Oregano všestranná bylinka vhodná i pro domácí pěstování! Zjistěte jak ji nejlépe využít

Můžeme říci, že oregano patří nejen u nás, ale i po celém světě k jedné z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek vůbec.

K jeho oblíbenosti přispívá i fakt, že se hodí téměř k jakémukoli jídlu a jeho přidanou hodnotou jsou velké zdravotní benefity, které s sebou přináší!

Zjistěte jak ho vypěstovat, usušit a následně do jakých pokrmů a receptů ho použít. V tomto článku se dozvíte všechno!

Co je oregano?

Oregano je bylina složená z čerstvých nebo sušených listů rostliny oregano. Rostlina má drobné listy, které propůjčují štiplavé aroma a silnou chuť různým jídlům. V době květenství má rostlina růžové nebo fialové květy, které jsou také jedlé. Jako bylinka je bezlepková a vhodná pro veganskou a paleo stravu.

Lze jej nalézt volně rostoucí na horských svazích Řecka a dalších středomořských zemích, kde je to volně rostoucí bylinka.

Jak oregano chutná?

Chuť je štiplavá a popisovaná jako zemitá a zelená s trochou máty a sena. Může být mírně nahořklá.

Bylinka oregana v čerstvé ale i sušené podobě ležící na stole.
Zdroj: tribunecontentagency.com

Oregano vs. majoránka

Oregano lze snadno zaměnit se jeho příbuznou majoránkou. Ve Středomoří je oregano známé také jako divoká majoránka, ale to neznamená, že je to majoránka.

Majoránka má jemnější chuť a je sladší než oregano, která je lehce dřevitá s teplou a aromatickou chutí. A vůně majoránky není tak štiplavá jako vůně oregana.

K záměně dochází i díky jejich podobnému vzhledu. Majoránka má listy, které jsou mírně chlupaté a více šedozelené barvy, zatímco oregano má listy olivově zelené barvy, ale celkově mají podobný vzhled.

Čerstvé vs. sušené oregano

Čerstvé oregano má intenzivnější chuť i vůni. Čerstvé oregano se běžně používá pro výrobu vývarů a polévek. Pro toto použití nestrhávejte listy z větviček a místo toho je svažte se zbytkem bylinek.

Sušené oregano je běžnější formou a někteří lidé mu dávají přednost, protože je jemnější a chuť nepřebíjí chuť pokrmů jako čerstvé oregano.

Rozdíl mezi sušeným a čerstvým oreganem, které leží na stole.
Zdroj: inmamamaggieskitchen.com

Léčivé účinky oregana

Antibakteriální vlastnosti

Hlavními složkami oreganové silice jsou karvakrol a thymol. Ty mohou mít antimikrobiální vlastnost, což naznačuje, že by mohlo pomoci kontrolovat růst bakterií v potravinách. Látky v oreganu by mohly hrát roli v boji proti nemocem, které již nereagují na antibiotika.

Protizánětlivé vlastnosti

Složky oleje z oregana, jako je thymol a kyselina rozmarinová, mají protizánětlivé vlastnosti, které by mohly vést ke zmírnění:

  • autoimunitní artritida
  • alergické astma
  • revmatoidní artritida

Diabetes

Sloučeniny v oreganu mohou pomoci zvládnout diabetes typu 2 a může pomoci:

  • zlepšit inzulínovou rezistenci
  • regulují expresi genů, které ovlivňují metabolismus tuků a sacharidů
  • obnovit poškozené jaterní a ledvinové tkáně

Další možné zdravotní přínosy spojené s konzumací oregana:

  • zvládání kašle, astma, alergií, bronchitidy
  • bolestivých menstruačních křečí
  • infekce a poruchy močových cest
  • bolesti hlavy
  • krvácení po extrakci zubu
  • vysoký cholesterol

Další možné zdravotní přínosy spojené s aplikací olej na pokožku:

  • boj s akné
  • lupy
  • vředy, bolesti zubů a onemocnění dásní
  • bradavice
  • bodnutí hmyzem a jako repelent proti hmyzu
  • bolesti svalů a kloubů
  • křečové žíly
Široké spektrum zdravotních benefitů, které konzumace oregana poskytuje.
Zdroj: organicfacts.net

Jak pěstovat oregano?

Oregano je rostlina, která se ráda rozrůstá a keř oregana může narůst poměrně velký, pokud dostane prostor.

Stonky mohou také vyrůst až do výšky 60 centimetrů a často se položí na zem, zvláště když je rostlina mladá nebo ve stínu. Z těchto dvou důvodů je nejlepší dopřát rostlinám oregana na zahradě dostatek místa a světla.

Oregano je nenáročná bylina na pěstování a péči. Oregano roste velmi dobře i na částečném slunečním světle, takže je dobrou volbou i pro pěstování uvnitř. Je to výborná bylina do hrnku na parapet.

Jak pečovat o oregano?

Pokud vaše oregano začne být příliš velké, můžete rostlinu rozdělit. Udělejte to tak, že opatrně vykopete kořenový svazek a oddělíte část kořenů a stonků od hlavní rostliny. Dávejte pozor, abyste rostlinu příliš nenarušili a pracujte jemně. Starší rostlině dopřejte čerstvou půdu a dostatek vody, aby ožila. Zasaďte „novou“ rostlinu oregana do květináče a umístěte ji na přímé slunce.

Jak usušit oregano?

Oregano je jednou z nejlepších bylinek, které můžete sušit a užívat si je po celý rok ve svých oblíbených jídlech. Existují dva způsoby sušení a to, kterou zvolíte, bude záviset na tom, kolik oregana sklidíte.

V obou případech usušené oregano skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Sušené oregano v uzavřené nádobě zůstane chutné celý rok.

Sušení na ploše: Listy oregana zbavte stonku a položte je na papírovou utěrku. Umístěte je mimo přímé sluneční světlo, dokud listy neoschnou. Tato metoda je vhodná pro malé sklizně.

Sušení zavěšením: Nakrájejte dlouhé snítky oregana a seskupte je do svazků a trs zavěste, dokud neuschne. Po uschnutí jednoduše sejměte listy ze stonku a odstraňte všechny stonky. V závislosti na počasí by to mělo trvat necelé dva týdny.

Zavěšené oregano ve svazku připravené ke sušení.
Zdroj: homespunseasonalliving.com

Nenechávejte oregano (nebo jiné bylinky) viset příliš dlouho. Mohou se přesušit, ztratit chuť a nahromadit hodně prachu.

Zdroj: Boxlapse

Na co je dobré oregano?

Oregano je oblíbená bylina na vaření. Používá se v italské kuchyni a většina dětí ji zná jako „bylinku na pizzu“. Objevuje se také v mnoha mexických a španělských pokrmech a lze jej použít k dochucení téměř jakéhokoli jídla.

Na rozdíl od některých jiných bylinek může být sušené oregano přidáno už na začátku procesu vaření do omáček a dušených pokrmů, protože jeho chuť vydrží proces vaření. Pokud jste si vyrobili vlastní sušené oregano, použijte pouze sušené listy a ne stonky, pokud nebudete stonky z hotového pokrmu odstraňovat (jako při pečení ryb plněných snítkami oregana a dalšími bylinkami).

Čerstvé oregano bude mít agresivnější chuť, takže je nezbytné, abyste si dávali pozor na množství, které přidáváte. Příliš mnoho může způsobit, že pokrm bude hořký a nevyvážený.

Oregano je zvláště užitečné v jakémkoli pokrmu na bázi rajčat jako jsou naše recepty s rajčaty.
Je ideální pro dochucení těstovinových pokrmů jako jsou například tyto skvělé špagety pomodoro.
Skvělým doplňkem je i pro jakékoliv polévky, vyzkoušejte ho přidat i do těchto vývarů s kuřecím masem.
Česnek, cibule, tymián, bazalka, petržel a olivový olej jsou běžnými doplňkovými kořenícími partnery s oreganem.
Celé snítky oregana a rozmarýnu lze přidat do vařící vody, kde vaříme mořské plody spolu s několika velkými listy bazalky. Přidejte ho při vaření některého z těchto receptů s chobotnicí!
Oregano dodává lahodnou chuť pokrmům z kuřecího masa, do těchto fantastických receptů na gyros, hamburgerů, dokonce i fazolí.

Tipy na recepty s oreganem

  • Jednoduchá zálivka na salát
  • Univerzální omáčka na domácí pizzu
  • Tradiční mexická polévka (Green Pozole)
  • Pečené kuře s oreganem a citronem
  • Jehněčí kotletky
  • Konfitovaný lilek a česneks oreganem
Nejrůznější pokrmy, do kterých bylo přidáno čerstvé nebo sušené oregano.
Zdroj: befunky.com
Jak se jinak říká oreganu?

Oregano obecné je botanicky známé jako Origanum vulgare, řecky „radost z hor“. U nás známé jako dobromysl obecná a mezi dětmi jako bylinka na pizzu 😊

Pít, či nepít čaj z oregana?

Dejte si pozor na jakákoli tvrzení o oreganovém čaji, která zní příliš dobře, na to aby to byla pravda. Velmi málo studií zahrnuje testy na lidech a žádná z nich nezahrnuje specificky oreganový čaj.
To neznamená, že pití oregano čaje nenabízí žádné zdravotní výhody. Ale mnoho zdravotních tvrzení o oreganovém čaji není podloženo výzkumem.

Čím se dá nahradit oregano?

Pokud zjistíte, že vám oregano chybí, můžete ho nahradit majoránkou. Použijte polovinu požadovaného množství oregana.

Bazalka, chilli a tymián jsou další možné náhrady.

Jak oregano skladovat?

Usušené oregano skladujte na chladném, tmavém a suchém místě ve vzduchotěsné skleněné nádobě.

Čerstvé oregano by mělo být skladováno v igelitovém sáčku v lednici. Mělo by být použito rychle, ale pokud do sáčku vložíte mírně navlhčený papírový ubrousek, může vydržet až týden.

Dalším způsobem, jak uchovávat čerstvé oregano, je umístit stonky do sklenice s vodou s plastovým sáčkem volně nasazeným přes sklenici.

Použité zdroje

What Is Oregano?, Peggy Trowbridge Filippone, The Spruce Eats, 04. 08. 2021, [citováno: 03. 05. 2022]
Oregano: Learn How to Grow, Dry, and Use the Popular Herb, AMY JEANROY , The Spruce, 25. 01. 2021, [citováno: 03. 05. 2022]
What are the health benefits of oregano?, Natalie Butler, R.D., L.D. , Medical News Today, [citováno: 03. 05. 2022]
X