Připravte si recepty na domácí perkelt aneb rychlé a snadné jídlo vhodné pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Jste maniak na guláše? Pokud zní vaše odpověď ano, pak si recepty na perkelt zamilujete a budete se k nim rádi vracet.

Tato luxusní pochoutka, která je nadupaná spoustou masa, se podobá naší oblíbené klasice, jen v ní není tolik tekutiny.

Neváhejte se pustit do přípravy některého z našich receptů a překvapit své blízké parádní dobrotou.

Zvlášť milovníci masa si přijdou na své a s návštěvami se u vás od této chvíle dveře netrhnou.

Klasický perkelt

Toto oblíbené maďarské jídlo patří k vůbec nejznámějším pochoutkám, které si člověk s chutí připraví. Základním kamenem takového pokrmu je pomalé dušení a kvalitní maso. Pokud chcete zkusit i jiné podobné dobroty, omrkněte recepty na guláše z hub.

Ingredience:

  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 2 plátky na kostičky nakrájené slaniny
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 velké rajče nakrájené nadrobno
  • 1 kg kvalitního hovězího masa nakrájené na 2 cm kousky
  • 4 polévkové lžíce kvalitní mleté sladké maďarské papriky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4  -1/2 lžičky hrubě drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • Voda podle potřeby

Postup

  • V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm slaninu. Přidáme cibuli a vaříme na středně vysokém ohni dozlatova.
  • Vhodíme zelenou papriku a česnek a vaříme další dvě minuty.
  • Přihodíme nakrájené hovězí maso a zhruba minutu vaříme, dokud nezmizí tak 70 % růžových částí masa.
  • Vmícháme papriku a stáhneme z plotny. Přidáme zbývající přísady a zalijeme takovým množstvím vody, aby hladina dosahovala zhruba do poloviny dušené směsi.
  • Vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme 90 – 100 minut.
  • Pokud není guláš dostatečně hustý, dusíme odkryté ještě pár minut, aby se odpařila část tekutiny. Podle chuti dosolíme.
  • Jako příloha se hodí tarhoňa, noky, vařené brambory, nebo také široké vaječné nudle.

Tip: Kdo chce, může ještě na talíři ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Maďarský guláš z hovězího a cibulového masa.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com/

Vepřový perkelt

Chutný guláš vykouzlíte jen z několika málo ingrediencí, přesto je vynikající a hlavně maximálně snadný. Pokud se má vše povést, potřebujete rozhodně kvalitní suroviny, zejména pak nefalšovanou maďarskou papriku, která dodá pokrmům ten správný šmrnc.

Ingredience:

  • 5 plátků slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sádla
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 1/4 hrnku kvalitní maďarské papriky
  • 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 kg vykostěné vepřové kotlety nakrájené na kostky
  • 1 velká žlutá paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 2 plechovky nakrájených rajčat (použijeme i s tekutinou)
  • 2/3 hrnku hovězího vývaru
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 balení širokých vaječných nudlí

Postup

  • Slaninu dáme do velké hluboké pánve a při středně vysoké teplotě orestujeme, aby byla zlatavě hnědá. To bude trvat cca 10 minut.
  • Do pánve přihodíme cibuli a necháme zesklovatět. Poté sundáme z plotny a vmícháme papriku, česnekový prášek i pepř.
  • Všechnu směs přendáme do hrnce a do pánve dáme rozpustit sádlo.
  • Vložíme vepřové kotlety a opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo.
  • Vyjmeme na prkénko, papírovými utěrkami odsajeme přebytečný tuk a nakrájíme na kostky o velikosti sousta.
  • Přihodíme do hrnce a do pánve dáme žlutou papriku a za stálého míchání restujeme, dokud nezměkne a nezačne vonět.
  • Rovněž přidáme do hrnce, přilijeme rajčata i s tekutinou, hovězí vývar a dáme na plotnu na střední teplotu.
  • Za občasného zamíchání vaříme asi 90 minut, až začne perkelt houstnout.
  • Těsně předtím, než budeme servírovat, ještě vmícháme zakysanou smetanu.
  • Mezitím si dáme vařit hrnec plný vody, a jakmile jej přivedeme k varu, osolíme vodu a vhodíme těstoviny.
  • Uvaříme přesně podle návodu uvedeného na obalu.
 Luxusní guláš s vepřovým masem a vůní papriky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Dušené krůtí maso

Přestože máme perkelt ve většině případů zažitý jako pokrm z hovězího, není problém jej uvařit i s jiným druhem masa. Ostatně krůta je vděčné maso a hodí se prakticky na cokoliv. Spolu s cibulí tvoří nerozlučné parťáky a postarají se rovněž o luxusní chuť.

Ingredience:

  • 1,2 kg krůtích prsou nakrájené na kousky o velikosti sousta
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 300 ml rajčatové omáčky
  • 2 lžičky pasty z hovězího bujónu nebo 2 kostky hovězího bujonu
  • 1/2 šálku vody
  • 3 polévkové lžíce sladké papriky
  • 1 lžička octa
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 1 balení vaječných nudlí

Postup

  • Kousky masa osolíme a opepříme. Do velkého hrnce dáme zahřát olej na středně vysokou teplotu.
  • Jakmile je horký, přihodíme kousky masa a opečeme ze všech stran. Opečené kousky vyndáme na talíř.
  • Do hrnce přidáme cibuli a restujeme dozlatova.
  • Maso vrátíme zpět do hrnce. Přilijeme rajčatovou omáčku, ocet i vodu, přihodíme bujon s paprikou.
  • Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu na minimum a vaříme 2 hodiny, dokud se maso nerozpadne.
  • Sundáme z plotny a necháme 10 minut vychladnout.
  • Poté vmícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme a opepříme.
  • Uvaříme nudle podle návodu na obalu, naservírujeme na talíř a přelijeme hotovou masovou směsí.
Perkelt z krůtího masa s domácími vaječnými nudlemi a restovanou zeleninou jako přílohou.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Maďarský perkelt

Tohle je jídlo vhodné na podzimní i zimní večery, ale také chladný víkend. Tento recept perfektně zasytí, jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší vás i vaše blízké.

Ingredience:

  • 1,2 kg hovězího masa nakrájeného na plátky
  • Sůl a mletý čerstvý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek červeného vína
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 3 lžíce mleté sladké maďarské papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 drcená loupaná rajčata z plechovky
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky 

Postup

  • Plátky osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu, dokud se nebude třpytit.
  • Vložíme maso a z obou stran opečeme. Každou stranu pečeme zhruba 4 až 5 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou.                                         
  • Snížíme teplotu na střední. Do hrnce přidáme máslo, a jakmile se rozpustí, přihodíme nakrájenou cibuli.
  • Vaříme tak dlouho, dokud cibule nezačne hnědnout a nezměkne. Trvá to asi 8-10 minut.
  • Přidáme česnek i červenou papriku a vaříme další 3 – 4 minuty, dokud nezměkne a nezavoní.
  • Opečené plátky nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm a přendáme do misky. Promícháme s moukou.
  • Hovězí maso dáme do hrnce a smícháme s ostatními surovinami, aby se vše spojilo.
  • Přilijeme červené víno a vaříme, dokud se nezredukuje.
  • Poté přidáme hovězí vývar, papriku, hnědý cukr, bobkový list, rajčatový protlak a drcená rajčata.
  • Snížíme teplotu na mírný stupeň a přikryté vaříme 2 a 1/2 – 3 hodiny, nebo dokud hovězí maso nezměkne a omáčka není zredukována na hustší šťávu.
  • Ochutíme kořením a podle potřeby přidáme sůl a pepř.
  • Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vaječnými nudlemi a kopečkem zakysané smetany.
Hovězí perkelt na maďarský způsob s cibulovým základem a paprikou.
Zdroj: https://www.oliviascuisine.com/

Kuřecí perkelt

Když už jsme pro vás hledali zajímavé recepty na tuto pochoutku, rozhodně nemohla chybět i varianta z kuřete. Tento druh masa je stále populárnější, protože je rychle hotové a dá se připravit na jakýkoli způsob.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 velká cibule
  • Špetka cukru krystal
  • 150 g polních hub
  • 150 g lesních hub
  • 2 středně velké mrkve
  • 150 g okurek
  • 300 ml rajčatové šťávy
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Olej

Postup

  • Oba druhy hub namočíme do vody. Cibuli očistíme a nakrájíme na půlměsíčky.
  • Kuřecí maso nakrájíme na středně velké kostky.
  • Dobře omyté houby osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme na plátky.
  • Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájíme také okurky.
  • Do pánve dáme olej, zahřejeme, přihodíme cibuli a oba druhy hub.
  • Přidáme cukr a na mírném ohni orestujeme.
  • Vložíme kuře a lehce restujeme, přičemž přihodíme mrkev a zalijeme rajčatovou šťávou.
  • Přisypeme okusky, zalijeme vodou, aby bylo vše v nádobě potopené.
  • Zaklopíme poklicí. Na mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud se maso nepropeče.
Kuřecí směs s houbami a okurkou.
Zdroj: https://tastycraze.com/

Co je vlastně perkelt?

V podstatě je to masový pokrm, jehož rodištěm je Maďarsko. Tak trochu připomíná guláš, jen s tím rozdílem, že v něm není tolik tekutiny a nejčastěji se podává s chlebem.

Ovšem můžete si k němu připravit halušky, rýži nebo oblíbené těstovina tarhoňa. Fantazii se meze nekladou a najdou se i tací, kteří si ho dají s pečenou či dušenou zeleninou, nebo si do něj jednoduše nalámou čerstvé pečivo.

Nejčastěji se hovoří o přípravě z hovězího masa, ale dají se použít i jiné druhy masa, ať už je to vepřové, kuřecí, krůtí a někdo dokonce používá i rybí maso. Dokonce lze připravit luxusní perkelt, který bude mixem několika druhů masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X