Vydatný francouzský salát s tuňákem, zelenými fazolkami a bramborami má nespočet obměn.
My vám představíme ty nejlepší recepty na salát Niçoise, které si zamilujete.
Ať už si vyberete tradiční variantu s konzervovaným tuňákem nebo zvolíte uzeného lososa či steaky z tuňáka, pokaždé vám na talíři vznikne jedinečný a delikátní pokrm.
Přejeme vám dobrou chuť!
Tradiční salát Niçoise
Lahodný salát s tuňákem, zelenými fazolkami, vařenými vejci, rajčaty a bramborami je dostatečně vydatný sám o sobě, takže ho klidně můžete podávat jako samostatné hlavní jídlo. Nalijte si k němu sklenku oblíbeného bílého vína a užijte si ho!
Ingredience:
Na zálivku:
- 1/3 šálku citronové šťávy nebo červeného vinného octa
- 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce najemno nakrájené šalotky
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 čajové lžičky najemno nakrájeného čerstvého oregana nebo estragonu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
- 2 až 3 (140 g) konzervy tuňáka, scezené
- 6 vajec natvrdo, oloupaných a podélně rozkrojených na čtvrtiny
- 600 g malých červených brambor
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 středně velké hlávkové saláty, natrhané na kousky
- 3 malá zralá rajčata, zbavená jader a nakrájená na kostičky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 230 g zelených fazolek, ořezaných a nakrájených na 5 cm kousky
- 1/4 šálku černých oliv
- 2 polévkové lžíce kapar, opláchnutých a/nebo několik ančoviček, volitelně
Postup
- Do sklenice nalijte olej, citronovou šťávu nebo ocet, přidejte šalotku, bylinky a hořčici.
- Zavíčkujte a pořádně protřepejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Do malé misky vložte plátky cibule a zalijte 3 lžícemi zálivky.
- Dejte brambory do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci soli.
- Zahřejte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte asi 10 až 12 minut, dokud brambory nezměknou.
- Sceďte.
- Ještě teplé brambory nakrájejte na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti brambor.
- Vložte je do mísy a zalijte je asi 1/4 šálku zálivky.
- Zatímco se brambory vaří, naplňte středně velký hrnec do poloviny vodou a přidejte 2 lžičky soli.
- Přiveďte k varu a přidejte do vody zelené fazolky.
- Vařte do měkka, ale byly fazolky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minut.
- Slijte a buď opláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, nebo je dejte na půl minuty do ledové vody.
- Na servírovací talíř nandejte hlávkový salát.
- Tuňák dejte doprostřed salátu.
- Rajčata a cibuli nandejte kolem tuňáka.
- Brambory a zelené fazolky naaranžujte na hromádky na kraje hlávkového salátu.
- Uvařená vajíčka, olivy a ančovičky (pokud je používáte) naaranžujte na hromádky na hlávkový salát.
- Pokud používáte, posypte kapary.
- Ihned podávejte.
- Salát by měl být podáván mírně teplý nebo při pokojové teplotě.

Salát s opečeným steakem z tuňáka
Snadný a chutný salát s opečeným tuňákem a skvělou zálivkou ze šampaňského octa. Obsahuje spoustu bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Delikatesa!
Ingredience:
Na salát:
- 1 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 500 g steak z tuňáka
- 1 velké rajče, nakrájené na plátky
- 4 vejce
- 230 g malých červených brambor
- 2 šálky zelených fazolek
- 4 šálky salátového mixu
- 1/4 šálku černých oliv
- 1 polévková lžíce kapar
- sůl a pepř na dochucení
Na zálivku:
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 šálku šampaňského octa
- 2 stroužky lisovaného česneku
- 1,5 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvého oregana, nakrájeného najemno
- 2 lžičky čerstvé petrželky, nasekané najemno
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky medu
Postup
- Suroviny na zálivku smíchejte v míse a dobře prošlehejte.
- Uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni ji použít.
- Vařte vejce v hrnci 5 – 6 minut a poté je přendejte do ledové lázně.
- Brambory vařte 10 – 12 minut nebo do změknutí.
- Poté slijte, nakrájejte na poloviny a promíchejte s ¼ zálivky.
- Zelené fazolky spařte v hrnci s vodou asi 5 minut.
- Slijte a dejte stranou.
- Nakrájejte rajčat.
- Tuňáka z obou stran osolte a opepřete.
- Zahřejte olej na velké litinové pánvi na středně vysoké teplotě.
- Opékejte tuňáka 1 minutu z každé strany, aby byl hezky rare.
- Nakrájejte ho na tenké plátky.
- Do misek dejte salátový mix, nakrájená vajíčka natvrdo, zelené fazolky, rajčata, olivy, kapary, brambory a tuňáka.
- Zalijte zálivkou a užijte si to!

Vyzkoušejte i některý z receptů na francouzský guláš ratatouille, který jistě zmizí z talířů, než řeknete švec. Představíme vám zeleninový, se žampiony ale i s kuřecím masem.
Niçoise s uzeným lososem
Luxusní obměna klasického Niçoise salátu s uzeným lososem a přidáním další zeleniny místo vajec a oliv. Podávejte jako netradiční brunch, speciální víkendový oběd nebo lehkou večeři.
Ingredience:
- ½ malé okurky, rozpůlené, bez semínek a nakrájené na tenké plátky
- 12 malých cherry rajčat, rozpůlených
- 110 g uzeného lososa, nakrájeného na 5 cm kousky
- 230 g malých červených brambor, oloupaných a rozpůlených
- 170 g zelených fazolek, ořezaných a rozpůlených
- 2 lžíce majonézy se sníženým obsahem tuku
- 1 polévková lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ čajové lžičky sušeného kopru
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
- 6 šálků salátového mixu
Postup
- Vedle sporáku postavte velkou misku ledové vody.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu.
- Brambory vložte do pařáku nad vroucí vodu, přikryjte a uvařte v páře, dokud nebudou hotové, 10 až 15 minut.
- Přeneste brambory děrovanou lžící do ledové vody.
- Přidejte do pařáku zelené fazolky, přikryjte a vařte v páře, dokud nebudou křupavé, 4 až 5 minut.
- Přeneste zelené fazole děrovanou lžící do ledové vody.
- Přemístěte brambory a fazole na plech vyložený pečicím papírem, aby z nich okapala voda.
- Mezitím ve velké míse prošlehejte majonézu, ocet, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, hořčici, kopr a pepř.
- Přidejte brambory a zelené fazolky, salátovou, okurku a rajčata a vše jemně promíchejte.
- Salát a uzeného lososa rozdělte na 2 talíře a podávejte.

Objevte podobné tipy
Veganský salát s fazolemi, zeleninou a krémovou zálivkou
Vychutnejte si tento delikátní veganský salát s dijonskými pečenými bramborami, bílými fazolemi, palmovými srdíčky, zelenými fazolkami a nejlepší krémovou zálivkou všech dob!
Ingredience:
Na pečené brambory:
- 4 šálky nakrájených brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky provensálkého koření
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Na salát:
- 1 hlava římského salátu, nasekaná
- 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 šálek zelených fazolek
- ¾ šálku fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
- ¾ šálku palmových srdíček, nakrájených na tenké plátky
- ⅓ šálku černých oliv, nakrájených na poloviny
Na dresink:
- ⅓ šálku olivového oleje
- 2 lžíce jemně nasekané šalotky
- 2 lžíce šampaňského octa (nebo bílého vínného octa)
- 1 lžička dijonské hořčice
- ½ lžíce tamari nebo sójové omáčky
- ½ lžíce bílého nebo žlutého misa
- ½ čajové lžičky provensálského koření
- ¼ lžičky soli
- mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190˚ C.
- Smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, provensálské koření, česnek, sůl a pepř.
- Přimíchejte do směsi brambory a rovnoměrně je rozložte na plech.
- Pečte do změknutí a do mírné křupavosti – asi 30 – 35 minut.
- Mezitím v malém hrnci přiveďte k varu vodu.
- Snižte plamen na minimum a poté na 2 minuty přidejte zelené fazolky, dokud nebudou jasně zelené a jemné.
- Okamžitě přeneste do misky naplněné ledovou vodou, aby se přestaly vařit.
- Prošlehejte všechny ingredience na dresink.
- 2 lžíce dresinku vmíchejte do fazolí cannellini.
- Když jsou brambory hotové, před sestavením salátu nechte 10 minut vychladnout.
- Vše dobře promíchejte v dresinku a podávejte.

Zeleninu nemáte zrovna v lásce? Pak nám věřte, že netradiční recepty na saláty z rukoly si zamilujete! Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá. Přesvědčte se sami!
Kalifornský salát Niçoise s avokádem
Kalifornská verze salátu Niçoise s avokádem místo brambor je naprosto perfektní a také zdravá! Je vhodná pro vegany i celiaky. Je dobře vyvážená s vysoce kvalitními bílkovinami, tuky a spoustu zeleniny. Dobrou chuť!
Ingredience:
Na zálivku:
- ½ čajové lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- ½ polévkové lžíce dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce šampaňského nebo bílého vinného octa
- ⅓ šálku nerafinovaného, za studena lisovaného extra panenského olivového oleje
Na salát:
- 230 g zelených fazolek, ořezaných
- 2 polévkové lžíce soli
- 4 – 6 natvrdo uvařených velkých vajec, oloupaných a podélně rozpůlených
- 1–2 plechovky vysoce kvalitního tuňáka, nejlépe baleného v olivovém oleji, scezeného a rozlámaného na kousky
- 1 velké avokádo, nakrájeného na kostky
- ½ šálku černých oliv
- 340 g cherry rajčat, rozpůlených
- 4 ředkvičky, ořezané a nakrájené na tenké plátky
- hlávkový salát k vystlání talíře
Postup
- Ve střední míse smíchejte všechny přísady na dresink nebo protřepejte v zavařovací sklenici.
- Na zelené fazolky si připravte misku ledové vody.
- Přiveďte velký hrnec vody k varu a přidejte sůl.
- Přidejte fazole a nastavte časovač na 3 minuty.
- Poté, co se fazole vaří 3 minuty, vyzkoušejte křehkost.
- Měly by být křupavé, ale neměly by chutnat syrově.
- Slijte a ihned ponořte do ledové vodní lázně.
- Asi po 5 minutách sceďte a osušte.
- Salát sestavte tak, že suroviny rozdělíte do samostatných skupin.
- Talíř vystlete salát a na něj vrstvěte skupiny surovin.
- Vše pokapejte dresinkem nebo ho nechte bokem, aby si každý sám zalil salát dle libosti.

Jak si připravit salát Niçoise předem
Sestavte celý salát těsně před podáváním, ale následující ingredience si můžete připravit den dopředu.
• Zálivku připravte den předem a dejte do chladu.
• Cibuli marinujte den předem a dejte do chladu.
• Vejce uvařte natvrdo den předem a dejte do chladu. Oloupejte a nakrájejte těsně před podáváním.
• Brambory uvařte den předem. Pevně zakryjte a dejte do chladu.
• Zelené fazolky uvařte den předem. Pevně zakryjte a dejte do chladu.
• Salát a rajčata nakrájejte. Dejte do chladu.
A který z receptů chutnal nejvíc vám? Napište nám do komentářů!