Tisk článku

Grilované kotlety

Vepřové kotlety patří mezi nejvhodnější a nejkvalitnější druhy masa ke grilování. Jejich krátká masová vlákna umožňují zkrácenou dobu grilování a při správném postupu jsou kotlety měkké a zůstávají šťavnaté. Vepřové maso snese mírné či ostřejší kořenění nebo marinování v chuťově se různících marinádách.

Grilované kotlety

Vepřové kotlety ke grilování

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5-2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku nebo upravené přímo v obchodě, případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

Grilované kotlety a příprava ke grilování

Pro grilování kotlety můžeme zcela vykostit nebo je alespoň nařízneme u kosti, aby se lépe propekly a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se. Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem a necháme je nejméně 2 hodiny odležet v chladu. Kotlety jsou pak po grilování křehčí. Nesolíme je, zbytečně by pouštěly šťávu, můžeme je mírně osolit krátce před grilováním, ještě lepší je solit až tehdy, kdy jsou zcela hotové. Můžeme je však poprášit kořením, které při odležení prostoupí svou chutí do masa.

Grilované kotlety a dochucení

Kotlety ještě před grilováním dochutíme především kořením. Využít můžeme všech běžně používaných druhů kuchyňského koření jako je mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, zázvor i bylinkového koření, mezi které patří majoránka, tymián, oregano, libeček, bazalka a jiné bylinky. Ze zeleniny dochucujeme především česnekem. Chceme-li mít kotlety obzvlášť pikantní, tak pro tuto chuť využijeme kořenících směsí nebo kořenících přípravků, jako je worcesterská omáčka, sójová omáčka, tabasco apod..

Grilované kotlety a marinování

Pokud jsme se rozhodli kotlety předem marinovat, tak je složíme do marinády tak, aby marináda zcela pokrývala jejich povrch a necháme dostatečně dlouho, nejméně několik hodin, proležet v chladu. Marinádu připravujeme z nejrůznějších ingrediencí, ale na grilování ji připravujeme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala, ale touto marinádou pak maso během grilování ještě můžeme potírat. Jako tekutý základ marinády se nejčastěji používá stolní olej, ale může to být i pivo, trochu dobrého destilátu, kečup nebo hořčice, med a dokonce i trochu ostřejší ovocné šťávy nebo marmelády. Svou fantazii můžeme využít při přidávání koření do marinády a především v jeho kombinaci. Do marinády se hodí i různé bylinky či prolisovaný česnek.

Grilované kotlety a doba grilování

Kotlety před grilováním osušíme a opékáme je po obou stranách na roštu grilu. Máme na paměti, že grilujeme pouze sálavým teplem, v žádném případě plamenem. Dobře se griluje na rozehřátém lávovém kameni, pokud ho máme k dispozici. Protože zahradních grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso. Hotové kotlety ihned podáváme. Pestrá směs se dá připravit při grilování v alobalu, kdy použijeme buď dostatečně velkou plochu alobalu nebo alobalovou misku. Kotlety zde můžeme doplnit i brambory, zeleninou, uzeninou, sýrem nebo houbami. Doba grilování se zde prodlužuje na 20-30 minut.

Grilované kotlety a přílohy

Ke grilovaným kotletám můžeme podávat a také většinou podáváme jen chléb. Hotové, dobře propečené kotlety můžeme ještě horké dochutit. Použít k tomu lze strouhaný nebo rozdrobený sýr, který se jejich teplem částečně rozpustí, posypat křenem nebo společně s nimi ugrilovat některý druh zeleniny či ovoce. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě různé zeleninové přílohy z čerstvé zeleniny nebo saláty.
 

Vepřové kotlety ke grilování

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5-2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku nebo upravené přímo v obchodě, případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

Grilované kotlety a příprava ke grilování

Pro grilování kotlety můžeme zcela vykostit nebo je alespoň nařízneme u kosti, aby se lépe propekly a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se. Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem a necháme je nejméně 2 hodiny odležet v chladu. Kotlety jsou pak po grilování křehčí. Nesolíme je, zbytečně by pouštěly šťávu, můžeme je mírně osolit krátce před grilováním, ještě lepší je solit až tehdy, kdy jsou zcela hotové. Můžeme je však poprášit kořením, které při odležení prostoupí svou chutí do masa.

Grilované kotlety a dochucení

Kotlety ještě před grilováním dochutíme především kořením. Využít můžeme všech běžně používaných druhů kuchyňského koření jako je mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, zázvor i bylinkového koření, mezi které patří majoránka, tymián, oregano, libeček, bazalka a jiné bylinky. Ze zeleniny dochucujeme především česnekem. Chceme-li mít kotlety obzvlášť pikantní, tak pro tuto chuť využijeme kořenících směsí nebo kořenících přípravků, jako je worcesterská omáčka, sójová omáčka, tabasco apod..

Grilované kotlety a marinování

Pokud jsme se rozhodli kotlety předem marinovat, tak je složíme do marinády tak, aby marináda zcela pokrývala jejich povrch a necháme dostatečně dlouho, nejméně několik hodin, proležet v chladu. Marinádu připravujeme z nejrůznějších ingrediencí, ale na grilování ji připravujeme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala, ale touto marinádou pak maso během grilování ještě můžeme potírat. Jako tekutý základ marinády se nejčastěji používá stolní olej, ale může to být i pivo, trochu dobrého destilátu, kečup nebo hořčice, med a dokonce i trochu ostřejší ovocné šťávy nebo marmelády. Svou fantazii můžeme využít při přidávání koření do marinády a především v jeho kombinaci. Do marinády se hodí i různé bylinky či prolisovaný česnek.

Grilované kotlety a doba grilování

Kotlety před grilováním osušíme a opékáme je po obou stranách na roštu grilu. Máme na paměti, že grilujeme pouze sálavým teplem, v žádném případě plamenem. Dobře se griluje na rozehřátém lávovém kameni, pokud ho máme k dispozici. Protože zahradních grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso. Hotové kotlety ihned podáváme. Pestrá směs se dá připravit při grilování v alobalu, kdy použijeme buď dostatečně velkou plochu alobalu nebo alobalovou misku. Kotlety zde můžeme doplnit i brambory, zeleninou, uzeninou, sýrem nebo houbami. Doba grilování se zde prodlužuje na 20-30 minut.

Grilované kotlety a přílohy

Ke grilovaným kotletám můžeme podávat a také většinou podáváme jen chléb. Hotové, dobře propečené kotlety můžeme ještě horké dochutit. Použít k tomu lze strouhaný nebo rozdrobený sýr, který se jejich teplem částečně rozpustí, posypat křenem nebo společně s nimi ugrilovat některý druh zeleniny či ovoce. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě různé zeleninové přílohy z čerstvé zeleniny nebo saláty.
 

Vepřové kotlety ke grilování

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5-2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku nebo upravené přímo v obchodě, případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

Grilované kotlety a příprava ke grilování

Pro grilování kotlety můžeme zcela vykostit nebo je alespoň nařízneme u kosti, aby se lépe propekly a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se. Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem a necháme je nejméně 2 hodiny odležet v chladu. Kotlety jsou pak po grilování křehčí. Nesolíme je, zbytečně by pouštěly šťávu, můžeme je mírně osolit krátce před grilováním, ještě lepší je solit až tehdy, kdy jsou zcela hotové. Můžeme je však poprášit kořením, které při odležení prostoupí svou chutí do masa.

Grilované kotlety a dochucení

Kotlety ještě před grilováním dochutíme především kořením. Využít můžeme všech běžně používaných druhů kuchyňského koření jako je mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, zázvor i bylinkového koření, mezi které patří majoránka, tymián, oregano, libeček, bazalka a jiné bylinky. Ze zeleniny dochucujeme především česnekem. Chceme-li mít kotlety obzvlášť pikantní, tak pro tuto chuť využijeme kořenících směsí nebo kořenících přípravků, jako je worcesterská omáčka, sójová omáčka, tabasco apod..

Grilované kotlety a marinování

Pokud jsme se rozhodli kotlety předem marinovat, tak je složíme do marinády tak, aby marináda zcela pokrývala jejich povrch a necháme dostatečně dlouho, nejméně několik hodin, proležet v chladu. Marinádu připravujeme z nejrůznějších ingrediencí, ale na grilování ji připravujeme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala, ale touto marinádou pak maso během grilování ještě můžeme potírat. Jako tekutý základ marinády se nejčastěji používá stolní olej, ale může to být i pivo, trochu dobrého destilátu, kečup nebo hořčice, med a dokonce i trochu ostřejší ovocné šťávy nebo marmelády. Svou fantazii můžeme využít při přidávání koření do marinády a především v jeho kombinaci. Do marinády se hodí i různé bylinky či prolisovaný česnek.

Grilované kotlety a doba grilování

Kotlety před grilováním osušíme a opékáme je po obou stranách na roštu grilu. Máme na paměti, že grilujeme pouze sálavým teplem, v žádném případě plamenem. Dobře se griluje na rozehřátém lávovém kameni, pokud ho máme k dispozici. Protože zahradních grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso. Hotové kotlety ihned podáváme. Pestrá směs se dá připravit při grilování v alobalu, kdy použijeme buď dostatečně velkou plochu alobalu nebo alobalovou misku. Kotlety zde můžeme doplnit i brambory, zeleninou, uzeninou, sýrem nebo houbami. Doba grilování se zde prodlužuje na 20-30 minut.

Grilované kotlety a přílohy

Ke grilovaným kotletám můžeme podávat a také většinou podáváme jen chléb. Hotové, dobře propečené kotlety můžeme ještě horké dochutit. Použít k tomu lze strouhaný nebo rozdrobený sýr, který se jejich teplem částečně rozpustí, posypat křenem nebo společně s nimi ugrilovat některý druh zeleniny či ovoce. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě různé zeleninové přílohy z čerstvé zeleniny nebo saláty.
 

Vepřové kotlety ke grilování

Ke grilování při nákupu vybíráme spíše libovější kotlety, pokud mají po obvodu proužek tuku, tak jej odkrojíme. Kotlety by měly být asi tak 1,5-2 cm vysoké, slabší kotlety se příliš vysušují. Kupujeme je buď již naporcované v balíčku nebo upravené přímo v obchodě, případně si koupíme kotletu vcelku a nakrájíme si ji na porce podle potřeby sami.

Grilované kotlety a příprava ke grilování

Pro grilování kotlety můžeme zcela vykostit nebo je alespoň nařízneme u kosti, aby se lépe propekly a několikrát je nařízneme i po obvodu, aby při grilování zůstaly ploché a nekroutily se. Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem a necháme je nejméně 2 hodiny odležet v chladu. Kotlety jsou pak po grilování křehčí. Nesolíme je, zbytečně by pouštěly šťávu, můžeme je mírně osolit krátce před grilováním, ještě lepší je solit až tehdy, kdy jsou zcela hotové. Můžeme je však poprášit kořením, které při odležení prostoupí svou chutí do masa.

Grilované kotlety a dochucení

Kotlety ještě před grilováním dochutíme především kořením. Využít můžeme všech běžně používaných druhů kuchyňského koření jako je mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, zázvor i bylinkového koření, mezi které patří majoránka, tymián, oregano, libeček, bazalka a jiné bylinky. Ze zeleniny dochucujeme především česnekem. Chceme-li mít kotlety obzvlášť pikantní, tak pro tuto chuť využijeme kořenících směsí nebo kořenících přípravků, jako je worcesterská omáčka, sójová omáčka, tabasco apod..

Grilované kotlety a marinování

Pokud jsme se rozhodli kotlety předem marinovat, tak je složíme do marinády tak, aby marináda zcela pokrývala jejich povrch a necháme dostatečně dlouho, nejméně několik hodin, proležet v chladu. Marinádu připravujeme z nejrůznějších ingrediencí, ale na grilování ji připravujeme vždy hustší, před grilováním ji z masa setřeme, aby nestékala, ale touto marinádou pak maso během grilování ještě můžeme potírat. Jako tekutý základ marinády se nejčastěji používá stolní olej, ale může to být i pivo, trochu dobrého destilátu, kečup nebo hořčice, med a dokonce i trochu ostřejší ovocné šťávy nebo marmelády. Svou fantazii můžeme využít při přidávání koření do marinády a především v jeho kombinaci. Do marinády se hodí i různé bylinky či prolisovaný česnek.

Grilované kotlety a doba grilování

Kotlety před grilováním osušíme a opékáme je po obou stranách na roštu grilu. Máme na paměti, že grilujeme pouze sálavým teplem, v žádném případě plamenem. Dobře se griluje na rozehřátém lávovém kameni, pokud ho máme k dispozici. Protože zahradních grilů je celá řada, je obtížné stanovit přesnou dobu grilování kotlet, ale většinou stačí 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř je narůžovělé, ale propečené maso. Hotové kotlety ihned podáváme. Pestrá směs se dá připravit při grilování v alobalu, kdy použijeme buď dostatečně velkou plochu alobalu nebo alobalovou misku. Kotlety zde můžeme doplnit i brambory, zeleninou, uzeninou, sýrem nebo houbami. Doba grilování se zde prodlužuje na 20-30 minut.

Grilované kotlety a přílohy

Ke grilovaným kotletám můžeme podávat a také většinou podáváme jen chléb. Hotové, dobře propečené kotlety můžeme ještě horké dochutit. Použít k tomu lze strouhaný nebo rozdrobený sýr, který se jejich teplem částečně rozpustí, posypat křenem nebo společně s nimi ugrilovat některý druh zeleniny či ovoce. Oblíbenou přílohou jsou samozřejmě různé zeleninové přílohy z čerstvé zeleniny nebo saláty.
 





Příspěvky ke článku: Grilované kotlety

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky