Skvost české národní kuchyně!
Jídlo, které milujeme už od dětství.
Načerpejte inspiraci v našich receptech na rajskou omáčku.
Na výběr máte z několika variant. Jak vám chutná nejvíce?
Pravá rajská omáčka s hovězím masem
Omáčka z rajčat je krásně nasládlá a na přípravu jednodušší než byste čekali. Kupte si dobré hovězí a pusťte se do toho.
Ingredience
- 1 kg hovězí plece
- 3 cibule
- 3 střední mrkve
- ½ menšího celeru
- 3 stroužky česneku
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 hřebíček
- špetka skořice
- ½ ČL soli
- 10 kuliček černého pepře
- 2 PL oleje
- 1.5 kg rajčat
- 2 PL cukru
Postup
- Maso očistěte a odblaňte
- Celer a mrkve pokrájejte na menší kousky, jednu cibuli rozkrojte na půl, česnek oloupejte
- Do hrnce dejte maso, zeleninu, bobkový list, nové koření, pepř a sůl, zalijte vodou a vařte dokud maso není měkké
- Vývar přeceďte, maso a mrkev si dejte stranou
- Zbylé dvě cibule nakrájejte na drobno a opečte ve středním hrnci na oleji do zlatova
- Rajčata nakrájejte na kousky a přidejte k cibuli
- Zalijte polovinou vývaru a povařte, dokud rajčata nezměknou
- Přidejte mrkve z vývaru a rozmixujte dohladka
- Přepasírujte přes síto
- Vraťte do hrnce, oslaďte dle chuti a ještě chvíli povařte. Pokud je omáčka moc řídká můžete ji zahustit jíškou
- Maso nakrájejte na plátky a vložte do omáčky
- Servírujte s kynutými knedlíky

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Recept na jednoduchou rajskou omáčku z protlaku, který zvládne opravdu každý.
Ingredience
- 6 bílých paprik
- 300 g mletého masa
- 2 rajské protlaky
- 50 g rýže
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- sůl
- cukr
- špetka tymiánu
- špetka skořice
- 1 PL jíšky
Postup
- Rýži uvařte dle popisu na obalu
- Cibule nakrájejte na jemno
- Mleté maso smíchejte s polovičním množstvím nakrájené cibule, uvařenou rýží a utřeným česnekem, osolte a opepřete
- Paprikám odřízněte stopku a zbavte je semínek, lehce zevnitř osolte
- Naplňte je masovou směsí
- V hrnci na oleji osmažte zbytek cibule
- Přidejte protlak, koření a papriky a zalijte vývarem
- Duste pod pokličkou 30 minut
- Papriky dejte stranou, omáčku přeceďte, dochuťte cukrem případně i solí, zahustěte jíškou a povařte
- Vraťte papriky zpět do omáčky
- Servírujte s těstovinami nebo s knedlíky

Objevte podobné tipy
Luxusní masové kuličky v rajčatové omáčce
Dobrá omáčka z rajčat je krásně hladká, červená a příjemně nasládlá. Ve spojení s masovými kuličkami v tomto receptu, dosáhnete rajské dokonalosti úplně snadno.
Ingredience
- 0,5 kg mletého masa
- 2 cibule
- 2 plechovky krájených rajčat
- 1 rajský protlak
- 0,5 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 1 PL jíšky
- sůl
- cukr
- špetka skořice
Postup
- Maso smíchejte s jednou nadrobno nákrájenou cibulí a solí a vytvarujte v ruce malé kuličky
- Obalte je v mouce a opečte ve větší pánvi nebo v hrnci na rozehřátém oleji
- Kuličky vyndejte a dejte je stranou
- Na oleji opečte druhou, najemno nakrájenou cibuli
- Zalijte ji rajčaty z plechovky, protlakem a vývarem, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a skořici
- Vložte zpět masové kuličky, omáčku přiveďte k varu a 20 minut povařte
- Vyjměte maso i koření a omáčku rozmixujte
- Dochuťte cukrem a přidejte jíšku
- Promíchejte a provařte
- Masové kuličky vložte zpátky do omáčky
- Servírujte s rýží, těstovinami nebo knedlíky

Jsou drtiče odpadu opravdu účinnými pomocníky? Podívejte se, jak jsme je ohodnotili.
Rajská omáčka se smetanou a s kapustovými závitky
Rajská omáčka se přidáním smetany ještě více zjemní a s lehce pikantními závitky vytváří chuťově skvělou kombinaci.
Ingredience
- 10 kapustových listů
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL strouhanky
- 2 plechovky drcených rajčat
- 300 ml vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- 1 PL jíšky
- cukr
- sůl
- pepř
- špetka perníkového koření
Postup
- Listy kapusty vložte na 2 minuty do hrnce s vroucí vodou
- Poté je rychle zchlaďte pod studenou vodou
- Smíchejte maso, vejce, strouhanku a jednu najemno nasekanou cibuli se solí a pepřem
- Na kraj každého listu dejte část masové směsi, přehněte kraje dovnitř a zarolujte
- Závitek můžete propíchnout párátkem aby lépe držel
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek
- Přidejte obě plechovky rajčat a krátce povařte
- Závitky naskládejte do pekáčku, zalijte rajčatovou omáčkou a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180°
- Během pečení závitky přelévejte rajčatovou omáčkou
- Kapustové zálivky dejte stranou, omáčku přeceďte zpět do hrnce
- Přilijte vývar, smetanu a pozvolna přiveďte k varu
- Přidejte cukr, jíšku a perníkové koření a nechte provařit
- Kapustové zálivky servírujte přelité rajskou omáčkou s rýží, nebo knedlíky

TIP: Máte rádi kapustu, nebo hledáte způsob, jak ji více zařadit do svého jídleníčku? Zkuste recepty na kapustové placičky.
Jak připravit jíšku?
Jíška, neboli zásmažka se rozlišuje na 2 základní typy: světlá a tmavá. Liší se dobou přípravy i použitím.
Světlá jíška se dává do polévek, bešamelu a světlých omáček. Je velmi silná a pokrm zahustí nejlépe.
Tmavá jíška se hodí především do guláše, do šťáv k masům a do tmavých omáček.
Ingredience
- 1 PL hladké mouky
- 1 PL másla (sádla, rostlinného tuku)
Postup
- Na malém plameni pozvolna rozehřejte máslo
- Přisypte mouku a promíchejte
- Za stálého míchání, aby se jíška nepřipálila, nechte hmotu pěnit
- Po minutě máte hotvou světlou jíšku
- Pokud chcete připravit tmavou jíšku pokračujte dál v míchání
- Dávejte pozor aby se jíška nepřichytila a nespálila
- Po 2-3 minutách se barva změní na zlatavou a je hotovo