Tisk článku

Americké muffiny

Proč americké? Protože muffiny jsou původně anglickým pečivem, které angličtí osadníci podle domácího zvyku pekli i na americké půdě. A jelikož kuchaři i kuchařky jsou na celém světě vynalézaví a recepty postupně mění a různě vylepšují, tak se tyto novější muffiny od původních dost liší. Anglické muffiny jsou něco mezi sladkou houskou a vdolkem, zatímco americké jsou jemnější, pečou se s mnoha přísadami nebo se různými dalšími doplňují při podávání. A právě americké muffiny postupně zdomácňují v naší kuchyni.

Americké muffiny

Základní těsto na americké muffiny

Receptů na muffiny je velmi mnoho a je možné péci muffiny sladké nebo slané. Základní suroviny na oba druhy a způsob zpracování těsta se příliš neliší.

Sladké muffiny

Základem je polohrubá mouka, trochu cukru, vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko, různé přísady a prášek do pečiva. Tímto složením se těsto na muffiny blíží k našim bábovkám, biskupským chlebíčkům nebo i různým rychlým buchtám či koláčům, které se pečou na plechu, takže recepty na ně nám mohou někdy být i inspirací. Použitím kypřícího prášku se americké muffiny liší od anglických muffinů, které se připravují z kynutého těsta s droždím a současně se tím jejich příprava stává daleko rychlejší, protože není třeba nechávat těsto kynout. Uvedené základní suroviny lze samozřejmě různě obměňovat. Místo polohrubé mouky lze použít i hladkou, pokud ji máte na moučníky raději, část mouky lze nahradit ovesnými vločkami, případně i celozrnnou moukou. Místo běžného cukru se může používat hnědý cukr nebo sladit medem. Máslo je možné nahradit olejem, mléko a část tuku jogurtem nebo kysanou smetanou. Prášek do pečiva může někdy vystřídat již ochucený prášek do perníku nebo jedlá soda. Těmito obměnami se docílí různých chutí.

Slané muffiny

Těsto je podobné, základ tvoří opět polohrubá mouka, tuk, vejce, mléko a prášek do pečiva, přísady a místo cukru trochu soli. I u slaných muffinů je možná řada obměn. Opět můžeme změnit mouku za hladkou nebo celozrnnou, nikdy ne za samotnou hrubou, která málo nabývá a proto se k pečení nehodí. Místo másla to může být rozehřáté sádlo, pak upečené těsto krásně voní nebo olej. Místo mléka můžeme zadělávat jen vodou, jogurtem, světlým pivem nebo bílým vínem. Do těsta můžeme kromě soli přidat různé koření nebo sekanou zelenou pažitku.

Přísady do amerických muffinů

Podle toho, zda pečeme sladké nebo slané muffiny volíme i přísady, které přidáváme přímo do těsta, některými můžeme i zdobit.

Přísady do sladkých muffinů

Do sladkých muffinů se hodí například :

  • kakao nebo kokos: Část mouky nahradíme kakaem nebo kokosem.
  • čokoláda: Čokoládu můžeme nastrouhat, ale lepší je nakrájet ji na kousky nebo použít čokoládové lupínky.
  • ovoce: Hodí se především drobné ovoce jako jsou borůvky, rybíz, zrnka hroznů. Větší ovoce, například broskve nebo meruňky, nakrájíme na kousky. Jablka můžeme nastrouhat na nudličky, banány nakrájet na kousky nebo úplně rozmělnit.
  • zelenina: Ze zeleniny se hodí především jemně nastrouhaná mrkev, dále je možné přidat i kousky krátce podušené rebarbory.
  • rozinky: Rozinky přidáváme nejen přímo do těsta, ale taky jimi můžeme ještě posázet vršek.
  • ořechy a oříšky: Do těsta přidáme nasekané nebo mleté vlašské ořechy, lískové ořechy, případně i jiné druhy a podobně jako rozinkami jimi můžeme ozdobit také vršek muffinu.

Přísady do slaných muffinů

Do slaných muffinů přidáváme do těsta například následující přísady :

  • uzeninu: Použijeme nadrobno nasekanou šunku, anglickou slaninu nebo uzené maso.
  • sýry: Nejčastěji přidáváme tvrdý nastrouhaný sýr nebo i jiné druhy sýrů krájené na kousky, ale sýrem je můžeme i na povrchu sypat.
  • maso: Někdy můžeme využít zbytků tepelně upraveného masa, které umeleme nahrubo nebo rozsekáme na velmi drobné kousky.
  • zeleninu: Ze syrové zeleniny můžeme přidat cibuli, česnek, pór, mrkev, celer nebo malé kostičky cukety. Ostatní zeleninu by bylo nutné předem tepelně upravit.
  • ořechy: mleté nebo na kousky nasekané vlašské ořechy, lískové oříšky, arašídy i jiné druhy.

Pečení amerických muffinů

Muffiny se pečou vždy ve formě. Správně velký muffin by měl představovat menší druh pečiva, jakýsi malý vdoleček, menší než naše kobliha. Dnes jsou na trhu plechy s příslušnou formou. Na jednom plechu bývá většinou 12 důlků pro vložení a pečení muffinů. Ale můžeme je péci i v papírových košíčcích nebo ve formičkách na malé bábovičky, pokud jich máme dostatečný počet. Před pečením je nutné je vymazat tukem a těstem plnit pouze ze 3/4, protože během pečení nabudou. Vkládáme je do vyhřáté trouby a doba pečení se pohybuje od 25 do 35 minut podle velikosti.

Podávání amerických muffinů

Americké i anglické muffiny představují sladké nebo slané pečivo podávané k snídani nebo ke svačině a měly by se na posezení sníst. Nápoje můžeme podávat různé, ale chceme li se přizpůsobit tradici, pak by to měl být kvalitní čaj.
 





Příspěvky ke článku: Americké muffiny

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...