Není nad rychlé, snadné a chutné pokrmy, které zvládnete uvařit takřka kdykoli.
A přesně takové jsou naše recepty na kuřecí na žampionech!
Připravte si třeba kuřecí paličky, asijskou směs či omáčku s pivem.
Pochutnáte si!
Kuřecí paličky se žampiony a balzamikovou omáčkou
Výborná omáčka ze žampionů, šalotky a balzamika promíchaná s lahodnými kuřecími paličkami je skvělý pokrm, který zvládnete hravě připravit i během pracovního týdne.
Co budete potřebovat
- ½ lžíce olivového oleje
- 8 kuřecích paliček s kůží
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- čerstvá petrželka k podávání
Na omáčku:
- 1 lžička olivového oleje
- malá šalotka, nakrájená
- 1 šálek balzamikového octa
Postup
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na vysokém plameni.
- Po zahřátí přidejte olivový olej a restujte paličky asi minutu a půl z každé strany.
- Snižte teplotu na střední, přikryjte pokličkou a vařte asi 35 minut, nebo dokud kuře přestane být uvnitř růžové.
- Vyndejte z pánve a dejte stranou.
- Slijte tuk z pánve a nechte jen tolik, aby se na něm orestovaly žampiony.
- Zatímco se maso vaří, připravte si omáčku.
- Zahřejte olivový olej v malém hrnci na středním plameni.
- Šalotku restujte asi jednu minutu.
- Přidejte balzamikový ocet a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte asi 8 minut nebo dokud se ocet nezredukuje na polovinu.
- Sundejte z plotny a dejte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte žampiony a opékejte asi 3 minuty.
- Musí zůstat trochu pevné.
- Přidejte balzamikovou omáčku a seškrábněte dno hrnce.
- Přidejte paličky a opékejte další 3 minuty, aby se maso prohřálo.
- Servírujte!

Kuřecí se zelenými fazolkami, žampiony a modrým sýrem
Delikátní křupavé kuřecí maso doplněné jemnými zelenými fazolkami a smetanovou omáčkou ze žampionů a modrého sýra je neuvěřitelně plné chuti a vy si ho budete chtít připravovat znovu a znovu.
Co budete potřebovat
- 4 kuřecí stehna s kostí a s kůží
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mleté papriky
- 230 g čerstvých zelených fazolek, ořezaných
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 230 g nakrájených žampionů
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ¾ šálku rozdrobeného modrého sýra
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Kuřecí maso rovnoměrně posypte 1/4 lžičky soli a pepře.
- Kuře vložte kůží dolů do velké pánve vhodné do trouby a dejte na sporák na středně vysoký plamen.
- Opékejte, dokud není kůže křupavá a zhnědlá, 10 až 12 minut.
- Otočte a opékejte do zhnědnutí, 2 až 3 minuty.
- Kuře přendejte na talíř.
- Pánev nevytírejte.
- Do pánve přidejte zelené fazolky a opékejte na středním plameni za občasného míchání, dokud se neopečnou do křupava, asi 3 minuty.
- Fazole přendejte na talíř s kuřecím masem.
- Přidejte do pánve olej a zahřejte ho na tředně vysokém plameni.
- Přidejte žampiony, tymián a zbývající 1/4 lžičky soli a pepře.
- Restujte za občasného míchání, dokud žampiony nezměknou a lehce nezhnědnou, asi 4 minuty.
- Přidejte smetanu a modrý sýr.
- Přiveďte k varu na středně vysokém ohni za občasného míchání.
- Odstraňte ze sporáku, přidejte zelené fazolky a rozprostřete je v omáčce do rovnoměrné vrstvy.
- Kuřecí maso položte na fazolky.
- Přeneste pánev do trouby a pečte, dokud fazolky nezměknou a kuře není propečené (teploměr vložený do nejtlustší části kuřete by měl zaznamenat 73 °C), asi 15 minut.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i našich 5 skvělých receptů se zelenými fazolkami, které si zamilují i ti, kteří je nemají zrovna dvakrát v lásce!
Objevte podobné tipy
Kuřecí kousky s cuketou a žampiony v asijském stylu
Vyzkoušejte tento luxusní recept na jemné, lehce křupavé kuřecí kousky se žampiony a cuketou v aromatické omáčce, který kvalitou předčí i mnohé čínské restaurace. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 450 g kuřecích prsních řízků, nakrájených na 2,5 cm kostky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- 250 g cukety, nakrájené na poloviny a poté na plátky
- 1 lžíce čerstvého česneku, jemně nasekaného
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nasekaného
- ½ lžičky červených chilli vloček (volitelně)
- 6 jarních cibulek (pouze bílé a světle zelené části), nakrájených na plátky
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- sezamová semínka, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Vložte kuřecí maso do misky s kukuřičným škrobem a dobře promíchejte.
- Dejte stranou, zatímco budete krájet zbylé ingredience.
- Zahřejte řepkový a sezamový olej ve velké pánvi nebo woku a přidejte na pánev kuřecí kousky.
- Smažte 3 minuty z každé strany na středně vysokém ohni nebo dokud nezhnědnou podle vašich představ, poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte žampiony a cuketu a restujte 3–4 minuty, dokud vše nezměkne.
- Vmíchejte česnek, zázvor, vločky červeného chilli a jarní cibulku a za častého míchání restujte další 1-2 minuty.
- Orestované maso přendejte zpět do pánve a promíchejte.
- Do pánve přidejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžový ocet a třtinový cukr a promíchejte.
- Vařte minutu, dokud omáčka nezhoustne a nebude lepkavá.
- Kuře a zeleninu dobře promíchejte, aby vše bylo pokryto omáčkou.
- Ihned podávejte s rýží nebo s vašimi oblíbenými nudlemi, ozdobené nakrájenou jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Možná se vám budou hodit i naše recenze pánví Woll. Jedná se o luxusní set pánví pro různé účely, které jsou schopny dosáhnout opravdu skvělých výsledků. Mají ale také nějaké nedostatky? To se dozvíte v našem článku!
Kuřecí prsa na žampionech s pivem Guinness
Tento pokrm zvládnete připravit za pouhých 30 minut a je to skvělý způsob, jak z obyčejného kuřecího masa udělat naprostou lahůdku!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa bez kůže, každé o hmotnosti cca 230 g
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 3 lžíce řepkového oleje
- 230 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 1/4 šálku piva Guinness
Postup
- Dvě kuřecí prsa rozkrojte podélně napůl a dochuťte solí a pepřem.
- Do velké pánve přidejte olej a zahřejte na střední teplotu.
- Kuřecí prsa opékejte, dokud nebudou opečené dozlatova, asi čtyři minuty z každé strany.
- Vyjměte maso na talíř.
- Ve velké pánvi poduste žampiony na másle asi 4 až 5 minut, dokud nezměknou a nezhnědnou.
- Přidejte worcesterskou omáčku a pivo Guinness a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Na orestované kuře nalijte nalijte žampiony s omáčkou a podávejte.

Kuřecí restované se žampiony a česnekem
Neuvěřitelně jednoduchý, ale zároveň lahodný pokrm z kuřecích stehen, česneku a žampionů hravě zvládne připravit i úplný začátečník. Vyzkoušejte ho!
Co budete potřebovat
- 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže nebo více
- 1 a ½ lžičky sušené cibule
- 1 a ½ lžičky sušeného česneku
- 1 lžička uzené nebo sladké papriky
- 1 lžička sušené bazalky
- ½ lžičky soli a pepře nebo podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžíce másla
- 230 g žampionů nakrájených na čtvrtky
- 2-3 lžíce lisovaného česneku
Postup
- Kuřecí stehna ochuťte sušenou cibulí, sušeným česnekm, paprikou, sušenou bazalkou, solí a pepřem.
- Rozehřejte velkou pánev na středním plameni s olivovým olejem, přidejte kuřecí stehna hladkou stranou dolů a 5 minut opékejte.
- Otočte a opékejte dalších 6 až 7 minut, nebo dokud nebude maso hotové.
- Pánev nepřeplňujte, v případě potřeby vařte ve dvou dávkách.
- Jakmile je kuře hotové, vyjměte a dejte stranou.
- Ve stejné pánvi rozpusťte máslo a restujte na něm žampiony 4 až 5 minut, minutu před dopečením přidejte prolisovaný česnek.
- Přidejte kuře zpět do pánve a podávejte.

Máme pro vás i výborné recepty na pečené žampiony s mletým masem 5x jinak. Dokonalý předkrm či luxusní svačinka!
A jak vám naše dnešní recepty na kuřecí na žampionech chutnaly? Napište nám do komentářů!