Tisk

Gorgonzola

Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při výrobě gorgonzoly se do tvarohu, který je výchozí surovinou, dodává kultura určité plísně. Speciálními technologickými postupy se upravený tvaroh nechává vyzrát na sýr, což trvá několik měsíců. Gorgonzola má široké upotřebení. Používá se samotná, do pomazánek, salátů nebo různých pěn a k plnění zeleniny. Má příjemně ostrou chuť, je měkká a bílá s nazelenalými žilkami. Je tučnější než rokfór a vlhčí než stilton.


Další pojmy slovníku:

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

  • Brynza

    Brynza, slovensky bryndza, je měkký a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Není specialitou jen Slovenska, vyrábí se i v jiných...

  • Maizena

    Jedná se o kukuřičnou škrobovou moučku. Maizena je její velmi starý obchodní název běžně užívaný v jednotlivých kuchařských předpisech. Tato...

  • Kapary

    Kapary jsou velmi malá a uzavřená poupata tropického keře kapary. Mají ostře pikantní, nahořklou a nakyslou chuť. Používají se nakládaná a to...



Nové příspěvky