4 skvělé recepty na výpečky z vepřového, po kterých se budete olizovat

Máte chuť na něco nezdravého, ale natolik klasického, že to doslova křičí “česká kuchyně”? 

Pak se inspirujte našimi recepty na vepřové výpečky!

Pečený bůček nebo plec nabízejí kombinaci šťavnatého masa s křupavou kůrkou a ve spojení se správnou přílohou se vždy jedná o gastronomický zážitek.

V jakých variantách lze maso upravit a je lepší se zelím nebo se špenátem?

To už necháme na vás.

Vepřové výpečky se zelím

Knedlo-vepřo-zelo, to je naše národní jídlo. Žádná zdravá svačinka, ale pořádná nálož masa a přílohy. Vepřové však lze upravit na spoustu způsobů a výpečky jsou jedním z nich. Jak na ně?

Ingredience:

Maso

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 200 ml vody
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Zelí

  • 500 g kysaného zelí (bílého)
  • 2 cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • kmín
  • sůl

Postup:

Maso

  • Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte posolené a opepřené maso a zprudka opečte.
  • Takto upravené maso dejte do pekáče, podlijte vodou, přiklopte a pečte v troubě na 160 °C zhruba 90 minut. 
  • Poté víko odstraňte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Před dopečením přidejte trochu vody smíchané s moukou a sojovkou a vmíchejte do výpeku, aby se šťáva zahustila.

Zelí

  • V hrnci nechte na oleji zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. 
  • Přidejte zelí i s nálevem, dolijte troškou vody a přisypte kmín. Nechte dusit.
  • Po změknutí zelí přidejte ocet, cukr a sůl, množství můžete upravit dle chuti. 

Výpečky s bílým zelím podávejte ideálně s houskovým knedlíkem. 

vepřové výpečky s knedlíkem a zelím
livingpraguetours.com

Výpečky na česneku se špenátem

Tradiční specialita našich babiček a maminek, když nám chtějí přilepšit. A čím více česneku, tím lépe. Najdete jej jak v mase, tak ve špenátu, který je zjemněný smetanou a ke křupavým masovým kostkám se skvěle hodí. 

Ingredience:

Na maso

  • 1 kg vepřového masa (může být kombinace plece a bůčku)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml vody
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na špenát

  • 1 mražený špenát
  • 1 cibule menší
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Maso

  • Nakrájejte vepřové maso na kousky (zhruba 2×2 cm).
  • Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
  • Oloupejte česnek a nakrájejte jej na plátky.
  • Maso ze všech stran potřete solí a pepřem.
  • Vložte maso do pekáče společně s česnekem a cibulí. Důkladně promíchejte a podlijte vodou.
  • Pekáč přikryjte a vložte maso do trouby předehřáté na 120 °C. Pečte minimálně 2 a půl hodiny, dokud nebude maso měkké.
  • Poté sejměte víko, maso promíchejte a zvyšte teplotu na 200 °C. Pečte dalších 30-40 minut, dokud se veškerá tekutina neodpaří a zůstane jen tuk. V této fázi pečení maso několikrát promíchejte.

Špenát

  • Zatímco se vám bude péct maso, připravte si špenát. 
  • Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na sádle.
  • Přidejte špenát a smetanu, důkladně promíchejte a nechte špenát roztát.
  • Jakmile špenát změkne, za stálého míchání přidávejte hladkou mouku, aby se ve špenátu nevytvořily hrudky. 
  • Poté ještě chvíli povařte a špenát je hotov.

Hotový recept na vepřové výpečky podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem. Knedlík můžete posypat opečenou cibulkou.

vepřové s knedlíkem a špenátem
nomadparadise.com

TIP: Baví vás špenát? Pak vyzkoušejte naše recepty na lahodné špenátové palačinky.

Výpečky z vepřového masa na pivu

Pivo je k tomuto druhu masa skvělou volbou, ale nemusíte jej mít jen ve sklenici vedle talíře. Přidejte jej do svého vaření a uvidíte, že to bude skvělá volba. 

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa (plec)
  • 6 středně velkých cibulí
  • 6 stroužků česneku
  • ½ l černého piva
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na sádle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka osmahněte.
  • Poté vložte maso s cibulí do pekáče, zasypte paprikou, kmínem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
  • Přilijte černé pivo (zatím jen polovinu), přiklopte a dejte péct do  předehřáté trouby na 180 °C.
  • Pečte po dobu 90 minut a průběžně podlévejte zbytkem piva.
  • Po hodině a půl pečení zvyšte teplotu na 200 °C, odkryjte víko a pečte dalších 20-30 minut dokřupava. 

Jako přílohu můžete zvolit špenát nebo zelí (bílé i červené) a k tomu bramborový knedlík, lokše nebo bramborové noky. 

Výpečky na pivu s karlovarským knedlíkem
design-newyork.com

Pikantní vepřové kousky

I se špetkou pikantnosti chutná tohle jídlo skvěle. Nejen česnek, ale také chilli a zázvor přidají masu pálivost. K vychlazenému pivu ideální kombinace. 

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • špetka chilli
  • pepř
  • sůl

Postup:

  • Bůček nakrájejte na kostky. Smíchejte jej v misce s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, zázvorem a worcesterovou omáčkou. Důkladně promíchejte.
  • Vložte takto maso do pekáčku, posypte troškou chilli, osolte a opepřete. 
  • Trochu podlijte vodou nebo pivem přiklopte a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60 minut. Poté odendejte víko, přysypte mouku a promíchejte ji s výpekem (případně dolijte vodu nebo pivo) a pečte dál, dokud maso nezměkne a nezezlátne. 
  • Podávejte s bramborovým knedlíkem, gnocchi, zelím nebo špenátem. 
Pikantní výpečky z vepřového masa s bramborovými noky
theglobeonmyplate.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.