Máte chuť na něco nezdravého, ale natolik klasického, že to doslova křičí “česká kuchyně”?
Pak se inspirujte našimi recepty na vepřové výpečky!
Pečený bůček nebo plec nabízejí kombinaci šťavnatého masa s křupavou kůrkou a ve spojení se správnou přílohou se vždy jedná o gastronomický zážitek.
V jakých variantách lze maso upravit a je lepší se zelím nebo se špenátem?
To už necháme na vás.
Vepřové výpečky se zelím
Knedlo-vepřo-zelo, to je naše národní jídlo. Žádná zdravá svačinka, ale pořádná nálož masa a přílohy. Vepřové však lze upravit na spoustu způsobů a výpečky jsou jedním z nich. Jak na ně?
Ingredience:
Maso
- 1 kg vepřové plece
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce sojové omáčky
- 200 ml vody
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- kmín
- sůl
- pepř
Zelí
- 500 g kysaného zelí (bílého)
- 2 cibule
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- kmín
- sůl
Postup:
Maso
- Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte posolené a opepřené maso a zprudka opečte.
- Takto upravené maso dejte do pekáče, podlijte vodou, přiklopte a pečte v troubě na 160 °C zhruba 90 minut.
- Poté víko odstraňte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Před dopečením přidejte trochu vody smíchané s moukou a sojovkou a vmíchejte do výpeku, aby se šťáva zahustila.
Zelí
- V hrnci nechte na oleji zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte zelí i s nálevem, dolijte troškou vody a přisypte kmín. Nechte dusit.
- Po změknutí zelí přidejte ocet, cukr a sůl, množství můžete upravit dle chuti.
Výpečky s bílým zelím podávejte ideálně s houskovým knedlíkem.

Rádi byste si pořídili volně stojící sporák? Podívejte se, zda by vás zaujaly indukční sporáky z naší recenze.
Výpečky na česneku se špenátem
Tradiční specialita našich babiček a maminek, když nám chtějí přilepšit. A čím více česneku, tím lépe. Najdete jej jak v mase, tak ve špenátu, který je zjemněný smetanou a ke křupavým masovým kostkám se skvěle hodí.
Ingredience:
Na maso
- 1 kg vepřového masa (může být kombinace plece a bůčku)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 ml vody
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na špenát
- 1 mražený špenát
- 1 cibule menší
- 4 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
Maso
- Nakrájejte vepřové maso na kousky (zhruba 2×2 cm).
- Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
- Oloupejte česnek a nakrájejte jej na plátky.
- Maso ze všech stran potřete solí a pepřem.
- Vložte maso do pekáče společně s česnekem a cibulí. Důkladně promíchejte a podlijte vodou.
- Pekáč přikryjte a vložte maso do trouby předehřáté na 120 °C. Pečte minimálně 2 a půl hodiny, dokud nebude maso měkké.
- Poté sejměte víko, maso promíchejte a zvyšte teplotu na 200 °C. Pečte dalších 30-40 minut, dokud se veškerá tekutina neodpaří a zůstane jen tuk. V této fázi pečení maso několikrát promíchejte.
Špenát
- Zatímco se vám bude péct maso, připravte si špenát.
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na sádle.
- Přidejte špenát a smetanu, důkladně promíchejte a nechte špenát roztát.
- Jakmile špenát změkne, za stálého míchání přidávejte hladkou mouku, aby se ve špenátu nevytvořily hrudky.
- Poté ještě chvíli povařte a špenát je hotov.
Hotový recept na vepřové výpečky podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem. Knedlík můžete posypat opečenou cibulkou.

TIP: Baví vás špenát? Pak vyzkoušejte naše recepty na lahodné špenátové palačinky.
Objevte podobné tipy
Výpečky z vepřového masa na pivu
Pivo je k tomuto druhu masa skvělou volbou, ale nemusíte jej mít jen ve sklenici vedle talíře. Přidejte jej do svého vaření a uvidíte, že to bude skvělá volba.
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa (plec)
- 6 středně velkých cibulí
- 6 stroužků česneku
- ½ l černého piva
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- sůl
- pepř
Postup:
- Na sádle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka osmahněte.
- Poté vložte maso s cibulí do pekáče, zasypte paprikou, kmínem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
- Přilijte černé pivo (zatím jen polovinu), přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C.
- Pečte po dobu 90 minut a průběžně podlévejte zbytkem piva.
- Po hodině a půl pečení zvyšte teplotu na 200 °C, odkryjte víko a pečte dalších 20-30 minut dokřupava.
Jako přílohu můžete zvolit špenát nebo zelí (bílé i červené) a k tomu bramborový knedlík, lokše nebo bramborové noky.

Pikantní vepřové kousky
I se špetkou pikantnosti chutná tohle jídlo skvěle. Nejen česnek, ale také chilli a zázvor přidají masu pálivost. K vychlazenému pivu ideální kombinace.
Ingredience:
- 1 kg vepřového bůčku
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- špetka chilli
- pepř
- sůl
Postup:
- Bůček nakrájejte na kostky. Smíchejte jej v misce s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, zázvorem a worcesterovou omáčkou. Důkladně promíchejte.
- Vložte takto maso do pekáčku, posypte troškou chilli, osolte a opepřete.
- Trochu podlijte vodou nebo pivem přiklopte a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60 minut. Poté odendejte víko, přysypte mouku a promíchejte ji s výpekem (případně dolijte vodu nebo pivo) a pečte dál, dokud maso nezměkne a nezezlátne.
- Podávejte s bramborovým knedlíkem, gnocchi, zelím nebo špenátem.
