Nejlepší recepty na domácí bábovku jako od babičky

Není tradičnějšího moučníku než Čechy tolik oblíbená bábovka. Jemná, nadýchaná, chutná a rychle připravená.

Věděli jste že, tradice pečení bábovky sahá u nás až do 17. století? Dříve se dezerty připravovaly především z potravin, které bylo možné uchovat přes zimu, a tak vznikla bábovka.

Vláčný dezert však nepatří jen do kuchyní našich babiček, bábovku lze připravit tradičně i netradičně, s polevou, dvoubarevnou, s náplní… je to na vás.

Bábovka může být:

  • tvarohová
  • kefírová
  • jogurtová
  • maková
  • citronová
  • rumová
  • banánová
  • cuketová
  • a další.

Hrníčková bábovka dvou barev

Připravte si k odpolední kávě lahodný dezert. Příprava je jednoduchá a můžete ji bez obav svěřit komukoliv.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny sypké suroviny smícháme v míse (s výjimkou kakaa).
  3. Přidáme tekuté suroviny a vypracujeme do hladkého těsta.
  4. Polovinu těsta oddělíme a vmícháme kakao.
  5. Do formy na bábovku nalijeme nejprve světlé těsto, poté těsto tmavé.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.

Hotový recept na vynikající hrníčkovou bábovku

Tvarohová bábovka s citronovou polevou

Tvarohová bábovka je tak akorát sladká, vláčná a v kombinaci s citronovou polevou si ji zaručeně zamilujete.

INGREDIENCE

  • 500 g tvarohu
  • 150 g másla
  • 200 g dětské krupičky (lze nahradit hrubou moukou)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 160 °C.
  2. Vyšleháme změklé máslo se žloutky, cukrem krupice a citronovou kůrou.
  3. Do vyšlehané pěny vmícháme tvaroh.
  4. Přidáme dětskou krupičku, prášek do pečiva a pečlivě promícháme.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a vmícháme do těsta.
  6. Bábovku vložíme do trouby a pečeme přibližně 60 minut.
  7. Po upečení necháme bábovku vychladnout a připravíme si polevu.
  8. Do misky dáme 1 lžíci horké vody a citronovou šťávu.
  9. Postupně vmícháváme cukr moučku.
  10. Cukr zašleháváme metličkou, dokud poleva nezíská požadovanou konzistenci.
  11. Bábovku zalijeme polevou a podáváme.

Hotový recept na chutnou tvarohovou bábovku

Tip: nebojte se experimentovat s různými druhy sladkých polev.

Jogurtová bábovka

Recept pro líná odpoledne. Využijte ingredience, které naleznete ve spíži.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • cukr moučka

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
  4. Při servírování posypeme moučkový cukrem.

Hotový skvělý recept na jogurtovou bábovku

Osvědčená šlehačková bábovka

Nadýchaná, jemná a lahodná. Bábovka, kterou jednou upéct nestačí.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 šlehačka
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
  4. Při servírování posypeme moučkový cukrem.

Hotový recept na chutnou šlehačkovou bábovku

Ořechová bábovka jako od babičky

Skvělý recept, o který si řeknou všechny vaše kamarádky.

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru
  • 1 hera
  • 5 vajec
  • 150 g namletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • 1/4 l mléka
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli

POSTUP

  1. Rozehřejeme troubu na 170 °C.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Heru, cukr a žloutky utřeme.
  4. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy, mléko, rum a promícháme.
  5. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.
  6. Sníh pečlivě vmícháme do těsta.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 50 minut.

Hotový recept na vynikající ořechovou bábovku

Bábovka s vaječným koňakem

Vaječný koňak nemusí najít využití pouze v období Vánočních svátků. Přinášíme vám recept na bábovku s vaječným koňakem, na které si jistě pochutnáte.

Ingredience:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 20 dkg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku

Postup:

  1. Vejce, pískový a vanilkový cukr ušleháme do pěny.
  2. Přidáme olej, vaječný koňak, prášek do pečiva a nakonec mouku.
  3. Olejem vymazanou a moukou vysypanou bábovkou formu naplníme vzniklým těstem a pečeme v předehřáté troubě.
  4. Ještě horkou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Bábovka s vaječným koňakem

Foto: www.pidak.cz

Pokud nemáte rádi kupovaný vaječný koňak, určitě vyzkoušejte náš recept na domácí vaječný koňak, který si zamilujete!

Bábovka s jablky

Jablky krásně zvláčníte každý moučník. Proč je tedy vyzkoušet i v našem receptu na bábovku s jablky? Protože výsledek je vynikající!

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 120 g rostlinného tuku
  • 350 g strouhaných jablek
  • rozinky

Postup:

  1. Nejprve utřeme žloutky s cukrem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a se skořicovým cukrem.
  2. Poté vmícháme opatrně tuhý sníh z bílků, strouhaná jablka a nakonec rozinky.
  3. Těsto dáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a zvolna pečeme asi 25 minut.
  4. Po upečení bábovku vyklopíme a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Foto: www.fresh.iprima.cz

Rozinky nejsou dvakrát uznávanou surovinou, proto do bábovky dát můžeme, ale nemusíme. Pokud chcete, můžete do bábovky s jablky přidat i ořechy, které skvěle doplní chuť

Pokud chceme můžeme si část těsta odlít a obarvit ho kakaem, můžeme přidat strouhaný kokos, čokoládu nebo skořici.

Bábovka s pudinkem

Všichni jistě víme, že z pudinku lze udělat rychlý a snadný dezertale pudink má více využití než si asi myslíte.

Vyzkoušejte recept na bábovku s pudinkem, která je opravdová delikatesa.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 20 dkg cukru krupice
  • 1,5 dl oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • pudink s příchutí podle chuti

Postup:

  1. Z 5 bílků a 10 dkg cukru ušleháme tuhý sníh.
  2. V druhé nádobě utřeme 5 žloutků a 10 dkg cukru.
  3. Směsi opatrně smícháme dohromady, přidáme olej a kypřící prášek a pudink.
  4. Těsto postupně lijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C asi 40 minut.
  5. Upečenou bábovku vyklopíme a můžeme pocukrovat.

Bábovka s pudinkem

Foto: www.mimibazar.cz

Pokud chceme mít bábovku barevnou, můžeme místo jednoho pudinku přidat třeba tři, například jahodový, čokoládový, vanilkový. Postup je stejný, pouze před vmícháním pudinku, rozdělíte směs na tři části a do každé vmícháte jeden pudink. Z výsledku budou mít radost určitě i vaše děti.

Bábovka s čokoládou a ořechy

Milovníci čokolády jistě ocení náš recept na bábovku s čokoládou.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 15 dkg rostlinného tuku
  • 25 dkg tvarohu
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 dl mléka
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů nebo lískových jader
  • 10 dkg Nutelly nebo strouhané čokolády na vaření

Postup:

  1. Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme z nich tuhý sníh.
  2. Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem do pěny.
  3. Po lžících přidáme tvaroh, mléko a dobře promícháme.
  4. Nakonec do těsta střídavě po lžících přidáváme a vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.
  5. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme Nutellu nebo nastrouhanou čokoládu a do druhé ořechy.
  6. Obě těsta střídavě vkládáme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 50 minut.

Bábovka s čokoládou

K bábovce na jakýkoliv způsob bude určitě vynikající i zmrzlina. Nevíte jaká? Vyzkoušejte si náš recept na rychlou banánovou zmrzlinu.

Představili jsme vám pět jednoduchých receptů na tolik oblíbenou bábovku.

Pokud nevlastníte silikonovou formu, nezapomeňte bábovkovou formu vytřít tukem a vysypat moukou. Vyhnete se tak přilepení těsta.

Nebojte se zkoušet, bábovce sluší kromě již uvedených ingrediencí například čokoláda, vanilka či kokos.

Mezi další tradiční moučníky, které by neměly chybět ve vašem repertoáru patří perník s džemem.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 4 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00