Vyzkoušejte recepty s kohoutem na různé způsoby, který může být luxusním obědem i vydatnou večeří

Chystáte sváteční či jen slavnostní hostinu a přemýšlíte, čím své hosty překvapit? Pak rozhodně zkuste recepty na domácího kohouta.

Je to ten druh masa, který člověk chystá jednou za čas, ale když se to udělá správně, je výsledný pokrm naprosto vynikající.

Máme pro vás několik zajímavých lahůdek, které rozhodně stojí za to ochutnat. Uvidíte, která receptura vám nakonec bude vyhovovat nejvíc.

Potěšte své blízké a připravte jim něco zvláštního, co s chutí ochutnáte společně s nimi.

Domácí kohout s nádivkou

Přestože je tento recept určen pro kohouta, dá se svým způsobem použít na jakoukoliv drůbež, ať už kuře, kachnu nebo klidně i krůtu. Fantazii se meze nekladou a když vás přepadne chuť na ptáka s nádivkou, máte inspiraci. Neváhejte omrknout také recepty na pečenou krůtu.

Ingredience:

  • 1 kohout (hmotnost cca 2 až 2 a 1/2 kg)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 120 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 150 g starého chleba
  • 200 g sušené klobásy
  • 5 – 6 stroužků česneku
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla
  • 20 g polohrubé mouky
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Špetka kyseliny citronové
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Dobře očištěného kohouta dáme do tlakového hrnce i s vnitřnostmi, přidáme vodu, několik zrnek černého pepře, očištěnou mrkev i celer.
  • Vaříme v tlakovém hrnci doměkka. Pokud nemáme tlakový hrnec, použijeme ten běžný a vaříme, až je kohout měkký.
  • Po uvaření vyjmeme kohouta i se zeleninou z hrnce a jemně nakrájíme vnitřnosti a uvařenou zeleninu. Dáme do středně velké mísy.
  • Přidáme nadrobno nakrájené sušené klobásy, plátky chleba předem namočené ve vodě a vyždímané, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, mletý černý pepř a sůl podle chuti.
  • Touto nádivkou naplníme uvařeného kohouta a zašijeme kuchyňskou nití. Vložíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem z 1/4 kostky ze všech stran.
  • Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Dáme péct do předehřáté trouby a podle potřeby podléváme vývarem, který jsme si nechali v tlakovém hrnci.
  • Hotového kohouta s nádivkou necháme ve vypnuté troubě a připravíme si omáčku.
  • V pánvi rozpustíme zbývající 1/4 másla, poprášíme moukou, tu orestujeme a zalijeme vývarem, cca 2 hrnky. Omáčku dochutíme špetkou kyseliny citronové, solí a mletým černým pepřem podle chuti.
Luxusní domácí nadívaný kohout plný těch nejchutnějších surovin.
Zdroj: https://tastycraze.com

Tip: Zkuste si připravit i pikantní verzi omáčky na kohouta.
Co budete potřebovat:
1 hrnek destilovaného bílého octa, 4 stroužky česneku, 1 lžičku vločkové soli, 230 g čerstvých pálivých chilli papriček a 2 – 3 polévkové lžíce medu.
Jak na to:
Smíchejte ocet, česnek a sůl ve skleněné nádobě o objemu 250 ml s dobře těsnícím víčkem. Chili papričky zbavte stopky a nasekejte nahrubo i se semínky. Přidejte do sklenice, zavíčkujte a nechte přes noc marinovat na kuchyňské lince.

Následující den nalijete obsah sklenice do malého kastrolu, vmíchejte med a přiveďte k varu na středně vysokém ohni. Vařte po dobu 5 minut, ale snažte se nevdechovat výpary z hrnce.

Přeneste směs do mixéru a mixujte po dobu asi 5 minut, aby vznikla hladká omáčka. Opět se vyhněte vdechování výparů. Přendejte do misky a podle chuti ještě přidejte med, který vmíchejte lžící. Hotovou omáčku přeceďte do čisté sklenice, která má vzduchotěsné víčko. Než budete servírovat, nechte jí vychladit v lednici.

Pomalu pečený kohout

Tento recept vás nadchne, protože po upečení se maso rozpadá a úplně se rozplývá na jazyku. Samozřejmě, že podobně jako kohouta, lze připravit také kuře.

Ingredience:

  • 1 kohout (cca 2 – 3 kg)
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 velká cibule
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 1 hrnek piva nebo vína
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Sůl
  • Bylinková směs (tymián, libeček, petržel)
  • Voda dle potřeby

Postup

  • Začneme tím, že celého kohouta osolíme a předehřejeme si troubu na 150 stupňů.
  • Cibuli očistíme a spolu s citronem nakrájíme na čtvrtky.
  • Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme s bylinkami a rozetřeme na kohouta.
  • Umístíme jej do pekáče, opepříme, přihodíme nakrájenou cibuli s citronem, přilijeme pivo nebo víno a zaklopíme poklicí.
  • Poté pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 3 – 4 hodiny.
  • Průběžně kontrolujeme, jak se odpařily tekutiny a podle potřeby podléváme vodou.
  • Potřebujeme, aby nám v pekáči nakonec zůstala šťáva/omáčka, ale nebyla vodová až příliš, jinak nebude chutnat, jak je potřeba.
  • Ke konci pečení sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě dalších 30 – 40 minut.
  • Jako příloha se hodí pečená zelenina a vařené brambory. Ty přelijeme šťávou z kohouta.
Recept na kohouta pečeného při nízké teplotě.
Zdroj: http://laviealapetiteferme.blogspot.com

Tip: Neváhejte ochutnat dokonalou marinádu na kohouta, která je jednoduchá a rychlá. Nebudete už muset přemýšlet, jak naložit kohouta.
Co budete potřebovat:
1/2 hrnku extra panenského olivového oleje, 1/4 hrnku červeného vinného octa, 3 nakrájené stroužky česneku, 1 polévková lžíce italského koření, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a mletý černý pepř podle chuti.
Jak na to:
Smíchejte všechny ingredience v marinovacím sáčku. Přidejte naporcovaného kohouta a nechte marinovat přes noc. Druhý den stačí kohouta vyndat a dát péct do pekáče, případně ho hodit na gril a pravidelně potírat zbývající marinádou, která zůstala v sáčku.


Kohoutí prso pečené na pánvi

Příprava kohouta bývá mnohdy zdlouhavá záležitost, protože když se nám dostane do ruky starší kus, může se stát, že bude mít maso tuhé jako podrážku. To však neznamená, že to není dobré maso. Právě naopak je velmi chutné a když se dobře připraví, potěší naše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 2 lžičky steakového koření
  • 1/2 lžičky uzené mleté papriky
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • 2 kohoutí prsa bez kostí a kůže
  • 1 lžíce slunečnicového nebo extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce másla

Postup

  • V misce smícháme steakové koření, uzenou papriku i sladkou papriku. Kohoutí prsa hojně potřeme kořením ze všech stran.
  • Do velké pánve dáme olej, zahřejeme na střední teplotu.
  • Pánví pohybujeme tak, aby se olej dostal na celé dno.
  • Vložíme kohoutí prsíčka a opékáme po dobu 8 minut bez převracení. Pokud jsou prsa tenká, stačí jen 5 minut.
  • Poté prsa otočíme a opakujeme stejný postup pečení.
  • Přidáme na pánev lžíci másla, necháme rozpustit a prsa několikrát otočíme, aby se obalila v rozpuštěném másle.
  • Přendáme na servírovací tác, necháme 5 – 7 minut odpočinout a teprve po uplynutí této doby kohoutí prsíčka nakrájíme a můžeme podávat.
Křehká a šťavnatá vykostěná kohoutí prsa připravovaná v pánvi jako rychlá večeře či lehký oběd.
Zdroj: https://www.thejustgroupuk.com

Kohout na víně

Jistě mi dáte za pravdu, že tento recept patří k naprostým klasikám, které si můžete vychutnat nejen v těch nejlepších restauracích, ale klidně i v pohodlí domova. Stačí jen najít tu správnou kombinaci surovin. Mladý kohout potřebuje péči a vhodné koření, pak teprve bude mít tu ideální chuť.

Ingredience:

Na marinádu:

  • 750 ml červeného vína
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 nasekaná velká cibule
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sušených hub
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého černého pepře

Na kohouta:

  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 kohouta rozděleného na porce
  • 2 lžičky oleje
  • 1/2 kostky čerstvého nesoleného másla

Na dohotovení:

  • 700 g brambor
  • 500 g čerstvých hub
  • 200 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 200 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst petržele
  • 1 špetka cukru
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Do mísy nalijeme víno, přidáme nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, sušený tymián, prolisovaný česnek, sušené houby, bobkový list i mletý černý pepř.
  • Marinádu důkladně promícháme a vložíme do ní naporcovaného kohouta. Necháme minimálně 12 hodin marinovat v lednici.
  • Druhý den maso vyjmeme a marinádu si odložíme stranou.
  • Rozehřejeme 1/4 kostky másla a 1 lžíci oleje ve velké pánvi, kterou je možné dát i do trouby, a kohouta rovnoměrně opečeme ze všech stran.
  • Když je kohout opečený, přidáme k němu zeleninu z marinády a 5 minut mícháme, aby se trochu orestovala.
  • Přidáme mouku a mícháme dalších 5 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Zalijeme marinádou, chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby na cca 2 hodiny.
  • Zatímco se kohout peče, vezmeme si jinou pánev a rozehřejeme na ní druhou 1/4 másla a lžíci oleje.
  • Přihodíme slaninu, šalotky a chvilku za stálého míchání restujeme zhruba 5 minut. Ochutíme cukrem, solí, pepřem a zakápneme 2 lžícemi vody.
  • Počkáme, až se odpaří tekutina a přidáme nakrájené čerstvé houby. Mícháme dalších 5 – 6 minut, aby se houby orestovaly.
  • Jakmile je kohout upečený, vmícháme do omáčky nasekaný česnek a petrželku. Brambory uvaříme a přidáme na pánev k houbám.
  • Servírujeme brambory, kohouta, a to vše zalije omáčkou.
Luxusní kohout ve vinné omáčce.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Tip: A co třeba kohout pečený v troubě se zeleninou? Proč ho nezkusit.
Co budete potřebovat:
1 vařený kohout nakrájený na porce, 2 cibule nakrájené na větší kostky, 3 oloupané a nahrubo nakrájené mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru nasekaného na středně velké kousky, 3 stroužky česneku, 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a mletý černý pepř, panák koňaku a 3 snítky tymiánu.
Jak na to:
Kohouta ze všech stran osolíte a opepříte. Do vysokého pekáče dejte veškerou zeleninu, pokapejte trochou olivového oleje, osolte, opepřete, promíchejte a poté na zeleninu položte všechny porce kohouta.

Přelijte jej koňakem, přidejte snítky tymiánu, zakryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů. Nechte péct po dobu 90 minut. Servírujte i s pečenou zeleninou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X