Jste maniak na guláše? Pokud zní vaše odpověď ano, pak si recepty na perkelt zamilujete a budete se k nim rádi vracet.
Tato luxusní pochoutka, která je nadupaná spoustou masa, se podobá naší oblíbené klasice, jen v ní není tolik tekutiny.
Neváhejte se pustit do přípravy některého z našich receptů a překvapit své blízké parádní dobrotou.
Zvlášť milovníci masa si přijdou na své a s návštěvami se u vás od této chvíle dveře netrhnou.
Klasický perkelt
Toto oblíbené maďarské jídlo patří k vůbec nejznámějším pochoutkám, které si člověk s chutí připraví. Základním kamenem takového pokrmu je pomalé dušení a kvalitní maso. Pokud chcete zkusit i jiné podobné dobroty, omrkněte recepty na guláše z hub.
Ingredience:
- 1 polévkovou lžíci sádla
- 2 plátky na kostičky nakrájené slaniny
- 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 velké rajče nakrájené nadrobno
- 1 kg kvalitního hovězího masa nakrájené na 2 cm kousky
- 4 polévkové lžíce kvalitní mleté sladké maďarské papriky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 -1/2 lžičky hrubě drceného kmínu
- 1 bobkový list
- Voda podle potřeby
Postup
- V hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm slaninu. Přidáme cibuli a vaříme na středně vysokém ohni dozlatova.
- Vhodíme zelenou papriku a česnek a vaříme další dvě minuty.
- Přihodíme nakrájené hovězí maso a zhruba minutu vaříme, dokud nezmizí tak 70 % růžových částí masa.
- Vmícháme papriku a stáhneme z plotny. Přidáme zbývající přísady a zalijeme takovým množstvím vody, aby hladina dosahovala zhruba do poloviny dušené směsi.
- Vrátíme zpět na plotnu a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí, snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme 90 – 100 minut.
- Pokud není guláš dostatečně hustý, dusíme odkryté ještě pár minut, aby se odpařila část tekutiny. Podle chuti dosolíme.
- Jako příloha se hodí tarhoňa, noky, vařené brambory, nebo také široké vaječné nudle.
Tip: Kdo chce, může ještě na talíři ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Vepřový perkelt
Chutný guláš vykouzlíte jen z několika málo ingrediencí, přesto je vynikající a hlavně maximálně snadný. Pokud se má vše povést, potřebujete rozhodně kvalitní suroviny, zejména pak nefalšovanou maďarskou papriku, která dodá pokrmům ten správný šmrnc.
Ingredience:
- 5 plátků slaniny nakrájené na kostičky
- 1 lžička sádla
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 hrnku kvalitní maďarské papriky
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 kg vykostěné vepřové kotlety nakrájené na kostky
- 1 velká žlutá paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 2 plechovky nakrájených rajčat (použijeme i s tekutinou)
- 2/3 hrnku hovězího vývaru
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1 balení širokých vaječných nudlí
Postup
- Slaninu dáme do velké hluboké pánve a při středně vysoké teplotě orestujeme, aby byla zlatavě hnědá. To bude trvat cca 10 minut.
- Do pánve přihodíme cibuli a necháme zesklovatět. Poté sundáme z plotny a vmícháme papriku, česnekový prášek i pepř.
- Všechnu směs přendáme do hrnce a do pánve dáme rozpustit sádlo.
- Vložíme vepřové kotlety a opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo.
- Vyjmeme na prkénko, papírovými utěrkami odsajeme přebytečný tuk a nakrájíme na kostky o velikosti sousta.
- Přihodíme do hrnce a do pánve dáme žlutou papriku a za stálého míchání restujeme, dokud nezměkne a nezačne vonět.
- Rovněž přidáme do hrnce, přilijeme rajčata i s tekutinou, hovězí vývar a dáme na plotnu na střední teplotu.
- Za občasného zamíchání vaříme asi 90 minut, až začne perkelt houstnout.
- Těsně předtím, než budeme servírovat, ještě vmícháme zakysanou smetanu.
- Mezitím si dáme vařit hrnec plný vody, a jakmile jej přivedeme k varu, osolíme vodu a vhodíme těstoviny.
- Uvaříme přesně podle návodu uvedeného na obalu.

Objevte podobné tipy
Dušené krůtí maso
Přestože máme perkelt ve většině případů zažitý jako pokrm z hovězího, není problém jej uvařit i s jiným druhem masa. Ostatně krůta je vděčné maso a hodí se prakticky na cokoliv. Spolu s cibulí tvoří nerozlučné parťáky a postarají se rovněž o luxusní chuť.
Ingredience:
- 1,2 kg krůtích prsou nakrájené na kousky o velikosti sousta
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 300 ml rajčatové omáčky
- 2 lžičky pasty z hovězího bujónu nebo 2 kostky hovězího bujonu
- 1/2 šálku vody
- 3 polévkové lžíce sladké papriky
- 1 lžička octa
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 balení vaječných nudlí
Postup
- Kousky masa osolíme a opepříme. Do velkého hrnce dáme zahřát olej na středně vysokou teplotu.
- Jakmile je horký, přihodíme kousky masa a opečeme ze všech stran. Opečené kousky vyndáme na talíř.
- Do hrnce přidáme cibuli a restujeme dozlatova.
- Maso vrátíme zpět do hrnce. Přilijeme rajčatovou omáčku, ocet i vodu, přihodíme bujon s paprikou.
- Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu na minimum a vaříme 2 hodiny, dokud se maso nerozpadne.
- Sundáme z plotny a necháme 10 minut vychladnout.
- Poté vmícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme a opepříme.
- Uvaříme nudle podle návodu na obalu, naservírujeme na talíř a přelijeme hotovou masovou směsí.

Maďarský perkelt
Tohle je jídlo vhodné na podzimní i zimní večery, ale také chladný víkend. Tento recept perfektně zasytí, jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší vás i vaše blízké.
Ingredience:
- 1,2 kg hovězího masa nakrájeného na plátky
- Sůl a mletý čerstvý pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 2 velké cibule nakrájené na plátky
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek červeného vína
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 3 lžíce mleté sladké maďarské papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4 drcená loupaná rajčata z plechovky
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
Postup
- Plátky osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu, dokud se nebude třpytit.
- Vložíme maso a z obou stran opečeme. Každou stranu pečeme zhruba 4 až 5 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou.
- Snížíme teplotu na střední. Do hrnce přidáme máslo, a jakmile se rozpustí, přihodíme nakrájenou cibuli.
- Vaříme tak dlouho, dokud cibule nezačne hnědnout a nezměkne. Trvá to asi 8-10 minut.
- Přidáme česnek i červenou papriku a vaříme další 3 – 4 minuty, dokud nezměkne a nezavoní.
- Opečené plátky nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm a přendáme do misky. Promícháme s moukou.
- Hovězí maso dáme do hrnce a smícháme s ostatními surovinami, aby se vše spojilo.
- Přilijeme červené víno a vaříme, dokud se nezredukuje.
- Poté přidáme hovězí vývar, papriku, hnědý cukr, bobkový list, rajčatový protlak a drcená rajčata.
- Snížíme teplotu na mírný stupeň a přikryté vaříme 2 a 1/2 – 3 hodiny, nebo dokud hovězí maso nezměkne a omáčka není zredukována na hustší šťávu.
- Ochutíme kořením a podle potřeby přidáme sůl a pepř.
- Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vaječnými nudlemi a kopečkem zakysané smetany.

Kuřecí perkelt
Když už jsme pro vás hledali zajímavé recepty na tuto pochoutku, rozhodně nemohla chybět i varianta z kuřete. Tento druh masa je stále populárnější, protože je rychle hotové a dá se připravit na jakýkoli způsob.
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 velká cibule
- Špetka cukru krystal
- 150 g polních hub
- 150 g lesních hub
- 2 středně velké mrkve
- 150 g okurek
- 300 ml rajčatové šťávy
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Olej
Postup
- Oba druhy hub namočíme do vody. Cibuli očistíme a nakrájíme na půlměsíčky.
- Kuřecí maso nakrájíme na středně velké kostky.
- Dobře omyté houby osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme na plátky.
- Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájíme také okurky.
- Do pánve dáme olej, zahřejeme, přihodíme cibuli a oba druhy hub.
- Přidáme cukr a na mírném ohni orestujeme.
- Vložíme kuře a lehce restujeme, přičemž přihodíme mrkev a zalijeme rajčatovou šťávou.
- Přisypeme okusky, zalijeme vodou, aby bylo vše v nádobě potopené.
- Zaklopíme poklicí. Na mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud se maso nepropeče.

Co je vlastně perkelt?
V podstatě je to masový pokrm, jehož rodištěm je Maďarsko. Tak trochu připomíná guláš, jen s tím rozdílem, že v něm není tolik tekutiny a nejčastěji se podává s chlebem.
Ovšem můžete si k němu připravit halušky, rýži nebo oblíbené těstovina tarhoňa. Fantazii se meze nekladou a najdou se i tací, kteří si ho dají s pečenou či dušenou zeleninou, nebo si do něj jednoduše nalámou čerstvé pečivo.
Nejčastěji se hovoří o přípravě z hovězího masa, ale dají se použít i jiné druhy masa, ať už je to vepřové, kuřecí, krůtí a někdo dokonce používá i rybí maso. Dokonce lze připravit luxusní perkelt, který bude mixem několika druhů masa.