Tisk článku

Dáte si oolong?

Oolong je polofermentovaný čaj připravený stejně jako černý, bílý a zelený čaj z lístků čajovníku. Jiné označení oolongu je polozelený, žlutozelený, modrozelený nebo modrý čaj. Oolongy se mohou mezi sebou lišit, protože stupeň fermentace ovlivňuje jejich chuť a aroma. Pochází z Číny nebo z Tchaj-wanu. Tento druh čaje vynalezl podle legendy lovec, který byl odveden lovem a zatím nechal čajové lístky přes noc volně ležet. Oolong je vyráběn od vlády dynastie Ming. Tvoří přechod mezi čeným a zeleným čajem. Díky částečné fermentace mají tyto čaje výraznější chuť než čaj zelený a jemnější chuť než čaj černý.

Dáte si oolong?

Výroba oolongu

Výroba polofermentovaných čajů je celkem náročná a nová, byla vyvinuta v polovině 19. století. Lístky se sklízejí v době jejich plné zralosti. Sklizené čajové lístky se pokládají na kusy látek a vystavují se slunci asi na hodinu, čímž se nastartuje mírná fermentace. Pro lepší fermentaci se u některých oolongů protřásají lístky v bambusových koších, aby došlo k narušení okrajů lístků a začala unikat šťáva. Až okraje lístků začnou červenat, fermentace se zastaví sušením. Listy se suší v bubnech při teplotě 70 °C po dobu 45 minut. Ještě horké lístky jsou obaleny bavlněnou látkou a 20 minut se válcují a hnětou. U vybraných čajů se celý postup několikrát opakuje. Oxidace se ukončí v okamžiku, kdy střed listu je zelený a okraje černé. Po celém zpracování jsou získány pevné, svinuté lístky. Aby se prodloužila jejich trvanlivost, ještě jednou se zahřívají.

Čaje oolong se dělí do čtyř typů:

Pouchong – čaj je fermentovaný z 12 %, barva je podobná mědi, chuť nálevu je hořkosladká s jemnou ovocnou vůní.
Zhen Cha – fermentace zde probíhá z 30 %, je trvanlivý, čaj je intenzivní ovocné chuti.
So Cha – čajový lístek je pevně svinut a fermentován až z 50 %, nálev má sladké kouřová aroma.
Kao-Shan-Cha – vysokohorský čaj, až ze 30 % fermentovaný, barva nálevu je zlatozelená s jemnou trpkou vůní.

 

Pozitivní účinky oolongu

Oolong ovlivňuje hladinu tuků a cukru v krvi. Má také vliv na obsah tuků ve tkáních, pomáhá tedy snižovat tělesnou hmotnost. Pokud tento čaj pijeme pravidelně ochrání a posílí činnost srdce, oběhový, trávicí a imunitní systém. Stejně jako zelený čaj je zdrojem velice cenných antioxidantů, vitamínu C, E a B2. Oolong obsahuje saponiny, které mají protizánětlivé a antikarcinogenní účinky. Povzbuzující účinek mají alkaloidy oolongu. Z minerálních látek je zde zastoupen selen a zinek. Za svíravou chuť tento čaj vděčí tříslovinám.

Jak připravit oolong?

Oolong by se měl zalévat co možná nejvíce horkou vodou. Lístky oolongu se opláchnou a spaří první horkou vodou, tento nálev se vylije. Doba louhování je závislá na druhu oolongu. Po prvním nálevu se délka dalšího louhování prodlužuje asi o 15 – 30 sekund.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Dáte si oolong?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky