Tisk

Fazolky (fazolkové lusky)

Fazolky je zkrácený název pro nezralé fazolkové lusky, které se používají k přípravě polévek, omáček nebo zeleninové přílohy k masitým či jiným jídlům. Jde o velmi zdravou zeleninu, která obsahuje mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů skupiny B. Doporučují se rovněž jako DIA potravina, protože výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Zelené fazolkové lusky se dobře konzervují ve slaných nebo sladkokyselých nálevech a mohou se i mrazit pro spotřebu v dalším období. 


Další pojmy slovníku:

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Krutony

    Název pochází se slova croutons, které je francouzského původu. Označuje opečené nebo osmažené kostičky chleba, housky nebo jiného pečiva, které se...

  • Ryzec pravý

    Ryzec pravý je jedlá houba rostoucí na konci léta a na podzim. Roste výhradně pod smrky, ve větším množství se vyskytuje pod mladými smrkovými...

Recepty s "Fazolky (fazolkové lusky)":

  • Fazolky dušené

    Na kastrolku rozpálíme tuk, vsypeme jen zpola rozmražené fazolky, přidáme sůl a dusíme do měkka asi za 5 minut po vložení se začnou fazolky vařit....

  • Zeleninová polévka s masovými knedlíčky

    Mrkev, petržel, brambory a celer nakrájí,me na kousky a společně s fazolkami vaříme v masovém vývaru asi 10 minut. V mléce namočíme housku. Cibulku...

  • OBED ZA 15 MINUT

    OBED ZA 15 MINUT 1)Ryby vloz do hlubsi panve,dej tam na ni koreni a osmaz na olejiz obou sran do zlatova.Muzes ji tam nechat,nez si udelas salat. SALAT Vsechny...

  • Grilované masové závitky

    Řízky omyjeme a okořeníme. Fazolky chvilku povaříme v osolené vodě. cibuli a zeleninu a vše nakrájíme na proužky, cibuli a rajče na kostky. Hrušku...

  • Těstovinový salát

    Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě, prolijeme vodou a smícháme s 1 lžící olivového oleje. Cibuli oloupeme, posekáme najemno a osmahneme...



Nové příspěvky