Nadýchané recepty na nakynuté buchty jako od babičky. Vyzkoušejte starou dobrou českou klasiku!

Ty nejlepší recepty na kynuté buchty, které vám připomenou vaše dětství.

Zakousněte se do nich a vychutnejte si sladkost tvarohu, hořkost ořechů nebo vláčnost máku.

Nechte si s námi chutnat!

České buchty s ořechy

Přesně takové buchty, které si v každé české pohádce Honza vzal do ranečku a vyrazil do světa na vandr. Jednoduché a nadýchané kynuté těsto a hořká ořechová náplň vám nedovolí po jedné přestat.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 g hladké mouky
  2. 250 g polohrubé mouky
  3. 80 g moučkového cukru
  4. 125 g másla (změklého)
  5. 250 ml mléka
  6. ½ droždí
  7. 2 lžíce rumu
  8. žloutek
  9. vanilkový cukr
  10. špetka soli

Na náplň

  1. 250 g ​​vlašských ořechů (mletých)
  2. 150 g marmelády (meruňkové, jahodové)
  3. kůra z 1 citronu
  4. 200 ml polotučného mléka
  5. 4 lžíce rumu

Postup

  1. Do velké mísy nasypeme obě mouky a smícháme
  2. Přidáme sůl, cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek
  3. Do něho nalámeme na malé kousky droždí
  4. Droždí zalijeme ½ teplého mléka a přidáme rum
  5. Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek
  6. Když máme kvásek, přidáme k němu žloutek, druhou polovinu mléka a máslo  
  7. Smícháme a uhněteme těsto
  8. Můžeme použít vařečku, ale lépe to jde rukou
  9. Těsto nesmí lepit, proto když nemá správnou konzistenci, přisypeme trochu hladké mouky
  10. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat a kynout
  11. Na náplň do hrnce nasypeme rozemleté ořechy, přidáme citronovou kůru, rum, cukr (marmeládu) a mléko
  12. Na mírnou teplotu směs krátce povaříme a ořechová náplň by měla zhoustnout
  13. Vykynuté těsto na pracovní ploše promneme a rozdělíme na stejně velké části
  14. Ty zmáčkneme na placičku a do středu nandáme vychladlou ořechovou náplň
  15. Okraje těsta spojíme a pořádně utěsníme, aby náplň při pečení nevytekla ven
  16. Takto utěsněné buchty klademe vele sebe do máslem vymazaného pekáčku a potřeme je rozšlehaným vejcem
  17. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů 7-10 minut, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně dalších 25 minut
Buchty posypané moučkovým cukrem v pekáčku.
Zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Kynuté buchty s tvarohem

Opět tu máme v hlavní roli kynuté těsto, tentokrát doplněné o tvaroh, který vláčnost buchet jen podtrhne. Pokud milujete tvaroh stejně jako já, tak toto je váš recept.

Co budeme potřebovat
Na těsto

  1. 500 g hladké mouky
  2. 50 g cukru krupice
  3. 125 g máslo (změklé)
  4. 300 ml mléka (vlažného)
  5. 40 g droždí
  6. 2 žloutky
  7. vanilkový cukr
  8. špetka sůl
  9. citronová kůra

Na pomazání

  1. Vejce (rozšlehané)

Na náplň

  1. 250 g tvarohu (polo tučného nebo tučného)
  2. 40 g moučky
  3. Žloutek
  4. vanilkový cukr
  5. citronová kůra

Postup

  1. Ingredience na těsto smícháme dohromady
  2. Vypracujeme si těsto a to necháme asi hodinu v teple odpočívat
  3. Mezitím si smícháme náplň
  4. Do mísy dáme tvaroh, žloutek, cukr krupice i cukr vanilkový a nastrouháme do něj citronovou kůru
  5. Náplň do buchet mixujeme dohladka a dáme stranou
  6. Po vykynutí přendáme těsto na pracovní plochu, promneme a poté rozválíme
  7. Takto rozválené těsto porcujeme na stejně velké kusy
  8. Každý kus trochu splácneme a doprostřed přidáme naší tvarohovou náplň
  9. Okraje těsto pevně zmáčkneme dohromady a utěsníme, aby nám náplň v troubě nevytekla
  10. Buchty naskládáme do vymazaného pekáče a potřeme rozšlehaným vejcem
  11. Necháme je chvíli odpočinout, aby trochu nakynuly, a poté je přendáme do trouby
  12. Pečeme při 170 stupních přibližně 25 minut
  13. Kynuté buchty stačí jen před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem
Buchty plněné tvarohem a posypané moučkovým cukrem v pekáči.
Zdroj: fraeuleincupcake.at

Exotické kynuté buchty

Nemůžeme jinak, než přidat alespoň jeden recept, pro zarputilé experimentátory. Asi vás nepřekvapí, že tyto buchty nejsou plněné, ale jsou potřeny ananasovým sirupem. Ananasové aroma se line i z těsta samotného, protože jeho součástí je ananasová šťáva.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 350 g hladké mouky
  2. Lžička soli
  3. 2 lžíce cukru
  4. 150 ml mléka (vlažného)
  5. ½ droždí
  6. Vejce
  7. 125 ml ananasové šťávy
  8. 150 g másla (změklého)

Na sirup

  1. ¼ hrnečku kokosového mléka
  2. Ananas
  3. 125 ml ananasové šťávy
  4. ¼ hrnečku moučkového cukru
  5. Šťáva z limetky

Postup

  1. Do velké mísy nasypeme hladkou mouku
  2. Přidáme sůl, cukr, promícháme a uprostřed uděláme důlek
  3. Do něho rozdrobíme na malé kousky droždí
  4. Droždí zalijeme ½ vlažného mléka
  5. Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek
  6. Na sirup dáme všechny ingredience do hrnce a začneme míchat, aby se ingredience smíchaly
  7. Směs umístíme na oheň a na malou teplotu začneme vařit
  8. Směs musí začít houstnout a vypadat jako pudink
  9. Vaříme přibližně 5-7 minut, dokud nezískáme požadovanou konzistenci
  10. Jakmile nám směs zhoustne, odstavíme jí z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu
  11. Když máme hotový kvásek, přimícháme k němu vejce a šťávu z ananasu a začneme zapracovávat těsto
  12. Když máme ingredience smíchané, přidáme změklé máslo
  13. A znovu těsto zapracováváme, dokud není na povrchu lesklé
  14. Těsto takto necháme na 5 minut odpočinout na teplém místě
  15. Když je těsto odpočinuté znovu ho lehce propracujeme a dáme ho na pomoučený vál
  16. Pekáček si vymažeme máslem a dáme stranou
  17. Těsto si rozdělíme na několik stejně velkých částí
  18. Ty vytvarujeme do podoby bochánku a začneme je skládat do vymazaného pekáčku
  19. Bochánky zakryjeme a dáme na 15 min odpočinout a vykynout
  20. Zapneme si troubu na 170 stupňů
  21. Buchty potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na 20 – 25 minut péct
  22. Než se buchty upečou, vytvoříme si sirup
  23. Na plotně si zahřejeme kokosové mléko, ohříváme asi 1 minutu
  24. Poté ho z tepla stáhneme, přidáme kokosovou šťávu a cukr
  25. Začneme míchat a zároveň podle svých preferencí dochucovat (přidáme limetu nebo cukr)
  26. Když jsou buchty hotové, vyndáme je z trouby a jejich vršek dosyta potřeme sirupem
  27. Necháme vše vychladnout a podáváme
Exotické buchty, které nejsou plněné, ale potřené ananasovým sirupem.
Zdroj: cookiesandcups.com

Povidlové buchty

Tyto kynuté buchty jsou taková lidovka v každé české domácnosti. Povidla společně s rumem dají buchtám ten správný šmrnc a aroma, tato kombinace nikdy neomrzí.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 400 g hladké mouky
  2. Droždí
  3. 50 g cukr krupice
  4. 200 ml mléka
  5. Vanilkový extrakt
  6. Špetka soli
  7. 2 žloutky
  8. Citron (šťáva i kůra)
  9. 100 g másla (změklého)

Na náplň

  1. 300 g povidel
  2. Lžíce rumu (nebo rumová esence)
  3. Lžíce perníkového koření

Postup

  1. Na kvásek si v malé míse smícháme lžíci mouky, lžíci cukru a teplé mléko
  2. Směs necháme chvíli odpočívat na teplém místě
  3. Když nám kvásek vzejde, smícháme ho s dalšími přísadami na těsto
  4. Těsto hněteme, aby bylo jednolité, měkké a nadýchané
  5. Když ho máme hotové, uložíme ho do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat na teplém místě
  6. Těsto nám vykyne
  7. Na pomoučené pracovní ploše těsto znovu propracujeme
  8. Buď těsto vyválíme na placku a naporcujeme ho na stejně velké kusy nebo jednoduše jednotlivé kusy z těsta postupně odřezáváme
  9. Na náplň smícháme povidla s rumem a perníkovým kořením
  10. Z kusů těsta uděláme placičky, které do středu plníme povidlovou náplní
  11. Buchty zabalíme a pevně uzavřeme, aby nám náplň v troubě neutekla
  12. Pekáč na buchty vymažeme máslem nebo tukem a jednotlivé bochánky tam skládáme spodní částí dolů
  13. Buchty necháme ještě odpočinout a pak je potřeme rozšlehaným vejcem
  14. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut

Jestli chcete víc a jeden recept na kynuté buchty s povidly vám nestačí, podívejte se na tento výběr 10 nejlepší receptů na povidlové buchty.

Buchty plněné povidly a posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: experimenteausmeinerkueche.de

Makové buchty

Mák společně s tvarohem je asi nejoblíbenější kombinace na náplň do buchet. Babiččino kynuté těsto a v něm tato náplň, vyvolává vzpomínky na prázdniny na vesnici.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 250 ml mléka
  2. 20 g droždí
  3. 600 g hladké mouky
  4. 2 vejce
  5. 120 g cukru krupice
  6. 100 g másla
  7. Špetka soli

Na makovou náplň

  1. 150 g mletého máku
  2. 250 ml mléka
  3. 60 g cukru krupice
  4. Lžička skořice
  5. 50 g rybízové marmelády
  6. Lžíce šťávy z citronu

Na tvarohovou náplň

  1. 250 g tučného tvarohu
  2. Vejce
  3. Rozinky namočené v rumu
  4. 50 g moučkového cukru
  5. Vanilkový cukr

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zasypeme trochou mouky
  2. Na 10 minut odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
  3. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, cukr a promícháme
  4. Když se ingredience spojí, přidáme máslo a sůl
  5. Hotový kvásek do směsi vylijeme a zpracujeme lepivé těsto
  6. Pokud těsto lepí příliš, přidáme trouchu mouky
  7. Hotové těsto přikryjeme a necháme kynout, alespoň hodinu
  8. Mezitím si připravíme náplň
  9. Do hrnce dáme mák, mléko a cukr
  10. Směs v hrnci začneme pomalu zahřívat na střední teplotu a mícháme
  11. Vaříme přibližně po dobu 10 minut
  12. Mák se musí pořádně provařit, aby nebyla náplň suchá
  13. Když je maková směs uvařená, sundáme hrnec z tepla a přidáme zbylé přísady
  14. Promícháme a necháme vychladnout
  15. Na duhou náplň smícháme rozinky s tvarohem, cukry a vejcem a promícháme
  16. Když je těsto vykynuté, znovu ho na prohněteme a začneme z něj ukrajovat kousky těsta
  17. Ty vytvarujeme do placičky
  18. Doprostřed každé placky dáme trochu tvarohové náplně a trochu makové náplně
  19. Placičky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytéct, a dáme do vymazaného pekáče
  20. Když je pekáč naplněný necháme ho asi 30 minut odstát, aby buchty znovu nakynuly
  21. Buchty poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby
  22. V troubě pečeme na 180 stupňů asi 30 minut
  23. Upečené buchty potřeme směsí rozpuštěného másla a zbylého rumu z rozinek
  24. Podáváme studené a posypané cukrem
Buchty plněné makovo-tvarohovou náplní a posypané cukrem.
Zdroj: i.pinimg.com

Je nekonečně mnoho variant čím buchty z kynutého těsta naplnit. Můžete vyzkoušet čerstvá i vařená jablka se skořicí, celé jahody nebo třeba čerstvé meruňky. Fantazii se meze nekladou. My jsme pro vás vybrali tu nejlepší klasiku, kterou znáte od svých babiček a maminek!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X