Ty nejlepší recepty s nakládanou zeleninou

Zelenina je nezbytnou součástí našich plnohodnotných jídelníčků. Kdo nejí zeleninu, jako by nežil.

V potravinách je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Samozřejmě v sobě ale schovává mnohem více dalších prospěšných látek.

A co teprve zelenina nakládaná? S těmito recepty na nakládanou zeleninu vykouzlíte v kuchyni nejen rychlé, ale i výborné pokrmy.

1. Zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka nebo také, jak se říká, zeleninová čalamáda se v domácnosti opravdu neztratí. Hodí se jak k masu, které s ní přelijete a dodá jídlu takzvanou třešničku na dortu, nebo také třeba jen k samotným těstovinám.

Ingredience:

  • 200 gramů zeleniny
  • 40 gramů másla
  • 30 gramů mouky
  • 0,5 vody nebo vývaru
  • sůl
  • čerstvá petrželka nebo pažitka
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Očištěnou zeleninu opereme a pokrájíme na drobné kousky
  2. Dřevnaté části dáme vyvařit spolu s vývarem z kosti nebo masoxu, měkké části dusíme na rozpuštěném másle
  3. Podušenou zeleninu zaprášíme moukou, necháme ji zpěnit a přiléváme po částech vývar
  4. Dostatečně rozředěnou omáčku necháme vařit, až je zelenina měkká
  5. Hotovou omáčku zjemníme žloutkem, který rozmícháme v trošce vychladlé omáčky

Zeleninová čalamáda

Pro přípravu omáčky je vhodné použít celer, chřest, pórek nebo míchanou zeleninu.

2. Lečo po domácku

Ingredience:

  • zhruba 1 kg rajčat
  • 4 papriky
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • troška papriky mleté
  • 6 vajec

Postup:

  1. Veškerou zeleninu společně s cibulí nakrájíme na kostky
  2. Nejprve osmahneme cibulku s klobásou a teprve potom přidáme zeleninu a trochu dusíme
  3. Pak osolíme, přidáme pepř a trošku mleté červené papriky
  4. Nakonec dáme rozšlehané vejce a ještě chvilku mícháme

Zeleninové lečo

Podávat můžeme s opékanými tousty nebo bramborami.

3. Paprikové čatní

Ingredience:

  • 5 zelených a 5 červených paprik
  • 5 větších cibulí
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce francouzské (nebo jiné ostré) hořčice,1,5 dl octa
  • 1,5 dl bílého vína
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Papriky očistíme, omyjeme a s oloupanou cibulí nakrájíme nadrobno
  2. Vše dáme do hrnce, přidáme cukr, hořčici, ocet a sůl a při mírné teplotě zvolna dusíme
  3. Nakonec přidáme bílé víno a ještě chvíli dusíme
  4. Ihned plníme do skleniček a zavíčkujeme
  5. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

Paprikové čatní

4. Sterilovaný zeleninový salát s houbami

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1/2 květáku
  • 2 cibule
  • paprika
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 1/2 sklenice sterilovaného hrášku
  • 1 kg míchaných hub

Postup:

  1. Houby nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka v mírně osolené vodě
  2. Mrkev nakrájenou na kostičky vaříme asi 5 minut
  3. Pak přidáme nakrájený celer, květák rozebraný na růžičky, kapii nakrájenou na proužky a vaříme ještě 3 minuty
  4. Zeleninovou směs odcedíme, přidáme půlená kolečka cibule, okurky nakrájené na kostičky, scezený sterilovaný hrášek a vařené houby
  5. Směs promícháme, naplníme do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 40 minut při 90°C

 

Zeleninový salát

A jak zeleninu využít ještě jinak? Vyzkoušejte recept na lososa se zeleninou.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • U nás se dělá odjakživa čalamáda, domácí kečupek a nakládaní zelinka v soli namletá jako ochucovadlo do polévek a omáček výborná věc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *