Koláč s ořechy vám vykouzlí úsměv na tváři! Recepty jsou vláčné, křehké a sladké

Vychutnejte si tyto nejlepší recepty na ořechový koláč.

Pochutnejte si na pekanech, vlašácích nebo lískových oříšcích. Nebudete litovat.

A jaká je vůbec ta nejlepší ořechová náplň do koláčů? To vám prozradíme na konci článku.

Ořechový koláč s medem

Tento recept na medový koláč s ořechy začíná dokonale praženými vlašskými ořechy, kombinovanými se smetanovým máslem a medovou směsí, poté pečený uvnitř máslové krusty. Je vynikající podávaný tak, jak je, nebo s velkou hromadou šlehačky a zmrzliny. Pro další sladkou i slanou inspiraci se podívejte na tyto recepty z medu.

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto
  • 280 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 115 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 3 velká vejce
  • 170 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 rozšlehané vejce s 1 lžící vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Těsto rozválejte a vložte do formy.
  • Při přípravě náplně nechte vychladit v lednici.
  • Vlašské ořechy dejte na pečicí papír a opékejte v troubě 5 minut, nebo dokud vlašské ořechy nezačnou vonět.
  • Do mísy elektrického mixéru přidejte máslo, sůl, mouku a cukr.
  • Míchejte do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
  • Pomalu přilévejte med a vanilku, zatímco směs šleháte.
  • Pokračujte ve šlehání na střední rychlost, asi 3 minuty.
  • Vmíchejte vlašské ořechy.
  • Náplň nalijte do připravené koláčové formy.
  • Uhlazenou náplň posypte dalšími nasekanými vlašskými ořechy.
  • Krustu potřete vajíčkem.
  • Koláč přendejte do trouby a pečte na nejnižším roštu 20 minut.
  • Snižte teplotu na 160 ºC a pokračujte v pečení, asi 25 minut.
  • Před podáváním necháme alespoň 4 hodiny vychladnout.
Talířek s kouskem ořechového koláče s karamelovou náplní.
Zdroj: everydaypie.com

Dýňový koláč s ořechy

Tento koláč s pekanovými oříšky v sobě spojuje vláčnou koláčovou krustu, hladkou a kořeněnou náplň a sladko-slanou křupavou polevu. Dýně je univerzální surovinou, kterou si můžete připravit na sto způsobů, inspirujte se těmito recepty s dýní.

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto
  • 425 g dýňového pyré
  • 2 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 160 ml husté smetany
  • 80 ml plnotučného mléka

Na pekanovou vrstvu

  • 130 g jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 100 g cukru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • na ozdobu: mořská sůl a šlehačka

Postup

  • Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Koláčové těsto vyložte pečicím papírem, naplňte závažím na koláč nebo sušenými fazolemi.
  • Krustu předpečte 10 minut.
  • Okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem. Propíchněte spodek krusty po celém povrchu vidličkou, a vraťte krustu (bez závaží a pečícího papíru) do trouby na dalších 7–8 minut.
  • Dýni, vejce, hnědý cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, černý pepř, smetanu a mléko ušlehejte ve velké míse, dokud se úplně nespojí.
  • Nalijte náplň do teplé kůry.
  • Pečte 50–55 minut nebo dokud se střed přestane chvět.
  • Pomocí vidličky promíchejte pekanové ořechy a hnědý cukr. Zakápněte medem a míchejte, dokud se nespojí.
  • Lžící naneste směs na koláč a poté jí velmi jemně zatlačte lžící nebo vidličkou, aby se přilepila na náplň.
  • Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut.
  • Vyjměte koláč z trouby a položte na mřížku, aby úplně vychladl, alespoň 3-4 hodiny.
Nadýchaný koláč plný dýňového pyré s pekany.
Zdroje: saltandbaker.com

Čokoládový koláč s lískovými ořechy

Všichni známe koláče s arašídovým máslem, takže je čas si připravit ořechový koláč alá Nutella! Tento hedvábně hladký dezert je prostě báječný. Můžete také přidat na krustu nakrájené banány.

Co budeme potřebovat

  • 16 sušenek Oreo
  • 50 g jemně namletých lískových oříšků
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • 240 g smetanového sýra
  • 150 g Nutelly
  • 120 g cukrářského cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na polevu

  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 2 lžičky másla
  • 1/8 lžičky soli
  • 60 g čokolády (jemně nasekané)
  • 2 lžíce nasekaných lískových ořechů

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C. Sušenky a ořechy rozdrťte na jemný prášek.
  • Přidejte máslo a míchejte.
  • Směs vmáčkněte na dno koláčová formy a pečte 15 minut.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Smetanový sýr, Nutellu, cukrářský cukr a vanilku vyšlehejte do hladka.
  • V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy; vmíchejte do krémové směsi.
  • Přendejte na krustu a chlaďte 30 minut.
  • V malém hrnci přiveďte smetanu, kukuřičný sirup, máslo a sůl k varu.
  • Odstraňte z tepla a přidejte čokoládu, míchejte do hladka.
  • Polijte čokoládou koláč a nakonec posypte lískovými oříšky.
  • Chlaďte 1 hodinu.

Víte, že z Nutelly jsou i výborné milkshaky? K jejich přípravě potřebujete jediné, a to výkonný tyčový mixér. Vyberte si jeden z naší recenze!

Křehká čokoládová krusta naplněná směsí z lískových ořechů.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Jablečný koláč s karamelem a ořechy

Tento karamelový pekanový koláč s jablky chutná stejně dobře, jako vypadá! Je příliš dobrý na to, abyste skončili u jednoho kousku! U jednoho kousku neskončíte ani s těmito recepty na hraběnčiny řezy, naprosto vás uchvátí.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  • 7 středních jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 45 g mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g cukru
  • 1 ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky soli

Na drobenku

  • 45 g ovesných vloček staromódního ovsa
  • 45 g hrubé mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 45 g másla (rozpuštěného)
  • 40 g pekanových ořechů (nasekaných)

Postup

  • Domácí karamelovou omáčku připravíme podle receptu.
  • Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
  • Rozehřejte troubu na 180 °C.
  • Ve velké míse promíchejte jablka s citronovou šťávou.
  • Přidejte mouku, cukry, skořici a sůl.
  • Míchejte, aby se jablka rovnoměrně obalila.
  • Jablka přidejte do těsta a pokapejte 60 ml karamelové omáčky.
  • Ve střední misce smíchejte ovesné vločky, mouku a hnědý cukr.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte.
  • Vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
  • Rovnoměrně přidejte na jablečnou náplň.
  • Pečte 45–55 minut, dokud krusta nezezlátne a jablka nezměknou.
  • Teplý koláč pokapejte dalšími 60 ml karamelové omáčky a před podáváním jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Křehká krusta s jablky a jemnou drobenkou.
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Nepečený koláč s pistáciemi

Nepečený ořechový koláč s pistáciemi se šlehačkovou polevou, pokapaný rozpuštěnou čokoládou, a Oreo krustou. Tak chutný a snadný!

Co budeme potřebovat

  • 250 g smetanového sýra
  • 180 ml mléka
  • 275 ml husté smetany
  • 120 g instantního pistáciového pudinku
  • 60 g krystalového cukru
  • balíček Oreo sušenek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 60 g čokoládových lupínků
  • 2 lžíce nasekaných pistácií

Postup

  • Rozdrťte celé Oreo sušenky a vmačkejte je na dno koláčové formy.
  • Ve velké míse pomocí ručního mixéru vyšlehejte smetanový sýr a trochu mléka.
  • Postupně zašlehejte zbývající mléko a poté 150 ml husté smetany.
  • Jakmile je směs hladká, zašlehejte pudink a cukr.
  • Přeneste na oreo krustu a rovnoměrně rozetřete. Umístěte do lednice.
  • Pomocí mixéru ušlehejte smetanu, přidejte moučkový cukr.
  • Rozetřete na vrch pistáciové směsi.
  • Čokoládu rozehřejte a přendejte ji do malého plastového sáčku, ustřihněte roh a pokapejte koláč.
  • Kolem vnějšího okraje posypte pistáciemi.
  • Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Nepečený sladký koláč s pistáciovou náplní a jemnou krustou.
Zdroj: piesandtacos.com

Jak na nejlepší ořechovou náplň do koláčů?

Abyste mohli připravit tu nejlepší nádivku o koláče s ořechy je potřeba dodržet několik základních pravidel. Ale vždy se každopádně můžete nechat inspirovat v těchto receptech na sladkou i slanou náplň z ořechů.

Konzistence náplně by měla být dostatečně hustá, aby se nedrolila při krájení koláče, ale zároveň dostatečně měkká a vláčná, aby nedrhla v krku.

Pozor také na nadměrné míchání náplně. To by mohlo způsobit ztrátu křehkosti a textury ořechové náplně.

Pokud hledáte tu nejlepší možnou chuť, vždy byste měli sáhnout po čerstvých ořeších a vždy je mlít těsně před použitím. Starší ořechy budou méně výrazné, vysušené a bez aroma.

Koláč s ořechovou náplní by měl být pečen tak, aby byl vnitřek náplně pevný, ale stále šťavnatý.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X