Tisk

Gorgonzola

Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při výrobě gorgonzoly se do tvarohu, který je výchozí surovinou, dodává kultura určité plísně. Speciálními technologickými postupy se upravený tvaroh nechává vyzrát na sýr, což trvá několik měsíců. Gorgonzola má široké upotřebení. Používá se samotná, do pomazánek, salátů nebo různých pěn a k plnění zeleniny. Má příjemně ostrou chuť, je měkká a bílá s nazelenalými žilkami. Je tučnější než rokfór a vlhčí než stilton.


Další pojmy slovníku:

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Bílý pepř

    Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že...

  • Červená řepa

    Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře....

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...



Nové příspěvky