Snad každý zná jednoduchý italský salát pocházející z Kampánie.
Tradičně se připravuje z mozzarelly, nakrájených rajčat, listů bazalky a je ochucený solí a olivovým olejem.
Inspirujte se našimi recepty na salát Caprese v tradiční variantě, ale i tak jak ho rozhodně neznáte.
Třeba s fíky, broskvemi či avokádem.
Užijte si to!
Tradiční salát Caprese
Čerstvá mozzarella, hrst bazalky a šťavnatá rajčata dohromady vytváří luxusní letní kombinaci, kterou zbožňuje snad každý! Připravte si ji během chvilky i vy.
Ingredience:
- 3 až 4 středně velká rajčata nakrájená na plátky
- 1 čerstvá mozzarella, nakrájená na plátky
- listy čerstvé bazalky
- extra panenský olivový olej
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Rajčata, mozzarellu a lístky bazalky naaranžujte na talíř.
- Pokapejte olivovým olejem, posypte mořskou solí a černým pepřem a servírujte.
- Dobrou chuť!

Salát s rajčaty, mozzarellou a broskvemi
Šťavnaté broskve dodávají tomutu klasickému salátu z rajčat a čerstvé mozzarelly sladký nádech a pikantní balsamico vše krásně spojuje. Luxus!
Ingredience:
- 1/2 šálku bílého balzamikového octa
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 2 čerstvé broskve, nakrájené na 2,5 cm kousky
- 900 g rajčat, nakrájených na kousky
- 4 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
- 230 g čerstvé mozzarelly nakrájená na kousky
- jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Ve velké míse prošlehejte bílý balzamikový ocet, česnek, třtinový cukr, olivový olej a sůl.
- Přidejte broskve, rajčata a bazalku a promíchejte se zálivkou.
- Vmíchejte mozzarellu.
- Podle chuti posypte jemnou mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.

Pokud milujete italskou kuchyni, nezapomeňte vyzkoušet i naše vynikající recepty na italské těstoviny, jak je neznáte.
Caprese s marinovaným kuřetem a avokádem
Delikátně namarinované kuře servírované na hlávkovém salátu s bazalkou, mozzarellou, rajčaty a balzamikovou zálivkou je zdravá lahůdka, kterou si oblíbíte!
Ingredience:
Na marinované kuře:
- 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- ½ lžíce olivového oleje
- ½ lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky sušené bazalky
- ⅛ lžičky sušeného tymiánu
- ½ čajové lžičky hrubé soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Na salát:
- 230 g malých kuliček mozzarelly, rozpůlených
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 svazek čerstvé bazalky, nahrubo nasekané (asi 15 listů)
- 1 avokádo, nakrájené na tenké plátky (volitelně)
- 4 – 6 šálků salátového mixu
Na zálivku:
- 3 lžíce balzamikového octa
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- ½ čajové lžičky dijonské hořčice
- špetka soli a čerstvého mletého černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Vymažte malý pekáč.
- Ve velké míse smíchejte kuře s přísadami na marinádu.
- Marinujte v lednici 30 minut až hodinu.
- Vložte marinované kuře do připraveného pekáče.
- Pečte 25–30 minut, dokud nebude kuře hotové a již nebude růžové
- Změňte program na grilování a grilujte asi 2-3 minuty.
- Vyjměte z trouby.
- Nechte 5 minut odpočinout na teplém místě.
- Zatímco kuře odpočívá, rozšlehejte v malé misce všechny ingredience na zálivku.
- Dejte stranou.
- Ve velké salátové míse promíchejte salátový mix, bazalku, rajčata, mozzarellu a zálivku.
- Nakrájejte kuře podle potřeby.
- Na salát nazdobte kuřecí maso, avokádo, zbývající čerstvou bazalkou a posypte černým pepřem.
- Kuře podávejte teplé nebo vychlazené.

Salát z cuketových spirál, mozzarelly a pesta
Lahodný a neuvěřitelně jednoduchý pokrm z cukety, sladkých cherry rajčat, čerstvých mozzarellových kuliček, zalitý bylinkovým bazalkovým pestem, podávejte s opečenými celými stroužky česneku. Je bezlepkový, nízkosacharidový a vegetariánský.
Ingredience:
Na salát:
- 230 g čerstvých kuliček mozzarelly
- 3 – 4 malé cukety
- 1 šálek pesta
- 400 g cherry rajčat
- 6 – 8 listů bazalky
- sůl a pepř dle chuti
Na pečený česnek:
- 2 – 3 hlavy česneku
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Z každé hlavy česneku odřízněte cca centimetr a obnažte všechny stroužky.
- Pokud jsou na česneku hnědé části, odřízněte je a vyjměte.
- Vložte česnek do malé nádoby vhodné do trouby, zakápněte olivovým olejem a posypte solí.
- Misku pevně zakryjte alobalem a hodinu pečte.
- Vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a opatrně vytlačte stroužky.
- Cherry rajčata omyjte a rozkrojte napůl.
- Vyberte si malé a střední cukety (velké jsou příliš tučné).
- Vrchní části omyjte a ořízněte.
- Cukety nakrouhejte na spirály, poté nahrubo nasekejte ty spirály, které jsou velmi dlouhé.
- Dejte stranou.
- Cuketové spirály naaranžujte na velký talíř se stroužky pečeného česneku.
- Cuketu pokapejte polovinou pesta a jemně promíchejte.
- Navrch naaranžujte rajčata a mozzarellové kuličky a pokapejte zbytkem pesta a dozdobte zbylým česnekem.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti a ozdobte natrhanými listy bazalky.

Inspirujte se také našimi recepty na nejznámější italské pokrmy jako je například polévka Minestrone či rizoto s houbami.
Objevte podobné tipy
Caprese s grilovanými rajčaty
Sladká grilovaná rajčata dodávají salátu Caprese perfektní šmrnc! Podávejte ho s křupavým chlebem jako lahodný předkrm.
Ingredience:
- 500 g cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř na dochucení
Na bazalkový dresink:
- ½ šálku listů čerstvé bazalky
- ½ lisovaného stroužku česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Na salát:
- 150 g buvolí mozzarelly
- ½ listů bazalky
Postup
- Předehřejte venkovní gril nebo grilovací pánev.
- Rajčata pokapejtee olivovým olejem a balzamikovým octem a dochuťte solí a pepřem.
- Rajčata grilujte, dokud nezačnou uhelnatět.
- Sejměte z ohně a během přípravy zálivky nechte vychladnout v misce.
- Na zálivku smíchejte všechny ingredience v mixéru nebo kuchyňském robotu (můžete použít i ruční mixér nebo vše najemno nasekejte ručně) a rozmixujte dohladka.
- Natrhejte mozzarellu a položte ji na velký talíř.
- Navrch dejte grilovaná rajčata a pokapejte je šťávou, která vám zůstala z grilování.
- Salát pokapejte bazalkovým dresinkem a přidejte lístky čerstvé bazalky a podávejte.

Melounový salát s prosciuttem a mozzarellou
Ideální salát na letní pikniky, grilování a večeře pod širým nebem na terase. Je dokonalou rovnováhou chutí: slanost získáte z prosciutta a sladkost z melounu. Užijte si ho!
Ingredience:
- 1 meloun cantaloupe, nakrájený na kostky nebo na kuličky (pomocí vykrajovátka na kuličky)
- 1 balíček prosciutto nebo 2, pokud chcete více masa
- asi 500 g mozzarellových kuliček
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky plus pár lístků na ozdobu
- 1 a půl lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř
Postup
- Všechny ingredience navrstvěte na velký servírovací talíř nebo tác.
- Začnete vrstvou bazalkových listů a prosciutta, na ně nasypte melounové kuličky, poté mezi melounové kuličky navrstvěte kuličky mozzarelly a pak mezery vyplňte dalším prosciuttem.
- Celý salát posypte nasekanou bazalkou.
- Pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem.
- Lehce osolte a opepřete.
- Pomocí lžíce jemně promíchejte hlavní ingredience, aby se do mozzarellových a melounových kuliček dostalo trochu olivového oleje, balzamikového octa a bazalky.
- Podávejte ihned nebo dejte do chladničky na 2–3 hodiny před podáváním.

Užijte si i naše netradiční recepty na saláty z rukoly! Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá. Přesvědčte se sami!
Veganský salát Caprese
I Caprese lze připravit vegansky. Buď můžete mozzarellu jednoduše nahradit tofu nebo si připravte její jednoduchou domácí verzi z kešu a psylia. A je to lahůdka!
Ingredience:
Na veganskou mozzarellu:
- 3 lžíce mletého psylia
- 150 ml vody
- 60 g kešu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce lahůdkové droždí
- 1 špetka soli
Na salát:
- 2 rajčata
- 1 svazek bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Psylium smíchejte s vodou v misce.
- Hmota postupně houstne a nabývá slizké konzistence.
- Měli byste ho nechat houstnout alespoň 1 hodinu.
- Mezitím kešu namočte do horké vody.
- Kešu slijte a nechte si vodu bokem.
- Kešu ořechy smíchejte nejméně s 2 lžícemi kešu vody, citronovou šťávou, lahůdkovým droždím a solí a rozmixujte.
- Nakonec přidejte psylium a vše rozmixujte mixérem do hladka.
- Veganskou mozzarellu vložte do formy a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, nebo lépe přes noc, tuhnout.
- Rajčata a veganskou mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a dochuťte solí a pepřem.
- Zalijte balzamikem a olejem a podávejte s listy bazalky.

Fíkový salát s mozzarellou
Lahodný ovocný salát s mozzarellou, který je navíc jednoduchý, si všichni zamilují! Podávejte ho jako netradiční občerstvení a uvidíte, že z talířů zmizí co by dup.
Ingredience:
- 230 g buvolí nebo čerstvé mozzarelly
- 230 g zralých čerstvých fíků, nakrájených na čtvrtky
- natrhané listy bazalky (k podávání)
- mletý černý pepř a mořská sůl dle chuti
- olivový olej
Postup
- Mozzarellu natrhejte na střední kousky a naaranžujte na talíř.
- Fíky zasuňte kolem sýra a posypte bazalkou.
- Dochuťte pepřem a spoustou soli.
- Bohatě pokapejte olivovým olejem.

Tipy na vylepšení salátu Caprese
Tradiční salát Caprese je sám o sobě lahůdka, ale občas je fajn si ho zpestřit.
Proto vám přinášíme pár dalších tipů na jeho obměnu:
• Použijte část broskví a část rajčat.
• Přidejte avokádo nebo použijte avokádo místo sýra, pokud jste vegan.
• Vyzkoušejte kombinaci čerstvé bazalky a máty.
• Salát pokapejte balzamikovou redukcí, abyste získali extra jemnou chuť.
• Salát vydatně zakápněte bazalkovým pestem.
• Salát posypte opečenými piniovými oříšky.
A jak máte nejraději Caprese vy? Napište nám do komentářů!