TOP recepty na domácí bábovku

Není tradičnějšího moučníku než Čechy tolik oblíbená bábovka. Jemná, nadýchaná, chutná a rychle připravená.

Věděli jste že, tradice pečení bábovky sahá u nás až do 17. století? Dříve se dezerty připravovaly především z potravin, které bylo možné uchovat přes zimu, a tak vznikla bábovka.

Vláčný dezert však nepatří jen do kuchyní našich babiček, bábovku lze připravit tradičně i netradičně, s polevou, dvoubarevnou, s náplní… je to na vás.

Bábovka může být:

  • tvarohová
  • kefírová
  • jogurtová
  • maková
  • citronová
  • rumová
  • banánová
  • cuketová
  • a další.

1. Hrníčková bábovka dvou barev

Připravte si k odpolední kávě lahodný dezert. Příprava je jednoduchá a můžete ji bez obav svěřit komukoliv.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny sypké suroviny smícháme v míse (s výjimkou kakaa).
  3. Přidáme tekuté suroviny a vypracujeme do hladkého těsta.
  4. Polovinu těsta oddělíme a vmícháme kakao.
  5. Do formy na bábovku nalijeme nejprve světlé těsto, poté těsto tmavé.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.

Hotový recept na vynikající hrníčkovou bábovku

2. Tvarohová bábovka s citronovou polevou

Tvarohová bábovka je tak akorát sladká, vláčná a v kombinaci s citronovou polevou si ji zaručeně zamilujete.

INGREDIENCE

  • 500 g tvarohu
  • 150 g másla
  • 200 g dětské krupičky (lze nahradit hrubou moukou)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 160 °C.
  2. Vyšleháme změklé máslo se žloutky, cukrem krupice a citronovou kůrou.
  3. Do vyšlehané pěny vmícháme tvaroh.
  4. Přidáme dětskou krupičku, prášek do pečiva a pečlivě promícháme.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a vmícháme do těsta.
  6. Bábovku vložíme do trouby a pečeme přibližně 60 minut.
  7. Po upečení necháme bábovku vychladnout a připravíme si polevu.
  8. Do misky dáme 1 lžíci horké vody a citronovou šťávu.
  9. Postupně vmícháváme cukr moučku.
  10. Cukr zašleháváme metličkou, dokud poleva nezíská požadovanou konzistenci.
  11. Bábovku zalijeme polevou a podáváme.

Hotový recept na chutnou tvarohovou bábovku

Tip: nebojte se experimentovat s různými druhy sladkých polev.

3. Jogurtová bábovka s vůní skořice

Recept pro líná odpoledne. Využijte ingredience, které naleznete ve spíži.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • cukr moučka

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
  4. Při servírování posypeme moučkový cukrem.

Hotový skvělý recept na jogurtovou bábovku

4. Osvědčená šlehačková bábovka

Nadýchaná, jemná a lahodná. Bábovka, kterou jednou upéct nestačí.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 šlehačka
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
  4. Při servírování posypeme moučkový cukrem.

Hotový recept na chutnou šlehačkovou bábovku

5. Ořechová bábovka jako od babičky

Skvělý recept, o který si řeknou všechny vaše kamarádky.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru
  • 1 hera
  • 5 vajec
  • 150 g namletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • 1/4 l mléka
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 170 °C.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Heru, cukr a žloutky utřeme.
  4. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy, mléko, rum a promícháme.
  5. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.
  6. Sníh pečlivě vmícháme do těsta.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 50 minut.

Hotový recept na vynikající ořechovou bábovku

 

Představili jsme vám pět jednoduchých receptů na tolik oblíbenou bábovku.

Pokud nevlastníte silikonovou formu, nezapomeňte bábovkovou formu vytřít tukem a vysypat moukou. Vyhnete se tak přilepení těsta.

Nebojte se zkoušet, bábovce sluší kromě již uvedených ingrediencí například čokoláda, vanilka či kokos.

Mezi další tradiční moučníky, které by neměly chybět ve vašem repertoáru patří perník s džemem.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *