Tisk

Česnek

Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a jeho cibule se skládá z jednotlivých stroužků. Česnek je bohatý především na vitamíny C, B a A. Dále obsahuje významné množství vápníku a jódu, ceněn je i pro obsah selenu. V kuchyni se používá především jako zelenina výrazně dochucující polévky, pomazánky, saláty, omáčky a další jídla včetně marinád a nálevů pro konzervaci. Přidává se buď již před začátkem vaření podobně jako cibule nebo až do hotového pokrmu, kdy je jeho chuť výraznější. Česnek se s úspěchem využívá v lidovém léčitelství, kde je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ničí parazity ve střevech, používá se i při nachlazení a chřipce. Mezi lidovými recepty se také objevují různé česnekové extrakty a výluhy, které mají mít údajně kromě ozdravného také omlazující účinek. 


Další pojmy slovníku:

  • Ovesné vločky

    Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a...

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

Recepty s "Česnek":

  • Polévka z mletého masa

    Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a maso. Mícháme, aby se maso rozdrobilo, přidáme pokrájené zelí, okořeníme a zalijeme vývarem z...

  • Knedlíčky z játrové paštiky

    Paštiku rozmícháme s celým vejcem, troškou hladké mouky a strouhanky. Rozetřeme stroužky česneku (množství podle chuti) se solí, přimícháme k...

  • Musaka bez masa

    Lilek a cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme chvíli odležet, aby pustily vodu. Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, očištěné...

  • Tykvová příloha s rajčaty

    Cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme tykev nakrájenou na plátky, osolíme, okořeníme a orestujeme. V případě potřeby nepatrně podlijeme...

  • Okurkový salát s paprikami

    Salátovou mísu vytřeme rozpůleným stroužkem česneku. Oloupanou okurku nakrouháme. Mléko rozmícháme s olejem, solí a jemně nakrájeným koprem....



Nové příspěvky