Uvařte si ty nejlepší polévky z Pekingu ohromte své známé

Pekingské polévky se řadí mezi ty nejoblíbenější na světě díky své vyvážené chuti. 

Nemusíte cestovat daleko abyste si je vychutnali! 

Přinášíme vám 5 skvělých receptů jak s masem tak bez něho. 

Už jste je vyzkoušeli?

Pravá pekingská polévka

Tahle polévka patří mezi ty nejznámější a nejoblíbenější polévky nejen v Číně, ale po celém světě. 

Ingredience

  • 4 čínské houby shiitake
  • 4 šálky vývaru
  • 1 malá plechovka bambusových výhonků
  • 3 lžičky octa
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sezamu
  • 3 jarní cibulky

Postup

  1. Vývar nalijeme do hrnce. Houby nakrájíme na tenké proužky a přidáme do vývaru.
  2. Vaříme na mírném plameni 8 minut, přidáme bambusové výhonky a vaříme další 4 minuty.
  3. V misce si smícháme sojovou omáčku s octem a vmícháme do polévky.
  4. Poté si smícháme kukuřičný škrob s trochou vody a nalijeme do polévky. Mícháme dokud nám polévka nezačne houstnout.
  5. Nakonec do polévky přidáme rozšlehané vejce. Podáváme s jarní cibulkou a se sezamem.
Čínská polévka s vejcem v bílé misce.
zdroj: makeitdeliciously.wordpress.com

Máte rádi asijské polévky? Pak vyzkoušejte i tyhle úžasné recepty na japonský ramen!

Pikantní vegetariánská polévka

Tato bezmasá verze pekingské polévky vás nadchne. Je nejen velice jednoduchá, ale i velice chutná.

Ingredience

  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • 2 šálky shiitake hub
  • 1 malá plechovka bambusových výhonků
  • 1 malá plechovka vodních kaštanů (seženete v asijských potravinách)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička chilli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého octa
  • ½ šálku šalotek
  • pepř

Postup

  1. Do hrnce nalijeme zeleninový vývar.
  2. Do něho přidáme nakrájené houby, bambusové výhonky, kaštany, sojovou omáčku, chilli, ocet, prolisovaný česnek.
  3. Vaříme 20 minut.
  4. Přidáme nakrájené šalotky a vaříme dalších 5 minut.
  5. Podle chuti můžeme přidat více chilli, octa a nebo sojové omáčky a můžeme podávat.
Vegetariánská čínská polévka s houbami v modré misce.
zdroj: thespruceeats.com

Sladkokyselá pekingská polévka

Tato vepřová polévka je perfektní kombinací sladké a kyselé chuti. Zkuste ji a uvidíte sami!

Ingredience

  • 30 g sušených čínských hub
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 12 šálků vývaru
  • 250 g libového vepřového masa
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 šálek bambusových výhonků
  • 1 lžíce chilli pasty – můžete přidat a nebo ubrat podle chuti
  • ½ šálku sojové omáčky
  • ½ šálku rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Houby uvaříme podle návodu, nakrájíme na tenké proužky a necháme stranou.
  2. Vývar nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené jarní cibulky, prolisovaný česnek, cibuli a vaříme asi 20 minut.
  3. Mezitím si v pánvi rozpálíme olej a opečeme na kostičky nakrájené vepřové maso dokud nebude měkké.
  4. Do pánve přidáme zázvor, bambusové výhonky, chilli pastu, sojovou omáčku, ocet a cukr.
  5. Směs dobře promícháme a nalijeme do vývaru. Poté přidáme houby, ve vodě rozmíchaný škrob a vaříme na mírném plameni 10 minut.
  6. Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce. Podáváme ozdobené jarní cibulkou.
Polévka s vepřovým masem a houbami.
zdroj: dinnerthendessert.com

Kuřecí polévka na pekingský způsob

U této znamenité polévky si přijdou na své milovníci kuřecího masa a exotických chutí.

Ingredience

  • 250 g kuřecích prsou
  • 100 g čerstvých shiitake hub
  • 0.5 l kuřecího vývaru
  • 150 g bambusových výhonků
  • chilli pasta
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 100 g mungo klíčků
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce cukru
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Kuřecí prsa vložíme do vývaru, přivedeme k varu a vaříme 30 minut.
  2. Mezitím si připravíme zeleninu. Bambusové výhonky necháme okapat. Cibuli, mrkev  houby nakrájíme na drobno.
  3. Maso vyjmeme hrnce a nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do hrnce.
  4. Do vývaru přidáme rajčatovou pastu, cukr a ocet.
  5. Do pánve nalijeme olej a osmahneme si na něm cibuli s chilli.
  6. Jakmile má cibule zlatou barvu tak ji přidáme do hrnce s polévkou.
  7. Přidáme mrkve, houby, babmusové výhonky a vaříme 15 minut.
  8. Dochutíme sójovou omáčkou, přidáme ve vodě rozmíchaný kukuřičný škrob a mícháme dokud nám polévka nezačne houstnout.
  9. Polévku podáváme ozdobenou jarní cibulkou.
Kuřecí čínská polévka s houbami v čínské misce.
zdroj: eatsmarter.com

Hovězí polévka s nudlemi

Tato polévka vám díky koření nádherně provoní celý byt a díky nudlím také skvěle zasytí. Vyzkoušejte ji.

  • 500 g hovězího masa
  • 5 hvězdiček anýzu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 celá skořice
  • 5 stroužků česneku, rozkrojené napůl
  • 5 plátků zázvoru
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 2 mrkve
  • 300 g vaječných nudlí
  • ½ svazku čerstvého koriandru

Postup

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  2. Přidáme česnek, zázvor, skořici, anýz, hřebíček a pomalu přivedeme k varu.
  3. Vaříme na mírném plameni 1 hodinu.
  4. Mezitím si uvaříme nudle podle návodu a necháme stranou.
  5. Po hodině vaření přidáme do hrnce nakrájené mrkve a vaříme 8 minut.
  6. Dochutíme sojovou omáčkou a podáváme s nudlemi čerstvým koriandrem.
Hovězí vývar s nudlemi a koriandrem v bílém taliři.
zdroj: kevineats.com

Co jsou to čínské houby a jak se používají

Určitě jste si všimli že se téměř u všech receptů používají čínské houby. Tady jsou ty nejdůležitější informace o nich:

  • Mezi nejrozšířenější druhy asijských hub patří shiitake, enoki nebo jidášovo ucho. 
  • Svůj původ mají především v Japonsku a Číně odkud se rozšířili do celého světa. 
  • Tyto houby dneska už běžně seženete ve větším supermarketu a nebo v asijských potravinách. 
  • Pokud neseženete čerstvé houby tak je můžete pořídit i sušené, kdy se jejich objem zdvojnásobí téměř dvakrát a pak je dále upravujete jako houby čerstvé. 
  • Mají taky spoustu zdravotních benefitů, a to například zlepšení imunity a prevence rakoviny.
  • Mají také mnoho vitamínu a minerálů a proto by ve vašem jídelníčku neměly chybět. 

Skvělý způsob jak tyto houby využít jsou i pekingské polévky. Která z nich vás zaujala nejvíce? Napište nám to do komentářů. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X