Vychutnejte si tyto nejlepší recepty na ořechový koláč.
Pochutnejte si na pekanech, vlašácích nebo lískových oříšcích. Nebudete litovat.
A jaká je vůbec ta nejlepší ořechová náplň do koláčů? To vám prozradíme na konci článku.
Ořechový koláč s medem
Tento recept na medový koláč s ořechy začíná dokonale praženými vlašskými ořechy, kombinovanými se smetanovým máslem a medovou směsí, poté pečený uvnitř máslové krusty. Je vynikající podávaný tak, jak je, nebo s velkou hromadou šlehačky a zmrzliny. Pro další sladkou i slanou inspiraci se podívejte na tyto recepty z medu.
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
- 280 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 115 g másla
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce mouky
- 150 g hnědého cukru
- 3 velká vejce
- 170 g medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 rozšlehané vejce s 1 lžící vody
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto rozválejte a vložte do formy.
- Při přípravě náplně nechte vychladit v lednici.
- Vlašské ořechy dejte na pečicí papír a opékejte v troubě 5 minut, nebo dokud vlašské ořechy nezačnou vonět.
- Do mísy elektrického mixéru přidejte máslo, sůl, mouku a cukr.
- Míchejte do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
- Pomalu přilévejte med a vanilku, zatímco směs šleháte.
- Pokračujte ve šlehání na střední rychlost, asi 3 minuty.
- Vmíchejte vlašské ořechy.
- Náplň nalijte do připravené koláčové formy.
- Uhlazenou náplň posypte dalšími nasekanými vlašskými ořechy.
- Krustu potřete vajíčkem.
- Koláč přendejte do trouby a pečte na nejnižším roštu 20 minut.
- Snižte teplotu na 160 ºC a pokračujte v pečení, asi 25 minut.
- Před podáváním necháme alespoň 4 hodiny vychladnout.
Dýňový koláč s ořechy
Tento koláč s pekanovými oříšky v sobě spojuje vláčnou koláčovou krustu, hladkou a kořeněnou náplň a sladko-slanou křupavou polevu. Dýně je univerzální surovinou, kterou si můžete připravit na sto způsobů, inspirujte se těmito recepty s dýní.
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
- 425 g dýňového pyré
- 2 velká vejce
- 200 g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 160 ml husté smetany
- 80 ml plnotučného mléka
Na pekanovou vrstvu
- 130 g jemně nasekaných pekanových ořechů
- 100 g cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- na ozdobu: mořská sůl a šlehačka
Postup
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Koláčové těsto vyložte pečicím papírem, naplňte závažím na koláč nebo sušenými fazolemi.
- Krustu předpečte 10 minut.
- Okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem. Propíchněte spodek krusty po celém povrchu vidličkou, a vraťte krustu (bez závaží a pečícího papíru) do trouby na dalších 7–8 minut.
- Dýni, vejce, hnědý cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, černý pepř, smetanu a mléko ušlehejte ve velké míse, dokud se úplně nespojí.
- Nalijte náplň do teplé kůry.
- Pečte 50–55 minut nebo dokud se střed přestane chvět.
- Pomocí vidličky promíchejte pekanové ořechy a hnědý cukr. Zakápněte medem a míchejte, dokud se nespojí.
- Lžící naneste směs na koláč a poté jí velmi jemně zatlačte lžící nebo vidličkou, aby se přilepila na náplň.
- Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a položte na mřížku, aby úplně vychladl, alespoň 3-4 hodiny.
Čokoládový koláč s lískovými ořechy
Všichni známe koláče s arašídovým máslem, takže je čas si připravit ořechový koláč alá Nutella! Tento hedvábně hladký dezert je prostě báječný. Můžete také přidat na krustu nakrájené banány.
Co budeme potřebovat
- 16 sušenek Oreo
- 50 g jemně namletých lískových oříšků
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 240 g smetanového sýra
- 150 g Nutelly
- 120 g cukrářského cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání
Na polevu
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce kukuřičného sirupu
- 2 lžičky másla
- 1/8 lžičky soli
- 60 g čokolády (jemně nasekané)
- 2 lžíce nasekaných lískových ořechů
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Sušenky a ořechy rozdrťte na jemný prášek.
- Přidejte máslo a míchejte.
- Směs vmáčkněte na dno koláčová formy a pečte 15 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Smetanový sýr, Nutellu, cukrářský cukr a vanilku vyšlehejte do hladka.
- V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy; vmíchejte do krémové směsi.
- Přendejte na krustu a chlaďte 30 minut.
- V malém hrnci přiveďte smetanu, kukuřičný sirup, máslo a sůl k varu.
- Odstraňte z tepla a přidejte čokoládu, míchejte do hladka.
- Polijte čokoládou koláč a nakonec posypte lískovými oříšky.
- Chlaďte 1 hodinu.
Víte, že z Nutelly jsou i výborné milkshaky? K jejich přípravě potřebujete jediné, a to výkonný tyčový mixér. Vyberte si jeden z naší recenze!
Objevte podobné tipy
Jablečný koláč s karamelem a ořechy
Tento karamelový pekanový koláč s jablky chutná stejně dobře, jako vypadá! Je příliš dobrý na to, abyste skončili u jednoho kousku! U jednoho kousku neskončíte ani s těmito recepty na hraběnčiny řezy, naprosto vás uchvátí.
Co budeme potřebovat
- 165 g domácí karamelové omáčky (tu najdete v tomto receptu na karamelové cukroví)
- 1 listové těsto
Na náplň
- 7 středních jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 45 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 50 g cukru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky soli
Na drobenku
- 45 g ovesných vloček staromódního ovsa
- 45 g hrubé mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 45 g másla (rozpuštěného)
- 40 g pekanových ořechů (nasekaných)
Postup
- Domácí karamelovou omáčku připravíme podle receptu.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké míse promíchejte jablka s citronovou šťávou.
- Přidejte mouku, cukry, skořici a sůl.
- Míchejte, aby se jablka rovnoměrně obalila.
- Jablka přidejte do těsta a pokapejte 60 ml karamelové omáčky.
- Ve střední misce smíchejte ovesné vločky, mouku a hnědý cukr.
- Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte.
- Vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
- Rovnoměrně přidejte na jablečnou náplň.
- Pečte 45–55 minut, dokud krusta nezezlátne a jablka nezměknou.
- Teplý koláč pokapejte dalšími 60 ml karamelové omáčky a před podáváním jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Nepečený koláč s pistáciemi
Nepečený ořechový koláč s pistáciemi se šlehačkovou polevou, pokapaný rozpuštěnou čokoládou, a Oreo krustou. Tak chutný a snadný!
Co budeme potřebovat
- 250 g smetanového sýra
- 180 ml mléka
- 275 ml husté smetany
- 120 g instantního pistáciového pudinku
- 60 g krystalového cukru
- balíček Oreo sušenek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 60 g čokoládových lupínků
- 2 lžíce nasekaných pistácií
Postup
- Rozdrťte celé Oreo sušenky a vmačkejte je na dno koláčové formy.
- Ve velké míse pomocí ručního mixéru vyšlehejte smetanový sýr a trochu mléka.
- Postupně zašlehejte zbývající mléko a poté 150 ml husté smetany.
- Jakmile je směs hladká, zašlehejte pudink a cukr.
- Přeneste na oreo krustu a rovnoměrně rozetřete. Umístěte do lednice.
- Pomocí mixéru ušlehejte smetanu, přidejte moučkový cukr.
- Rozetřete na vrch pistáciové směsi.
- Čokoládu rozehřejte a přendejte ji do malého plastového sáčku, ustřihněte roh a pokapejte koláč.
- Kolem vnějšího okraje posypte pistáciemi.
- Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Jak na nejlepší ořechovou náplň do koláčů?
Abyste mohli připravit tu nejlepší nádivku o koláče s ořechy je potřeba dodržet několik základních pravidel. Ale vždy se každopádně můžete nechat inspirovat v těchto receptech na sladkou i slanou náplň z ořechů.
Konzistence náplně by měla být dostatečně hustá, aby se nedrolila při krájení koláče, ale zároveň dostatečně měkká a vláčná, aby nedrhla v krku.
Pozor také na nadměrné míchání náplně. To by mohlo způsobit ztrátu křehkosti a textury ořechové náplně.
Pokud hledáte tu nejlepší možnou chuť, vždy byste měli sáhnout po čerstvých ořeších a vždy je mlít těsně před použitím. Starší ořechy budou méně výrazné, vysušené a bez aroma.
Koláč s ořechovou náplní by měl být pečen tak, aby byl vnitřek náplně pevný, ale stále šťavnatý.