Tisk

Česnek

Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a jeho cibule se skládá z jednotlivých stroužků. Česnek je bohatý především na vitamíny C, B a A. Dále obsahuje významné množství vápníku a jódu, ceněn je i pro obsah selenu. V kuchyni se používá především jako zelenina výrazně dochucující polévky, pomazánky, saláty, omáčky a další jídla včetně marinád a nálevů pro konzervaci. Přidává se buď již před začátkem vaření podobně jako cibule nebo až do hotového pokrmu, kdy je jeho chuť výraznější. Česnek se s úspěchem využívá v lidovém léčitelství, kde je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ničí parazity ve střevech, používá se i při nachlazení a chřipce. Mezi lidovými recepty se také objevují různé česnekové extrakty a výluhy, které mají mít údajně kromě ozdravného také omlazující účinek. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

Recepty s "Česnek":

  • Cuketa zapečená s kuřecím masem a sýrem.

    Nejdříve osmahneme na nudličky nakrájené maso a cibuli. Potom přidáme na nudličky papriku a cuketu a restujeme. Pak přidáme bazalku, pepř, sůl,...

  • Masová polévka

    Veškeré maso a kosti dáem vařit, spolu s pepřem a novým kořením asi na 2 hodiny. Dále až je maso měkké odstraníme pěnu z kostí a vše vyndáme a...

  • Palačinky s masovou náplní

    Do mouky vlijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a ušleháme hladké těsto. Necháme ho v chladu odstát a mezitím připravíme masovou náplň: Na...

  • Bramborová kaše s chilli a česnekem

    Brambory se musí nejdřív uvařit v osolené vodě dokud nám nezměknou. Pak je pořádně rozmačkáme, přidáme mírně ohřáte mléko, máslo a trocha soli....

  • Bulharský paprikový salát

    Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Okurku nakrájíme na kostičky, cibuli rovněž na kostičky. Vše smícháme v salátové míse, přidáme...



Nové příspěvky