Tisk článku

Čína po česku

Čínská kuchyně je jednoduchá, ale na talíři pestrá a chuťově velmi výrazná. A nejen to, nepoužívá mnoho tuku ani masa a převládá dobře upravená zelenina a tak je i zdravá. Snad právě proto se již před lety začaly i u nás objevovat první pokusy o tak zvanou "čínu". Tehdy mezi ně patřilo především vepřové s pórkem, kuře kung pao a několik dalších jídel. Do dnešní doby se pokusy o čínská jídla rozšířily a jsou úspěšnější zejména proto, že je k dostání více originálních surovin.

Čína po česku

Čína - z čeho ji připravujeme

Čínu můžeme připravit z minutkových druhů masa jako je kotleta, kýta nebo panenka, z drůbežích prsíček a to kuřecích, krůtích nebo kachních, z vařeného slepičího masa, z králičích hřbetů, z vykostěných ryb a z ostatních vhodných mořských živočichů. Opravdu po česku můžeme čínu připravit z měkkých druhů uzeniny. Maso doplňujeme zeleninou. Z běžně dostupné zeleniny používáme především bílé zelí, čínské neboli pekingské zelí, řapíkatý celer, mrkev, pórek, růžičkovou kapustu nebo brokolici, cuketu, patisony a další. Vegetariáni si mohou připravit čínu jen ze zeleniny. Přidáváme i houby, podle druhu receptu jogurt nebo česnek a především koření. Nikdy nezahušťujeme moukou, v případě potřeby pouze trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě.

Čína - speciální přísady

K číně patří některé speciální přísady, které buď můžeme koupit nebo je v některém případě nahradit domácími. Mezi ty nejcharakterističtější patří:

  • bambusové výhonky - lze je koupit konzervované. Nemáme li je k dispozici, nahrazujeme je pórkem.
  • sójová omáčka - je hnědá zahoustlá tekutina vyráběná ze sójových bobů. Konzistencí se podobá našemu polévkovému koření, ale v žádném případě by jím neměla být nahrazována. Je možné ji běžně koupit dokonce v několika druzích. Bývá slaná, takže s tím počítáme při ochucování připravovaného jídla.
  • tofu - je sójový tvaroh vyráběný ze sójového mléka. V našich podmínkách jej někdy můžeme nahradit jogurtem.
  • chilli papričky nebo chilli pasta - zelené chilli papričky používáme čerstvé. Chilli papričky je možné nahradit chilli pastou nebo chilli kořením, které je však už směsí koření.
  • čínské černé houby - jedná se o tzv. Jidášovo ucho, houbu, která roste i nás na větvích černého bezu především v lesních podrostech. Popravdě řečeno je tato houba poněkud tuhá, takže ji lze nahradit jakýmikoliv jedlými houbami.
  • arašídy neboli burské oříšky - známé plody podzemnice olejné. Do pokrmů se přidávají oloupané ze slupek opražené. Při pražení postupujeme opatrně, protože se velice rychle pálí.
  • kardamom - jsou mletá semínka palčivé kořeněné chuti ze zázvorovité rostliny. Je jedním z hlavních koření ve směsi kari koření.

Čína - příprava jídel

Všechna tato jídla se připravují rychle opékáním nebo mírným podušením doměkka. Všechny suroviny se krájí na drobné kousky, kostičky nebo nudličky (je to asi proto, že v Číně se místo příborů používají hůlky, takže nic nelze na talíři krájet). Maso můžeme předem marinovat v pikantní marinádě. Pak je velmi rychle opečeme na malém množství tuku, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a orestujeme. Zelenina by měla být lehce křupavá a její vzhled by měl odpovídat stavu za syrova. Maso také můžeme obalit ve směsi vajec a škrobové moučky a pak je opéci. Tuto úpravu mícháme, aby se maso neslepilo. Během přípravy přidáme uváženě koření tak, aby jídlo mělo pikantní chuť, což ale neznamená pouze pálivou. Čínská kuchyně s oblibou využívá i sladkokyselé chuti, které dosáhneme použitím citronové nebo limetkové šťávy a trošky cukru.

Čína - přílohy a omáčky

K číně patří jednoznačně dušená rýže. Tu většinou neochucujeme, protože ji přidáváme k pikantnímu jídlu a tak by měla zůstat chuťově neutrální. Kromě rýže lze podávat i kuskus nebo různé druhy jemných těstovin. Ve speciálních obchodech se dají opatřit i originální asijské nudle. Protože většina jídel je spíše sušších, doplňuje se čína omáčkami většinou ostřejší chuti. Přílohy i tyto omáčky se připravují předem před hlavním pokrmem, jehož uvaření je většinou rychlé a tak potom můžeme podávat vše najednou. Téměř každý druh pokrmu můžeme doplnit zeleninovým salátem.
 





Příspěvky ke článku: Čína po česku

Vložit nový příspěvek
Máme ji moc rádi doma Autor: Dáša, vloženo 13.08.2009
OdpovědětČína po našem je skvělá nejsou tam věci, které neznáme a uděláme si ji po svém.
Re: Máme ji moc rádi doma Autor: Zuza, vloženo 16.08.2009
OdpovědětS kuskusem je skvělá čína, je to zase něco uplně jiného než jsme zvyklí jako je rýže, nudličky a tak.


Nové příspěvky