Oblíbené recepty na italský salát s mozzarellou a bazalkou v 8 různých verzích. Vyzkoušejte je všechny!

Snad každý zná jednoduchý italský salát pocházející z Kampánie.

Tradičně se připravuje z mozzarelly, nakrájených rajčat, listů bazalky a je ochucený solí a olivovým olejem.

Inspirujte se našimi recepty na salát Caprese v tradiční variantě, ale i tak jak ho rozhodně neznáte.

Třeba s fíky, broskvemi či avokádem.

Užijte si to!

Tradiční salát Caprese

Čerstvá mozzarella, hrst bazalky a šťavnatá rajčata dohromady vytváří luxusní letní kombinaci, kterou zbožňuje snad každý! Připravte si ji během chvilky i vy.

Ingredience:

  • 3 až 4 středně velká rajčata nakrájená na plátky
  • 1 čerstvá mozzarella, nakrájená na plátky
  • listy čerstvé bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup       

  1. Rajčata, mozzarellu a lístky bazalky naaranžujte na talíř.
  2. Pokapejte olivovým olejem, posypte mořskou solí a černým pepřem a servírujte.
  3. Dobrou chuť!
Salát s mozzarellou, bazalkou a rajčaty servírovaný na tácu s příborem.
www.loveandlemons.com

Salát s rajčaty, mozzarellou a broskvemi

Šťavnaté broskve dodávají tomutu klasickému salátu z rajčat a čerstvé mozzarelly sladký nádech a pikantní balsamico vše krásně spojuje. Luxus!

Ingredience:

  • 1/2 šálku bílého balzamikového octa
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 čerstvé broskve, nakrájené na 2,5 cm kousky
  • 900 g rajčat, nakrájených na kousky
  • 4 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
  • 230 g čerstvé mozzarelly nakrájená na kousky
  • jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup       

  1. Ve velké míse prošlehejte bílý balzamikový ocet, česnek, třtinový cukr, olivový olej a sůl.
  2. Přidejte broskve, rajčata a bazalku a promíchejte se zálivkou.
  3. Vmíchejte mozzarellu.
  4. Podle chuti posypte jemnou mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.
Rajčata, mozzarella, broskve a bazalka servírované na táce a ozdobené jedlými květy.
www.themodernproper.com

Pokud milujete italskou kuchyni, nezapomeňte vyzkoušet i naše vynikající recepty na italské těstoviny, jak je neznáte.

Caprese s marinovaným kuřetem a avokádem

Delikátně namarinované kuře servírované na hlávkovém salátu s bazalkou, mozzarellou, rajčaty a balzamikovou zálivkou je zdravá lahůdka, kterou si oblíbíte!

Ingredience:

Na marinované kuře:

  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • ½ lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek česneku, lisovaný
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušené bazalky
  • ⅛ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky hrubé soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Na salát:

  • 230 g malých kuliček mozzarelly, rozpůlených
  • 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
  • 1 svazek čerstvé bazalky, nahrubo nasekané (asi 15 listů)
  • 1 avokádo, nakrájené na tenké plátky (volitelně)
  • 4 – 6 šálků salátového mixu

Na zálivku:

  • 3 lžíce balzamikového octa
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • ½ čajové lžičky dijonské hořčice
  • špetka soli a čerstvého mletého černého pepře

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Vymažte malý pekáč.
  3. Ve velké míse smíchejte kuře s přísadami na marinádu.
  4. Marinujte v lednici 30 minut až hodinu.
  5. Vložte marinované kuře do připraveného pekáče.
  6. Pečte 25–30 minut, dokud nebude kuře hotové  a již nebude růžové
  7. Změňte program na grilování a grilujte asi 2-3 minuty.
  8. Vyjměte z trouby.
  9. Nechte 5 minut odpočinout na teplém místě.
  10. Zatímco kuře odpočívá, rozšlehejte v malé misce všechny ingredience na zálivku.
  11. Dejte stranou.
  12. Ve velké salátové míse promíchejte salátový mix, bazalku, rajčata, mozzarellu a zálivku.
  13. Nakrájejte kuře podle potřeby.
  14. Na salát nazdobte kuřecí maso, avokádo, zbývající čerstvou bazalkou a posypte černým pepřem.
  15. Kuře podávejte teplé nebo vychlazené.
Namarinované kuře servírované na hlávkovém salátu s bazalkou, mozzarellou, rajčaty a balzamikovou zálivkou ve velké míse.
www.aberdeenskitchen.com

Salát z cuketových spirál, mozzarelly a pesta

Lahodný a neuvěřitelně jednoduchý pokrm z cukety, sladkých cherry rajčat, čerstvých mozzarellových kuliček, zalitý bylinkovým bazalkovým pestem, podávejte s opečenými celými stroužky česneku. Je bezlepkový, nízkosacharidový a vegetariánský.

Ingredience:

Na salát:

  • 230 g čerstvých kuliček mozzarelly
  • 3 – 4 malé cukety
  • 1 šálek pesta
  • 400 g cherry rajčat
  • 6 – 8 listů bazalky
  • sůl a pepř dle chuti

Na pečený česnek:

  • 2 – 3 hlavy česneku
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Z každé hlavy česneku odřízněte cca centimetr a obnažte všechny stroužky.
  3. Pokud jsou na česneku hnědé části, odřízněte je a vyjměte.
  4. Vložte česnek do malé nádoby vhodné do trouby, zakápněte olivovým olejem a posypte solí.
  5. Misku pevně zakryjte alobalem a hodinu pečte.
  6. Vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a opatrně vytlačte stroužky.
  7. Cherry rajčata omyjte a rozkrojte napůl.
  8. Vyberte si malé a střední cukety (velké jsou příliš tučné).
  9. Vrchní části omyjte a ořízněte.
  10. Cukety nakrouhejte na spirály, poté nahrubo nasekejte ty spirály, které jsou velmi dlouhé.
  11. Dejte stranou.
  12. Cuketové spirály naaranžujte na velký talíř se stroužky pečeného česneku.
  13. Cuketu pokapejte polovinou pesta a jemně promíchejte.
  14. Navrch naaranžujte rajčata a mozzarellové kuličky a pokapejte zbytkem pesta a dozdobte zbylým česnekem.
  15. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a ozdobte natrhanými listy bazalky.
Salát z cukety, sladkých cherry rajčat, mozzarellových kuliček, zalitý bylinkovým bazalkovým pestem, s opečenými celými stroužky česneku, servírovaný na velkém talíři.
www.cookathomemom.com

Inspirujte se také našimi recepty na nejznámější italské pokrmy jako je například polévka Minestrone či rizoto s houbami.

Caprese s grilovanými rajčaty

Sladká grilovaná rajčata dodávají salátu Caprese perfektní šmrnc! Podávejte ho s křupavým chlebem jako lahodný předkrm.

Ingredience:

  • 500 g cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř na dochucení

Na bazalkový dresink:

  • ½ šálku listů čerstvé bazalky
  • ½ lisovaného stroužku česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Na salát:

  • 150 g buvolí mozzarelly
  • ½ listů bazalky

Postup       

  1. Předehřejte venkovní gril nebo grilovací pánev.
  2. Rajčata pokapejtee olivovým olejem a balzamikovým octem a dochuťte solí a pepřem.
  3. Rajčata grilujte, dokud nezačnou uhelnatět.
  4. Sejměte z ohně a během přípravy zálivky nechte vychladnout v misce.
  5. Na zálivku smíchejte všechny ingredience v mixéru nebo kuchyňském robotu (můžete použít i ruční mixér nebo vše najemno nasekejte ručně) a rozmixujte dohladka.
  6. Natrhejte mozzarellu a položte ji na velký talíř.
  7. Navrch dejte grilovaná rajčata a pokapejte je šťávou, která vám zůstala z grilování.
  8. Salát pokapejte bazalkovým dresinkem a přidejte lístky čerstvé bazalky a podávejte.
Grilovaná rajčata s mozzarellou a bazalkou servírovaná na talíři.
www.simply-delicious-food.com

Melounový salát s prosciuttem a mozzarellou

Ideální salát na letní pikniky, grilování a večeře pod širým nebem na terase. Je dokonalou rovnováhou chutí: slanost získáte z prosciutta a sladkost z melounu. Užijte si ho!

Ingredience:

  • 1 meloun cantaloupe, nakrájený na kostky nebo na kuličky (pomocí vykrajovátka na kuličky)
  • 1 balíček prosciutto nebo 2, pokud chcete více masa
  • asi 500 g mozzarellových kuliček
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky plus pár lístků na ozdobu
  • 1 a půl lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř

Postup       

  1. Všechny ingredience navrstvěte na velký servírovací talíř nebo tác.
  2. Začnete vrstvou bazalkových listů a prosciutta, na ně nasypte melounové kuličky, poté mezi melounové kuličky navrstvěte kuličky mozzarelly a pak mezery vyplňte dalším prosciuttem.
  3. Celý salát posypte nasekanou bazalkou.
  4. Pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem.
  5. Lehce osolte a opepřete.
  6. Pomocí lžíce jemně promíchejte hlavní ingredience, aby se do mozzarellových a melounových kuliček dostalo trochu olivového oleje, balzamikového octa a bazalky.
  7. Podávejte ihned nebo dejte do chladničky na 2–3 hodiny před podáváním.
Meloun, prosciutto, mozzarella a bazalka servírované na zdobném talíři.
www.urbanblisslife.com

Užijte si i naše netradiční recepty na saláty z rukoly! Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá. Přesvědčte se sami!

Veganský salát Caprese

I Caprese lze připravit vegansky. Buď můžete mozzarellu jednoduše nahradit tofu nebo si připravte její jednoduchou domácí verzi z kešu a psylia. A je to lahůdka!

Ingredience:

Na veganskou mozzarellu:

  • 3 lžíce mletého psylia
  • 150 ml vody
  • 60 g kešu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce lahůdkové droždí
  • 1 špetka soli

Na salát:

  • 2 rajčata
  • 1 svazek bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř dle chuti

Postup       

  1. Psylium smíchejte s vodou v misce.
  2. Hmota postupně houstne a nabývá slizké konzistence.
  3. Měli byste ho nechat houstnout alespoň 1 hodinu.
  4. Mezitím kešu namočte do horké vody.
  5. Kešu slijte a nechte si vodu bokem.
  6. Kešu ořechy smíchejte nejméně s 2 lžícemi kešu vody, citronovou šťávou, lahůdkovým droždím a solí a rozmixujte.
  7. Nakonec přidejte psylium a vše rozmixujte mixérem do hladka.
  8. Veganskou mozzarellu vložte do formy a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, nebo lépe přes noc, tuhnout.
  9. Rajčata a veganskou mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a dochuťte solí a pepřem.
  10. Zalijte balzamikem a olejem a podávejte s listy bazalky.
Salát z veganskou mozzarellou, rajčaty a bazalkou v misce.
www.cheapandcheerfulcooking.com

Fíkový salát s mozzarellou

Lahodný ovocný salát s mozzarellou, který je navíc jednoduchý, si všichni zamilují! Podávejte ho jako netradiční občerstvení a uvidíte, že z talířů zmizí co by dup.

Ingredience:

  • 230 g buvolí nebo čerstvé mozzarelly
  • 230 g zralých čerstvých fíků, nakrájených na čtvrtky
  • natrhané listy bazalky (k podávání)
  • mletý černý pepř a mořská sůl dle chuti
  • olivový olej

Postup       

  1. Mozzarellu natrhejte na střední kousky a naaranžujte na talíř.
  2. Fíky zasuňte kolem sýra a posypte bazalkou.
  3. Dochuťte pepřem a spoustou soli.
  4. Bohatě pokapejte olivovým olejem.
Salát z fíků a mozzarelly servírovaný na talíři s bazalkou.
www.bonappetit.com

Tipy na vylepšení salátu Caprese

Tradiční salát Caprese je sám o sobě lahůdka, ale občas je fajn si ho zpestřit.

Proto vám přinášíme pár dalších tipů na jeho obměnu:

• Použijte část broskví a část rajčat.

• Přidejte avokádo nebo použijte avokádo místo sýra, pokud jste vegan.

• Vyzkoušejte kombinaci čerstvé bazalky a máty.

• Salát pokapejte balzamikovou redukcí, abyste získali extra jemnou chuť.

• Salát vydatně zakápněte bazalkovým pestem.

• Salát posypte opečenými piniovými oříšky.

A jak máte nejraději Caprese vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X