Ačkoli se možná neřadíte mezi milovníky tohoto zdravého masa, dejte mu ještě jednou šanci.
Připravili jsme si pro vás totiž 5 lahodných receptů na králíka v hořčičné omáčce, které musí zachutnat snad všem.
Vyzkoušejte variantu s kapary, zelenými fazolkami či fenyklem.
Ať už si vyberete jakkoli, pochutnáte si!
Dušený králík s krémovou hořčičnou omáčkou
Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 1 (3 až 4 kilový) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
- sůl a pepř
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 a ½ lžíce oleje
- 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 a ½ šálků kuřecího vývaru
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- pár snítek tymiánu
- 12 listů šalvěje
- ½ šálku crème fraîche
- 1 lžička nasekaných kapar
- nakrájená pažitka na ozdobu
Postup
- Králíka dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte velkou hlubokou, těžkou pánev na středně vysokém plameni.
- Přidejte máslo a olej.
- Na rozpáleném tuku opékejte králičí maso po dávkách asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
- Opečeného králíka vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, asi 5 až 6 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Posypte cibuli moukou a míchejte, dokud se mouka dobře nezapracuje.
- Poté vařte asi minutu.
- Přidejte víno a 1 šálek vývaru a šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
- Přidejte tymián a šalvěj.
- Pánev přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
- Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná budete muset vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
- Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
- Dejte pánev na sporák na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
- Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Ochutnejte omáčku a případně dochuťte.
- Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
- Posypte pažitkou.
- Nechte si chutnat!

Inspirujte se i našimi další recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte! Máme pro vás pečené i dušené varianty.
Pomalu pečený králík v zeleninové omáčce s hořčicí a ciderem
Králík nejlépe chutná, když je pomalu pečený a co teprve když ho doplňuje luxusní omáčka ze zeleniny, hořčice a cideru. To je teprve delikatesa!
Co budete potřebovat
- 4 králičí stehna
- 2 nahrubo nakrájené šalotky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený nadrobno
- 1 středně velká mrkev, najemno nakrájená
- 100 g pancetty nebo slaniny nakrájené na malé kostičky
- 20 g dijonské hořčice
- 1 bobkový list
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 malý list šalvěje
- 1 snítka rozmarýnu
- 250 ml suchého cideru
- 250 ml kuřecího vývaru
- 30 ml creme fraiche
- 20 g másla
- 50 ml oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- V těžké litinové pánvi na mírném ohni opečte na oleji šalotku, řapíkatý celer, mrkev a česnek, dokud nebudou měkké a zesklovatělé.
- Přidejte pancettu nebo slaninu a opékejte alespoň 7 minut, dokud nezačne pouštět tuk (nechcete, aby byla křupavá).
- Vyndejte tyto ingredience z pánve, tuk si ponechte v pánvi, zvyšte plamen a opékejte králičí stehýnka z každé strany 1 minutu.
- Králičí stehna vyjměte z pánve.
- Přidejte cider a nechte vařit asi 1 minutu.
- Králičí stehna potřete hořčicí.
- Snižte teplotu a přidejte zeleninovou směs s pancettou a králíka zpět do pánve spolu s bylinkami.
- Přilijte kuřecí vývar.
- Vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pečte 2 hodiny přiklité pokličkou.
- Po dvou hodinách vyjměte pánev z trouby.
- Králíka vyndejte z pánve a udržujte ho v teple.
- Dejte pánev na sporák na mírný plamen, přidejte creme fraiche a míchejte asi 5 minut.
- Vypněte plamen a přidejte máslo, aby omáčka zhoustla.
- Před podáváním vložte králíka zpět do pánve, aby se prohřál a okořeňte podle chuti.
- Podávejte s bramborovou kaší.

Vyzkoušejte i našich dalších 10 nejlepších receptů na králíka z trouby. Zamilujete si je všechny!
Objevte podobné tipy
Dušený králík s hořčicí a fenyklem
Tento recept na králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína si oblíbíte a to nejen pro jeho jednoduchost, ale hlavně pro tu nezapomenutelnou chuť. Podávejte třeba s polentou.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku dijonské hořčice
- 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
- jeden 3kilový králík, naporcovaný na přední a zadní běhy a 1 celý hřbet, vše s kostí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostičky
- 1 fenykl, nakrájený na centimetrové kostky
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 listy šalvěje
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 2 šálky králičího nebo kuřecího vývaru
- polenta, k podávání
Postup
- V misce smíchejte dijonskou hořčici a hořčičná semínka.
- Části králíka dochuťte solí a pepřem.
- Potřete hořčicí celé kousky králíka.
- Přikryjte a dejte přes noc do lednice.
- Předehřejte troubu na 160° C.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte kousky králíka a opékejte na mírném ohni, dokud nezezlátnou, asi 2 minuty z každé strany; kousky opatrně otáčejte, aby na králíkovi zůstalo co nejvíce hořčičné kůrky.
- Přendejte králíka na talíř.
- Na pánev přidejte cibuli, fenykl, tymián, rozmarýn a šalvěj.
- Zakryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
- Přidejte víno a vařte, seškrábejte opečené kousky ze dna pánve.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu.
- Kousky králíka přidejte do pánve.
- Pánev přikryjte a králíka duste v horní třetině trouby asi 50 minut, dokud nezměkne.
- Odkryjte a duste dalších 10 minut.
- Přendejte králíka na talíř.
- Bylinky vyhoďte.
- Omáčku vařte na vysoké teplotě, dokud se tekutina nezredukuje o dvě třetiny, asi 5 minut.
- Dochuťte solí a pepřem a kousky králíka vraťte do omáčky prohřát.
- Podávejte v mělkých miskách na polentě.

Králičí kousky ve slanině se žampionovou omáčkou s hořčicí
Tento recept si oblíbí i ti, kteří králíka nemají zrovna dvakrát v lásce. Je totiž králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína. Mňam!
Co budete potřebovat
- 1 čerstvý králík
- 12-16 tenkých plátků prorostlé slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce nadrobno nasekaného rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 450 g malých žampionů
- 1⁄2 šálku dezertního vína Marsala
- 1 šálek kuřecího vývaru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/3 šálku smetany na vaření
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
Postup
- Králíka naporcujte na 6–8 kusů.
- Všechny kousky okořeňte a každý kousek zabalte do dvou plátků slaniny.
- Zajistěte kuchyňským provázkem.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo a králíka opečte ze všech stran.
- Vyjměte na talíř.
- Přidejte česnek, hořčici, rozmarýn, bobkové listy a žampiony a vařte, dokud žampiony nezačnou měknout.
- Pokud je pánev příliš suchá, přidejte kapku vývaru.
- Zvyšte plamen, přidejte marsalu a vývar, okořeňte a nechte probublat.
- Přidejte králíka a případnou vyteklou šťávu zpět do pánve.
- Přikryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
- Duste 25 minut nebo dokud králík nezměkne.
- Králíka vyndejte na talíř a přikryjte, aby zůstal teplý.
- Vmíchejte smetanu a vařte, dokud se šťáva z pánve nezredukuje a nezesirupovatí.
- Vmíchejte plocholistou petrželku a podle potřeby dochuťte.
- Přidejte králíka zpět do pánve a přelijte ho omáčkou.
- Užijte si to!

A co naše zajímavé recepty na králíka s česnekem? Ideální jako chutná večeře či menší oběd!
Dušená králičí stehna se zelenými fazolkami
Připravte si králičí stehýnka v lahodné krémové omáčce z hořčice, bílého vína a čerstvých bylinek. Servírujte se zelenými fazolkami!
Co budete potřebovat
- 4 králičí stehna
- sůl a pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1/2 šálku dijonské hořčice
- 2 snítky tymiánu
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce octa
- 1/4 šálku olivového oleje
- 250 g zelených fazolek, oříznutých
Postup
- Králíka osolte a opepřete.
- Rozpalte olej ve woku.
- Králičí stehýnka opečte ze všech stran dozlatova a dokřupava, často s nimi pohybujte, aby se nepřilepily na pánev.
- To by mělo trvat přibližně 10 minut.
- Vyjměte stehna z pánve a dejte stranou.
- Přidejte cibuli a restujte do změknutí.
- Posypte moukou.
- Restujte 1 minutu.
- Přidejte víno a vývar.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte hořčici a promíchejte.
- Vraťte králíka do pánve.
- Přidejte tymián.
- Zakryjte pokličkou a duste 1 hodinu.
- Po 20 minutách promíchejte zelené fazolky s olivami a solí.
- Marinujte 25 minut.
- Marinované fazolky opékejte na pánvi asi 15 minut.
- Vyjměte králíka z trouby a dejte stranou.
- Do omáčky vmíchejte zakysanou smetanu, ocet a petrželku.
- Redukujte asi 5 minut.
- Králíka podávejte s vydatnou porcí fazolek a omáčkou.

Pokud ještě nejste hrdým majitelem woku, možná se vám budou hodit naše recenze, kde vám poradíme, jaké pánve wok jsou nejlepší a proč.
Králík je jedno z nejzdravějších, nejlibovějších a nejekologičtějších mas, které můžete jíst. Ve srovnání s hovězím, vepřovým, jehněčím, krůtím, telecím i kuřecím masem má králík nejvyšší procento bílkovin, nejnižší procento tuku a nejméně kalorií na kilogram!
A jak se vám naše dnešní recepty na králíka v hořčičné omáčce líbily? Napište nám do komentářů!