Barevné recepty na řepový tatarák v 5 lahodných variantách. Připravte svým hostům ten nejluxusnější předkrm!

Tatarák se běžně připravuje ze syrového masa či ryby, ale lze si ho užít i jinak.

Vyzkoušejte naše lahodné recepty na tatarák z červené řepy 5x jinak!

Máme pro vás variantu s jablky a okurkami, pěnou z kozího sýra či avokádem.

Všechny vypadají i chutnají naprosto jedinečně.

Tak pojďme na to!

Tatarák z červené řepy s žitnou drobenkou a křenovou omáčkou

Vyzkoušejte tento řepový tatarák podávaný s křupavou žitnou drobenkou a křenovou omáčkou, který je hoden té nejluxusnější restaurace. Překvapte své přátele a naservírujte jim ho jako dokonalý předkrm.

Co budete potřebovat

Na drobenku:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • ½ šálku žitné mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 šálku másla, rozpuštěného

Na křenovou omáčku:

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce šampaňského octa
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Na tatarák:

  • 4 středně velké červené řepy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvý kopr k podávání
  • 2 natvrdo uvařené žloutky k podávání, nakrájené

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Smíchejte všechny suché ingredience na drobenku v kuchyňském robotu a promixujte.
  • Pokapejte rozpuštěným máslem a ještě promixujte.
  • Nalijte směs na pomoučený povrch a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
  • Plech vyložte pečícím papírem, těsto položte na papír a dejte do lednice alespoň na 20 minut.
  • Poté vyndejte z lednice a pečte v troubě 10 minut.
  • Těsto otočte a pečte dalších 5 až 10 minut dozlatova.
  • Když těsto vychladne, rozlámejte ho na malé drobky.
  • Ingredience na křenovou omáčku prošlehejte v malé misce a dejte do lednice.
  • Nejlepší je omáčku připravit den předem, aby se chutě spojily.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Řepu omyjte a každou řepu samostatně zabalte do alobalu.
  • Položte na plech a pečte 30–45 minut, nebo dokud řepou snadno neprojede nůž.
  • Nechte řepu úplně vychladnout.
  • Nasaďte si rukavice a řepu oloupejte tak, že ji budete rukama třít pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili slupku.
  • Řepu nakrájejte nadrobno a dejte do mísy.
  • Nakrájenou řepu pokapejte olivovým olejem a octem, posypte pažitkou a dochuťte solí a pepřem.
  • Na talíř dejte vrchovatou lžíci křenové omáčky a rovnoměrně rozprostřete do kruhu.
  • Tatarák z červené řepy dejte do kruhové formy nebo ho jen navršte na omáčku.
  • Ozdobte lžičkou drobenky z každé strany, , čerstvým koprem a nasekaným natvrdo uvařeným žloutkem.
  • Užijte si to!
Řepový tatarák na talíři s drobenkou a křenovou omáčkou.
www.wineandspiritsmagazine.com

Máme pro vás i vynikající recepty na řepové carpaccio. Luxusní předkrm či zdravá večeře!

Řepový tatarák s avokádem

Tento tatarák z červené řepy a avokáda je nejen vizuálně přitažlivý, ale je také neuvěřitelně lahodný. Přesvědčte se sami! Skvěle ho doplní třeba tortilla chipsy.

Co budete potřebovat

  • 2 velké červené řepy, nakrájené na větší kostky
  • 1 stroužek česneku, vcelku
  • 2 lžíce balzamikového glazé
  • ½ lžičky chilli omáčky
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 2 avokáda, zbavená pecky a oloupaná
  • ½ lžičky černých a bílých sezamových semínek
  • špetka soli a pepře
  • trochu brokolicových výhonků na ozdobu
  • kapka citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si plech.
  • Nakrájenou řepu a celý stroužek česneku položte na plech a pečte asi 30 minut.
  • Vyjměte řepu a česnek z trouby a nechte je 5-10 minut vychladnout.
  • Česnek nakrájejte na velmi malé kousky.
  • Dejte si stranou 1 – 2 polévkové lžíce řepy a zbylou řepu nakrájejte na malé kostky o velikosti cca 1 cm.
  • Řepu, kterou jste si dali stranou pomocí vidličky rozmačkejte na pastu, to pomůže vašemu tataráku udržet tvar, aniž by se rozpadl.
  • Vložte česnek, kostičky řepy a řepovou pastu do mísy a přidejte balzamikové glazé, avokádový olej, chilli omáčku, sůl a pepř.
  • V samostatné misce rozmačkejte avokádo a promíchejte s citronovou šťávou.
  • Do kulatého vykrajovátka namačkejte řepovou směs.
  • Poté vykrajovátko opatrně posuňte nahoru a namačkejte do něj avokádo tak, abyste vytvořili druhou vrstvu tataráku viz foto níže.
  • Nakonec dochuťte solí a sezamovými semínky.
  • Ozdobte výhonky brokolice.
  • Podávejte s křupavými tortilla chipsy.
Tatarák z avokáda a řepy ozdobený brokolicovými klíčky.
www.plantbasedrelationship.ca

Avokádo – superpotravina, ze které se dá udělat spoustu dobrot. Využijete jej ve slané i sladké kuchyni. Ochutnejte i naše další recepty s avokádem, které jsou zdravé a plné vitamínů!


Tatarák z lososa a červené řepy s pěnou z kozího sýra

Užijte si dokonalou kombinaci slané a sladké chuti v tomto jedinečném jarním předkrmu. Servírujte ho s luxusní pěnou z kozího sýra, která je úžasně lehoučká a ucítíte v ní i trochu umami. Kapary pak perfektně vyzdvihnou chuť kozího sýra.

Co budete potřebovat

Na tatarák:

  • 100 g předvařené červené řepy
  • 100 g uzeného lososa
  • šťáva z 1/4 citronu
  • 1 lžička soli
  • černý pepř

Na pěnu z kozího sýra:

  • 150 g měkkého kozího sýra
  • 170 ml smetany
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce vysoce kvalitního extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • černý pepř

Na ozdobu:

  • kapary
  • plocholistá petrželka
  • vysoce kvalitní extra panenský olivový olej

Postup

  • Řepu nakrájejte na malé kostičky.
  • Lososa nakrájejte na kostičky stejné velikosti jako řepu.
  • Řepu a lososa přidejte do mísy.
  • Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
  • Rozmixujte kozí sýr a prošlehejte ho se smetanou.
  • Šlehejte, dokud směs nebude mít našlehanou a vzdušnou konzistenci.
  • Pěna by měla držet tvar, když se nanáší na talíř.
  • Když jste spokojeni s texturou, přendejte pěnu do misky a opatrně do ní vmíchejte citronovou kůru, sůl, pepř a olivový olej.
  • Tatarák servírujte s kopečky pěny, kterou ozdobte petrželkou, kapary a trochou olivového oleje.
  • Dobrou chuť!
Řepový tatarák s uzeným lososem podávaný na talíři s pěnou z kozího sýra.
www.theflavouredit.com

Řepový tatarák s marinovaným portobello žampionem

Tento recept sice vyžaduje trochu marinování přes noc, ale díky tomu chutě úžasně zesílí, výsledkem čehož je úžasně bohatý a pikantní předkrm, který zapůsobí na vaše chuťové pohárky. Žampion a řepa mají zemité chutě, ale jsou utlumeny použitým kořením.

Co budete potřebovat

Na marinádu:

  • 1 klobouček žampionu portobello
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 lžíce filtrované vody
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • špetka oregana
  • špetka černého pepře
  • špetka mořské soli
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu

Na tatarák:

  • 1 lžička mletého ​​hořčičného semínka
  • 1 lžíce lněného semínka ve formě prášku
  • 3 lžíce filtrované vody
  • 3 malé červené řepy, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 1 šálek červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 1/4 lžičky vloček červeného chilli

Postup

  • Večer předtím, než budete chtít tatarák konzumovat, si připravte marinádu.
  • Všechny ingredience na marinádu smíchejte dohromady a poté je nalijte do sáčku do mrazničky se zipem, přidejte nasekaný žampion, promíchejte, uzavřete sáček a snažte se dostat ven co nejvíce vzduchu.
  • Smíchejte hořčičné semínko, mleté ​​lněné semínko a vodu ve střední misce.
  • Portobello vyndejte z lednice a přidejte ho do misky.
  • Vmíchejte řepu, červenou cibuli a vločky červeného chilli a dobře promíchejte.
  • Tatarák namačkejte do kruhového vykrajovátka a nandejte na talíř.
  • Nechte si chutnat!
Tatarák s portobello žampionem a červenou řepou na talíři s vedle položenou vidličkou.
www.dherbs.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze drtičů odpadu do domácnosti. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Tatarák z červené řepy, jablek a okurek s fetou

Kombinace zemité červené řepy, sladkých jablek, nakládaných okurek a slaného sýru feta je naprosto dokonalá! Užijte si tento živý a lahodný předkrm plný textur, který lze také podávat jako přílohu ke zdravému obědu.

Co budete potřebovat

  • 300 g červené řepy, uvařené a oloupané
  • ½ sladkého jablka, oloupaného a zbaveného jádřince
  • 2 lžíce červené cibule nebo šalotky nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce kyselých okurek nakrájených na jemné kostičky
  • 100 g salátové okurky, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na jemné kostičky
  • 125 g rozdrobeného sýra feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • pepř a sůl podle chuti

Postup

  • Uvařenou řepu a jablko nakrájejte na kostičky o velikosti ½ až 1 cm.
  • Přendejte do mixovací nádoby spolu s nadrobno nakrájenou cibulí, salátovou okurkou a kyselými okurkami a dobře promíchejte.
  • Přidejte olivový olej, jablečný ocet, sůl a pepř a promíchejte.
  • Před podáváním ochutnejte a upravte koření.
  • Podávejte na jednotlivých talířích.
  • Tatarák buď vytvarujte pomocí kulatého vykrajovátka nebo ho volně nandejte na talíř.
  • Ozdobte rozdrobenou fetou, sušenou bazalkou a najemno nakrájenými kyselými okurkami.
Řepový tatarák s okurkami, jablky a fetou na dvou talířích.
www.thetastychilli.com

Málokterá zelenina nabízí tolik zdravotních výhod jako červená řepa. Pokud jste ji ještě nezařadili do svého jídelníčku, měli byste. Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o řepě, kde se mimo jiné dozvíte třeba její zdravotní benefity, nutriční hodnoty i jak ji správně připravit.

A jak se vám naše dnešní recepty na tatarák z červené řepy líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X