Co byste měli vědět o sýru mozzarella? Kompletní informace na jednom místě

Zajímají vás, z čeho se vyrábí sýr mozzarella?

Chcete si zjistit výživové hodnoty a možnosti, jak ji využít v kuchyni?

Pak jste tu správně!

Čtěte dál a dozvíte se vše o tomto sýru, jak se vyrábí a další zajímavosti.

Co je vlastně mozzarella?

Čerstvá mozzarella je plátkový tvarohový sýr, který pochází z Itálie. Tradičně se vyrábí z mléka vodního buvola (nikoli severoamerického buvola nebo bizona, jak se mnozí mylně domnívají) a má velmi jemnou mléčnou chuť. 

Čerstvá mozzarella je považována za jeden ze zdravějších sýrů, pro svůj nízký obsah tuku a sodíku. Mozzarella z vodního buvola je výživnější než mozzarella z kravského mléka, má vyšší koncentraci vápníku, bílkovin a železa a má nižší obsah cholesterolu.

Na rozdíl od mnoha druhů sýrů nezraje a místo toho se konzumuje ihned po vyrobení. Měla by se jíst při pokojové teplotě, abyste si plně užili její jemnou a svěží chuť. Čerstvá mozzarella se dá snadno sehnat v supermarketech a specializovaných obchodech. 

Ceny se mírně liší od výrobce k výrobci a zdroji mléka, přičemž buvolí mléko je dražší než kravská mozzarella.

Italský sýr mozzarella.
Zdroj: thespruceeats.com

Srovnání výživových hodnot vybraných mozzarell

Z plnotučného mlékaSe sníženým obsahem tukuBez tukuBuvolí
Energie299 kcal / 1251 kJ254 kcal / 1063 kJ141 kcal / 590 kJ283 kcal / 1183 kJ
Bílkoviny22,17 g24,26 g31,70 g28 g
Sacharidy2,40 g2,77 g3,50 g3 g
Tuky22,14 g15,92 g0 g17 g
Sůl1,22 g1,55 g1,86 g0,4 g

Vitamíny

Z plnotučného mlékaSe sníženým obsahem tukuBez tuku
Vitamín B10,030 mg0,018 mg0,020 mg
Vitamín B20,283 mg0,303 mg0,300 mg
Vitamín B30,104 mg0,105 mg0,120 mg
Vitamín B50,141 mg0,079 mg
Vitamín B60,037 mg0,070 mg0,080 mg
Vitamín B122,280 µg0,820 µg0,920 µg
Vitamín A179.000 RAE127.000 RAE127.000 RAE

Minerály

Z plnotučného mlékaSe sníženým obsahem tukuBez tuku
Vápník505 mg782 mg961 mg
Železo0,440 mg0,220 mg0,310 mg
Hořčík20 mg23 mg33 mg
Fosfor354 mg463 mg656 mg
Draslík76 mg84 mg106 mg
Sodík486 mg619 mg743 mg
Zinek2,92 mg2,76 mg3,920 mg
Měď0,011 mg0,025 mg0,034 mg
Mangan0,030 mg0,010 mg
Selen17 µg14,400 µg18,900 µg

Jak se vyrábí mozzarella?

Proces výroby mozzarelly se nazývá těstovinová filata.  Mléko se inkubuje se syrovátkovým startérem obsahujícím termofilní bakterie a poté se přidá syřidlo, aby se vytvořila sýřenina. Sýřenina se zahřívá ve vodě nebo syrovátce, dokud nevytvoří provazce s elastickou strukturou. Sýřenina se protáhne, uhněte do hladka a poté se z nich vytvarují kulaté kuličky, z nichž vznikne čerstvý sýr mozzarella. 

Historické okénko: Legenda praví, že mozzarella vznikla vlastně omylem, a to tak, že se jednomu nešikovnému neapolskému sýraři dostala hrouda tvarohu do vědra s horkou vodou.

Výroba italského sýra mozzarella.
Zdroj: people.com

Čím nahradit mozzarellu?

Čerstvá mozzarella je jedinečná a těžko nahraditelná. Nahradit jí můžete jiným plátkovým sýrem, ale její chuť už nikdy nebude stejná.

Lze mozzarellu tepelně upravovat?

Pokud znáte základy italské kuchyně, víte, že mozzarella je základem na italské pizze. Není proto pochyb o tepelné úpravě tohoto sýra. Dá se zapékat s těstovinami, bramborami, na pizze a jiných slaných koláčích a dokonce i zahrnout do polévek.

Je mozzarella zdravá?

Tento italský sýr je vhodný do zdravého stravování a zejména při hubnutí. Samozřejmě se to s mozzarellou nesmí přehánět a musíte myslet na svůj denní energetický příjem a výdej. V jednom balení mozzarelly (125 g) se skrývá 1591 kJ, 26 g bílkovin, 29 g tuků a 3 g sacharidů. Výživoví poradci doporučují mozzarellu v light verzi, tedy bez tuku, případně se sníženým obsahem tuku.

Pro zdravou výživu je vhodná také proto, že obsahuje dost vody, a tedy nižší podíl soli a fosforu. Dodá vám dostatek vápníku – asi 100 g mozzarelly vám pokryje 80 % denní potřebu vápníku.

Druhy mozzarelly

Tvrdá mozzarella – v Česku se pod označením mozzarella často prodává cihla sýra z kravského mléka se 45 % tuku v sušině.

Mozzarella light – nižší obsah tuku, vyrábí se z méně tučného mléka a obvykle obsahuje cca 30 % tuku v sušině.

Mozzarella di bufala (buvolí mozzarella) – nejen že je vyrobena z buvolího mléka, ale také je citelně dražší a s výraznější chutí. Oproti obyčejné mozzarelle obsahuje více tuku. Po rozkrojení této mozzarelly z ní teče větší množství tekutiny.

Pizza mozzarella – název je pouze obchodní. Jedná se o velká balení mozzarelly, která se prodává v gastronomii ve tvaru dlouhého válce bez nálevu.

Různé druhy mozzarelly.
Zdroj: imageprofessionals.com

Použití mozzarelly v pokrmech

Tento sýr znáte pravděpodobně na pizze a v pečených italských jídel. Mozzarella má využití v mnoha receptech. Používá se v různých čerstvých a vařených pokrmech. Můžete ji navrstvit do salátu caprese nebo do dobrého sendviče či panini

Můžete si ho vychutnat jednoduše, pokapaný olivovým olejem nebo jako příloha k melounu či rajčatům. Čerstvá mozzarella je také nádherně krémovou a rozplývavou složkou náplní a nádivek do masa a masových kuliček, kuřete a vegetariánských jídel.

Salát caprese s mozzarellou.
Zdroj: eatthismuch.com

Jak na domácí mozzarellu?

Vyrobit si domácí mozzarellu je snadné . Potřebujete pouze syřidlo, kyselinu citronovou , mléko a vodu. Syřidlo a kyselinu citronovou najdete v obchodech se zdravou výživou nebo online. Za 30 minut můžete mít čerstvou mozzarellu, kterou si můžete vychutnat a zapůsobit na svou rodinu nebo hosty.

Videorecept na domácí mozzarellu ze 4 ingrediencí:

Váš domácí sýr mozzarella si můžete vychutnat třeba v oblíbeném salátku Caprese nebo na domácí pizze! Dejte nám vědět, jak máte rádi mozzarellu a pochlubte se nějakým dobrým receptem. 🙂

Použité zdroje

Cheese, whole milk, mozzarella, USDA Standard reference, www.nutritionvalue.org, [citováno: 15. 03. 2022]
Cheese, nonfat, mozzarella, USDA Standard reference, www.nutritionvalue.org, [citováno: 15. 03. 2022]
Cheese, low sodium, mozzarella, USDA Standard reference, www.nutritionvalue.org, [citováno: 15. 03. 2022]
What Is Fresh Mozzarella Cheese?, Peggy Trowbridge Filippone , www.thespruceeats.com, 11. 08. 2021, [citováno: 15. 03. 2022]
The Best Substitutes For Mozzarella, Jaron, www.foodsguy.com, [citováno: 15. 03. 2022]
How To Make Homemade Fresh Mozzarella, Emma Christensen, www.thekitchn.com, 05. 06. 2019, [citováno: 15. 03. 2022]
Amazing Health Benefits Of Mozzarella Cheese, Tanya Choudhary, www.stylecraze.com, 31. 01. 2022, [citováno: 17. 03. 2022]
X