a necháme kynout, alespoň hodinu
- Mezitím si připravíme náplň
- Do hrnce dáme mák, mléko a cukr
- Směs v hrnci začneme pomalu zahřívat na střední teplotu a mícháme
- Vaříme přibližně po dobu 10 minut
- Mák se musí pořádně provařit, aby nebyla náplň suchá
- Když je maková směs uvařená, sundáme hrnec z tepla a přidáme zbylé přísady
- Promícháme a necháme vychladnout
- Na duhou náplň smícháme rozinky s tvarohem, cukry a vejcem a promícháme
- Když je těsto vykynuté, znovu ho na prohněteme a začneme z něj ukrajovat kousky těsta
- Ty vytvarujeme do placičky
- Doprostřed každé placky dáme trochu tvarohové náplně a trochu makové náplně
- Placičky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytéct, a dáme do vymazaného pekáče
- Když je pekáč naplněný necháme ho asi 30 minut odstát, aby buchty znovu nakynuly
- Buchty poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby
- V troubě pečeme na 180 stupňů asi 30 minut
- Upečené buchty potřeme směsí rozpuštěného másla a zbylého rumu z rozinek
- Podáváme studené a posypané cukrem

Je nekonečně mnoho variant čím buchty z kynutého těsta naplnit. Můžete vyzkoušet čerstvá i vařená jablka se skořicí, celé jahody nebo třeba čerstvé meruňky. Fantazii se meze nekladou. My jsme pro vás vybrali tu nejlepší klasiku, kterou znáte od svých babiček a maminek!