Ty nejlepší recepty s nakládanou zeleninou

Zelenina je nezbytnou součástí našich plnohodnotných jídelníčků. Kdo nejí zeleninu, jako by nežil.

V potravinách je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Samozřejmě v sobě ale schovává mnohem více dalších prospěšných látek.

A co teprve zelenina nakládaná? S těmito recepty na nakládanou zeleninu vykouzlíte v kuchyni nejen rychlé, ale i výborné pokrmy.

1. Zeleninová omáčka

Zeleninová omáčka nebo také, jak se říká, zeleninová čalamáda se v domácnosti opravdu neztratí. Hodí se jak k masu, které s ní přelijete a dodá jídlu takzvanou třešničku na dortu, nebo také třeba jen k samotným těstovinám.

Ingredience:

  • 200 gramů zeleniny
  • 40 gramů másla
  • 30 gramů mouky
  • 0,5 vody nebo vývaru
  • sůl
  • čerstvá petrželka nebo pažitka
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Očištěnou zeleninu opereme a pokrájíme na drobné kousky
  2. Dřevnaté části dáme vyvařit spolu s vývarem z kosti nebo masoxu, měkké části dusíme na rozpuštěném másle
  3. Podušenou zeleninu zaprášíme moukou, necháme ji zpěnit a přiléváme po částech vývar
  4. Dostatečně rozředěnou omáčku necháme vařit, až je zelenina měkká
  5. Hotovou omáčku zjemníme žloutkem, který rozmícháme v trošce vychladlé omáčky

Zeleninová čalamáda

Pro přípravu omáčky je vhodné použít celer, chřest, pórek nebo míchanou zeleninu.

Zkuste tyto recepty

Zeleninový salát sterilovaný.

Zeleninová omáčka

Zelenina do polévky

Zapékané houby se smetanou

2. Lečo po domácku

Ingredience:

  • zhruba 1 kg rajčat
  • 4 papriky
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • troška papriky mleté
  • 6 vajec

Postup:

  1. Veškerou zeleninu společně s cibulí nakrájíme na kostky
  2. Nejprve osmahneme cibulku s klobásou a teprve potom přidáme zeleninu a trochu dusíme
  3. Pak osolíme, přidáme pepř a trošku mleté červené papriky
  4. Nakonec dáme rozšlehané vejce a ještě chvilku mícháme

Zeleninové lečo

Podávat můžeme s opékanými tousty nebo bramborami.

3. Paprikové čatní

Ingredience:

  • 5 zelených a 5 červených paprik
  • 5 větších cibulí
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce francouzské (nebo jiné ostré) hořčice,1,5 dl octa
  • 1,5 dl bílého vína
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Papriky očistíme, omyjeme a s oloupanou cibulí nakrájíme nadrobno
  2. Vše dáme do hrnce, přidáme cukr, hořčici, ocet a sůl a při mírné teplotě zvolna dusíme
  3. Nakonec přidáme bílé víno a ještě chvíli dusíme
  4. Ihned plníme do skleniček a zavíčkujeme
  5. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

Paprikové čatní

4. Sterilovaný zeleninový salát s houbami

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1/2 květáku
  • 2 cibule
  • paprika
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 1/2 sklenice sterilovaného hrášku
  • 1 kg míchaných hub

Postup:

  1. Houby nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka v mírně osolené vodě
  2. Mrkev nakrájenou na kostičky vaříme asi 5 minut
  3. Pak přidáme nakrájený celer, květák rozebraný na růžičky, kapii nakrájenou na proužky a vaříme ještě 3 minuty
  4. Zeleninovou směs odcedíme, přidáme půlená kolečka cibule, okurky nakrájené na kostičky, scezený sterilovaný hrášek a vařené houby
  5. Směs promícháme, naplníme do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 40 minut při 90°C

 

Zeleninový salát

A jak zeleninu využít ještě jinak? Vyzkoušejte recept na lososa se zeleninou.

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 5 votes

No Comments

  • U nás se dělá odjakživa čalamáda, domácí kečupek a nakládaní zelinka v soli namletá jako ochucovadlo do polévek a omáček výborná věc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *