Uvařte si dokonalou rajskou omáčku: 4 recepty, které zvládne opravdu každý

Skvost české národní kuchyně!

Jídlo, které milujeme už od dětství.

Načerpejte inspiraci v našich receptech na rajskou omáčku.

Na výběr máte z několika variant. Jak vám chutná nejvíce?

Pravá rajská omáčka s hovězím masem

Omáčka z rajčat je krásně nasládlá a na přípravu jednodušší než byste čekali. Kupte si dobré hovězí a pusťte se do toho.

Ingredience

  • 1 kg hovězí plece
  • 3 cibule
  • 3 střední mrkve
  • ½ menšího celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 hřebíček
  • špetka skořice
  • ½ ČL soli
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 PL oleje
  • 1.5 kg rajčat
  • 2 PL cukru

Postup

  • Maso očistěte a odblaňte
  • Celer a mrkve pokrájejte na menší kousky, jednu cibuli rozkrojte na půl, česnek oloupejte
  • Do hrnce dejte maso, zeleninu, bobkový list, nové koření, pepř a sůl, zalijte vodou a vařte dokud maso není měkké
  • Vývar přeceďte, maso a mrkev si dejte stranou
  • Zbylé dvě cibule nakrájejte na drobno a opečte ve středním hrnci na oleji do zlatova
  • Rajčata nakrájejte na kousky a přidejte k cibuli
  • Zalijte polovinou vývaru a povařte, dokud rajčata nezměknou
  • Přidejte mrkve z vývaru a rozmixujte dohladka
  • Přepasírujte přes síto
  • Vraťte do hrnce, oslaďte dle chuti a ještě chvíli povařte. Pokud je omáčka moc řídká můžete ji zahustit jíškou
  • Maso nakrájejte na plátky a vložte do omáčky
  • Servírujte s kynutými knedlíky
Poctivá česká omáčka z rajčat a hovězím masem.
Zdroj: Dreamstime.com

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Recept na jednoduchou rajskou omáčku z protlaku, který zvládne opravdu každý.

Ingredience

  • 6 bílých paprik
  • 300 g mletého masa
  • 2 rajské protlaky
  • 50 g rýže
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • sůl
  • cukr
  • špetka tymiánu
  • špetka skořice
  • 1 PL jíšky

Postup

  • Rýži uvařte dle popisu na obalu
  • Cibule nakrájejte na jemno
  • Mleté maso smíchejte s polovičním množstvím nakrájené cibule, uvařenou rýží a utřeným česnekem, osolte a opepřete
  • Paprikám odřízněte stopku a zbavte je semínek, lehce zevnitř osolte
  • Naplňte je masovou směsí
  • V hrnci na oleji osmažte zbytek cibule
  • Přidejte protlak, koření a papriky a zalijte vývarem
  • Duste pod pokličkou 30 minut
  • Papriky dejte stranou, omáčku přeceďte, dochuťte cukrem případně i solí, zahustěte jíškou a povařte
  • Vraťte papriky zpět do omáčky
  • Servírujte s těstovinami nebo s knedlíky
Rozkrojená paprika plněná mletým masem a rýží v talíři s rajskou omáčkou
Zdroj: laurenslatest.com

Luxusní masové kuličky v rajčatové omáčce

Dobrá omáčka z rajčat je krásně hladká, červená a příjemně nasládlá. Ve spojení s masovými kuličkami v tomto receptu, dosáhnete rajské dokonalosti úplně snadno.

Ingredience

  • 0,5 kg mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 0,5 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 PL jíšky
  • sůl
  • cukr
  • špetka skořice

Postup

  • Maso smíchejte s jednou nadrobno nákrájenou cibulí a solí a vytvarujte v ruce malé kuličky
  • Obalte je v mouce a opečte ve větší pánvi nebo v hrnci na rozehřátém oleji
  • Kuličky vyndejte a dejte je stranou
  • Na oleji opečte druhou, najemno nakrájenou cibuli
  • Zalijte ji rajčaty z plechovky, protlakem a vývarem, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a skořici
  • Vložte zpět masové kuličky, omáčku přiveďte k varu a 20 minut povařte
  • Vyjměte maso i koření a omáčku rozmixujte
  • Dochuťte cukrem a přidejte jíšku
  • Promíchejte a provařte
  • Masové kuličky vložte zpátky do omáčky
  • Servírujte s rýží, těstovinami nebo knedlíky
Masové kuličky v rajské omáčce, v hrnci
Zdroj: 196flavors.com

Jsou drtiče odpadu opravdu účinnými pomocníky? Podívejte se, jak jsme je ohodnotili.

Rajská omáčka se smetanou a s kapustovými závitky

Rajská omáčka se přidáním smetany ještě více zjemní a s lehce pikantními závitky vytváří chuťově skvělou kombinaci.

Ingredience

  • 10 kapustových listů
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL strouhanky
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 300 ml vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 PL jíšky
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • špetka perníkového koření

Postup

  • Listy kapusty vložte na 2 minuty do hrnce s vroucí vodou
  • Poté je rychle zchlaďte pod studenou vodou
  • Smíchejte maso, vejce, strouhanku a jednu najemno nasekanou cibuli se solí a pepřem
  • Na kraj každého listu dejte část masové směsi, přehněte kraje dovnitř a zarolujte
  • Závitek můžete propíchnout párátkem aby lépe držel
  • V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek
  • Přidejte obě plechovky rajčat a krátce povařte
  • Závitky naskládejte do pekáčku, zalijte rajčatovou omáčkou a pečte 40 minut v troubě vyhřáté na 180°
  • Během pečení závitky přelévejte rajčatovou omáčkou
  • Kapustové zálivky dejte stranou, omáčku přeceďte zpět do hrnce
  • Přilijte vývar, smetanu a pozvolna přiveďte k varu
  • Přidejte cukr, jíšku a perníkové koření a nechte provařit
  • Kapustové zálivky servírujte přelité rajskou omáčkou s rýží, nebo knedlíky
Kapustové závitky v pekáčku přelité rajskou omáčkou
Zdroj: jennybeanlove.com

TIP: Máte rádi kapustu, nebo hledáte způsob, jak ji více zařadit do svého jídleníčku? Zkuste recepty na kapustové placičky.

Jak připravit jíšku?

Jíška, neboli zásmažka se rozlišuje na 2 základní typy: světlá a tmavá. Liší se dobou přípravy i použitím.

Světlá jíška se dává do polévek, bešamelu a světlých omáček. Je velmi silná a pokrm zahustí nejlépe.

Tmavá jíška se hodí především do guláše, do šťáv k masům a do tmavých omáček.

Ingredience

  • 1 PL hladké mouky
  • 1 PL másla (sádla, rostlinného tuku)

Postup

  • Na malém plameni pozvolna rozehřejte máslo
  • Přisypte mouku a promíchejte
  • Za stálého míchání, aby se jíška nepřipálila, nechte hmotu pěnit
  • Po minutě máte hotvou světlou jíšku
  • Pokud chcete připravit tmavou jíšku pokračujte dál v míchání
  • Dávejte pozor aby se jíška nepřichytila a nespálila
  • Po 2-3 minutách se barva změní na zlatavou a je hotovo

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X