Tatarák se běžně připravuje ze syrového masa či ryby, ale lze si ho užít i jinak.
Vyzkoušejte naše lahodné recepty na tatarák z červené řepy 5x jinak!
Máme pro vás variantu s jablky a okurkami, pěnou z kozího sýra či avokádem.
Všechny vypadají i chutnají naprosto jedinečně.
Tak pojďme na to!
Tatarák z červené řepy s žitnou drobenkou a křenovou omáčkou
Vyzkoušejte tento řepový tatarák podávaný s křupavou žitnou drobenkou a křenovou omáčkou, který je hoden té nejluxusnější restaurace. Překvapte své přátele a naservírujte jim ho jako dokonalý předkrm.
Co budete potřebovat
Na drobenku:
- 1 šálek celozrnné mouky
- ½ šálku žitné mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžíce drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 3/4 šálku másla, rozpuštěného
Na křenovou omáčku:
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného křenu
- 1 lžíce šampaňského octa
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
Na tatarák:
- 4 středně velké červené řepy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce nasekané pažitky
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvý kopr k podávání
- 2 natvrdo uvařené žloutky k podávání, nakrájené
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte všechny suché ingredience na drobenku v kuchyňském robotu a promixujte.
- Pokapejte rozpuštěným máslem a ještě promixujte.
- Nalijte směs na pomoučený povrch a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
- Plech vyložte pečícím papírem, těsto položte na papír a dejte do lednice alespoň na 20 minut.
- Poté vyndejte z lednice a pečte v troubě 10 minut.
- Těsto otočte a pečte dalších 5 až 10 minut dozlatova.
- Když těsto vychladne, rozlámejte ho na malé drobky.
- Ingredience na křenovou omáčku prošlehejte v malé misce a dejte do lednice.
- Nejlepší je omáčku připravit den předem, aby se chutě spojily.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Řepu omyjte a každou řepu samostatně zabalte do alobalu.
- Položte na plech a pečte 30–45 minut, nebo dokud řepou snadno neprojede nůž.
- Nechte řepu úplně vychladnout.
- Nasaďte si rukavice a řepu oloupejte tak, že ji budete rukama třít pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili slupku.
- Řepu nakrájejte nadrobno a dejte do mísy.
- Nakrájenou řepu pokapejte olivovým olejem a octem, posypte pažitkou a dochuťte solí a pepřem.
- Na talíř dejte vrchovatou lžíci křenové omáčky a rovnoměrně rozprostřete do kruhu.
- Tatarák z červené řepy dejte do kruhové formy nebo ho jen navršte na omáčku.
- Ozdobte lžičkou drobenky z každé strany, , čerstvým koprem a nasekaným natvrdo uvařeným žloutkem.
- Užijte si to!
Máme pro vás i vynikající recepty na řepové carpaccio. Luxusní předkrm či zdravá večeře!
Řepový tatarák s avokádem
Tento tatarák z červené řepy a avokáda je nejen vizuálně přitažlivý, ale je také neuvěřitelně lahodný. Přesvědčte se sami! Skvěle ho doplní třeba tortilla chipsy.
Co budete potřebovat
- 2 velké červené řepy, nakrájené na větší kostky
- 1 stroužek česneku, vcelku
- 2 lžíce balzamikového glazé
- ½ lžičky chilli omáčky
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 avokáda, zbavená pecky a oloupaná
- ½ lžičky černých a bílých sezamových semínek
- špetka soli a pepře
- trochu brokolicových výhonků na ozdobu
- kapka citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si plech.
- Nakrájenou řepu a celý stroužek česneku položte na plech a pečte asi 30 minut.
- Vyjměte řepu a česnek z trouby a nechte je 5-10 minut vychladnout.
- Česnek nakrájejte na velmi malé kousky.
- Dejte si stranou 1 – 2 polévkové lžíce řepy a zbylou řepu nakrájejte na malé kostky o velikosti cca 1 cm.
- Řepu, kterou jste si dali stranou pomocí vidličky rozmačkejte na pastu, to pomůže vašemu tataráku udržet tvar, aniž by se rozpadl.
- Vložte česnek, kostičky řepy a řepovou pastu do mísy a přidejte balzamikové glazé, avokádový olej, chilli omáčku, sůl a pepř.
- V samostatné misce rozmačkejte avokádo a promíchejte s citronovou šťávou.
- Do kulatého vykrajovátka namačkejte řepovou směs.
- Poté vykrajovátko opatrně posuňte nahoru a namačkejte do něj avokádo tak, abyste vytvořili druhou vrstvu tataráku viz foto níže.
- Nakonec dochuťte solí a sezamovými semínky.
- Ozdobte výhonky brokolice.
- Podávejte s křupavými tortilla chipsy.
Avokádo – superpotravina, ze které se dá udělat spoustu dobrot. Využijete jej ve slané i sladké kuchyni. Ochutnejte i naše další recepty s avokádem, které jsou zdravé a plné vitamínů!
Objevte podobné tipy
Tatarák z lososa a červené řepy s pěnou z kozího sýra
Užijte si dokonalou kombinaci slané a sladké chuti v tomto jedinečném jarním předkrmu. Servírujte ho s luxusní pěnou z kozího sýra, která je úžasně lehoučká a ucítíte v ní i trochu umami. Kapary pak perfektně vyzdvihnou chuť kozího sýra.
Co budete potřebovat
Na tatarák:
- 100 g předvařené červené řepy
- 100 g uzeného lososa
- šťáva z 1/4 citronu
- 1 lžička soli
- černý pepř
Na pěnu z kozího sýra:
- 150 g měkkého kozího sýra
- 170 ml smetany
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce vysoce kvalitního extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- černý pepř
Na ozdobu:
- kapary
- plocholistá petrželka
- vysoce kvalitní extra panenský olivový olej
Postup
- Řepu nakrájejte na malé kostičky.
- Lososa nakrájejte na kostičky stejné velikosti jako řepu.
- Řepu a lososa přidejte do mísy.
- Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
- Rozmixujte kozí sýr a prošlehejte ho se smetanou.
- Šlehejte, dokud směs nebude mít našlehanou a vzdušnou konzistenci.
- Pěna by měla držet tvar, když se nanáší na talíř.
- Když jste spokojeni s texturou, přendejte pěnu do misky a opatrně do ní vmíchejte citronovou kůru, sůl, pepř a olivový olej.
- Tatarák servírujte s kopečky pěny, kterou ozdobte petrželkou, kapary a trochou olivového oleje.
- Dobrou chuť!
Řepový tatarák s marinovaným portobello žampionem
Tento recept sice vyžaduje trochu marinování přes noc, ale díky tomu chutě úžasně zesílí, výsledkem čehož je úžasně bohatý a pikantní předkrm, který zapůsobí na vaše chuťové pohárky. Žampion a řepa mají zemité chutě, ale jsou utlumeny použitým kořením.
Co budete potřebovat
Na marinádu:
- 1 klobouček žampionu portobello
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžičky jablečného octa
- 2 lžíce filtrované vody
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- špetka oregana
- špetka černého pepře
- špetka mořské soli
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
Na tatarák:
- 1 lžička mletého hořčičného semínka
- 1 lžíce lněného semínka ve formě prášku
- 3 lžíce filtrované vody
- 3 malé červené řepy, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 1 šálek červené cibule, nakrájené nadrobno
- 1/4 lžičky vloček červeného chilli
Postup
- Večer předtím, než budete chtít tatarák konzumovat, si připravte marinádu.
- Všechny ingredience na marinádu smíchejte dohromady a poté je nalijte do sáčku do mrazničky se zipem, přidejte nasekaný žampion, promíchejte, uzavřete sáček a snažte se dostat ven co nejvíce vzduchu.
- Smíchejte hořčičné semínko, mleté lněné semínko a vodu ve střední misce.
- Portobello vyndejte z lednice a přidejte ho do misky.
- Vmíchejte řepu, červenou cibuli a vločky červeného chilli a dobře promíchejte.
- Tatarák namačkejte do kruhového vykrajovátka a nandejte na talíř.
- Nechte si chutnat!
Možná se vám budou hodit i naše recenze drtičů odpadu do domácnosti. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Tatarák z červené řepy, jablek a okurek s fetou
Kombinace zemité červené řepy, sladkých jablek, nakládaných okurek a slaného sýru feta je naprosto dokonalá! Užijte si tento živý a lahodný předkrm plný textur, který lze také podávat jako přílohu ke zdravému obědu.
Co budete potřebovat
- 300 g červené řepy, uvařené a oloupané
- ½ sladkého jablka, oloupaného a zbaveného jádřince
- 2 lžíce červené cibule nebo šalotky nakrájené nadrobno
- 1 lžíce kyselých okurek nakrájených na jemné kostičky
- 100 g salátové okurky, oloupané, zbavené semínek a nakrájené na jemné kostičky
- 125 g rozdrobeného sýra feta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- pepř a sůl podle chuti
Postup
- Uvařenou řepu a jablko nakrájejte na kostičky o velikosti ½ až 1 cm.
- Přendejte do mixovací nádoby spolu s nadrobno nakrájenou cibulí, salátovou okurkou a kyselými okurkami a dobře promíchejte.
- Přidejte olivový olej, jablečný ocet, sůl a pepř a promíchejte.
- Před podáváním ochutnejte a upravte koření.
- Podávejte na jednotlivých talířích.
- Tatarák buď vytvarujte pomocí kulatého vykrajovátka nebo ho volně nandejte na talíř.
- Ozdobte rozdrobenou fetou, sušenou bazalkou a najemno nakrájenými kyselými okurkami.
Málokterá zelenina nabízí tolik zdravotních výhod jako červená řepa. Pokud jste ji ještě nezařadili do svého jídelníčku, měli byste. Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o řepě, kde se mimo jiné dozvíte třeba její zdravotní benefity, nutriční hodnoty i jak ji správně připravit.
A jak se vám naše dnešní recepty na tatarák z červené řepy líbily? Napište nám do komentářů!