Tisk

Gorgonzola

Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při výrobě gorgonzoly se do tvarohu, který je výchozí surovinou, dodává kultura určité plísně. Speciálními technologickými postupy se upravený tvaroh nechává vyzrát na sýr, což trvá několik měsíců. Gorgonzola má široké upotřebení. Používá se samotná, do pomazánek, salátů nebo různých pěn a k plnění zeleniny. Má příjemně ostrou chuť, je měkká a bílá s nazelenalými žilkami. Je tučnější než rokfór a vlhčí než stilton.


Další pojmy slovníku:

  • Pyré (Purée)

    Pyré je obecný název pro kaši nebo protlak z různých surovin. Název "purée" pochází z francouzštiny, znamená "vyčištěný" a...

  • Solamyl

     Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Sójová mouka

    Sójová mouka se vyrábí z pražených sójových bobů. Samostatně se pro pečení příliš nepoužívá. Výjimku mohou tvořit některé diety. Přidává se v...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...



Nové příspěvky