Pekingské polévky se řadí mezi ty nejoblíbenější na světě díky své vyvážené chuti.
Nemusíte cestovat daleko abyste si je vychutnali!
Přinášíme vám 5 skvělých receptů jak s masem tak bez něho.
Už jste je vyzkoušeli?
Pravá pekingská polévka
Tahle polévka patří mezi ty nejznámější a nejoblíbenější polévky nejen v Číně, ale po celém světě.
Ingredience
- 4 čínské houby shiitake
- 4 šálky vývaru
- 1 malá plechovka bambusových výhonků
- 3 lžičky octa
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- 2 lžičky sezamu
- 3 jarní cibulky
Postup
- Vývar nalijeme do hrnce. Houby nakrájíme na tenké proužky a přidáme do vývaru.
- Vaříme na mírném plameni 8 minut, přidáme bambusové výhonky a vaříme další 4 minuty.
- V misce si smícháme sojovou omáčku s octem a vmícháme do polévky.
- Poté si smícháme kukuřičný škrob s trochou vody a nalijeme do polévky. Mícháme dokud nám polévka nezačne houstnout.
- Nakonec do polévky přidáme rozšlehané vejce. Podáváme s jarní cibulkou a se sezamem.

Máte rádi asijské polévky? Pak vyzkoušejte i tyhle úžasné recepty na japonský ramen!
Pikantní vegetariánská polévka
Tato bezmasá verze pekingské polévky vás nadchne. Je nejen velice jednoduchá, ale i velice chutná.
Ingredience
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 2 šálky shiitake hub
- 1 malá plechovka bambusových výhonků
- 1 malá plechovka vodních kaštanů (seženete v asijských potravinách)
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička chilli
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce bílého octa
- ½ šálku šalotek
- pepř
Postup
- Do hrnce nalijeme zeleninový vývar.
- Do něho přidáme nakrájené houby, bambusové výhonky, kaštany, sojovou omáčku, chilli, ocet, prolisovaný česnek.
- Vaříme 20 minut.
- Přidáme nakrájené šalotky a vaříme dalších 5 minut.
- Podle chuti můžeme přidat více chilli, octa a nebo sojové omáčky a můžeme podávat.

Sladkokyselá pekingská polévka
Tato vepřová polévka je perfektní kombinací sladké a kyselé chuti. Zkuste ji a uvidíte sami!
Ingredience
- 30 g sušených čínských hub
- 5 stroužků česneku
- 1 svazek jarních cibulek
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 12 šálků vývaru
- 250 g libového vepřového masa
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 šálek bambusových výhonků
- 1 lžíce chilli pasty – můžete přidat a nebo ubrat podle chuti
- ½ šálku sojové omáčky
- ½ šálku rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Houby uvaříme podle návodu, nakrájíme na tenké proužky a necháme stranou.
- Vývar nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené jarní cibulky, prolisovaný česnek, cibuli a vaříme asi 20 minut.
- Mezitím si v pánvi rozpálíme olej a opečeme na kostičky nakrájené vepřové maso dokud nebude měkké.
- Do pánve přidáme zázvor, bambusové výhonky, chilli pastu, sojovou omáčku, ocet a cukr.
- Směs dobře promícháme a nalijeme do vývaru. Poté přidáme houby, ve vodě rozmíchaný škrob a vaříme na mírném plameni 10 minut.
- Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce. Podáváme ozdobené jarní cibulkou.

Objevte podobné tipy
Kuřecí polévka na pekingský způsob
U této znamenité polévky si přijdou na své milovníci kuřecího masa a exotických chutí.
Ingredience
- 250 g kuřecích prsou
- 100 g čerstvých shiitake hub
- 0.5 l kuřecího vývaru
- 150 g bambusových výhonků
- chilli pasta
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 100 g mungo klíčků
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 1 lžíce cukru
- 5 lžic sojové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Kuřecí prsa vložíme do vývaru, přivedeme k varu a vaříme 30 minut.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Bambusové výhonky necháme okapat. Cibuli, mrkev houby nakrájíme na drobno.
- Maso vyjmeme hrnce a nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do hrnce.
- Do vývaru přidáme rajčatovou pastu, cukr a ocet.
- Do pánve nalijeme olej a osmahneme si na něm cibuli s chilli.
- Jakmile má cibule zlatou barvu tak ji přidáme do hrnce s polévkou.
- Přidáme mrkve, houby, babmusové výhonky a vaříme 15 minut.
- Dochutíme sójovou omáčkou, přidáme ve vodě rozmíchaný kukuřičný škrob a mícháme dokud nám polévka nezačne houstnout.
- Polévku podáváme ozdobenou jarní cibulkou.

Hovězí polévka s nudlemi
Tato polévka vám díky koření nádherně provoní celý byt a díky nudlím také skvěle zasytí. Vyzkoušejte ji.
- 500 g hovězího masa
- 5 hvězdiček anýzu
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1 celá skořice
- 5 stroužků česneku, rozkrojené napůl
- 5 plátků zázvoru
- 5 lžic sojové omáčky
- 2 mrkve
- 300 g vaječných nudlí
- ½ svazku čerstvého koriandru
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
- Přidáme česnek, zázvor, skořici, anýz, hřebíček a pomalu přivedeme k varu.
- Vaříme na mírném plameni 1 hodinu.
- Mezitím si uvaříme nudle podle návodu a necháme stranou.
- Po hodině vaření přidáme do hrnce nakrájené mrkve a vaříme 8 minut.
- Dochutíme sojovou omáčkou a podáváme s nudlemi čerstvým koriandrem.

Co jsou to čínské houby a jak se používají
Určitě jste si všimli že se téměř u všech receptů používají čínské houby. Tady jsou ty nejdůležitější informace o nich:
- Mezi nejrozšířenější druhy asijských hub patří shiitake, enoki nebo jidášovo ucho.
- Svůj původ mají především v Japonsku a Číně odkud se rozšířili do celého světa.
- Tyto houby dneska už běžně seženete ve větším supermarketu a nebo v asijských potravinách.
- Pokud neseženete čerstvé houby tak je můžete pořídit i sušené, kdy se jejich objem zdvojnásobí téměř dvakrát a pak je dále upravujete jako houby čerstvé.
- Mají taky spoustu zdravotních benefitů, a to například zlepšení imunity a prevence rakoviny.
- Mají také mnoho vitamínu a minerálů a proto by ve vašem jídelníčku neměly chybět.
Skvělý způsob jak tyto houby využít jsou i pekingské polévky. Která z nich vás zaujala nejvíce? Napište nám to do komentářů.