Výborné recepty na bábovky z oleje k odpolední kávě. Inspirujte se!

Hledáte zajímavé recepty na olejovou bábovku a rádi byste jich několik vyzkoušeli?

Máte kolikrát chuť na něco sladkého ke kávě či čaji, ale klasické pečení z másla vás nebaví?

Inspirujte se v našem článku a připravte si některou z našich 10 vybraných bábovek, které rozhodně stojí za vyzkoušení, včetně jedné slané varianty.

Klasická olejová bábovka

Bábovka z oleje je oblíbená díky tomu, že nemusíme rozpouštět máslo, ani čekat až bude mít pokojovou teplotu. Příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud rádi pečete a chcete vyzkoušet i jiné oblíbené pochoutky, pak mrkněte na recepty na bublaninu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 g cukru moučka
  • Špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 125 ml oleje
  • 125 ml vody
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • Moučkový cukr na posyp

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Připravíme si mísu a rozklepneme do ní vejce, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, šťávu z citronu a šleháme do pěny.
  • Do našlehané směsi postupně vlijeme vodu a olej hezky na střídačku.
  • Promícháme, aby se neutvořila žádná hrudka.
  • Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a po částech nasypeme do směsi a zamícháme.
  • Formu na bábovku vymažeme a vysypeme.
  • Poté do ní nalijeme 2/3 těsta a do zbývající 1/3 přisypeme kakao.
  • Zamícháme a vlijeme do formy.
  • Vařečkou lehce promísíme, aby se utvořil mramorový vzor.
  • Pečeme po dobu 60 minut a propečení zkontrolujeme špejlí.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme chvilku vychladnout.
  • Poté ji vyklopíme z formy a pocukrujeme.
  • Servírujeme, až když je zcela vychladlá.
Mramorová bábovka z oleje.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com

Slaná tvarohová bábovka s olejem

Mnohdy se nám stane, že dorazíme domů o něco dřív a dostaneme chuť si něco upéct. Sladké na noc, ale není nejlepší nápad, proto není na škodu, zkusit jednoduchou, a hlavně rychlou slanou variantu. Tahle bábovka z oleje je velmi lahodná a vláčná. Určitě se k ní budete rádi vracet.

Ingredience:

  • 3 listy čerstvého mangoldu
  • 1 hrst půlených sušených rajčat
  • 1 hrnek tvarohu
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 5 lžic olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Špetka pepře

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 160 stupňů a zároveň formu vymažeme olejem.
  • Do jedné mísy dáme všechny suché ingredience a promícháme.
  • Potom vezmeme jinou mísu, rozklepneme do ní vejce, přilijeme olej a našleháme.
  • Po částech přimícháme suchou směs a dáme pozor, aby se neutvořily hrudky.
  • Hotové těsto nalijeme do bábovkové formy a uhladíme.
  • Necháme péct asi 50 minut, ale průběžně bábovku kontrolujeme.
  • Kůrka musí být křupavá a zlatohnědá, aby nebyla uvnitř syrová.
  • Propečení zkontrolujeme špejlí ve střední části.
  • Po upečení vyklopíme a rovnou podáváme.
  • Bábovka se dá konzumovat teplá i za studena.
Pikantní dort s tvarohem, mangoldem a rajčaty.
Zdroj: https://www.foodand.co.uk

Olejový moučník s rebarborou

Jarní pečení člověka baví dvojnásob, protože příroda se probouzí a začínáme používat jiné oblíbené suroviny, než tomu je o Vánocích. Tahle olejová bábovka je velmi jemná, vláčná a šťavnatá. Uvidíte, že si jí zamilujete.

Ingredience:

  • 240 g bílé špaldové mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 150 ml řeckého jogurtu
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
  • 100 g rebarbory nakrájené na kostky
  • 200 g moučkového cukru na polevu
  • 50 ml rebarborové šťávy na polevu

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Nachystáme si velkou mísu, do které prosejeme mouku s práškem do pečiva a trochu osolíme.
  • Do jiné mísy dáme jogurt, olej, cukr, vanilkový cukr, vejce a důkladně vyšleháme.
  • Když máme našleháno, začneme po částech přidávat sypkou směs a nepřestáváme míchat.
  • Přisypeme pomerančovou kůru a znovu promícháme.
  • Polovinu těsta vlijeme do formy a poklademe nakrájenou rebarborou.
  • Zalijeme druhou půlkou těsta a uhladíme.
  • Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut.
  • Ke konci bude možná potřeba zakrýt bábovku alobalem, aby příliš rychle nezhnědla.
  • Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dostatečně propečené.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a na několik minut odstát.
  • Poté vyklopíme z formy na mřížku, kde necháme úplně vychladnout.
  • Jakmile bude bábovka vychladlá, připravíme si polevu.
  • Moučkový cukr nasypeme do misky a za stálého míchání po trošce přiléváme rebarborovou šťávu.
  • Když je poleva dostatečně zamíchaná a hladká, můžeme s ní polít vychladlou bábovku.
  • Nakonec posypeme nasekanými mandlemi či pistáciemi, případně můžeme ozdobit lístky růží.
Jogurtová rebarborová bábovka ze špaldové mouky.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com/

Hrníčková olejová bábovka z tlakového hrnce

Banány nejčastěji používáme při přípravě smoothie nebo jako ozdobu různých dezertů či moučníků. Ovšem v tomto případě to bude jedna z přísad pro vynikající olejovou bábovku, která je dokonale vláčná a chuťově skvělá.

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku prosné mouky
  • 1 zralý banán
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 lžíce nastrouhané tmavé čokolády
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/2 hrnku vlažného mléka

Postup:

  • V míse rozmačkáme vidličkou banán. Čím bude zralejší, tím lepší.
  • Přidáme olej, vanilkový extrakt, cukr, mléko a důkladně promícháme, aby se cukr úplně rozpustil.
  • Do jiné misky prosejeme obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Suché suroviny promísíme a přisypeme do misky s mokrými ingrediencemi.
  • Vše pečlivě zamícháme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Pokud bude příliš husté, přilijeme ještě trochu mléka.
  • Jako poslední přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme.
  • Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme moukou a vlijeme do ní připravené těsto.
  • Do nádoby chytrého hrnce vlijeme 1 1/2 hrnku vody.
  • Umístíme dovnitř stojan a na něj položíme formu zakrytou alobalem.
  • Stiskneme tlačítko, kterým vybereme možnost dortu.
  • Doba pečení naskočí většinou 40 minut, záleží na hrnci, my ale nastavíme jen 25 minut.
  • Jakmile se hrnec utěsní a “natlakuje“, na displeji naskočí On a na časomíře potřebných 25 minut.
  • Když se program ukončí, musíme nejdříve stisknout tlačítko pro uvolnění páry, aby se uvnitř snížil tlak.
  • Teprve potom je bezpečné hrnec otevřít, dřív ne.
  • Odstraníme alobal a pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je bábovka hotová.
  • Pokud ano, necháme bábovku 15 minut chladnout a potom pomocí nože nebo i špejle odlepíme od stěn formy a vyklopíme.
  • Můžeme pocukrovat nebo polít oblíbenou polevou.
Bábovka z oleje bez vážení připravovaná v chytrém tlakovém hrnci bez vajec.
Zdroj: https://www.aaichisavali.com/

Mini bábovičky s vaječným likérem

Bábovka z oleje v mini verzi? Možná vás to překvapí, ale i když jsou tyhle bábovičky malinké, chutnají naprosto fantasticky.

Ostatně co může být lepší kombinací než ořechy a vaječný koňak. Mohou se připravit pro jakoukoliv příležitost a neuškodí ani, když jsou nějaké svátky, ať už o Vánocích nebo třeba o Velikonocích.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 50 – 70 dkg nasekaných ořechů (vlašské, lískové, ale klidně i mandle)
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Připravíme si malé formy na bábovky a vymažeme je trochou oleje (ideální je použít olej ve spreji).
  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  • Do mísy dáme vejce s cukrem a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny.
  • Přilijeme olej s vaječným koňakem a znovu důkladně rozšleháme.
  • V jiné míse zamícháme mouku s práškem do pečiva a po částech za stálého míchání přidáváme do vaječné směsi.
  • Nakonec přimícháme ořechy a pustíme se do plnění forem.
  • Jakmile jsou malé bábovky naplněné, vložíme je do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
  • Hotové bábovičky vyjmeme z trouby, vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
  • Potom je pocukrujeme a můžeme servírovat třeba k odpolední kávičce.
Olejové mini bábovky s chutí vaječného likéru.
Zdroj: https://www.foodtempel.com/

Ořechová buchta z oleje a jogurtu

Díky kombinaci oleje, ořechů a jogurt je tahle bábovka dokonale vláčná, jemná a velmi chutná. Uvidíte, že jeden kousek vám rozhodně stačit nebude.

Ingredience:

  • 200 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 ml oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů (mohou být i lískové)
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 250 ml jogurtu (bílý, řecký)
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do mísy rozklepneme vejce, přidáme krystalový i vanilkový cukr a našleháme do pěny.
  • Poté začneme pomalu přilévat za stálého míchání olej.
  • Přimícháme jogurt a také mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vše důkladně zamícháme, aby bylo těsto pěkně nadýchané a hladké.
  • Vlijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a na chvilku odstavíme.
  • Po pár minutách vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.
Šťavnatý olejový moučník z jogurtu s ořechy.
Zdroj: https://www.foodcors.com

Lahodný olejový dortík s mangem

Roztančete své chuťové pohárky a dopřejte jim něco lahodného, vláčného a výtečného. Tentokrát jde o bábovku z oleje s příchutí manga.

Právě díky mangu je výsledný moučník velmi měkký a dokonale sladký. Kardamom navíc vyzdvihne samotnou chuť manga. Výhodou je, že si tuhle bábovku můžeme připravit klidně i jako sváteční dortík.

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 lžička sušeného kardamomu
  • Špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 130 g oleje
  • 2 zralá manga (cca 500 g)

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Bábovkovou formu vymažeme máslem a posypeme moukou, případně strouhankou.
  • V jedné míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva.
  • Do druhé mísy dáme oloupané a pecky zbavené mango, které rozmačkáme pomocí vidličky.
  • Přidáme kardamom, trochu soli, vanilkový extrakt, olej a našleháme.
  • Hotovou směs přelijeme do mísy se suchými surovinami a pečlivě zamícháme, až vznikne hladké těsto.
  • To přendáme do formy na bábovku a uhladíme.
  • Pečeme po dobu 45 – 50 minut, přičemž po uplynutí této doby vyzkoušíme pomocí špejle propečení.
  • Upečenou bábovku necháme odpočinout a částečně vychladnout.
  • Vyklopíme z formy a necháme úplně vystydnout.
  • Nakonec můžeme pocukrovat nebo nechat tak, jak je.
Mangový moučník s vůní kardamomu a vanilky.
Zdroj: https://idorismag.com

Portugalský moučník

Portugalský pomerančový dort, jak se také této bábovce s olejem říká, má vynikající chuť a nezapomenutelná aroma. Díky čerstvým pomerančům a extra panenskému olivovému oleji budete mít o gurmánský zážitek postaráno.

Ingredience:

  • 5 velkých pomerančů
  • 3 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 5 velkých vajec
  • 3 hrnky cukru krystal
  • 1 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • Moučkový cukr na posyp

Postup:

  • Rošt dáme do střední části trouby a tu si předehřejeme na 180°C.
  • Formu vystříkáme sprejem na pečení (olej) a zatím odložíme stranou.
  • Pomeranče důkladně omyjeme a nastrouháme z nich pomerančovou kůru.
  • Potom je rozpůlíme a vymačkáme z nich všechnu šťávu.
  • V jedné misce promísíme mouku, sůl a prášek do pečiva.
  • Do mísy mixéru dáme vejce a středně vysokou rychlostí šleháme asi 1 minutu.
  • Pomalu přisypáváme cukr a našleháme do husté světle žluté pěny. To trvá asi 3 minuty.
  • Snížíme rychlost a přidáme mouku s olejem na střídačku.
  • Přilijeme šťávu z pomerančů a zasypeme kůrou.
  • Ještě několikrát promícháme pomocí mixéru, aby bylo těsto hezky hladké.
  • Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.
  • Občas na bábovku mrkneme, a kdyby začala moc rychle hnědnout, zakryjeme vršek alobalem.
  • Po upečení necháme bábovku 10 minut odpočinout ve formě.
  • Poté ji ihned vyklopíme a uložíme na stojan na dorty s poklopem.
  • Tam ji necháme až do druhého dne.
  • Věřte, že to čekání se vyplatí, protože druhý den bude mnohem lepší a vláčnější.
  • Před servírováním ji posypeme moučkovým cukrem.
Dort z olivového oleje s chutí a vůní pomerančů.
Zdroj: https://leitesculinaria.com

Olejová bábovka s jablky

Pokud jste zatím neochutnali žádnou veganskou buchtu, je nejvyšší čas. V této bábovce se snoubí hřejivé tóny skořice, zázvoru, ale i dalšího koření s křupavými jablky a ještě k tomu olivovým olejem, který je takovou pomyslnou třešničkou na dortu. Udělejte si k němu šálek kávy nebo lahodné kakao.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce lněné mouky
  • 4 lžíce vody
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 3 středně velká jablka
  • 1 lžíci hladké mouky

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 180°C a formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejně velké kousky asi 1×1 cm.
  • V malé misce smícháme vodu s lněnou moukou a necháme 5 minut odstát.
  • Do jiné misky dáme nakrájená jablka a lžičku hladké mouky.
  • Promícháme, aby byla jablka obalená moukou.
  • Vyndáme větší mísu a našleháme v ní olivový olej, cukr, mandlové mléko, jablečný ocet, lněnou mouku a vanilku.
  • Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, nové koření a prosejeme do olejové směsi.
  • Důkladně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Nakonec ještě přihodíme jablka a naposledy zamícháme.
  • Takto hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 45 – 50 minut a špejlí zkontrolujeme dostatečné propečení ve středu bábovky.
  • Pokud je špejle čistá a těsto nelepí, vyjmeme bábovku z trouby a necháme jí ve formě 10 minut odpočinout.
  • Pak jí opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby mohla vychladnout.
  • Před servírováním jí poprášíme moučkovým cukrem.
Luxusní veganská jablečná bábovka s olejem.
Zdroj: https://www.thesimplegreen.com

Co je mangold?

Mangold není častou součástí našich zahrádek, přesto si však tato zelenina našla místo v našich kuchyních. Není nijak náročná na pěstování, hraje všemi barvami a má mnohostranné využití.

Tato původem středomořská zelenina patří mezi tzv. vytrvalé druhy, protože se dají listy sklízet několik sezón za sebou. Příbuznými mangoldu jsou řepa a špenát.

co je to mangold.
Zdroj: https://pixabay.com/

Jak mangold využít?

V případě mladých listů je samozřejmostí salát, kde jsou opravdu výtečné. Větší listy, respektive jejich čepele, se zase perfektně hodí na přípravu jako náhražka špenátu. Ostatně zpracování je totožné.

Samostatně se pak používají také silné stonky. Můžeme si je připravit dušené, smažené i v páře. Díky pestré škále barevných variant je to dokonalé zpestření jakéhokoliv pokrmu, který budeme s touto vynikající zeleninou připravovat.

Kromě skvělé chuti a obohacení mnoha jídel, je to také zdroj vitamínů C, A, B, E, ale i minerálních látek, jako třeba vápník, hořčík, draslík, železo či fosfor.

Jaké barvy má mangold.
Zdroj: https://pixabay.com/

Co je lněná mouka?

V podstatě jsou to mletá lněná semínka, z nichž byl odstraněn veškerý olej. Jedná se o alternativu klasické mouky.

Rozdíl je v tom, že obsahuje spoustu výživných látek, které jsou pro náš organismus velmi prospěšné. Zejména je nadupaná omega-3 mastnými kyselinami a vysokým množstvím bílkovin.

Také obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninou. Výhodou je, že je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Na co se dá lněná mouka využít?

  • Pečené dezerty a moučníky.
  • Zahuštění omáček a polévek.
  • Příprava palačinek nebo kaše.

Doporučená denní dávka je 1 lžíce mouky. Při vyšších dávkách musíme počítat s projímavými účinky, což není vhodné riskovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X