Tisk

Česnek

Česnek je stará kulturní rostlina používaná odedávna jako potravina a jako léčivá rostlina. Pochází z plané rostliny rostoucí ve střední Asii a jeho cibule se skládá z jednotlivých stroužků. Česnek je bohatý především na vitamíny C, B a A. Dále obsahuje významné množství vápníku a jódu, ceněn je i pro obsah selenu. V kuchyni se používá především jako zelenina výrazně dochucující polévky, pomazánky, saláty, omáčky a další jídla včetně marinád a nálevů pro konzervaci. Přidává se buď již před začátkem vaření podobně jako cibule nebo až do hotového pokrmu, kdy je jeho chuť výraznější. Česnek se s úspěchem využívá v lidovém léčitelství, kde je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum. Snižuje i krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ničí parazity ve střevech, používá se i při nachlazení a chřipce. Mezi lidovými recepty se také objevují různé česnekové extrakty a výluhy, které mají mít údajně kromě ozdravného také omlazující účinek. 


Další pojmy slovníku:

  • Cizrnová mouka

    Cizrna je luštěnina velmi podobná hrachu, odtud také její lidový název římský hrách a její používání jako luštěniny. Pěstování cizrny je však...

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Rýže basmati

    Je to dlouhozrnná rýže s jedinečným aroma a jemnou delikátní chutí. Nakonec i její název znamená v překladu aromatická nebo také jemná. Pěstuje se...

Recepty s "Česnek":

  • Mleté maso s brambory a lečem

    Mleté maso osmažíme na cibulce doběla, přidáme prolisovaný česnek, lečo,osolíme a podusíme. Pekáček vymažeme olejem, dno pokryjeme tenkými plátky...

  • Kuřecí tlačenka

    Očištěné kuře rozpůlíme, vložíme do hrnce, přidáme oloupanou cibuli, oloupané celé stroužky česneku, očištěnou mrkev a celer, všechno koření a sůl....

  • Kapusta zapečená s rajčaty

    Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a podlitou vodou a osolenou ji podusíme. Pak ji scedíme, urovnáme do vymazaného pekáčku, posypeme...

  • Indické masové kuličky s mandlemi

    Housku nakrájíme, zvlhčíme vodou a rozmělníme. Do mísy k mletému masu přidáme rozmělněnou housku, vejce, nakrájenou cibuli, jogurt a solamyl....

  • Italské roštěnky

    Rošťenec nakrájíme na plátky, okraje nařízneme a naklepeme. Pak maso po obou stranách osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.Na oleji...



Nové příspěvky