Tradiční staročeský pokrm našich předků.
Dnes je hrachová kaše často špatnou vzpomínkou na školní jídelnu.
To je ale opravdu škoda!
Je plná vitamínů, vydatná a finančně nenáročná.
Podívejte se na naše recepty a přesvědčte se, že hrachovku lze připravit opravdu chutně.
Hrachová kaše s uzeným a smaženou cibulkou
Tento recept na hrachovou kaši je vážně lahůdka. Připravte ho k nedělnímu obědu a uvidíte, že se všichni budou jen oblizovat.
Ingredience
- 300 g sušeného zeleného hrachu
- 100 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- sůl
- 1 větší cibule
- 2 plátky uzeného masa
- 100 ml rostlinného oleje
Postup
- Hrách den předem namočte do 700 ml vody
- Druhý den ho neslévejte, ale ve vodě ho rovnou uvařte do změknutí (cca 40 minut)
- K uvařenému hrachu s vodou přidejte sůl, mléko a máslo a rozmixujte dohladka
- Přidejte prolisovaný česnek a na mírném plameni pozvolna prohřívejte
- Cibuli nákrájejte na kolečka a osmažte na polovině oleje dozlatova
- Na druhé polovině oleje opečte uzené maso
- Hrachovou kaši ozdobte opečenou cibulkou, přelijte olejem z cibule a servírujte s plátkem masa

Hrachová kaše z mraženého hrášku
Když na přípravu hrachovky použijete mražený hrášek, získáte svěží, krásně zelené jídlo, kterému prostě nelze odolat.
Ingredience
- 200 g mraženého hrášku
- 4 lžíce bílého jogurtu
- sůl
- pepř
- 8 lžic sýru ricotta
- čerstvá bazalka
- 8 plátků anglické slaniny
- 1 lžička octa
- špetka kajenského pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200°
- Plátky slaniny vyskládejte nap lech s pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut
- Mražený hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte 3 – 5 minut
- Slijte
- K hrášku přidejte jogurt, ocet a bazalku a rozmixujte do hladkého pyré
- Vraťte na plotnu, přidejte dle chuti sůl, pepř a kajenský pepř a prohřejte
- Na každou porci hráškové kaše dejte dvě lžičky ricotty a dva plátky slaniny a podávejte

Poradíme vám s volbou vhodného sporáku do domácnosti. Hodnotili jsme plynové sporáky. Zajímá vás, jak v testu obstály?
Hrachovka s klobásou a vejcem
Poctivá klobása, vajíčko a kyselá okurka – výborná hrachová kaše jako od babičky.
Ingredience
- 300 g půleného loupaného hrachu
- 100 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 lžička majoránky
- 4 vejce
- 4 klobásy
- 8 kyselých okurek
Postup
- Hrách properte, dejte do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody
- Osolte a vařte do měkka, přibližně 40 – 50 minut
- Slijte (vodu si uschovejte)
- K hrachu přidejte máslo a máslo a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Pokud je kaše moc hustá přilijte vodu z vaření
- Do kaše přidejte prolisovaný česnek a majoránku a na mírném plameni lehce prohřívejte
- Vejce uvařte ve vodě natvrdo – přibližně 8 minut, oloupejte a podélně rozkrojte
- Klobásy opečte na malém množství oleje
- Kaši na talíři přelijte výpekem z klobás
- Servírujte s vajíčkem, kyselou okurkou a klobásou

Objevte podobné tipy
Indická kaše z hrachu
Máte rádi nové chutě? Zkuste si kaši z hrášku připravit trochu netradičně. Indické curry vám určitě zachutná.
Ingredience
- 1 cibule
- 4 mrkve
- 200 g mraženého hrášku
- 2 lžíce koření Garam masala
- 2 lžíce kurkumy
- 1 lžička pepře
- voda
- 1 lžíce oleje
- 1 chilli paprička
Postup
- V pánvi rozpalte olej, přidejte najemno nasekanou cibulku a osmažte
- Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a chvilku opékejte
- Zasypte kořením a pepřem a nechte rozvonět
- Podlijte vodou tak aby byla mrkev zcela ponořená, přiveďte k varu a několik minut duste
- Přidejte hrášek, více vody a vařte dokud se zelenina zcela nerozvaří
- Dochuťte solí, případně cukrem
- Podávejte ozdobené pár plátky chilli papričky

Zaujal vás tento recept? Vyzkoušejte také další recepty na kari s cizrnou.
Zdravá kaše z čerstvého hrachu s aljašskou treskou
Dietní recept plný bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Připravte si zdravý a výživný oběd.
Ingredience
- 200 g čerstvého hrášku
- 100 ml vody
- 2 lžíce másla
- šťáva z půlky citronu
- pepř
- sůl
- čerstvé bylinky – estragon/koriandr/ petržel/ pažitka
- 4 filety aljašské tresky
- 2 lžíce oleje
Postup
- Hrášek dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí
- Slijte, přidejte máslo, sůl, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
- Přidejte bylinky, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem
- Plátky ryby osolte a opepřete
- Opečte na pánvi na malém množství oleje

6 zajímavostí o hrachu
- Hrách tvoří základ klasických jídel v mnoha světových kuchyních
- Do Evropy se rozšíříl už v 6 století a patřil mezi nejběžnější potraviny – byl levný, snadno dostupný a výživný.
- Hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny – hrách je zralý a řadí se mezi luštěniny, hrášek je nedozrálým plodem a patří mezi zeleninu
- Obsahuje hodně vlákniny, téměř žádnné tuky, je bohytý na bílkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listové.
- Půlený hrách, který je (stejně jako hrách celý) běžně dostupný v obchodech je loupaný – tím pádem je lépe stravitelný, nenadýmá a nemusí se máčet předem, nelze ho ale nakličovat
- Žlutý hrách je o něco moučnější než ten zelený a je také méně sladký. Z výživového hlediska ale nijak zásadně neliší