Inspirativní recepty na dorty s mákem 5x jinak. Překvapte oslavence jednou z našich luxusních variant!

Blíží se narozeniny vašeho kamaráda a vy přemýšlíte, čím ho potěšit?

Má v oblibě mák?

Pak je to jasné!

Připravte mu jeden z našich lahodných receptů na makový dort, po kterém se bude oblizovat!

Vyzkoušejte verzi s citronem, povidly či avokádem.

Makový dort s jahodami, citronem a pěnou z bílé čokolády

Naprosto nádherný dort, který má navíc neuvěřitelnou chuť! Makový korpus, jahodová i citronová vrstva, pěna z bílé čokolády a dokonalý mascarpone krém v jednom luxusním dezertu.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 8 velkých vajec pokojové teploty
  • 160 g cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 50 g máku
  • 1/8 lžičky soli

Na jahodovou náplň:

  • 350 – 400 g mražených nebo čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 110 g cukru
  • 7 g želatiny v prášku
  • 42 ml vody (na želatinu)

Na citronovou náplň:

  • 150 ml citronové šťávy
  • 130 g cukru
  • 1 vejce
  • 30 g změklého másla
  • 4 g želatiny v prášku
  • 25 ml vody (na želatinu)

Na pěnu z bílé čokolády:

  • 400 ml studené smetany ke šlehání
  • 220 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 80 g bílé čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 11 g želatiny v prášku
  • 66 ml vody (na želatinu)

Na vrchní jahodovou vrstvu:

  • 350 -400 g mražených nebo čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 110 g cukru
  • 12 g želatiny v prášku
  • 72 ml vody (na želatinu)

Na polevu:

  • 150 ml studené smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 85 g studeného mascarpone

Postup

Příprava korpusu:

  • Opatrně oddělte žloutky od bílků.
  • Dbejte na to, aby se do bílků nedostala ani kapka vody, tuku nebo žloutku, jinak se vám bílky nepodaří vyšlehat do tuha.
  • Bílky smíchejte se špetkou soli a ručním mixérem je ušlehejte do pěny.
  • Poté ve dvou dávkách přidejte cukr a bílky šlehejte, dokud na povrchu nejsou vidět stopy po šlehání.
  • Pokračujte ve šlehání bílků a po jednom přidávejte žloutky.
  • Měli byste získat nadýchanou směs.
  • Poté přidejte prosátou mouku a mák ve 2-3 přídavcích.
  • Pomocí stěrky promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  • Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
  • Pomocí kuchyňské váhy rozdělte těsto mezi dvě 20 cm dortové pružinové formy vyložené pečícím papírem.
  • Těsto opatrně zarovnejte a pečte při 175 °C asi 35 minut.
  • Korpusy jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  • Nechte korpusy vychladnout ve formách asi 5 minut a poté zasuňte nůž mezi korpus a formu, abyste korpus uvolnily z formy.
  • Korpusy vyjměte z forem vzhůru nohama a opatrně sundejte pečící papír.
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté každý korpus zakryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice.

Příprava jahodové náplně:

  • Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
  • Nechte 15 minut uležet.
  • V hrnci se silným dnem smíchejte jahody, vodu a cukr.
  • Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
  • Sundejte z ohně a tyčovým mixérem rozdrťte jahody.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund.
  • Přidejte tekutou želatinu do jahodové omáčky a dobře promíchejte.
  • Nyní si připravte dortový ráfek o průměru 18 cm.
  • Naneste malé množství vody na vnější okraj ráfku a obalte potravinářskou fólií.
  • Nalijte jahodovou náplň do připraveného dortového ráfku a dejte na několik hodin do mrazáku.

Příprava citronové náplně:

  • Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
  • V hrnci se silným dnem smíchejte citronovou šťávu, cukr, citronovou kůru a vejce.
  • Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 7 až 10 minut.
  • Směs stáhněte z ohně a přidejte máslo.
  • Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté tekutou želatinu přidejte do citronové omáčky.
  • Dobře promíchejte.
  • Nalijte citronovou náplň do připraveného dortového ráfku a vložte na několik hodin do mrazáku.
  • Vroubkovaným nožem odřízněte z každého korpusu horní tenkou hnědou vrstvu.
  • Dejte první korpus na servírovací talíř, nasaďte kolem něj nastavitelný dortový ráfek, dovnitř vložte acetátovou fólii a nastavte ráfek tak, aby těsně přiléhal ke korpusu.
  • Zmrzlé náplně dostanete z ráfků tak, že mezi náplň a ráfek zajedete nožem a přejedete kolem dokola.
  • Sejměte ráfky z obou náplní.

Příprava pěny:

  • Želatinu dejte do vody a promíchejte.
  • Čokoládu ohřívejte v misce v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund, poté misku vyjměte a zamíchejte.
  • Vložte misku zpět do mikrovlnné trouby a opakujte proces ohřívání dalších 15 sekund.
  • Zastavte, promíchejte a vraťte do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté ji přidejte do rozpuštěné čokolády.
  • Promíchejte.
  • Sýr dejte do mixovací nádoby a pomocí ručního mixéru šlehejte asi minutu.
  • Přidejte směs bílé čokolády a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Studenou smetanu dejte do velké mísy a pomocí ručního mixéru šlehejte, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Směs sýra a čokolády přidejte ke šlehačce a rychle vyšlehejte.
  • Přidejte moučkový cukr a promíchejte stěrkou.
  • Směs přemístěte do sáčku na zdobení.
  • Naneste směs na první korpus (asi centimetrovou vrstvu).
  • Rozetřete rovnoměrně stěrkou nebo lžící.
  • Sundejte fólii z jahodové náplně a náplň položte doprostřed sýrové směsi.
  • Mezi jahodovou náplň a dortový ráfek naneste sýrovou směs a naneste ji také na jahodovou náplň.
  • Stěrkou rovnoměrně rozetřete.
  • Navrch položte druhý korpus a jemně přitlačte rukou.
  • Postup opakujte s citronovou náplní.
  • Zakryjte dort potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 4-6 hodin nebo přes noc.

Dokončení dortu:

  • Druhý den dort ozdobte dle libosti.
  • Zkuste si udělat druhou porci jahodové náplně jako my viz ingredience.
  • Nalijte ji na dort a nechte chladit, dokud neztuhne.
  • Z dortu opatrně sundejte dortový ráfek a acetátovou fólii.
  • Užijte si to!
Korpus z máku proložený citronovou a jahodovou vrstvou, pěnou z bílé čokolády a mascarpone krémem.
www.pastrymadness.com

Máme pro vás i ty nejlepší recepty na makové buchty, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!

Avokádovo-mandlový dort s mákem a citronem

Tento dort je nejen snadný na přípravu, ale je i bezlepkový, a avokádo mu dodává perfektní vláčnost. Vyzkoušejte ho i vy!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g dužiny ze zralých avokád
  • 300 g mletých mandlí
  • 300 g moučkového cukru
  • kůra ze 2 citronů
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 středně velká vejce, rozšlehaná
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce máku plus 1 lžička na ozdobu

Na krém:

  • 125 g smetanového sýra
  • 50 g másla
  • 300 g moučkového cukru, prosátého

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a 2 dortové formy o rozměru 20 cm vymažte tukem a vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
  • Dužinu avokáda, mleté ​​mandle a cukr rozmixujte v kuchyňském robotu na hustou zelenou pastu.
  • Přendejte do misky a přidejte citronovou šťávu a polovinu citronové kůry.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, mezi každým přidáním směs dobře promíchejte.
  • Přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a mák a důkladně promíchejte.
  • Rozdělte směs mezi dortové formy a pečte 35-40 minut, dokud nebudou korpusy na dotek pevné.
  • Vyndejte z trouby a nechte ve formách na mřížce úplně vychladnout.
  • Když jsou korpusy vychladlé, v míse prošlehejte sýr a máslo a poté zašlehejte moučkový cukr.
  • Polovinu krému rozetřete na jeden korpus, přiklopte druhým korpusem a potřete zbylým krémem.
  • Ozdobte zbývajícím mákem a citronovou kůrou.
  • Dort vydrží zakrytý v uzavřené nádobě v lednici až týden.
Avokádový dort s mákem a polevou ozdobený citronovou kůrou a servírovaný na talíři s nožem.
www.realfood.tesco.com

Dort s mákem a citronovým krémem lemon curd

Úžasný citronovo-makový korpus s náplní z bílé čokolády a citronovým krémem lemon curd je neuvěřitelně chutný, osvěžující a má skvělou kombinaci textur. Lemon curd dortu dodává dokonalou rovnováhu, díky čemuž není ani příliš sladký, ani moc kyselý. Jednoduše perfektně vyvážený!

Co budete potřebovat

  • 80 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce máku
  • 70 g cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce másla, změklého
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce podmáslí

Na náplň:

  • 150 g bílé čokolády, nasekané na malé kousky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžička želatiny v prášku
  • 1 lžíce studené vody
  • 370 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce máku
  • 160 ml smetany ke šlehání, vychlazené

Na lemon curd:

  • 2 celá vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce másla, nakrájeného na malé kousky

Na ozdobu:

  • spirály citronové kůry
  • hoblinky bílé čokolády
  • mák

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  • Ve střední míse prošlehejte mouku se solí, práškem do pečiva a mákem a dejte stranou, dokud nebude připraveni k použití.
  • Ve velké míse prošlehejte cukr s citronovou kůrou.
  • Přidejte máslo a rostlinný olej a promíchejte.
  • Zapracujte vajíčko.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt a podmáslí.
  • Postupně přidávejte moučnou směs.
  • Nalijte směs do připravené formy.
  • Pečte 10-12 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté.
  • Před přenesením na servírovací talíř nechte úplně vychladnout.

Příprava lemon curd:

  • Do žáruvzdorné mísy přidejte vejce a cukr a promíchejte.
  • Přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu a promíchejte.
  • Umístěte misku na hrnec s vroucí vodou a vařte na středním plameni za stálého šlehání asi 8–10 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z plotny
  • Postupně přidávejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
  • Nechte vychladnout a chlaďte, dokud nebudete připraveni k použití.

Příprava náplně:

  • Želatinu rozpusťte ve studené vodě a nechte asi 5 až 10 minut bobtnat.
  • Mezitím dejte bílou čokoládu a 3 lžíce smetany do žáruvzdorné mísy a dejte nad hrnec s vroucí vodou.
  • Rozpusťte na mírném ohni.
  • Do rozpuštěné čokolády přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Ve velké misce šlehejte sýr, dokud nebude hladký.
  • Přidejte moučkový cukr, mák a vanilkový extrakt a šlehejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Příprava dortu:

  • Korpus potřete třetinou náplně.
  • Povrch potřete lemon curd a pomocí špejle, párátka nebo nože vytvořte víry.
  • Jemně potřete další třetinou náplně.
  • Přidejte lemon curd a opět vytvořte víry.
  • Nakonec potřete zbylou náplní a povrch uhlaďte stěrkou.
  • Dort potřete zbylým lemon curd
  • Přikryjte a nechte dort chladit alespoň 4-6 hodin nebo lépe přes noc.
  • Před podáváním ozdobte dort velkými hoblinkami bílé čokolády a spirálami citronové kůry.
  • Posypte mákem a nechte si chutnat!
Citronovo-makový korpus s náplní z bílé čokolády a citronovým krémem lemon curd.
www.homecookingadventure.com

A co naše lahodné recepty na koláč s citronem? Vychutnejte si vynikající sladko kyselé kombinace!

Tvarohový dort se švestkami, mákem a drobenkou

Jednoduchý drobenkový dort s tvarohovou náplní, povidly, mákem a pocukrovanými švestkami zvládnete připravit téměř kdykoliv a navíc si všichni pochutnají!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g másla, změklého
  • 125 g cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 špetky soli
  • 2 žloutky
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu

Na náplň:

  • 3 lžíce povidel
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g krémového tvarohu
  • 150 g cukru
  • 80 g máku
  • 2 vejce
  • 2 bílky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 bio citronu
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli

Na topping:

  • 350 g švestek, nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíce cukru

Postup

  • Máslo dejte do mísy a vmíchejte cukr, vanilkový cukr a sůl.
  • Vmíchejte žloutky a pokračujte v míchání, dokud směs nezíská světlejší barvu.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru, přidejte ke žloutkové směsi, přikryjte a dejte chladit na cca 1 hodinu.
  • Jednu čtvrtinu těsta si nechte v lednici na drobenku.
  • Polovinu zbylého těsta rozválejte na připravený základ dortové pružinové formy a uzavřete rám formy.
  • Ze zbytku těsta vytvarujte váleček (cca 60 cm dlouhý), položte ho kolem vnitřního okraje formy, jemně přitlačte a vytáhněte ho cca 4 cm nahoru.
  • Základnu pevně propíchejte vidličkou a dejte na cca 15 minut do lednice.
  • Potřete základ povidly.
  • Tvarohy smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na náplň a rozetřete na povidla.
  • Švestky smíchejte s cukrem a navrstvěte je na tvarohovou náplň.
  • Rukama rozdrobte odložené vychladlé těsto a posypte jím švestky.
  • Pečte cca 1 a ¼ hodiny ve spodní polovině trouby předehřáté na 180°C.
  • Vyjměte, nechte trochu vychladnout, vyndejte dort z formy, přendejte na chladící mřížku, nechte vychladnout a nakonec poprašte moučkovým cukrem.
  • Dobrou chuť!
Drobenkový dort s tvarohovou náplní, povidly, mákem a pocukrovanými švestkami.
www.fooby.ch

Jaký přístroj na vážení surovin by byl pro vaši domácnost největším přínosem?
Na trhu je jich spousta, tak jak si vybrat? Mimo jiné některé z nich nabízí i chytré funkce jako výpočet nutričních hodnot. Které oblasti při výběru zohlednit? Podívejte se s námi na naši recenzi kuchyňských vah, kde vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!

Makový dort s máslovým krémem a čerstvými malinami

Krásný a elegantní citronovo-makový dort s máslovým citronovým krémem a čerstvými malinami potěší každého oslavence. Navíc není náročný na přípravu a vy s ním budete za hvězdu!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 350 g dortové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžíce máku, namočeného do vody asi hodinu před použitím
  • 230 g másla pokojové teploty
  • 350 g krystalového cukru
  • 6 velkých vaječných bílků, pokojové teploty
  • 230 ml citronové šťávy
  • 120 g ml zakysané smetany pokojové teploty

Na krém:

  • 750 g moučkového cukru, prosátého
  • 170 g sýra Philadelphia, mírně studeného
  • 340 g másla, mírně studeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronového extraktu
  • cca 150 g čerstvých malin, rozpůlených

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Nastříkejte tři 20 cm kulaté dortové formy nebo čtyři 15 cm dortové formy olejem ve spreji, vyložte dno pečicím papírem a znovu nastříkejte.
  • Dejte stranou.
  • Ve středně velké míse prošlehejte dortovou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, sůl a mák.
  • Dejte stranou.
  • V míse elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem šlehejte máslo a cukr po dobu dvou minut při střední až vysoké rychlosti.
  • Seškrábněte stěny mísy a začněte přidávat bílky při šlehání na střední rychlost.
  • Mezi každým přidáním seškrábněte stěny a dno mísy.
  • Pokračujte ve šlehání směsi při střední až vysoké rychlosti další 2 až 3 minuty.
  • Mixér nechte běžet na nízké rychlosti a přidejte ⅓ moučné směsi a poté ½ šálku citronové šťávy.
  • Přidejte ⅓ směsi moučné směsi, ½ šálku citronové šťávy a poslední ⅓ moučné směsi.
  • Míchejte, dokud se moučná směs nezapracuje, asi 30 sekund.
  • Seškrábněte stěny a dno mísy a znovu míchejte dalších 20 až 30 sekund při nízké rychlosti.
  • Jemně vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Rovnoměrně rozdělte těsto do dortových forem a pečte 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté, pouze s několika vlhkými drobečky.
  • Nechte vychladnout ve formách asi 15 minut a poté překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.

Příprava krému:

  • Ve velké míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte při střední rychlosti smetanový sýr a máslo, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
  • Postupně přidávejte prosátý moučkový cukr, po 1 šálku, po každém přidání dobře prošlehejte a seškrábněte stěny mísy.
  • Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs krásně nadýchaná, asi 3-4 minuty.
  • Přidejte extrakt z vanilky a citronu a dobře prošlehejte.
  • Krém promíchejte vařečkou a nechte vychladnout.

Příprava dortu:

  • Položte jeden korpus spodní stranou dolů na velký talíř.
  • Vrchní část korpusu potřete asi 1 šálkem krému.
  • Obložte čerstvými malinami.
  • Na maliny položte další korpus.
  • Jemně na něj natřete 1 šálek krému.
  • Obložte čerstvými malinami.
  • Takto pokračujte až dokud nespotřebujete všechny korpusy.
  • Celý dort lehce potřete krémem a dejte na 10 až 15 minut do mrazáku.
  • Poté dort ještě pořádně potřete krémem.
  • Užijte si to!
Citronovo-makový dort s máslovým citronovým krémem a čerstvými malinami.
www.cakebycourtney.com

Mák je jeden z pokladů české kuchyně. Je součástí mnoha různých druhů moučníků, ale nejen jich. Jaké pozitivní účinky má jeho konzumace na naše zdraví? Víte, že Česká republika je největším producentem máku na světě? Přečtěte si náš podrobný článek o máku, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací!

A jak se vám naše dnešní recepty na makové dorty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X