Cheesecake patří mezi oblíbené dezerty a není se čemu divit.
Korpus z rozdrobených sušenek s máslem a bohatá krémová vrstva tvoří dokonalou kombinaci, které nejde odolat.
My jsme si pro vás dneš připravili 5 vynikajících receptů na jahodový cheesecake a to z mascarpone i smetanového sýra.
Vyberete si pečenou či nepečenou variantu?
Tak či tak si pochutnáte!
Nepečený jahodový cheesecake se smetanovým sýrem
Dokonalý nepečený cheesecake s jahodovou želatinovou polevou je jednoduchý na přípravu a tak dobře chutná! Připravte ho svým hostům či rodině jako luxusní dezert.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 180 g bebe sušenek
- 6 lžic másla, rozpuštěného
Na náplň:
- 680 g smetanového sýru Philadelphia
- 110 gramů slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 gramů krystalového cukru
- 1 lžíce práškové želatiny
Na želé polevu:
- 375 g čerstvých jahod
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce práškové želatiny
Postup
- Nejprve si připravte korpus.
- Sušenky přidejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud z nich nebudou drobky.
- Do zaplého robotu přidávejte rozpuštěné máslo, dokud se nezapracuje.
- Sušenkovou směs nandejte na dno 23 nebo 25 cm dortové formy s odnímatelnými boky a pružinovým zámkem a protřepejte ze strany na stranu, aby byla v rovnoměrné vrstvě.
- Pevně směs zatlačte na dno formy pomocí dna odměrky nebo sklenice se zaobleným dnem.
- Zmrazte na 15 minut nebo dejte na 30 minut do chladničky.
- Do misky přidejte želatinu a rozmíchejte v 75 ml studené vody.
- Do jiné mísy přidejte smetanový sýr, kondenzované mléko, vanilku a cukr.
- Použijte elektrický mixér a šlehejte na nízkou rychlost do hladka.
- Za stálého šlehání přilévejte želatinu s vodou.
- Smetanovou směs nalijte do formy.
- Pohybujte formou tam a zpět a tím se cheesecake vyrovná a povrch uhladí.
- Zakryjte plastovou fólií a dejte do chladu na 2 až 3 hodiny, dokud dort neztuhne.
- Jahody, citronovou šťávu a cukr přidejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Směs přeceďte a odměřte si 200 ml jahodové omáčky.
- Do velké mísy přidejte 60 ml studené vody, přidejte želatinový prášek a promíchejte.
- Vmíchejte jahodovou omáčku.
- Přeceďte přes sítko na ztuhlý cheesecake.
- Nechte v chladu, dokud poleva neztuhne, asi 2 hodiny.
- Nechte si chutnat!

Máme pro vás i další lahodné recepty na cheesecake 6x jinak. Vyzkoušejte variantu z Oreo sušenek nebo třeba tvarohovou bez cukru.
Tvarohový cheesecake s jahodami
Skvělý cheesecake si můžete připravit i z tvarohu a zakysané smetany, i když se nejedná o tradiční recepturu. Vyzkoušejte náš lahodný recept, po kterém se budete olizovat!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 200 g Bebe sušenek
- 100 g změklého másla
Na náplň:
- 750 g odtučněného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 2 vanilínové cukry
- 50 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření 52 % kakaa)
- 80 ml 33 % smetany ke šlehání
- 50 g změklého másla
Na ozdobení:
- čerstvé jahody
Postup
- Bebe sušenky rozmixujte najemno a smíchejte je se změklým máslem.
- Sušenkový základ rovnoměrně namačkejte na dno dortové formy vystlané pečícím papírem.
- Korpus dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Předpečený korpus nechte vychladnout.
- Mezitím šlehacím mixérem při nízkých otáčkách utřete dohladka tvaroh se zakysanou smetanou, vanilínovým a krystalovým cukrem.
- Potom za stálého míchání přidejte postupně po jednom vajíčka a mouku.
- Krém rozetřete na vychladlý korpus.
- Cheesecake pečte 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Po dopečení vypněte troubu, otevřete dvířka a ještě 20 – 30 minut nechte cheesecake v troubě.
- Potom ho dejte ztuhnout do chladničky min. na 3 hodiny (nejlépe přes noc).
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou.
- Nechte asi 2 minuty odstát a poté míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí.
- Do ještě teplé čokolády přidejte máslo a utřete dohladka.
- Na ztuhlý cheesecake nalijte čokoládovou polevu a dozdobte čerstvými jahodami.

Krémový pohár à la cheesecake
Tento dekadentní dezert se skládá ze sušenkovo-máslové směsi, lahodného krému a čerstvých jahod. Je úžasně jednoduchý a skvělý třeba na první rande!
Co budete potřebovat
- 200 g Bebe sušenek
- 110 g smetanového sýru Philadelphia, pokojové teploty nebo změkčeného
- 1/2 šálku smetany ke šlehání, pokojové teploty
- kůra z půlky citronu
- 1/4 lžičky vanilky
- 1 lžička cukru (možná i trochu více, záleží na chuti)
- 1/4 šálku drcených Bebe sušenek
- 2 lžičky rozpuštěného másla
- čerstvé jahody
Postup
- Smetanu ke šlehání šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dejte stranou.
- Přidejte měkký smetanový sýr do samostatné misky s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou.
- Dobře promíchejte a poté vmíchejte smetanu ke šlehání.
- Ochutnejte a případně dle potřeby přidejte více cukru.
- Rozdrťte sušenky v uzavíratelném sáčku.
- Rozpusťte trochu másla.
- Smíchejte sušenky spolu s máslem, abyste vytvořili pískovou směs.
- Nakrájejte jahody.
- Do malých sklenic nandejte sušenkovo-máslovou směs, na ni smetanovou směs a to završte čerstvými jahodami.
- Pokud chcete, můžete tvořit i více vrstev, je to na vás.
- Užijte si to!

Co sklidí stejný úspěch jako dort, ale stojí mnohem méně úsilí? Sladký pohár! Se zmrzlinou i bez, se šlehačkou i smetanou, s piškoty, oplatkami nebo s posypem.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na ovocný pohár, které jsou sázkou na jistotu!
Objevte podobné tipy
Cheesecake s jahodami a kokosem
Tento jahodový cheesecake je plný tolika lahodných chutí! Náplň je ochucená kokosem a celý dort je doplněn spoustou čerstvých jahod. Mňam!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 3/4 šálku rozdrobených BeBe sušenek
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 šálku krystalového cukru
Na náplň:
- 3x 230 g smetanového sýra Philadelphia pokojové teploty
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 4 velká vejce
- 1 šálek kokosového krému, slazeného
- 1/4 šálku kokosového rumu (například Malibu)
- 1 a ½ lžičky kokosového extraktu
Na ozdobu:
- 1/4 šálku jahodového džemu
- 2 lžíce vody
- 1,5 kg jahod zbavených stopek a nakrájených na plátky
- strouhaný kokos (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- Strouhaný kokos rozetřete na plech v tenké vrstvě a upečte v předehřáté troubě.
- Je to rychlé, nezabere to více než 5 až 10 minut.
- Po pár minutách kokos zamíchejte, aby se vše rovnoměrně opeklo.
- Pozorně kokos sledujte, aby se vám nespálil.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Potřete dortovou formu s odnímatelnými boky a pružinovým zámkem o průměru 23 cm 1 lžící rozpuštěného másla.
- Smíchejte drcené sušenky, opečený kokos, cukr a zbývající máslo ve střední misce.
- Směs natlačte na dno připravené formy.
- Pečte, dokud okraje lehce nezhnědnou, asi 10 minut.
- Nechte vychladnout.
- Snižte teplotu trouby na 150 °C.
- Ve velké míse smíchejte pomocí elektrického mixéru smetanový sýr, máslo, cukr a kukuřičný škrob.
- Po 1 zašlehejte vejce.
- Poté zašlehejte kokosový krém, rum a kokosový extrakt.
- Směs nalijte na upečený korpus.
- Připravte si 2 vrstvy extra silného alobalu.
- Položte formu na alobal a dejte ji do velké zapékací mísy.
- Sklopte strany alobalu nahoru, abyste vytvořili „misku“.
- Do pekáče nalijte tolik vody, aby dosahovala cca 2,5 cm na výšku (ujistěte se, že je forma chráněna alobalem).
- Celý pekáč zakryjte alobalem.
- Cheesecake pečte v pekáči 1 hodinu.
- Odstraňte alobal.
- Pečte, dokud nebude cheesecake světle hnědý a nafouknutý, asi 40 minut.
- Umístěte formu na vychladlý sporák a chlaďte ve vodní lázni po dobu 2 hodin.
- Poté vyjměte z vody a jemně odstraňte boky formy.
- Cheesecake chlaďte 3 hodiny.
- V malém kastrůlku spařte džem s 2 lžícemi vody.
- Vršek cheesecaku potřete teplým džemem.
- Džem zcela zakryjte jahodami.
- Ty poté potřete zbylým džemem.
- Volitelně můžete boky cheesecaku olemovat kokosem.
- Dejte chladit, dokud nebudete připraveni podávat.

Cheesecake se skvěle hodí třeba k odpolední kávičce. Přemýšlíte, jaký kávovar by pasoval do vaší domácnosti? Přečtěte si naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo!
Nepečený bezlepkový cheesecake s jahodami a bílou čokoládou
Naprosto luxusní nepečený cheesecake z mascarpone, bílé čokolády a jahod, který je navíc bez lepku! Co může být lepší?
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 320 g digestive sušenek bez lepku
- 150 g másla
Na náplň:
- 600 g mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- 225 g bílé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g nakrájených čerstvých jahod
Na ozdobu:
- kousky bílé čokolády
- čerstvé jahody
Postup
- Rozdrťte bezlepkové sušenky buď v kuchyňském robotu nebo je dejte do sáčku a udeřte do nich válečkem.
- Rozpusťte si máslo v mikrovlnné troubě.
- Nalijte rozpuštěné máslo do rozdrcených sušenek a promíchejte.
- Natlačte sušenkovou směs do dortové formy, ve které budete dort připravovat.
- Pěkně a pevně ji přitlačte.
- Dejte do lednice vychladit, zatímco budete dělat náplň.
- Rozpusťte si bílou čokoládu v mikrovlnné troubě.
- Nechte vychladnout.
- Smíchejte mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
- Přidejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud trochu neztuhne.
- Přilijte studenou rozpuštěnou bílou čokoládu a krátce promíchejte.
- Přidejte nasekané čerstvé jahody.
- Směs rozetřete na sušenkový základ a dejte přes noc vychladit do lednice.
- Ozdobte kousky bílé čokolády, jahodami a strouhanou bílou čokoládou.
- Uchovávejte v chladu až do podávání.
- Užijte si to!

Jaký sýr na cheesecake použít?
Tradičně se používá smetanový sýr Philadelphia, ale často bývá nahrazen mascarpone. Jaký je v nich rozdíl?
Mascarpone:
- při použití mascarpone jsou dorty o něco pevnější a neměknou tak rychle
- dodává cheesecaku sytější, dekadentní chuť
- pokud použijete mascarpone, přidejte trochu citronové šťávy
- vyrábí se z husté smetany
- má mnohem vyšší obsah tuku než Philadelphia
Philadelphia:
- při použití Philadephie jsou dorty jemnější a jejich tvar nevydrží moc dlouho, když je vyndáte z lednice
- vyrábí se z mléka
- má lehce kyselou chuť, která skvěle doplňuje cheesecake
Červené jahody ve tvaru srdce a posyté malými semínky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Chcete vědět, jak si je můžete vypěstovat? Jaké jsou jejich zdravotní benefity? A jak je můžete využít v kuchyni? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozsáhlém článku o jahodách!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!