Tisk

Cizrnová mouka

Cizrna je luštěnina velmi podobná hrachu, odtud také její lidový název římský hrách a její používání jako luštěniny. Pěstování cizrny je však rozšířeno především v Asii, kde roste i planě a pochází odtamtud i její zpracování na mouku. Mouka semletá z cizrny se v Asii nazývá besan, pod tímto názvem ji také můžeme někdy najít v orientálních receptech. Do receptů převzatých z asijské oblasti se tato mouka taky nejčastěji používá.


Další pojmy slovníku:

  • Pistácie

    Pistácie jsou plody nízkého stromu, rostoucího na Středním východě a ve Střední Asii. Mají nevtíravou chuť připomínající mandle, příjemnou vůni a...

  • Hořčice dijonská

    Hořčic je mnoho druhů a to i těch, které se nazývají dijonská nebo pro nás ještě jednodušeji francouzská. Nejznámější je však burgundská dijonská...

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Černý kořen

    Původ černého kořene je v Evropě, konkrétně ve Středozemí. Má i další, poněkud zvláštní název, hadí mord. Patří mezi lahůdkové zeleniny, protože...

  • Vepřový bůček

    Vepřový bůček je maso z boční části vepře. Jedná se o poměrně tučnou část masa, které je tukem silně prorostlé a tukovou vrstvou je i obalené....



Nové příspěvky