Kuřecí maso je zdravé a chutné a dá se kombinovat se vším možným.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 vynikajících receptů na kuřecí medailonky, na kterých si pochutná celá rodina.
Vyzkoušejte variantu s žampiony či rozmarýnem. Tu doporučujeme! 🙂
Vzhůru do toho.
Pikantní kuřecí medailonky
Jednoduchý recept na kořeněné medailonky z kuřecího masa, které se skvěle hodí k rýži, těstovinám či do salátu. Navíc na něj nepotřebujete žádné speciální ingredience.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce chilli prášku
- 1 lžíce papriky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžíce sušeného mletého koriandru
- 1+ lžíce soli
- 1 lžička černého pepře
- 4 kuřecí prsa bez kosti a bez kůže
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
Postup
- Smíchejte všechno koření a sůl v misce.
- Kuřecí prsa nakrájejte na medailonky přibližně 5 x 5 cm a 2 cm tlusté.
- Vložte maso do nádoby a okořeňte ho 3 lžícemi směsi koření.
- Směsí potřete všechno maso.
- Nechte marinovat několik hodin až přes noc v lednici.
- Dejte 1 lžíci másla a olivového oleje do velké pánve na středně vysokém plameni.
- Po rozpuštění másla přidejte na pánev maso, pracujte se 4 až 5 kusy najednou.
- Medailonky opékejte asi 4 minuty z každé strany, dokud nebudou obě strany opečené a maso propečené.
- Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili.
- Podle potřeby přidejte zbývající olej a/nebo máslo na další várku medailonů.
- Medailonky vyndejte na talíř a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Podávejte s těstovinami, rýží, nebo vychlazené a nakrájené do salátu.

Podívejte se i na naše inspirativní recepty na medailonky z krůty v 5 různých variantách. Vždy chutně a zdravě!
Medailonky z kuřecího masa s houbami a omáčkou Au Poivre
Kuřecí medailonky s houbami a naprosto luxusní omáčkou ze zeleného pepře, bílého vína, šalotky, sherry a smetany ocení i ti největší gurmáni. Potěšte svou rodinu či přátele tímto nezapomenutelným pokrmem.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg kuřecích prsou
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek čerstvých žampionů nebo sezónních lesních hub
- 1 a 1/3 šálku kuřecího vývaru
Na omáčku:
- 1 lžička celého zeleného pepře
- 1 lžíce bílého vína
- 2 lžíce nasekané šalotky
- 1/4 lžíce másla
- 2 a 1/2 lžíce suchého sherry
- 2/3 šálku hovězího vývaru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce plus 1 lžička smetany ke šlehání
Postup
- Smíchejte kuličky pepře a víno v malé pánvi.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se víno neodpaří.
- Kuličky pepře nechte vychladnout a nahrubo namelte v mlýnku na kávu.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo a přidejte šalotku.
- Restujte na mírném ohni do mírného zhnědnutí a přidejte pepř a sherry.
- Vařte 1 minutu.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a zašlehejte dijonskou hořčici.
- Sundejte z ohně a zašlehejte smetanu.
- Dejte stranou.
- Kuřecí prsa nakrájejte na 8 medailonků.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte maso.
- Restujte na středním plameni dozlatova z jedné strany.
- Maso otočte a přidejte houby.
- Krátce orestujte.
- Přidejte vývar a vařte, dokud není kuře zcela uvařené.
- Přidejte odloženou omáčku a vařte, dokud se nezahřeje.
- Vždy podávejte 2 kuřecí medailonky s 1/4 šálkem omáčky.
- Nechte si chutnat!

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Kuřecí medailonky s rozmarýnem
Připravte si tyto medailonky z kuřecích prsou s rozmarýnem jako úžasnou a neuvěřitelně snadnou večeři. Česnek a oregano dodávají pokrmu klasickou středomořskou chuť, kterou si oblíbíte.
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velká kuřecí prsa
- ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu nebo ½ lžičky sušeného
- ½ lžičky sušeného oregana
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Rozehřejte pánev na středním plameni.
- Kuřecí maso nakrájejte na centimetrové plátky, na šířku a mírně diagonálně.
- Na dno pánve rozetřete olej a přidejte maso.
- Posypte polovinou veškerého koření a bylinek a restujte asi 7-8 minut.
- Otočte maso na druhou stranu a posypte zbývajícím kořením.
- Restujte dalších 7-8 minut, nebo dokud obě strany nezískají zlatohnědou barvu.
- Užijte si to!

Medailonky ve slanině s krémovou omáčkou ze žampionů
Rychlý, snadný a chutný recept, který si budete připravovat klidně několikrát měsíčně. Kuřecí maso obalené ve slanině a servírované s delikátní smetanovou omáčkou ze žampionů a koňáku potěší vaše chuťové buňky a je téměř nemožné se tohoto pokrmu přejíst. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa
- 10 plátků slaniny
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička provensálských bylinek
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce šalotky nakrájené na kostičky
- 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
- 2 lžíce koňaku
- ½ šálku smetany nebo mléka
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na asi dvacet 2,5 až 5 cm kousků.
- Plátky slaniny překrojte napůl.
- Kolem každého kousku masa omotejte plátek slaniny a posypte z obou stran solí, pepřem a provensálskými bylinkami.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte maso do pánve.
- Vařte 5 minut.
- Kuřecí kousky otočte, přikryjte a vařte 10 minut.
- Vyjměte maso z pánve.
- Přidejte šalotku a žampiony a restujte 1-2 minuty, dokud nezměknou.
- Přidejte koňak a vařte asi 1 minutu, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Do pánve přidejte smetanu nebo mléko a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Vraťte maso do pánve a promíchejte.
- Medailonky podávejte s rýží nebo nudlemi, zalité žampionovou omáčkou.

A co takové recepty na rolády s masem i bez? Máme pro vás zajímavé chuťové kombinace!
Šťavnaté medailonky z kuřecích prsou
Tyto kuřecí medailonky jsou neuvěřitelně jednoduché a chutné. Pouze je přes noc naložíte do směsi koření, vajec, smetany a škrobu a druhý den je opečete na pánvi do naprosté dokonalosti.
Co budete potřebovat
- 1 kg kuřecích prsou
- 1 cibule
- 2 vejce
- 180 ml smetany na vaření
- 3 lžíce škrobu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 2 lžičky oregana
- 2 lžičky soli
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na malé tenké kousky a cibuli nakrájejte na delší tenké kousky.
- V misce smíchejte všechny přísady včetně masa a cibule a dejte do lednice odležet na celou noc.
- Další den misku vyndejte z lednice.
- V pánvi si rozehřejte olej a medailonky opečte z obou stran.
- Hotové medailonky přendejte na talíř a podávejte.

Kuřecí medailonky jsou kousky masa z kuřecích prsou. Obvykle mají stejnou velikost a jsou tlusté cca 2 cm. Mají tendenci se rychle vařit, proto je nepřevařte. Mohou se rychle vysušit.
A jak vám naše dnešní recepty na kuřecí medailonky chutnaly? Napište nám do komentářů!