Co si pro tentokrát nepřipravit těstoviny, ale zkusit zase něco nového?
Máme pro vás luxusní recepty na rýžové nudle s kuřecím masem 5x jinak!
Jsou zdravé, chutné, rychlé a jednoduché na přípravu.
Navíc našim variantám prostě nejde odolat!
Přesvědčte se sami.
Thajská arašídová omáčka s kuřecím masem z pomalého hrnce
Jemné kuřecí maso dušené v chutné omáčce z arašídového másla a kokosového másla a podávané s rýžovými nudlemi je lahůdka, kterou budete chtít konzumovat klidně každý den. Navíc se připravuje v pomalém hrnci, což vaření neuvěřitelně usnadňuje!
Co budete potřebovat
- 700 g kuřecích prsou bez kosti a kůže
- 1 šálek kokosového mléka z plechovky
- ¾ šálku arašídového másla, křupavého nebo krémového
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce rýžového vinného octa
- ½ lžičky drcených vloček červeného chilli, více či méně podle chuti
- ⅓ šálku nasekaných arašídů na ozdobu
- nakrájený čerstvý koriandr na ozdobu
- rýžové nudle k podávání
Postup
- Kuřecí prsa uložte na dno velkého pomalého hrnce.
- Ve střední misce smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, česnek, med, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, ocet a vločky červeného chilli a rozmixujte do hladka.
- Směs nalijte na kuřecí prsa.
- Přikryjte a vařte na LOW po dobu 3 až 5 hodin (nebo dokud nebude kuře propečené a měkké, ale nepřepečené, v závislosti na síle vašeho pomalého hrnce).
- Vyjměte maso z pomalého hrnce a nakrájejte ho na kousky.
- Vraťte nakrájené kuře do pomalého hrnce, aby mohlo absorbovat omáčku a prohřát se.
- Maso s omáčkou podávejte s vařenými rýžovými nudlemi.
- Podle potřeby ozdobte nasekanými arašídy, čerstvým koriandrem a dalšími vločkami červeného chilli.
- Dobrou chuť!

Stále ještě doma nemáte hrnec na pomalé vaření? Je to opravdu užitečný pomocník, který vám usnadní spoustu práce. Podívejte se na naše recenze pomalých hrnců a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!
Smažené rýžové nudle s kuřecím masem, klíčky a jarní cibulkou
Tento neuvěřitelně rychlý a snadný recept na tenké rýžové nudle restované spolu s kuřecím masem, fazolovými klíčky a jarní cibulkou si zamilujete! Navíc ho zvládnete připravit takřka kdykoli.
Co budete potřebovat
- 230 g rýžových nudlí vermicelli
- 1 hrst čerstvých fazolových klíčků
- 230 g kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených na malé kousky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 4 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku, nasekaného
- 3 stonky jarní cibulky nakrájené na délku 5 cm
Na omáčku:
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce sladké sójové omáčky
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce cukru
- 3 špetky mletého bílého pepře
Postup
- Namočte rýžové nudle do teplé vody na 30 minut nebo dokud nezměknou.
- Sceďte je v cedníku.
- Fazolové klíčky propláchněte vodou a nechte okapat.
- Kuřecí maso lehce potřete kukuřičným škrobem, tím kuře zjemníte.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku v malé misce.
- Dejte stranou.
- Rozehřejte wok nebo velkou pánev na vysokém plameni.
- Přidejte olej.
- Když je olej rozehřátý, přidejte nasekaný česnek.
- Za stálého míchání restujte, dokud se nerozvoní.
- Přidejte maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud na povrchu nezbělá.
- Přidejte rýžové nudle a omáčku.
- Rýžové nudle průběžně míchejte, aby se dobře spojily s omáčkou.
- Za stálého míchání smažte 2 – 3 minuty nebo dokud nudle nezměknou.
- Přidejte fazolové klíčky a jarní cibulku.
- Za stálého míchání smažte další minutu nebo dokud nejsou fazolové klíčky uvařené.
- Ihned podávejte.

Čínské rýžové nudle s masem a zeleninou
Připravte si tento rychlý pokrm z rýžových nudlí dle vašeho výběru, jednoduché chutné omáčky, kuřecího masa, žampionů a zeleniny. Budete se olizovat!
Co budete potřebovat
Na kuřecí maso:
- 150 -180 g, nakrájených na tenké proužky
- 1 lžička kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu (volitelně)
- 1 lžička oleje (volitelně)
Na omáčku:
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- ½ lžičky cukru
- 1 a 1/2 lžíce čínského vína na vaření (shaoxing) nebo mirinu
- 1/4 lžičky bílého pepře (nebo černého pepře)
- 3 lžíce vody
Na restovanou směs:
- 100 g rýžových nudlí
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 malá cibule, nakrájená na plátky
- 1/2 trsu pak choi, stonky oddělte od listů
- 1/2 červené papriky, nakrájená na plátky
- 1 mrkev, oloupaná, rozkrojená podélně napůl a nakrájená diagonálně
- 5 – 7 žampionů nakrájených na plátky
- sezamová semínka a jemně nakrájená jarní cibulka (volitelně)
Postup
- V misce smíchejte kuřecí maso, kukuřičný škrob a olej.
- Smíchejte ingredience na omáčku v misce.
- Těsně před vařením namočte nudle do horké vody podle návodu na obalu a poté slijte.
- Ve woku nebo velké pánvi rozpalte olej na vysokou teplotu.
- Přidejte česnek a cibuli a restujte 30 sekund.
- Přidejte maso a restujte 1 minutu, dokud nezmění barvu z růžové na bílou.
- Dále přidejte mrkev, stonky pak choi a červenou papriku.
- Restujte 1 minutu.
- Přidejte žampiony a restujte 30 sekund.
- Nakonec přidejte nudle, listy pak choi a omáčku.
- Prohazujte 1 minutu, dokud listy nezvadnou a omáčka se neodpaří.
- Ozdobte sezamovými semínky a jarní cibulkou a ihned podávejte.

Vyzkoušejte i naše další tradiční recepty na čínské nudle ať už s masem nebo bez. Pochutnáte si!
Objevte podobné tipy
Červené kari s kuřecím masem a cukrovým hráškem
Užijte si toto svěží a lehké červené kari s kokosovým mlékem, křupavým cukrovým hráškem, kuřecím masem, rýžovými nudlemi, čerstvou limetkou, koriandrem a mungo klíčky. Ideální letní pokrm!
Co budete potřebovat
- 600 g kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených na kostičky
- 400 ml kokosového mléka z konzervy
- 1 a ½ lžíce červené kari pasty
- 2 stonky citronové trávy, nakrájené na 5 cm kousky
- 1 a ½ lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 limetky
- 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná
- 1 a ½ šálku cukrového hrášku
- 170 g vlasových rýžových nudlí
- 55 mungo klíčků na ozdobu
- celé lístky koriandru na ozdobu
- 2 jarní cibulky, nakrájené, na ozdobu
Postup
- Do velkého hrnce přidejte kokosové mléko.
- Vmíchejte kari pastu.
- Po promíchání přidejte citronovou trávu, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a kůru a kuřecí vývar.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte ~ 15 minut.
- Ochutnejte omáčku a přidejte více kari pasty, pokud ji chcete pikantnější, a podle chuti dosolte.
- Přidejte na kostičky nakrájená kuřecí prsa a vařte ~ 3-4 minuty.
- Odstraňte citronovou trávu a přidejte cukrový hrášek a nastrouhanou mrkev.
- Vypněte sporák, odkryjte, přidejte rýžové nudle a nechte asi 5 minut odstát, nebo dokud nebudou nudle měkké.
- Vložte nudle (pomocí kleští nebo vidličky) do misek a zalijte omáčkou.
- Navrch dejte mungo fazole, jarní cibulku a koriandr.
- Nechte si chutnat!

Vietnamský nudlový salát s kuřecím a omáčkou nuoc cham
Léto se blíží a s ním i větší chuť na lehká a svěží jídla. A přesně takový je i tento recept. Chutný salát s rýžovými nudlemi, kuřecím masem, zeleninou a dokonalou omáčkou z octa, česneku, rybí omáčky a chilli potěší vaše chuťové buňky a přitom vám nezatíží žaludek. Tak si ho s námi pojďte připravit!
Co budete potřebovat
Na kuře a marinádu:
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- 2 stroužky česneku, prolisované
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku nuoc cham:
- 3 stroužky česneku, prolisované
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rýžového nebo bílého octa
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 3 lžíce cukru
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 1/2 šálku studené vody
Ostatní ingredience:
- 200 g rýžových nudlí vermicelli
- rostlinný olej
- 2 šálky fazolových klíčků
- 1 velká mrkev, nakrájená na proužky julienne
- 1 okurka, nakrájená na proužky julienne
- 6 listů římského salátu, jemně nakrájených
- čerstvá máta
- čerstvý koriandr
Postup
- Ve střední misce smíchejte kuřecí maso s ingrediencemi na marinádu a nechte při pokojové teplotě odstát 30 minut až 1 hodinu, zatímco budete připravovat ostatní přísady na salát.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku nuoc cham a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí v omáčce.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte kteroukoli z ingrediencí.
- Uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Dejte stranou do cedníku.
- Zahřejte 2 lžíce rostlinného oleje v pánvi na středně vysokém plameni.
- Maso opékejte asi 4 minuty z každé strany, nebo dokud nebude propečené.
- Dejte stranou na talíř.
- Rýžové nudle smíchejte s fazolovými klíčky, nakrájenou mrkví a okurkou, římským salátem, mátou a koriandrem.
- Kuřecí maso nakrájejte na plátky a přidejte do salátu.
- Podávejte s omáčkou nuoc cham.

Připravili jsme si pro vás také 7 originálních receptů na salát s rýžovými nudlemi a hovězím masem přímo z Vietnamu. Inspirujte se!
Zajímavosti o rýžových nudlích
- Rýžové nudle jsou v Asii považovány za nejkonzumovanější formu produktů z rýže vedle klasické vařené rýže.
- V kuchyních jihovýchodní a východní Asie najdete mražené, čerstvé nebo sušené nudle různých struktur, tlouštěk a tvarů.
- Protože čerstvé nudle rychle podléhají zkáze, jejich trvanlivost může být jen několik dní.
- Rýžový protein neobsahuje lepek, a proto postrádá funkčnost kontinuálního viskoelastického těsta.
- Hlavními složkami rýžových nudlí jsou voda a rýžová mouka. Někdy se do nich přidává také kukuřičný škrob či tapioka kvůli zvýšení průhlednosti či zlepšení textury.
- Rýžové nudle se vaří velmi rychle a při převaření se stanou kašovitými.
- Mají spoustu zdravotních benefitů. Jejich konzumace například pomáhá předcházet trávicím problémům, jako je nadýmání a zácpa, jsou bezlepkové, mají nulový obsah tuku, obsahují železo, které je příznivé pro krevní oběh a další prospěšné minerály, jako je vápník. Ten pomáhá zlepšovat zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy. Rýžové nudle navíc mají nízký glykemický index, který pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a předcházet cukrovce. Také obsahují sacharidy, které eliminují toxiny, odpad a další nežádoucí látky.
A jak se vám naše dnešní recepty na rýžové nudle s kuřecím masem líbily? Napište nám do komentářů!