Recepty na kaši z hrachu 5x jinak. Objevte klasické i netradiční varianty!

Tradiční staročeský pokrm našich předků.

Dnes je hrachová kaše často špatnou vzpomínkou na školní jídelnu.

To je ale opravdu škoda!

Je plná vitamínů, vydatná a finančně nenáročná.

Podívejte se na naše recepty a přesvědčte se, že hrachovku lze připravit opravdu chutně.

Hrachová kaše s uzeným a smaženou cibulkou

Tento recept na hrachovou kaši je vážně lahůdka. Připravte ho k nedělnímu obědu a uvidíte, že se všichni budou jen oblizovat.

Ingredience

  • 300 g sušeného zeleného hrachu
  • 100 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 1 větší cibule
  • 2 plátky uzeného masa
  • 100 ml rostlinného oleje

Postup

  • Hrách den předem namočte do 700 ml vody
  • Druhý den ho neslévejte, ale ve vodě ho rovnou uvařte do změknutí (cca 40 minut)
  • K uvařenému hrachu s vodou přidejte sůl, mléko a máslo a rozmixujte dohladka
  • Přidejte prolisovaný česnek a na mírném plameni pozvolna prohřívejte
  • Cibuli nákrájejte na kolečka a osmažte na polovině oleje dozlatova
  • Na druhé polovině oleje opečte uzené maso
  • Hrachovou kaši ozdobte opečenou cibulkou, přelijte olejem z cibule a servírujte s plátkem masa
Hrachovka s uzeným masem a pokrájenou kyselou okurkou
Zdroj: pinterest.com

Hrachová kaše z mraženého hrášku

Když na přípravu hrachovky použijete mražený hrášek, získáte svěží, krásně zelené jídlo, kterému prostě nelze odolat.

Ingredience

  • 200 g mraženého hrášku
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • 8 lžic sýru ricotta
  • čerstvá bazalka
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 1 lžička octa
  • špetka kajenského pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°
  • Plátky slaniny vyskládejte nap lech s pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut
  • Mražený hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte 3 – 5 minut
  • Slijte
  • K hrášku přidejte jogurt, ocet a bazalku a rozmixujte do hladkého pyré
  • Vraťte na plotnu, přidejte dle chuti sůl, pepř a kajenský pepř a prohřejte
  • Na každou porci hráškové kaše dejte dvě lžičky ricotty a dva plátky slaniny a podávejte
Dvě misky zelená hráškové kaše s plátkem opečené slaniny a sýrem
Zdroj: storyofakitchen.com

Hrachovka s klobásou a vejcem

Poctivá klobása, vajíčko a kyselá okurka – výborná hrachová kaše jako od babičky.

Ingredience

  • 300 g půleného loupaného hrachu
  • 100 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1 lžička majoránky
  • 4 vejce
  • 4 klobásy
  • 8 kyselých okurek

Postup

  • Hrách properte, dejte do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody
  • Osolte a vařte do měkka, přibližně 40 – 50 minut
  • Slijte (vodu si uschovejte)
  • K hrachu přidejte máslo a máslo a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Pokud je kaše moc hustá přilijte vodu z vaření
  • Do kaše přidejte prolisovaný česnek a majoránku a na mírném plameni lehce prohřívejte
  • Vejce uvařte ve vodě natvrdo – přibližně 8 minut, oloupejte a podélně rozkrojte
  • Klobásy opečte na malém množství oleje
  • Kaši na talíři přelijte výpekem z klobás
  • Servírujte s vajíčkem, kyselou okurkou a klobásou
Hrachová kaše s opečenou klobásou, kozím rohem a cibulkou
Zdroj: pinterest.com

Indická kaše z hrachu

Máte rádi nové chutě? Zkuste si kaši z hrášku připravit trochu netradičně. Indické curry vám určitě zachutná.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce koření Garam masala
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžička pepře
  • voda
  • 1 lžíce oleje
  • 1 chilli paprička

Postup

  • V pánvi rozpalte olej, přidejte najemno nasekanou cibulku a osmažte
  • Přidejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a chvilku opékejte
  • Zasypte kořením a pepřem a nechte rozvonět
  • Podlijte vodou tak aby byla mrkev zcela ponořená, přiveďte k varu a několik minut duste
  • Přidejte hrášek, více vody a vařte dokud se zelenina zcela nerozvaří
  • Dochuťte solí, případně cukrem
  • Podávejte ozdobené pár plátky chilli papričky
Žlutá kaše z hrachu ozdobená semínky a červenou paprikou
Zdroj: simplyrecipes.com

Zaujal vás tento recept? Vyzkoušejte také další recepty na kari s cizrnou.

Zdravá kaše z čerstvého hrachu s aljašskou treskou

Dietní recept plný bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Připravte si zdravý a výživný oběd.

Ingredience

  • 200 g čerstvého hrášku
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce másla
  • šťáva z půlky citronu
  • pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky – estragon/koriandr/ petržel/ pažitka
  • 4 filety aljašské tresky
  • 2 lžíce oleje

Postup

  • Hrášek dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí
  • Slijte, přidejte máslo, sůl, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka
  • Přidejte bylinky, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem
  • Plátky ryby osolte a opepřete
  • Opečte na pánvi na malém množství oleje
Hrachové pyré s opečenou rybou
Zdroj: taste.com.au

6 zajímavostí o hrachu

  • Hrách tvoří základ klasických jídel v mnoha světových kuchyních
  • Do Evropy se rozšíříl už v 6 století a patřil mezi nejběžnější potraviny – byl levný, snadno dostupný a výživný.
  • Hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny – hrách je zralý a řadí se mezi luštěniny, hrášek je nedozrálým plodem a patří mezi zeleninu
  • Obsahuje hodně vlákniny, téměř žádnné tuky, je bohytý na bílkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listové.
  • Půlený hrách, který je (stejně jako hrách celý) běžně dostupný v obchodech je loupaný – tím pádem je lépe stravitelný, nenadýmá a nemusí se máčet předem, nelze ho ale nakličovat
  • Žlutý hrách je o něco moučnější než ten zelený a je také méně sladký. Z výživového hlediska ale nijak zásadně neliší

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.