Luxusní recepty na králíka s omáčkou z hořčice 5x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Ačkoli se možná neřadíte mezi milovníky tohoto zdravého masa, dejte mu ještě jednou šanci.

Připravili jsme si pro vás totiž 5 lahodných receptů na králíka v hořčičné omáčce, které musí zachutnat snad všem.

Vyzkoušejte variantu s kapary, zelenými fazolkami či fenyklem.

Ať už si vyberete jakkoli, pochutnáte si!

Dušený králík s krémovou hořčičnou omáčkou

Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 1 (3 až 4 kilový) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
  • sůl a pepř
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 a ½ šálků kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • pár snítek tymiánu
  • 12 listů šalvěje
  • ½ šálku crème fraîche
  • 1 lžička nasekaných kapar
  • nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  • Králíka dochuťte solí a pepřem.
  • Zahřejte velkou hlubokou, těžkou pánev na středně vysokém plameni.
  • Přidejte máslo a olej.
  • Na rozpáleném tuku opékejte králičí maso po dávkách asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
  • Opečeného králíka vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, asi 5 až 6 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Posypte cibuli moukou a míchejte, dokud se mouka dobře nezapracuje.
  • Poté vařte asi minutu.
  • Přidejte víno a 1 šálek vývaru a šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
  • Ochutnejte a případně dosolte.
  • Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
  • Přidejte tymián a šalvěj.
  • Pánev přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
  • Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná budete muset vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
  • Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
  • Dejte pánev na sporák na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
  • Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
  • Ochutnejte omáčku a případně dochuťte.
  • Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
  • Posypte pažitkou.
  • Nechte si chutnat!
Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka na pánvi se lžící.
www.wildgreensandsardines.com

Inspirujte se i našimi další recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte! Máme pro vás pečené i dušené varianty.

Pomalu pečený králík v zeleninové omáčce s hořčicí a ciderem

Králík nejlépe chutná, když je pomalu pečený a co teprve když ho doplňuje luxusní omáčka ze zeleniny, hořčice a cideru. To je teprve delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 4 králičí stehna
  • 2 nahrubo nakrájené šalotky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený nadrobno
  • 1 středně velká mrkev, najemno nakrájená
  • 100 g pancetty nebo slaniny nakrájené na malé kostičky
  • 20 g dijonské hořčice
  • 1 bobkový list
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 malý list šalvěje
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 250 ml suchého cideru
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 30 ml creme fraiche
  • 20 g másla
  • 50 ml oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • V těžké litinové pánvi na mírném ohni opečte na oleji šalotku, řapíkatý celer, mrkev a česnek, dokud nebudou měkké a zesklovatělé.
  • Přidejte pancettu nebo slaninu a opékejte alespoň 7 minut, dokud nezačne pouštět tuk (nechcete, aby byla křupavá).
  • Vyndejte tyto ingredience z pánve, tuk si ponechte v pánvi, zvyšte plamen a opékejte králičí stehýnka z každé strany 1 minutu.
  • Králičí stehna vyjměte z pánve.
  • Přidejte cider a nechte vařit asi 1 minutu.
  • Králičí stehna potřete hořčicí.
  • Snižte teplotu a přidejte zeleninovou směs s pancettou a králíka zpět do pánve spolu s bylinkami.
  • Přilijte kuřecí vývar.
  • Vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pečte 2 hodiny přiklité pokličkou.
  • Po dvou hodinách vyjměte pánev z trouby.
  • Králíka vyndejte z pánve a udržujte ho v teple.
  • Dejte pánev na sporák na mírný plamen, přidejte creme fraiche a míchejte asi 5 minut.
  • Vypněte plamen a přidejte máslo, aby omáčka zhoustla.
  • Před podáváním vložte králíka zpět do pánve, aby se prohřál a okořeňte podle chuti.
  • Podávejte s bramborovou kaší.
Králičí stehna s omáčkou ze zeleniny, hořčice a cideru na pánvi.
www.kitchenexile.com

Vyzkoušejte i našich dalších 10 nejlepších receptů na králíka z trouby. Zamilujete si je všechny!


Dušený králík s hořčicí a fenyklem

Tento recept na králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína si oblíbíte a to nejen pro jeho jednoduchost, ale hlavně pro tu nezapomenutelnou chuť. Podávejte třeba s polentou.

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku dijonské hořčice
  • 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
  • jeden 3kilový králík, naporcovaný na přední a zadní běhy a 1 celý hřbet, vše s kostí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostičky
  • 1 fenykl, nakrájený na centimetrové kostky
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 listy šalvěje
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky králičího nebo kuřecího vývaru
  • polenta, k podávání

Postup

  • V misce smíchejte dijonskou hořčici a hořčičná semínka.
  • Části králíka dochuťte solí a pepřem.
  • Potřete hořčicí celé kousky králíka.
  • Přikryjte a dejte přes noc do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160° C.
  • Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
  • Přidejte kousky králíka a opékejte na mírném ohni, dokud nezezlátnou, asi 2 minuty z každé strany; kousky opatrně otáčejte, aby na králíkovi zůstalo co nejvíce hořčičné kůrky.
  • Přendejte králíka na talíř.
  • Na pánev přidejte cibuli, fenykl, tymián, rozmarýn a šalvěj.
  • Zakryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
  • Přidejte víno a vařte, seškrábejte opečené kousky ze dna pánve.
  • Přidejte vývar a přiveďte k varu.
  • Kousky králíka přidejte do pánve.
  • Pánev přikryjte a králíka duste v horní třetině trouby asi 50 minut, dokud nezměkne.
  • Odkryjte a duste dalších 10 minut.
  • Přendejte králíka na talíř.
  • Bylinky vyhoďte.
  • Omáčku vařte na vysoké teplotě, dokud se tekutina nezredukuje o dvě třetiny, asi 5 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem a kousky králíka vraťte do omáčky prohřát.
  • Podávejte v mělkých miskách na polentě.
Králík dušený v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína v hrnci a vedle je položená miska polenty.
www.foodandwine.com

Králičí kousky ve slanině se žampionovou omáčkou s hořčicí

Tento recept si oblíbí i ti, kteří králíka nemají zrovna dvakrát v lásce. Je totiž králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 1 čerstvý králík
  • 12-16 tenkých plátků prorostlé slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 450 g malých žampionů
  • 1⁄2 šálku dezertního vína Marsala
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/3 šálku smetany na vaření
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky

Postup

  • Králíka naporcujte na 6–8 kusů.
  • Všechny kousky okořeňte a každý kousek zabalte do dvou plátků slaniny.
  • Zajistěte kuchyňským provázkem.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo a králíka opečte ze všech stran.
  • Vyjměte na talíř.
  • Přidejte česnek, hořčici, rozmarýn, bobkové listy a žampiony a vařte, dokud žampiony nezačnou měknout.
  • Pokud je pánev příliš suchá, přidejte kapku vývaru.
  • Zvyšte plamen, přidejte marsalu a vývar, okořeňte a nechte probublat.
  • Přidejte králíka a případnou vyteklou šťávu zpět do pánve.
  • Přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
  • Duste 25 minut nebo dokud králík nezměkne.
  • Králíka vyndejte na talíř a přikryjte, aby zůstal teplý.
  • Vmíchejte smetanu a vařte, dokud se šťáva z pánve nezredukuje a nezesirupovatí.
  • Vmíchejte plocholistou petrželku a podle potřeby dochuťte.
  • Přidejte králíka zpět do pánve a přelijte ho omáčkou.
  • Užijte si to!
Králík ve slanině v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína na pánvi s vedle položenými lžícemi.í
www.dish.co.nz

A co naše zajímavé recepty na králíka s česnekem? Ideální jako chutná večeře či menší oběd!

Dušená králičí stehna se zelenými fazolkami

Připravte si králičí stehýnka v lahodné krémové omáčce z hořčice, bílého vína a čerstvých bylinek. Servírujte se zelenými fazolkami!

Co budete potřebovat

  • 4 králičí stehna
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku dijonské hořčice
  • 2 snítky tymiánu
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce octa
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 250 g zelených fazolek, oříznutých

Postup

  • Králíka osolte a opepřete.
  • Rozpalte olej ve woku.
  • Králičí stehýnka opečte ze všech stran dozlatova a dokřupava, často s nimi pohybujte, aby se nepřilepily na pánev.
  • To by mělo trvat přibližně 10 minut.
  • Vyjměte stehna z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte cibuli a restujte do změknutí.
  • Posypte moukou.
  • Restujte 1 minutu.
  • Přidejte víno a vývar.
  • Přiveďte k varu.
  • Přidejte hořčici a promíchejte.
  • Vraťte králíka do pánve.
  • Přidejte tymián.
  • Zakryjte pokličkou a duste 1 hodinu.
  • Po 20 minutách promíchejte zelené fazolky s olivami a solí.
  • Marinujte 25 minut.
  • Marinované fazolky opékejte na pánvi asi 15 minut.
  • Vyjměte králíka z trouby a dejte stranou.
  • Do omáčky vmíchejte zakysanou smetanu, ocet a petrželku.
  • Redukujte asi 5 minut.
  • Králíka podávejte s vydatnou porcí fazolek a omáčkou.
Králicí stehýnka na tácu s miskou hořčičné omáčky a zelenými fazolkami.
www.bewildeats.com

Pokud ještě nejste hrdým majitelem woku, možná se vám budou hodit naše recenze, kde vám poradíme, jaké pánve wok jsou nejlepší a proč.

Králík je jedno z nejzdravějších, nejlibovějších a nejekologičtějších mas, které můžete jíst. Ve srovnání s hovězím, vepřovým, jehněčím, krůtím, telecím i kuřecím masem má králík nejvyšší procento bílkovin, nejnižší procento tuku a nejméně kalorií na kilogram!

A jak se vám naše dnešní recepty na králíka v hořčičné omáčce líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X